www.Allah.com

www.Muhammad.com

 

Ахмед Deedat сопствени Откривањето на вистината

Прирачникот ултиматум

 

Ахмед Deedat, Kairanvi, Закир Naik, Јусуф Естис се водечки

Големата дебата

или

Откривањето на вистината на Исламот христијани

Исар Ал Хак

 

Шеик Ахмед Deedat одлучи да учат англиски јазик Библии сите различни изданија дури и арапски верзии,

тој направи компаративна студија на топ листите на Евангелијата, тој се најде во самиот целосна способност за работа

за исламски повик и да се одговори на мисионери, па Шеик одлучи да ја напушти сите други бизнис.

Во Пакистан се најде на книгата (Исар Ал Хак, откривајќи ја вистината) од Rahmatullah МР Kairanvi

на Агра, Индија (1854), па Шеик практикува она што го научиле од оваа книга во одговорот на мисионери,

оди кај нив во нивните домови секоја недела. Тој потоа се пресели во градот Дурбан, Јужна Африка и

се соочуваат со многу мисионери и воспоставени

Исламската Размножување Меѓународен дом

Deedat Free eBooklets

http://www.ipci.co.za/

http://www.youtube.com/results?search_query=Islamic+Propagation+Centre+International

http://www.youtube.com/results?search_query=ahmed+deedat+%2B+indonesia

http://www.youtube.com/results?search_query=ahmed+deedat

http://www.ahmed-deedat.net/wps/modules.php?name=myBooks2

http://www.iipctube.com/categories/66/Ahmad-Deedat

 

Откривањето на вистината дебата

на 345 Докази (196 АРГУМЕНТИ плус 149 Додатоците на Библијата)

Покривање 38 Библии и книги секоја се верува дека е вистинска и

автентични страна на речиси сите христијани

 

Помеѓу

Свештеникот C.C.P. Fonder, шеф на Глобал христијанска мисија

 

И победник

 

M.R. Kairanvi, научник на Агра, Индија 1854

 

Првиот превод на англиски јазик од страна на анонимни урду Блажен Mujawir во Медина

 

Вториот и последен англиски ревизија од страна на Ана Khadiejah & Ахмад Дарвиш

а живеат во Мухамед Али Клеј куќа, Чикаго, ИЛ, САД

 

Напишано првично во персискиот јазик и преведени на арапски од проф Abdusabour Шахин,

Дар ал Uloom, Универзитетот во Каиро, во Каиро, Египет.

 

Видете исто така

Членовите на Епископот на Uramiah

"Мухамед во Стариот и Новиот Завет"

Д-р свештеникот Давид Бенјамин Keldani, B.D. 1904

Објавено од Судот на Доха, Катар

 

Референцирани во овој дијалог на Стариот и Новиот Завет стихови

се цитирани од Кралот Џејмс од страна на американски библиско здружение.

 

Куранот (Куранот) стихови се цитирани од современата Куранот

од страна на Дарвиш на Allah.com

 

Арапскиот збор "Алах" е Proper noun на Создателот

Арапскиот збор "Ислам" значи на англиски јазик свој ubmission "на Алах

 

1 Библијата дава преглед:

 

Книгите на Библијата

 

"Тие се само имиња дадени од вас и вашите татковци.

Аллах не испрати одредување на власт за нив.

Тие го следат претпоставки и нивната душа своја желба, иако

водство на својот Господ дојде со нив ". [Куранот 53:23]

 

Книгите на Библијата се поделени од страна на христијаните

и Евреите во два главни дела: Стариот Завет и

Новиот Завет.

 

Книгите на Стариот Завет се тврди дека биле

добиени преку пророците кои беа пред Пророкот

Исус, Месијата.

 

Книгите на Новиот Завет се верува дека биле напишани

преку инспирација по Исус.

 

Сите книги на Стариот и Новиот Завет заедно се

нарекува Библијата. Библијата е грчки збор што значи "книга".

И Завет се понатаму поделени во два дела. На

Првиот дел од Стариот Завет се верува дека се автентични со

речиси сите на старите христијани, а автентичноста на

Другиот дел се смета за сомнителни и контроверзен.

 

2 Првата дивизија на Стариот Завет

 

Оваа колекција се состои од 38 книги:

 

1 GENESIS

 

Книгата на Битие го опишува создавањето на земјата и

небо и дава на историски приказ на Пророците Адам,

Ное, Авраам, Исак и Јосиф. Книгата завршува со смртта

на пророкот Џозеф. Ова е исто така, повика на Книгата на Создавањето.

 

2 Излез

 

Излез е главно опис на животот на Пратеникот, с.а.в.с.

Мојсеј. Тоа вклучува учењата на Мојсеј, неговиот кавгата со

Фараонот, фараонот сопствени дави во морето и усната

комуникација на Бог со Мојсеј. Завршува со Израелците "

кампување во пустината на Синај. Тоа се нарекува Излез поради тоа што

овој настан се опишува на Израелците "егзодусот од Египет.

 

3 Левит

 

Е збирка на забраните и законите даде на Израелците

за време на нивниот талкање во пустината на Синај. Таа има 27 поглавја.

 

4 броја

 

5 Книгата на броеви вклучува настани на пописот на

Израелците, нивната историја пред нивното заминување во Ханаанската и

забрани на пророкот Мојсеј му го откри од страна на банката на

реката Јордан. Таа содржи 36 поглавја.

 

6 Второзаконие

 

Книгата на Второзаконие е збирка на овие настани и

забрани кој се одржа од по истекот на периодот од Книгата на

Броеви за смртта на Мојсеј. Таа содржи 34 поглавја.

 

Собирањето на овие пет книги заедно се нарекува

Петокнижието или Тора. Ова е еврејски збор што значи "законот

Зборот е исто така повремено се користи да значи Стариот Завет м

воопшто.

 

7 Книга на Исус Навин

 

Книга на Исус Навин му се припишува на пророкот Исус син на

Калуѓерка која беше сигурен слуга и служител на Мојсеј. Тој беше

направени пророкот на Израелците по смртта на Мојсеј. Тој го направи

војна на Амаликците и е победник над нив. Оваа книга

го опишува својот живот до моментот на неговата смрт. Таа содржи 24

поглавја.

 

8 ЗБИРКАТА НА СУДИИ

 

Книгата на судии го опфаќа периодот по смртта на

Исус. Овој период се нарекува период на судии, затоа што,

се должи на нивната престап и злото Бог го сурово, странски

крал над нив да ги казни се додека не се врати на Бога и

покаја своите гревови. Тогаш некои лидери биле подигнати меѓу

нив и дојде до нивното спасување. Овие Израелец лидери се

познат како судии. Таа има 21 поглавја.

 

9 ЗБИРКАТА НА RUTH

 

Книгата на Рут ги опишува настаните во животот на една жена од

Моав наречен Рут. Таа била мајка на Овид дедото

на пророкот Давид. Таа се преселила во Витлеем и во брак

Воз. Тие родила дете Овид. Неговиот син беше Џеси, кој беше

Таткото на пророкот Давид. Тој има само 4 поглавја.

 

10 првата книга на Самуил

 

Првата книга на Самуил се однесува на пророкот Самуил кој

беше последниот од судиите на Израелците. Самуел беше цар на

Израелците во неговиот период. Таа исто така вклучува убиството на

Голијат

од Дејвид и други инциденти се до смртта на Самуил. Таа има

 

11 Втората книга на Самуил

 

Втората книга на Самуил ја опишува настаните по

смртта на Саула. Тоа вклучува Евреите на Давид и неговите војна

против синовите на Саула. Таа има 24 поглавја.

 

12 Првата книга на кралевите

 

Првата книга на кралевите започнува со старост од Дејвид

на вклучува случај на неговата смрт, во времето на пророкот

Соломон, смртта и животот на неговите синови, се до смртта на

Ахав. Пророкот Илија свој опис е исто така вклучени. Таа има 22

поглавја.

 

13 Втората книга на кралевите

 

Втората Книга на Кралевите вклучува настани од

смртта на Ахав од времето на владеењето на Zedikiah. Пророците Илија и

Јосија се споменуваат. Таа има 25 поглавја.

 

14 хроники јас

 

Хрониките јас се состои генеалогии од Адам до Соломон.

Таа исто така вклучува краток историски сметки води до почетокот на

време на Давида и дава детали за Дејвид свој владеење во текот на

Израелците. Таа содржи 36 поглавја.

 

15 Летописи II

 

Летописи II опишува Соломон сопствена власт во детали и, исто така,

дава краток профил на разни кралеви по Соломон се до

владеењето на Zedikiah. Инвазијата на Навуходоносора, исто така,

опфатени на крајот.

 

16 Првата книга на Ездра

 

Езра го опишува реконструкција на Ерусалим од страна на Кир

Кралот на Персија по инвазијата на Навуходоносор. Исто така,

споменува прогонството на Езра и враќање на Израелците од

Вавилон во нивната татковина. Таа содржи 10 поглавја.

 

17 Втората книга на Ездра

 

Езра II е исто така, повика на Книгата на Неемија. Неемија беше

виночерпец на Артаксеркс кралот на Персија. Кога дознал за

уништувањето на Ерусалим од страна на Навуходоносор, тој се обиде на

Кралот сопствени дозвола и дојдоа во Ерусалим. Тој го реконструираат

со помош на Езра. Оваа книга ги опишува сите овие настани и

имињата на оние кои помогнаа во обновата на Ерусалим. Овие

Настаните се одржаа во 445 п.н.е.. Таа содржи 13 поглавја.

 

18 Книгата на Јов

 

Книгата на Јов се вели дека од страна на пророкот Вработување чија

трпение и стрпливост, исто така, призна и пофален од страна на

Светиот Куран. Тој е роден во Уз, град на исток на

Мртвото Море. Книгата главно се состои од разговори меѓу

Работа и неговите тројца пријатели Елифаз Temanite, Bildad на

Shubite, Zopher на Na "amathite кои инсистираат дека несреќи на

Работа се резултат на своите гревови, додека Вработување ја побива оваа. Оваа книга е

се смета дека е од голема литературна заслуги. Таа содржи 42 поглавја.

 

19 книгата на Псалмите

 

Книгата на псалмите е корумпирана форма на книгата на кој

Светиот Куран вели: "Ние дадовме на Zaboor да Давуд."

Книгата е збирка од 150 Псалм или пофалбени песни, да

Бог.

 

20 Книгата на Изреки

 

Книгата на Изреки е збирка на exhortations и

Изреки на пророкот Соломон. Христијаните се тврди дека ова

Книгата е составена од самиот Соломон. Кралевите јас вели: "И тој

зборуваше три илјади поговорки "(4: 32).. Тоа содржи 31 поглавја.

 

21 ЗБИРКАТА НА Проповедник

 

Книгата Проповедник е исто така наречен "Книга на

Проповедникот ". Тоа е, рече дека името на еден од синовите на Давид

е "проповедник". Таа започнува со овие зборови: "Зборовите на

Проповедникот, син на Давид ".. (1: 1) Книгата е збирка

на exhortations и совети.

 

22 Книга на Песната на Соломон

 

Книгата на песната на Соломон се вели дека е збирка на

песни кои беа направени од Соломон од кои Книгата на

Кралевите вели: "Тој зборуваше три илјади поговорки и неговите песни

беа илјада и пет. "Таа има осум поглавја.

 

23 книгата на Исаија

 

Книгата на Исаија му се припишува на пророкот Исаија, синот

Amoz, кој беше советник на Езекија, царот јудејски, во

8 век пред нашата ера. Кога Сенахирим, царот асирски, изврши инвазија

Ерусалим, Исаија беше од голема помош на Езекија, царот

Јуда. Оваа книга е збирка од неговите визии и предвидувањата на

идни настани. Овие предвидувања според христијани биле

направени од страна на Исаија во владеењето на кралевите Азарија, Јотам и

Езекија. Таа има 66 поглавја. Оваа книга содржи многу пасуси

од голема литературна заслуги.

 

24 ЗБИРКАТА НА Еремија

 

Еремија беше апостол и ученик на пророкот Исаија. Бог

го направи пророк во деновите на Исуса или Zedikiah. Тој беше

испрати на Израелците да ги спречи од нивните перверзија. Тој

проповедаше на Израелците, но тие не го слушаат. Бог

му го откри дека Израелците наскоро ќе бидат подложени на

казна од Бог во форма на инвазија од страна на

Навуходоносор. Еремија ги предупреди на тоа и ги советуваше

да се предадат, но тие му се потсмеваа. На крајот Ерусалим

целосно уништен од страна на Навуходоносор. Пророкот Еремија

преселила во Египет. Според некои научници на Светиот Куран

се однесува на овој инцидент во Сура 2: 259. Таа има 56 поглавја.

 

25 ЗБИРКАТА НА lamentations

 

Книгата на lamentations е збирка на песни

жалост која се вели дека биле собрани од страна на пророкот

Еремија по уништувањето на Ерусалим од страна на Навуходоносор.

Тој има само 5 поглавја.

 

26 ЗБИРКАТА НА Езекиел

 

Книгата на Езекиел е да се тврди од страна на пророкот Езекиел,

син на Buzi. Тој беше потомок на Леви, син на Јаков.

Тој се бореше храбро против Навуходоносор. Оваа книга се вели дека

да биде збирка на неговите откровенија кој се состои од предвидувањата,

exhortations и предупредувања на луѓето за Бог сопствен суд

за нив и за наредните есен и уништувањето на Ерусалим.

 

27 книгата на Даниел

 

Пророкот Даниел беше меѓу мудрите луѓе, кои беа

прогонет од Јуда и беа земени во заробеништво од страна на

Навуходоносор. Толкувањето на некои соништа на кралот

беа јасно од него преку откровенија, и царот направи

го гувернер на Вавилон. Таа исто така вклучува соништата на

Пророк Даниил во врска со иднината на Израелците. Овие

соништа, исто така, содржи пророштво за доаѓањето на Исус,

Месијата. Таа има дванаесет поглавја.

 

28 ЗБИРКАТА НА HOSEA

 

Осија беше еден од пророците на Израелците. Тој се вели дека

живееле во периодот на Јотам, Азариј и Езекија, на

јудејските цареви. Оваа книга се вели дека се му го откри

за време на периодот на нивните царува. Книгата главно се состои од неговата

потсетувања на Израелците против своите перверзија. Неговиот

Откритијата се во најголем дел во форма на поговорки или во симболична

јазик. Се состои од 14 поглавја.

 

29 ЗБИРКАТА на Џоел

 

Тората (Петокнижието) тврди дека Џоел беше пророк на

Бог. Оваа книга која има само три поглавја се состои од неговата

откровенија и ги вклучува забрани за постот и предупредувања

против лошите дела на Израелците.

 

30 ЗБИРКАТА НА АМОС

 

Амос е, исто така, рече дека да се биде пророк. Во почетокот тој беше

овчар во градот Текуе. Тој беше направен пророкот од Бога во в.

783 п.н.е.. На девет поглавја од оваа книга се вели дека биле

му го откри за време на владеењето на кралот Азариј. Оваа книга

се состои од неговиот потсетувања на Израелците за сметка на нивниот

лоши дела. Во книгата исто така предвидува инвазијата на Ерусалим од страна на

асирскиот цар како казна Божја, која е

споменати во Битие (29: 15)

 

31 ЗБИРКАТА НА Авдија

 

Овој мал Писмото се состои од само 21 стиха и вклучува

сонуваат Авдија пророкот. Постојат некои предвидувања

во однос на поразот на Adom, непријателот на јудејски.

 

32 ЗБИРКАТА НА Јона

 

Оваа книга се вели дека се откриени на пророкот Јона.

Тој бил испратен на луѓето Нинива. Приказната дадени од Тората

е малку различен од оној познат од страна на муслиманите.

 

33 ЗБИРКАТА НА Михеј

 

Оваа книга се вели дека е од пророкот Михеј, на

Morashite, кој бил пророк во периодот на царот Езекија

c. 900 п.н.е.. Тој предупреди дека Израелците Божји свој гнев на сметка

на нивните перверзија. Кралот, Езекија, изјавил дека е

prophethood и се воздржаа од зли дела. (Килограми 32. 26)

 

34 ЗБИРКАТА НА Наум

 

Наум е, исто така, се смета како Пророкот од Тората. Многу малку

не се знае за неговиот живот. Оваа книга од 3 поглавја опишува

сонуваат Наум кој вклучува предвидувања на падот на

Градот Нинива.

 

35 ЗБИРКАТА НА Авакум

 

Авакум е, исто така, тврди дека да се биде пророк од Тората. Ние

не се дефинитивни за неговиот период. Тората се чини да го стави во

периодот пред Навуходоносор сопствени инвазија на Ерусалим. Ова

книга споменува еден од неговите соништа кои предупредува Израелците

на нивните лоши дела и ги предвидува уништување на Ерусалим од страна на

Навуходоносор. Таа има 3 поглавја.

 

36 ЗБИРКАТА НА Софонија

 

Софонија е, исто така, би требало да биде еден пророк кој беше

ракоположен од Бога да пророк-качулка во периодот на Јосија, син

на Амон, јудејскиот цар. Оваа скрипта од 3 поглавја предупредува

народот на Израел против инвазијата на Ерусалим од страна на

Навуходоносор.

 

37 ЗБИРКАТА НА Агеј

 

Оваа скрипта од 2 поглавја се припишува на пророкот Агеј

кој живеел во времето на Дариј, царот на Персија, во 500 година п.н.е.

по инвазијата на Навуходоносор. Тој ги повика Израелците да

возобноват Ерусалим и ги предупреди оние кои ги попречен.

 

38 ЗБИРКАТА НА Захарија

 

Захарија исто така беше пророк. Треба да се напомене тука дека

ова Захарија не е оној кој е споменат во Светата

Куранот. Тој се вели дека е придружник на пророкот Агеј на

За време на обновата на Ерусалим. Оваа книга се состои

главно на соништата кои вклучуваат пророштва за иднината

на Израелците и доаѓањето на пророкот Исус Таа има

 

39 ЗБИРКАТА НА Малахија

 

Книгата на Малахија му се припишува на пророкот Малахија. Тој

е последниот пророк на Стариот Завет. Книгата има 4 поглавја

и ја опишува thanklessness на Израелците. Пророкот

Малахија живеел околу 420 години пред пророкот Исус,

Месијата

 

Овие 38 книги се верува дека се вистински и

автентични страна на речиси сите христијани. Самарија, сепак,

секта на Евреите, верува во само седум од нив, односно пет

книги на Мојсеј и Книга на Исус Навин синот Навинов и

Книгата на судии. Нивното име се однесува на градот Самарија во

Палестина. Тие се разликуваат од Евреите во две точки,

призна број на книги и што го прави место

на обожување.

 

3 втората лига на Стариот Завет

 

Постојат девет книги во овој дел. Автентичноста на овие

книги е точка на големата борба меѓу христијаните.

Протестантската вера, на пример, не се признаваат

божественото потекло на овие книги, и тие ги земаат во предвид од

нивните Библијата. Тие не се дел од Кралот Џејмс верзија

Библијата. Собирањето на овие девет книги и пет други книги

заедно се нарекуваат апокрифи.

 

1 ЗБИРКАТА НА ESTHER

 

Естер беше Еврејка кој беше меѓу заробените

од Ерусалим во Вавилон. Асвир, кралот на Персија, беше

задоволен со неговата прва сопруга и тој се оженил Естер. Аман, на

министер на кралот, имаше некои разлики со Mardochaeus, на

Таткото на царицата Естира. Ковал заговор да ги уништи Евреите. Естер

убеден кралот да се бори против оваа парцела и спаси Евреите. Ова

Книгата го опишува овој настан во 10 поглавја.

 

2 ЗБИРКАТА НА Барух

 

Варух бил ученик и писарот на пророкот Еремија

(Jer 32: 13 - 36, 36:. 4-32, 43: 3 - 16, 45: 1 - 3)

Протестантски Библијата не содржи оваа книга.

 

3 дел на книгата на Даниел

 

4 ЗБИРКАТА НА Тобиас

 

Тобиас беше Евреин, кој бил однесен во Асирија во

период на прогонство. Книгата го опишува опасна патување направени од страна на

него и неговиот син. Таа исто така вклучува случај на неговиот брак со

туѓа жена Сара. Оваа книга е има голема литерарна заслуги.

 

5 ЗБИРКАТА НА JUDITH

 

Оваа книга припишува на еден многу храбар еврејската жена по име

Џудит. Таа се спаси и го предаде својот народ од угнетувањето

на асирскиот цар. Таа исто така вклучува приказната на нејзината љубов.

 

6 мудроста на Соломон

 

Оваа книга се припишува на пророкот Соломон. Содржи

мудри изреки на пророкот и е сличен на многу начини на

Книгата на Изреки.

 

7 ECCLESIASTICUS

 

Ова е збирка на preachings и exhortations. Тоа е

припишува на Masiah, проповедник во в. 200 п.н.е.. Оваа книга е исто така

од голема литературна заслуги.

 

8 првата книга на MACCABEES

 

Оваа книга го опишува востание на племето на

Maccabees.

 

9 втората книга MACCABEES

 

Оваа книга ја опишува историјата на краток временски период и

содржи некои неверојатни или корумпирани извештаи.

 

4 книгите на Новиот Завет

 

Првата дивизија на Новиот Завет

 

Постојат дваесетина книги во првиот дел од новата

Завет. Овие дваесетина книги се верува дека се вистински и

автентичен од страна на христијаните.

 

1 Евангелието според Матеј

 

Ова не е Матеј, кој беше еден од дванаесетте апостоли на

Пророкот Исус. Оваа книга се смета за најстариот од

Евангелијата. Книгата започнува со генеалогија на пророкот

Исус и ги опишува неговите живот и учење до Неговото вознесение

до небото.

 

2 Евангелието на Марко

 

Означи беше ученик на Петар, ученик на пророкот Исус.

И ова Евангелие започнува со пророштвата направени од страна на претходната

Пророците врска со доаѓањето на пророкот Исус. Таа го опишува

животот на Исус, се до Неговото вознесение на небото. Се состои од

16 поглавја.

 

3 Евангелието по Лука

 

Лука бил лекар и бил сопатник на Павле и

патувал со него на неговите патувања (Кол 4: 14 Дела 16) Почина

во 70 АД. Неговото евангелие започнува со раѓањето на пророкот Јован

"Крстител" (чие име во Коранот е Јахја) и ги покрива живот

на Исус до Неговото вознесение на небото. Таа има 24 поглавја.

 

4 Евангелието по Јован

 

Оваа книга, исто така, започнува со раѓањето на Јован Крстител и

ги опишува настаните од раѓањето на пророкот Јован на

вознесение на пророкот Исус. Се состои од 21 поглавја.

Треба да се напомене тука дека Јован Заведеев, на

ученик на Исус секако не е авторот на оваа книга. Некои од

христијаните тврдат дека авторот на оваа книга може да биде Јован

Старец но ова тврдење е премногу не е поддржан од било кој историски

докази.

 

Овие четири книги се нарекуваат и четирите Evangels.

Понекогаш зборот Евангелие е исто така се користи за сите книги на

Новиот Завет. Зборот е од грчко потекло и значи добар

вести и настава.

 

5 Делата на светите апостоли

 

Се вели дека оваа скрипта е преведен од страна на Лука Theopheus. Таа

вклучува дела и достигнувања на учениците на пророкот

 

Исус по Неговото вознесение. Тоа особено се опишува патувања

на Павле до доаѓањето во Рим во 22 АД. Таа има 28 поглавја.

 

6 ПОСЛАНИЕ НА Павле до Римјаните

 

Ова е писмо напишано од страна на Павле до некои од неговите римски

следбеници. Павле бил Евреин и непријател на следбениците на

Исус во почетокот. Извесно време по вознесувањето на Исус на

небото тој ненадејно се појави и тврдеше дека добиле

инструкции од Исус.

 

7 Првото Послание на апостол Павле до Коринтјаните

 

Ова е Пол свој прв писмо до Коринтјаните и се состои

главно на поуки и забрани во однос на единство помеѓу

Христијаните. Во тоа време тие беа вклучени во разни спорови.

Поглавје 7, вклучува и некои судски налози во врска со брачен

односи. Во поглавјето 8 зла на незнабоштвото и христијаните "

се дискутира став кон паганските општество. Во последните неколку

поглавја вклучуваат дискусија на помирувањето и на оној свет

Поглавје 16 опишува благословот на милостиња-давање и донации

за христијанството.

 

8 Второ послание на Павле до Коринтјаните

 

Ова писмо е напишано до Коринтјаните Павле и

содржи 16 поглавја. Овие поглавја вклучуваат верски

упатства, насоки и сугестии во врска со дисциплина

на Црквата. Од Глава 10 до крајот Павле зборува за неговата

министерски ourneys.

 

9 ПОСЛАНИЕ на Павле до Галатјаните

 

Галатија беше римска провинција во северниот дел на Мала Азија.

Ова писмо е напишано на црквите во Галатија во почетокот на 57 АД.

Пол слушнале дека луѓето од Галатија беа под влијание

од друга религија. Во ова писмо тој се обидува да ги спречи

реализација.

 

10 ПОСЛАНИЕ на Павле до Ефесјаните

 

Ефес бил важен трговски град во Мала Азија. Има

беше голема куќа за богослужба има на божицата Дијана. Пол

се претвори во голем центар на христијанството во три години од

голем напор. (Дела 1 (): 19) Во ова писмо тој му дава некои морални

инструкции на луѓето.

 

11 ПОСЛАНИЕ на Павле до Филипјаните

 

Ова писмо на Павле се однесува на луѓето од Филипи, а

град на Македонија. Ова е прв град во Европа, каде што Павле

проповедал христијанството. Тој беше уапсен. Ова писмо ги вклучува

неговите морални поуки и exhortations на единство помеѓу

Христијаните.

 

12 ПОСЛАНИЕ на Павле до Колосјаните

 

Ова писмо на Павле се однесува на луѓето од Колос, на

градот на Мала Азија. Павле охрабрувајќи ги да останат христијани

и ги повикува да се воздржат од лоши дела.

 

13: Првото Послание на апостол Павле до Солунјаните

 

Ова писмо е напишано на Павле до Солунјаните,

град на провинцијата Македонија која е во составот на Грција

денес. Тој се дискутира, во ова писмо, принципите кои носат

за Бога сопствено задоволство. Таа, исто така зборува за други субјекти. Таа има 5

поглавја.

 

14 ВТОР ПОСЛАНИЕ на Павле до Солунјаните

 

Ова писмо, кои содржат само 3 поглавја, нуди Павле поседува

охрабрување до Солунјаните на нивните добри дела и

некои упатства кои се однесуваат на нивните општи однесување.

 

15: Првото Послание на апостол Павле до Тимотеј

 

Тимотеј беше ученик и ученик на Павле. (Дела 14: 17, 16:

1-3) Павле имаше голема доверба и восхит за него (Кор 16. 10 и

Фил. 2: 19). Писмото содржи описи врска ритуали

и етика.

 

16 ВТОР Послание на светиот до Тимотеј

 

Ова второ писмо до Тимотеј зборува за одредени луѓе кои

се конвертира во други религии, а исто така содржи и упатства за

Тимотеј проповедајќи и, исто така, некои предвидувања за последните

возраст. Таа има 4 поглавја.

 

17 Послание на светиот до Тит

 

Тит беше и придружник на Павле на некои од неговите патувања

(Cal 2:. 1). Павле имал голема љубов кон него (Кор 2:. 13). Пол лево

него во Крит, така што тој може да го проповеда таму. Ова писмо има 3

поглавја и дава инструкции проповедта и детали за

предуслови на бискупи.

 

18 Послание на светиот до Филимон

 

Филимон беше и придружник на Павле и патувале

со него. Писмово е напишано од страна на Павле кога испрати Онисим

до Филимон (Фил 1:. 10)

 

19: Првото Послание на Петар

 

Петар бил еден од најблиските апостоли на Исус. Студијата на

Новиот Завет покажува дека Павле имаше некои разлики со

него во подоцнежните години. Писмото е упатено до христијаните кои

беа расфрлани низ северниот дел на Мала Азија, односно

луѓето од Poutus, Галатија, Кападокија и Битинија. Главните

Целта на ова писмо беше да се поттикне читателите кои беа

со кои се соочува прогон и страдање заради својата вера.

 

20 Прво писмо од Јован

 

ВТОР ПОДЕЛБА НА НОВИОТ ЗАВЕТ

 

Во оваа поделба на Новиот Завет постојат седум книги.

На искреност и божественоста на овие книги се сомнева и

дебатира од страна на христијаните. Некои линии од првата буква на Јован

исто така не се верува дека се автентични.

 

21 послание на Павле до Евреите

 

Евреите се викаат исто така евреите. Зборот има

соработка со "Абер" титула дадена на пророкот Јаков

Евреите се користи и за христијаните. Писмото е упатено до

група на христијани кои биле на пат до напуштање на

Христијанската вера. Писателот ги охрабрува во својата вера.

 

22 ВТОР ПОСЛАНИЕ НА ПЕТЕР

 

Ова писмо од Петар се однесува на првите христијани. Нејзините

главна грижа е да се борат против работата на лажните учители и лажни

пророци. Таа, исто така зборува за конечниот враќање на Месијата.

 

23 ВТОР Јованово послание

 

Второто писмо на Јован беше напишана од Џон на "Драги

Дама и нејзините деца ". Според христијани" дама "

веројатно се залага за локалната црква.

 

24 ТРЕТИОТ Јованово послание

 

Ова писмо е упатено Гај, еден од учениците на Јован

и лидер црква. Писателот пофали читач за неговата помош до

други христијани, и предупредува против еден човек наречен Diotrephes.

 

25 ОПШТИТЕ ПОСЛАНИЕ на Џејмс

 

Ова Џејмс не е апостол Јаков, син на Заведеев и

брат на Јован. Писателот е Јаков, синот на Јосиф

столар. Тој често се споменува во книгата Дела Апостолски. На

писмо е збирка на практични инструкции и ја нагласува

Важноста на акции водени од верата.

 

26 ОПШТИТЕ ПОСЛАНИЕ НА Јуда

 

Јуда е брат на Јаков, кој беше еден од 12-те

апостоли. Се спомнува во Евангелието според Јован 14: 22 Писмово е напишано

да ги предупреди против лажните учители кои тврделе дека се верници. Јуда

не е Јуда кој се вели дека се предал Исус.

 

27 Откровението

 

Откровението на Јован е збирка на визии и

откровенија напишани во симболичкиот јазик. Нејзината главна грижа е да се

даде на своите читатели надеж и охрабрување во нивното страдање за

нивната вера.

 

5 ПРЕГЛЕД НА КНИГИ ОД СОВЕТИ

 

1 Важно е да се напомене дека во 325 голема конференција на

Христијански теолози и религиозни научници беше свикан во

градот Никеја по наредба на царот Константин во

се испита и да се дефинира статусот на овие книги. По темелно

Истрагата беше одлучено дека посланието на Јуда беше вистински

и веројатна. Остатокот од овие книги беа прогласени за сомнителни.

Ова е експлицитно споменати од страна на Џером во уводот

неговата книга.

 

2 [Сент Џером е христијанин научник кој го преведе Библијата

на латински, тој е роден во 340 A.C.]

 

3 Друг совет се одржа во 364 во Liodicia за истата

цел. Оваа конференција на христијанските научници и богослови

не само што ја потврди одлуката на Советот на Никеја

во однос на веродостојноста на посланието на Јуда, туку се

дека следните шест книги, исто така, мора да се додаде на листата на

вистински и веројатна книги: книга на Естер, Посланието

Џејмс, вториот послание на Петар, вториот и третиот

Согледувале: Јовановите Посланија, Посланието на Павле до Евреите. Ова

конференција изрече својата одлука за јавноста. Книгата на

Откровенија, сепак, остана надвор од листата на

призна книги во двете општини.

 

4 Во 397 се одржа уште една голема конференција ги повика Советот

на Картагина. Августин, големиот христијански научник, W; tS меѓу

на 126 научи учесниците. На

Членовите на овој Совет ги потврдија одлуките на двете

prevlous совети и, исто така, додаде дека книгите на листата

на божествената книги: Книгата на песните на Соломон,

Книга на Tobit, Книгата на Барух, Ecclesiasticus, Прва

и Втората Книги Maccabees.

 

5 Во исто време, членовите на оваа совет одлучи дека

книга на Барух беше дел од книгата на Еремија, бидејќи

Варух бил заменик на Јеремија. Затоа тие не

го содржи името на оваа книга посебно во листата.

 

6 Три повеќе конференции беа одржани по ова во Трулскиот собор,

Фиренца и Трент. Членовите на овие состаноци потврди

одлуката на Советот на Картагина. Во последните две општини,

Сепак, пишува името на книгата на Барух одделно.

 

7 По овие совети скоро сите книги кои биле

спорни меѓу христијаните беа вклучени во листата на

призна книги.

 

6 КНИГИТЕ одбиена од страна на протестантите

 

Статусот на овие книги остана непроменета до

Протестантски Refom1ation. Протестантите го отфрли одлуки

на советите и изјави дека книгите се

во суштина да биде одбиена: Книгата на Барух, книгата на

Tobit, писмото на Јуда, Песната на Соломон, Ecclesiasticus,

Првата и Втората Книги Maccabees. Тие исклучени овие

книги од листата на признати книги.

 

Покрај тоа, протестантите, исто така, ја отфрли одлуката на нивните

предци во врска со некои поглавја од книгата на Естер. Ова

Книгата се состои од 16 поглавја. Тие одлучиле дека првите девет

поглавја и стихови од три поглавје 10 беа во суштина да биде

отфрлија Тие врз нивната одлука за следните шест причини:

 

1 Овие дела се сметаат дека се лажни, дури и во

оригиналниот хебрејски и Chaldaean јазици кои веќе не беа

на располагање.

2 Евреите не ги признаваат како откриени книги.

3 Сите христијаните не ги признава како

веројатна.

4 Џером, рече дека овие книги не беа сигурни и беа

доволни за да се докаже и поддршка на учењето на верата.

5 Клаус отворено рече дека овие книги беа рецитирани, но не

на секое место.

6 Евсевиј конкретно се вели во поглавје 22 од својата четврта книга

дека овие книги е менуван со, и се менува. Во

особено Втората Книга на Maccabees.

 

Причини: броевите 1, 2 и 6 се особено треба да се забележи од страна на

читателите како само-доволно докази за нечесност и лажно сведочење

на почетокот на христијаните. Книги кои биле изгубени во

оригинална и која постоела само во превод беа погрешно

признати од страна на илјадници теолози како божествено откровение

Оваа состојба води нехристијански читателот да му верувате на

едногласни одлуки на христијанските научници и на католичката

и протестантските убедувања. Следбениците на католичката вера

се уште веруваат во овие книги во слепа согласност нивните предци.

 

7 отсуството на извесност во Библијата

 

1 Тоа е предуслов за верување во одредена книга како божествено

покажа дека тоа се докажува преку непогрешлив аргументи дека

книга во прашање беше откриено преку пророкот и дека има

се пренесе на нас токму во истиот редослед, без

промени преку непрекинат синџир на раскажувачи. Тоа воопшто не е

сите доволно да се припише книга на одреден пророк на

основа на претпоставки и претпоставки. Неподдржан тврдењата направени

од страна на еден или неколку секти на луѓето не треба да биде, а не може да биде,

прифатени во врска со ова.

 

2 веќе Видовме како католици и протестанти научници

се разликуваат по прашањето за автентичноста на некои од овие

книги. Постојат уште повеќе книги од Библијата кои биле

одбиена од страна на христијаните.

 

3 Тие вклучуваат Книгата на Откровението, Книгата на Битие,

Книга на Вознесението, Книгата на Тајни, Книгата на Завет

и Книгата на исповед, кои се сите припишува на пророкот

Мојсеј.

 

Слично на ова, четврта книга на Ездра е да се тврди од пророкот

Езра и една книга во врска со Исаија свој вознесение и откровение се

припишува на него.

 

4 Во прилог на познатата книга на Јеремија, постои уште една

Книгата што му се припишуваат. Постојат бројни поговорки кои се

да се тврди дека од пророкот Авакум. Постојат многу песни кои

се вели дека се од пророкот Соломон. Постојат повеќе од 70

книги, освен постојните, на Заветот, која

се припишува на Исус, Марија, апостоли и нивните ученици.

 

5 Христијаните на оваа возраст се тврдеше дека овие книги се

лажни и се фалсификати. Грчката црква, Католичката црква и

Протестантската црква се едногласни во овој момент. Слично на тоа,

Грчката црква тврди дека третата книга на Ездра е дел од

Стариот Завет и верува дека биле напишани од страна на пророкот

Езра, додека протестантските и католичките цркви го прогласи

лажни и измислени. Ние веќе ја видовме контроверзноста на

Католиците и протестантите во врска со книгите на Барух, Tobit,

Од Јуда, Песната на Соломон, Ecclesiasticus и двете книги

Maccabees. Еден дел од книгата на Естира е за верување на

Католиците, но во суштина одбиена од страна на протестантите.

 

6 Во овој вид на ситуацијата се чини апсурдна и надвор од

границите на причина да се прифати и признае книга едноставно за

од причина што тоа се припишува на еден пророк од страна на група

научници, без конкретна поддршка. Многу пати имаме

побара познати христијански научници за производство на имињата на

целиот синџир на раскажувачи од самиот автор на книгата за

докаже нивното барање, но тие не беа во можност да го стори тоа. На јавна

дебата одржана во Индија, еден од познатите мисионери признал

вистината дека отсуството на авторитативни поддршка за овие книги

се должи на катастрофа и несреќи на христијаните во

Првиот 313 години од нивната историја. Ние

себеси испитува и се под истрага во своите книги и се потруди

да се најде било такви органи, но нашите наоди не доведе надвор

претпоставка и претпоставка. Нашиот непристрасен пребарување во извори

од своите книги, покажа дека повеќето од нивните тврдења се базираат на

ништо, но претпоставки.

 

7 Тоа е веќе рече дека презумпцијата и претпоставка се

бесполезно во ова прашање. Тоа ќе биде сосема оправдано од наша страна

ако ние ги одбивме да се верува во овие книги се додека не им биле дадени

некои аргументи и властите да ја докажат својата искреност и

автентичност. Сепак, за волја на вистината, ние се уште одат напред

да дискутираат и да ги испита орган на овие книги во оваа

поглавје. Тоа е сосема непотребно да разговараат за орган за секое

и секоја книга од Библијата и ние имаме намера да се испита само некои

од нив.

 

8 ОВОЈ Петокнижието не е Книга Мојсеева.

 

Петокнижието (Тората) вклучени во Стариот Завет е

да се тврди дека собирањето на откровенијата на Пророкот

Мојсеј. Ние силно тврдиме дека книгите на Петокнижието не

поседуваат било кој орган или поддршка за да се докаже дека тие, всушност, беа

evesled да Моше и дека тие биле wrltten од него или преку

него. Ние поседуваат цврсти аргументи за поддршка на нашите тврдење.

 

9 првиот аргумент:

 

1 Постоењето на Тората, Петокнижието, не е историски

познат пред царот Јосија [јудејски], син на Амон. Сценариото на

Петокнижието кој беше пронајден од страна на жрец Hilkiah 18 години

по Јосија свој воздигнување на престолот не е за верување единствено на

со образложение дека тоа беше пронајден од страна на свештеникот. Освен тоа очигледно

Всушност, оваа книга ја повторно исчезна пред инвазијата на

Ерусалим од страна на Навуходоносор [вавилонскиот цар].

 

2 Не само Петокнижието, но исто така и сите книги на Стариот

Завет беа уништени во овој историски несреќа. Историја

не сведочат за било какви докази за постоењето на овие книги по

оваа инвазија.

 

3 Според христијаните Петокнижието е препишуван од

пророкот Езра.

 

4 Оваа книга заедно со сите свои копии беа уништени, а повторно

изгорени од Антиох [I Maccabees 01:59] во времето на неговата инвазија

на Ерусалим.

 

10 вториот аргумент:

 

1 Тоа е прифатена идејата на сите еврејски и христијански научници

дека Првата и Втората книги Летописи беа напишани од

Езра со помош на Пророците Агеј и Захарија, но ние

имајте во предвид дека седмата и осмата поглавја од оваа книга се состои од

описи на потомците на Бенџамин кои се меѓусебно

контрадикторни. Овие описи, исто така, се контрадикторни изјави во

Петокнижието, прво во имиња, а второ во броењето на

број на потомци. Во Поглавјето 7: 6 читаме дека Бенџамин

имаше три сина и во Поглавје 8: 1-3 сметаме дека тој имал пет

синови додека Петокнижието тврди дека тој имал десет синови [Битие

46:21].

 

2 христијанските и еврејските научници се едногласни во

поентата дека изјавата на Првата книга на Летописи

е погрешно, и тие се оправда оваа грешка велејќи дека

 

3 пророкот Езра не може да се разликуваат и се подели на синовите

внуците, бидејќи генеалошки 1ables од која тој

цитиран биле неисправни и нецелосно

 

4 Точно е дека трите пророци кој ја напишал Петокнижието)

беа нужно искрени следбеници на Петокнижието. Сега ако ние

се претпостави дека Петокнижието на Мојсеј бил истиот напишани од страна на

тие пророци, се чини сосема нелогично дека тие треба да отстапуваат

и или се прават грешки во божественото книга, исто така не беше можно

дека Езра би погрешно верува нецелосен и неисправни

табела на родословието во прашање на таква важност.

 

5 Да Петокнижието напишани од страна на Езра била иста познатиот

Петокнижието, тие не би се отклонува од него. Овие

докази н доведе да веруваме дека овој Петокнижието беше

ниту еден откриена на Мојсеј и запишана од него, ниту

оној напишан од страна на Езра од инспирација. Всушност, тоа е збирка

на приказни и традиции кои беа сегашните меѓу Евреите, и

запишано од страна на нивните учени луѓе без критички поглед на нивните

органи.

 

6 нивното тврдење дека три пророци обврски грешки во копирање

имињата и бројот на вениаминците не води до

уште еден очигледен заклучок дека, во согласност со христијани,

пророци не се заштитени од погрешна акција и можат да бидат вклучени

во извршување на големи гревови, слично тие можат да направат грешки во

пишување или проповедта на светите книги.

 

11 Третиот аргумент:

 

1 секој читател на Библијата Изработка на споредба помеѓу

поглавја 45 и 46 од книгата на Езекиел и поглавјата 28 и

29 од Деловникот на броеви, ќе најдете дека тие се контрадикторни едни

други во верска доктрина. Очигледно е дека пророкот Езекиел

беше следбеник на учењето на Петокнижието. Ако ние

претпоставувам дека Езекиел имаше присутни Петокнижието како можел да

постапиле по овие доктрини без отстапуваат од него.

 

2 Слично на тоа, се најде во различни книги на Петокнижието на

изјава дека лицата ќе бидат одговорни за гревови

од нивните татковци до три генерации. Спротивно на ова,

Книга на Езекиел (18: 20) вели: "Синот, нема да сноси неправда од страна на

таткото, ниту ќе татко носи гревовите на синот: на

праведност на праведникот ќе биде на нејзе, и

зло на нечестивите ќе биде врз него. "

 

3 Овој стих значи дека никој нема да биде казнет за грев

другите. И тоа е вистината. Светиот Куран ја потврди.

Таа вели:

 

"Не носител на товар може да го носат товарот на друг."

 

12 ЧЕТВРТИ аргумент:

 

1 Студијата на книгите на Псалмите, Неемија, Еремија и

Езекиел сведочи за фактот дека стилот на пишување на таа возрасна

бил сличен на сегашниот стил на муслимански автори; тоа е да се каже,

читателите може лесно да се направи разлика помеѓу личните согледувања

на авторот и неговата цитати од други автори.

 

2 Петокнижието особено, е многу различен во стил, и

ние не се најде дури и на едно место да се покаже дека авторот на

оваа книга беше Мојсеј. Напротив тоа н води да веруваме дека

автор на книги на Петокнижието е некој друг, кој беше

правење на колекција на тековната приказни и обичаите на Евреите.

Меѓутоа, со цел да се одделат изјавите кое мислеше

беа изјавите на Бога и Мојсеј, тој ги со префикс на

фрази, "Бог вели" или "Мојсеј рече:". Третото лице е

се користи за Мојсеј на секое место. Ако би била книгата на Мојсеја,

тој ќе се користи првата личност за себе. Барем

би биле едно место каде што би можеле да се најдат на Мојсеј зборува

во прво лице. Тоа сигурно не би го направил книга повеќе

почит и доверба на своите следбеници. Тоа мора да се договорат

дека изјавата во прво лице од страна на авторот носи

повеќе тежина и вредност од неговата изјава од страна на некој друг

во трето лице. Изјавите во прво лице не може да биде

побиено без силни аргументи, додека изјавите во третиот

лице бара да се докаже вистински од оној кој сака да

атрибут тие изјави на авторот.

 

13 ПЕТТИ аргумент:

 

1 Со овој Петокнижието вклучува во нејзините поглавја некои

извештаи кои се историски невозможно да им се припишува на Мојсеја.

Некои стихови јасно означување дека авторот на оваа книга не може

постоеле пред пророкот Давид но ниту мора да биде

Современик на Давид или подоцна од него.

 

2 христијански научници се обидоа да го оправдаат мислење дека

овие реченици беа додадени подоцна од страна на одредени пророците. Но, ова

е само лажна претпоставка која не е поддржан од било

аргумент. Покрај тоа, пророк на Библијата досега споменати

дека тој има додадена една реченица на одредена глава на одредена Бок

Сега, освен ако овие поглавја и казните не се докажува преку

непогрешлив аргументи да се додаде од страна на пророкот тие остануваат

пишувањата на некој друг, од пророк Мојсеј.

 

14 ШЕСТИ аргумент:

 

Авторот на Khulasa Saiful-Muslimeen го цитираше

Том 10 на Пени Енциклопедија (која ние се репродуцира тука

од урду) дека д-р Александар Gides, призната Кристи, m

писател, изјави дека во неговиот вовед во една нова Библија:

 

"Јас дојдов да се знае три нешта надвор од сомневање преку

некои убедливи аргументи:

 

1 Со овој Петокнижието не е книгата на Мојсеја.

2 Оваа книга е напишана или во Кана "ан, или Ерусалим. Тоа е

да се каже, тоа не е напишан за време на периодот кога Израелците

живееле во пустината на пустината.

3 Најверојатно оваа книга е пишувана во периодот на

Пророк Соломон, односно околу илјада години пред

Христос, во периодот на поетот Хомер. На кратко, неговиот состав

може да се докаже да биде околу петстотини години по смртта на

Мојсеј.

 

15 Техеран аргумент:

 

1 "Се чини нема значително разлика помеѓу владата

на изразување на Петокнижието и идиом на други книги

на Стариот Завет кои биле напишани по објавувањето на

Израелците од ропството на Вавилон, додека тие се одвоени

со тоа што не помалку од девет сто години еден од друг. Човекови

искуство сведочи за фактот дека јазиците кои се под влијание и

брзо се менува со текот на времето.

 

2 На пример, ако ги споредиме сегашните англиски јазик со

јазикот на четиристотини години се забележува значителен

Разликата во стил, изразување и идиом меѓу двете

јазици. Со отсуството на оваа разлика во јазикот на

овие книги Luselen, научил научник, кој имаше голема контрола врз

Хебрејски јазик претпоставува дека сите овие книги се напишани на еден

и на истиот период.

 

16 осмиот аргумент:

 

1 читаме во книгата на Второзаконие (27: 5) "И настана

ќе бидеш изгради жртвеник на Господа, твојот Бог, олтар од

камења. Немој да ја кренам било железна алатка врз нив. И ти

ќе пишува на камењата целата работа на овој закон многу јасно,

 

2 Овој стих се појавува во персиски превод објавени во 1835 година ln

овие зборови:

 

3 "и напишете сите зборови на Петокнижието (Тората) на

камења многу јасно. "

 

4 Во персиски превод на 1845, се чини како ова:

 

5 "Напишете ги зборовите на овој Тората (Петокнижието) на камења во

светли букви. "

И Книгата на Исус Навин вели:

 

6 "Потоа Исус направи жртвеник на Господа Бога Израилев во

Планината Гевал, како Мојсеј, слугата Господов му заповеда на

децата на Израел "(8: 30,31).

И стих 32 од истото поглавје содржи:

 

7 "И тој напишал дека таму на камењата копија на законот

Мојсеј која тој ја напишал во присуство на децата на Израел ".

(Џош 8:. 32).

 

8 Сите овие екстракти доволно покажуваат дека законите на Мојсеј или

Петокнижието е само онолку колку што може да биде напишана на камења

на жртвеникот.

 

9 Сега, ако претпоставиме дека тоа е присутен Петокнижието што е

наведени во горенаведените стихови ова ќе биде невозможно.

 

17 деветтиот аргумент:

 

1 Нортон, мисионер, рече: "Пишувањето не е во мода во

времето на Мојсеј ", укажувајќи дека доколку пишување не беше во употреба во

период на Мојсеј, тој не може да биде автор на Петокнижието. Ако

автентичната книги за историјата confirrn неговата изјава ова може да биде

моќен аргумент во врска со ова. Оваа изјава е, исто така,

поддржан од книгата "Историја на англиски јазик" испечатени од страна на Чарлс

Dallin Прес, Лондон, во 1850 година се вели:

 

2 "Луѓето од минатите векови се користи за да драсканица на плочи на

бакар, дрво и восок, со игли на железо и бронза или зашилени

коски. По ова на Египќаните направи употреба на лисјата на

папирус трска. Таа не беше до 8 век таа хартија беше

направени од ткаенина. Пенкалото е измислен во седмиот век

АД ".

 

3 Ако ова историчар е прифатливо за христијаните, побарување

од Нортон е доволно потврдени.

 

18 десеттиот аргумент:

 

1 Со овој Петокнижието содржи голем број на грешки

а зборовите на пророкот Мојсеј мора да биле ослободени од ова

дефект. Битие 46: 15 вели:

 

2 "Овие се синовите на Лија, кои ги поднесуваше Јакова во

Падан-Арам со неговата ќерка Дина: сите души на неговите синови и

ќерки беа триесет и три. "

 

3 Слика 33 е во ред. Точниот број е 34.

познат коментатор Horsely, исто така, призна грешката. Тој

рече:

 

4 "Ако брои имиња, вклучувајќи ги и Дина, вкупниот збор за

34 и Дина мора да бидат вклучени како што е евидентно од бројот на

синовите на Zilpha, бидејќи Сара е еден од шеснаесет години.

Слично на Книгата на Второзаконие 23: 2 ја содржи оваа

изјава:

 

5 "копиле не влегува во општеството на Господа;

па дури и на десетина генерација не влегува во општеството

на Господ. "

 

6 Оваа изјава исто така не е точно. Врз основа на ова

изјава на пророкот Давид и неговите предци до Перез

ќе бидат исклучени од општеството на Господ, бидејќи

Перез беше вонбрачен син на Јуда. Ова е сосема евидентно од

описот во поглавје 38 од книгата Битие. И

Пророк Давид се случува да биде во неговата десетта генерација според

на генеалошки описи на Исус во евангелијата на

Матеј и Лука. Непотребно е да се каже дека пророкот Давид

лидерот на конгрегацијата на Господа; и во согласност со

Псалмите Давидови тој беше првиот роден од Бога.

 

19 грешки во CACULATION на Израелците "број.

 

1 читаме во книгата на броеви (1: 45 - 47) оваа изјава:

"Значи, сите беа оние кои беа изброени на децата на Израел

од страна на куќата на нивните татковци, од дваесет години и нагоре,

сите што можеа да шпекулираат на војната во Израел; дури и сите тие кои

се изброени беа шестстотин thousand and 3005

Сто и педесет. Но левитите според племето на своите татковци

не беа изброени помеѓу нив. "

 

2 Овие стихови значи дека бројот на луѓе се борат на

Израелците беше повеќе од шестотини илјади. Овој број

исклучува мажи, жени и деца на Леви племе и сите

жените од другите племиња на Израелевите синови и сите оние мажи

кои биле под дваесет години. Ако ние се: бројот на

сите луѓе на Израелците исклучени од оваа набројување, нивните

Вкупниот не треба да биде помал од дваесет и пет стотици илјади. Ова

изјава не е во ред за пет причини.

 

20 Првата причина.

 

1 Вкупниот број на мажи и жени на Израелците беше

Седумдесет и еден. тој времето на нивното пристигнување во Египет. Тоа се гледа од

Битие 46: 27, Излез 1: 5 и Второзаконие 10: 22.

најголема можна период на нивниот престој во Египет е 215 години. Таа

не може да биде повеќе.

 

2 Тоа беше споменато во првата глава на Книгата на

Излез дека синовите на народот на Израел биле убиени и нивните

ќерки лево за да живеат, 80 години пред своето ослободување од

Египет.

 

3 Сега имајќи предвид вкупниот број на нивното пристигнување во

Египет, времетраењето на нивниот престој во Египет, и убивање на

своите синови од страна на кралот, ако се претпостави дека по секои дваесет и пет

години тие двојно се зголеми во број и нивните синови не загинаа на сите,

дури и тогаш нивниот број не би стигнал до дваесет и пет илјади во

за време на нивниот престој во Египет камоли 20-500

илјади! Ако продолжиме со оглед на убиството на своите синови, овој број

станува физички невозможно.

 

21 Втората причина:

 

1 Таа мора да биде далеку од вистината дека нивниот број се зголеми од

70-25 сто илјади во толку краток период,

додека тие биле подложени на најлош вид на прогон и

тешкотии од страна на кралот на Египет. За споредба, на Египќаните

кои уживаа сите удобности на животот не се зголеми со таа брзина.

 

2 Израелците живееле колективниот живот во Египет. Ако тие се

се верува дека биле повеќе од дваесет и пет стотини илјади тоа

ќе биде единствен пример во историјата на човештвото, кој население од

оваа големина се обесправени и прогонувани и нивните синови убиени пред

нивните очи без никаков знак на отпор и побуна од нив.

Дури и животните се борат и да одолее да го спаси своето потомство.

 

22 Третата причина:

 

1 Книгата Излез 00:39 поглавје се опишува како

Израелците се земаат со нив на стада говеда и овци, и

истата книга 5:19, исто така, ни вели дека тие ја преминале реката во

една ноќ; и дека тие се користат да патуваат секој ден 13:21, и

дека Мојсеј се користи за да им даде усни наредби да маршираат 14: 1.

 

23 Четврта причина:

 

1 Доколку бројот се точни тоа ќе бара дека тие имале

место за нивниот камп доволно големи за да се приспособат на дваесет и пет

сто илјади луѓе заедно со своите стада или говеда. На

Факт е дека областа околу планината Синај, а од областа на

дванаесет извори во Елим не се доволно големи за да имаат

сместени Израелците и нивниот добиток.

 

24 Петтата причина:

 

1 Ние се најде на следнава изјава во Второзаконие 07:22.

"И Господ, твојот Бог, ќе се стави оние народи од пред тебе со

малку и малку: Ти не можеш да ги трошат одеднаш, да не би

животните од зголемувањето на терен по барање тебе. "

 

2 Тоа е географски точно дека Палестина продолжен речиси 200

милји во должина и во ширина деведесет милји. Сега, ако бројот на

Израелците беше навистина 20-500.000, и тие

заробиле Палестина по убиството на сите негови жители одеднаш,

како е можно за ѕверовите да ги надмине бројот на

Израелците, бидејќи тие се многу помалку на број од

изјави, дури и тогаш, тие би биле доволни за да се доверат на пример

една мала област.

 

3 Ибн Калдун, исто така, ги отфрли овој број во

"Вовед; Muqaddimma", велејќи дека, според истражувањата

направени од страна на научници, јазот меѓу Израел и Мојсеј е само

три генерации. Неверојатно е дека во период од само

три генерации тие може да се зголеми до тој број.

 

4 Со оглед на горенаведените аргументи, очигледно е tht "Народна

на книгата "(Христијаните и Евреите) не поседуваат било

Аргументи за да се докаже нивното тврдење дека книгите на Петокнижието

биле напишани или се пренесе од пророк Мојсеј.

 

Не 5 Тоа е, според тоа, обврзувачки за нас да се верува во овие книги

додека и ако тие презентираме непобитни аргументи за поддршка

thetr clalm.

 

25 статусот на Книгата на Исус Навин

 

1 веќе видовме дека Петокнижието, која ужива на

статус на да се биде fundanlent; ЛЛ книга на христијанската вера,

callnot

се докаже дека се автентични и веројатна. Ајде сега да се продолжи кон

дознае вистината за Книгата на Исус Навин, следната книга во

значење.

 

2 Прво на сите, nallle на авторот на оваа книга не е

познат со сигурност, а периодот на неговиот состав е, исто така,

непознат.

 

3 Христијанската научници тврдат пет различни мислења:

 

1 Џерард, Diodat Huet, Алберт Патрик, Tomlin и д-р Греј

Верувам дека тоа е напишано од страна на пророкот самиот Исус.

 

2 Д-р Lightfoot тврди дека Финес [внук на пророкот Арон]

е автор на оваа книга.

 

3 Калвин вели дека тоа е напишано од страна на Eleazer.

 

4 Moldehaur и Ван Тил веруваат дека се напишани од

Самуил.

 

5 Хенри тврди дека тоа е напишано од страна на пророкот Еремија.

 

4 Читателите треба да обрнете внимание на контрадикторни мислења на овие

Кристијан научници, особено имајќи го во предвид фактот дека Исус

и Еремија се одделени со период од 850 години. Присуството

на оваа голема разлика во мислење, само по себе, силен

доказ дека книгата не се верува дека е автентичен од нив.

Нивните мислења се базира на нивните пресметки поддржан

од страна на некои нејасни поими indicatingthat одредено лице може да биде

Авторот на одредена книга. Ако се направи споредба помеѓу

Исус Навин 15: 63 и Самуил 5: 6-8, сосема е јасно дека оваа книга

е напишана пред седмата година на вознесувањето на

Пророк Давид на престолот. Исус Навин 15: 63 вели: "Што се однесува до

Евусејците жителите на Ерусалим, на децата на Израел

не можеше да ги истера; но Јевусејците живеат со деца

на Јуда во Ерусалим до ден денешен. "Горенаведените изјава може да биде

во споредба со изјава дадена од страна на Втората книга на Самуил

со која се потврдува дека Јевусејците живеат во Ерусалим до

во седмата година од вознесувањето на Давид на престолот (5: 6-8), на

Авторот на Исус Навин свој соопштението се вели дека Евусејците се насели во

Ерусалим "до денес", што значи во седмата година од Дејвид поседуваат

вознесение на престолот. Ова јасно укажува на тоа дека авторот припаѓале

Од тоа време.

 

5 Слично на истата книга вклучува оваа изјава: "И тие

возеше не ханаанците, кои живееле во Гезер, но

Ханаанците живеат меѓу ефремците, до ден денешен. "" Сметаме

друга изјава во I кралевите 09:16 дека фараонот го терала

Хананејците од Газер во времето на Соломон. Ова доведува до

заклучок дека книгата е напишана пред времето

Соломон. G.T. Menley со тоа призна дека споредбата

на Џош. 15: 63 со 2 Самуил 5: 7-9 и на Џош. 16:10, со I

Кралевите 9: 16 доведува до заклучок дека оваа книга е напишана

пред Rehobo "ААМ. Видете 2-Самоил 01:18

 

6 Со оглед на овие докази, логично е да се заклучи дека

автор на книгата на Исус Навин мора да живееле по пророкот

Давид.

 

26 СТАТУСОТ НА ЗБИРКАТА НА СУДИИ

 

1 Книгата на судии е третиот најголем почитуваат книга од Стариот

Завет. Повторно сме соочени со една голема разлика во мислење

во врска со авторот на книгата и можните периодот на нејзината

компилација.

 

2 Некои христијански писатели тврдат дека тоа да биде книга на Финес,

додека некои други веруваат дека тоа треба да се напишани од страна на Езекија. Во

ниту еден од овие случаи, тоа може да се каже да биде откриена книга, бидејќи

ниту Финес ниту Езекија се Пророците. Езекија беше

Јудејскиот цар. (2 Цареви 18 и Хр. 32)

 

3 Некои други писатели, тврди дека оваа книга е напишана од страна на

Езра. Тоа може да се забележи дека разликата од времето помеѓу Езра и

Финес не е помалку од девет стотини години.

 

4 Оваа разлика во мислењата не би можеле да произлезат, ако христијаните

поседува какви било вистински докази во врска со тоа. Според Евреите

сите овие тврдења и тврдења се погрешни. Тие, врз основа на

претпоставка, тоа го припишуваат на Самуил. Па така постојат шест различни

мислења за тоа.

 

27 ЗБИРКАТА НА RUTH

 

1 Оваа книга, исто така, е предмет на големи разлики во мислење.

Некои христијани мислат дека тоа е напишано од страна на Езекија, во која

случај тоа не е откриено книга. Некои други се на мислење дека

авторот на оваа книга е Езра. Сите други христијани и Евреи

припишуваат тоа на Самоил.

 

2 Тоа е наведено во воведот на Библијата печатени во

Стразбур во 1819 година дека книгата на Рут е збирка на семејството

приказни и Книгата на Јов е само приказна.

 

28 ЗБИРКАТА НА Неемија

 

1 Ист вид на разликата е присутна во врска со авторот

и периодот на оваа книга. Најпопуларните мислење е дека тоа

е напишана од Неемија. Атанасиј, Епифаниј и

Chrysostome веруваат дека се напишани од Езра. Aecording

на популарното мислење, тоа не може да се прифати како откри книга.

 

2 Првите 26 стихови од Глава 12 се различни од останатите

од книгата на Неемија, бидејќи во првите единаесет поглавја Неемија

е наведен во прво лице, а во ова поглавје третиот

лице се користи за да нема некоја очигледна причина. Покрај тоа, ние се најдат

Drius, кралот на Персија се споменува во стих 22 од

исто chpter, кога всушност тој живееше сто години по

смртта на Неемија. Христијанската commeIltators мора да се декларираат

оваа аномалија како подоцна тоа. На арапски преведувач на

Библијата ја испушти altogetl1er.

 

29 Книгата на Јов

 

1 Историјата на Книгата на Јов е уште нејасни и

несигурни од другите книги. Постојат околу дваесет и четири

противречни мислења во однос на нејзиното име и период.

Maimonides, отслужи научник и рабин на Евреите, Мајкл

Леклерк, Semler, Скочен зглоб, Isnak alld други христијани тврдат дека Вработување

е фиктивна име и во книгата на Јов не е ништо повеќе од фикција.

Теодор, исто така, го осуди. Лутер, лидерот на

Протестантската вера, ја држи како чисто фиктивни приказна.

 

2 Во книгата се припишува на различни имиња, врз основа на

претпоставка. Меѓутоа, ако се претпостави дека книгата е напишана од страна на

Елиу [син на Бар "achel на Buzite] или од страна на одредени непознато лице

кој бил современик на Manasse, тоа не е прифатливо како

пророчка и откри текст.

 

30 Псалмите Давидови

 

1 Историјата на оваа книга, исто така, е сличен на историјата на

Книгата на Јов. Ние не најде никакви материјални докази да се покаже

Особено човек да биде неговата писател. Периодот на собирање на сите

Псалмите, исто така, не се познати. Без разлика дали имињата на Псалмите се

Пророчки или не исто така е непознат. На старите христијани имаат

различни мислења за тоа. Писателите, Ориген, Chrysostome и

Августин веруваат дека се напишани од страна на пророкот Давид

себе. Од друга страна, писатели како Хилари Атанасиј,

Џером и Евсевиј имаат строго ги негираше ова. Хорн вели:

 

2 "Несомнено fomler изјава е целосно погрешно".

Според мислењето на втората група, повеќе од триесет

псалми се од непознати автори. Десет псалми од 9 () до 99 се

би требало да биде од Мојсеја и од седумдесет и една псалми се тврди

биде од Давид. Псалм 88 се припишува на Емана и да Итан [двете

беа лекарите], додека псалмите 72 и 177 се вели дека се од

Соломон.

 

3 И три псалми се верува дека се од Едутуновите и еден

сто и дваесет псалми од Асаф, но некои христијани

оспори Псалм 74 и 79 се напишани од него. Единаесет псалми

[42 до 49 и 84,85 и 87], се претпоставува дека е напишано

со три синови на Кора.

 

4 Некои писатели дури и мислам дека авторот на овие псалми беше

целосно поинаква личност кому му се припишува овие псалми различните

писатели во прашање, а сепак другите на псалми се напишани од

уште непознато лице. Calmat вели дека само четириесет и пет псалми

беа напишани од Давид, а останатите се од други луѓе.

 

5 древната Еврејска научници наведеме следниве имиња како

писателите на псалмите: Пророците Адам, Аврам, Мојсеј;

и Асафа, Емана, Едутуна и тројцата синови на Кора.

Дејвид само им ја собрани заедно. Според нив

Давид, и самиот, не е автор на било кој од Псалм; тој е само

ресиверот од нив:

 

6 Хорн изјави дека пресудата на современи христијански и еврејски

научниците е дека оваа книга е напишана од следните автори:

Пророците Мојсеј, Давид и Соломон; и Асафа, Емана,

Итан, Едутуновите и тројцата синови на Кора.

 

7 Истото контрадикција и конфузија се наоѓа во однос на

периодот на нејзината компилација. Некои научници ги држат биле

напишани и собрани во времето на Давид; некои веруваат дека тие

беа собрани од страна на некои пријатели на Езекија во период; а

некои други сметаат дека тие биле собрани во различни периоди.

Слични разлики исто така се изразени во врска со имињата на

Псалмите. Некои тврдат дека тие се откриваат, додека други сметаат дека

некој кој не бил пророк им се јавил со овие

имиња.

 

8 Псалм 72, стих 20 вели: "молитвите на Давид, синот на

Џеси се заврши. "Овој стих е испуштена во арапски

преводи очигледно со цел да се поддржи мислењето

на првата група дека целата книгата на Псалмите е напишано од страна

Пророкот Давид. Од друга страна исто така е можно дека ова

стих може да се додаде подоцна за поддршка на втората група поседуваат

мислење дека пророкот Давид не беше на авторот на оваа книга. Во

двата случаи на нарушување на текстот е докажано или со несторување

на овој стих или со додавање на неа.

 

31 Книгата на Изреки

 

1 Состојба на оваа книга, исто така, не се разликува многу од

книги што досега расправавме. Неколку автори тврдат дека

автор на целата оваа книга е пророкот самиот Соломон.

Ова тврдење е неточно, бидејќи на варијации во јазични идиоми и

стил и повторување на неколку стиха во оваа книга

 

2 Покрај ова првите стихови на поглавјата 30 и 31, исто така,

побие оваа претпоставка.

 

3 Дури и ако прифатиме дека некој дел од оваа книга може да се

напишани од страна на Соломона, кое е можеби точно за 29 поглавја, овие

не биле собрани или собрани во неговиот период, бидејќи не постои

сомнение дека неколку од нив беа собрани од страна на Езекија, како што е евидентно

од 25: 1:

 

4 "Овие се исто така поговорки од Соломона, кое мажите на

Езекија, јудејскиот цар, копирани надвор. "

Ова беше направено 270 години по смртта на Соломон.

 

5 Некои писатели се на мислење дека првите девет поглавја од

книгата не беа напишани од Соломон. Поглавјата 30 и 31 се

припишува на Agur и Lemuel, како што е наведено, но чудно на

коментатори не можел ниту да дознаете кои се тие двајца автори се

ниту пак се сигурни во нивната бит, пророците.

 

6 Врз основа на нивните вообичаени претпоставки тие сметаат дека тие

знаеле. Сепак, овој вид на претпоставка не е прифатлив

на непристрасен читателот.

 

7 Некои од нив сметаат дека Lemuel е второто име на Соломон,

но Хенри и Скот државата:

 

8 "Холден ги отфрли претпоставката дека Lemuel беше уште еден

името на Соломон, и тој покажа дека Lemuel беше посебна

лице. Можеби тој има доволен доказ дека книгата на

Lemuel и книгата на Agur се откриваат книги. Во спротивно, тие

може да не се вклучени во канонски книги ".

 

9 Адам Кларк вели во својот коментар:

"Ова тврдење не е поддржан од каков било доказ дека Lemuel беше

Соломон. Ова поглавје е напишана долг период по неговата смрт.

На идиоми на калдејската јазик кои се наоѓаат во

почетокот на оваа книга, исто така, го докаже спротивното.

И тој зборува за Поглавје 31:

 

10 "Секако ова поглавје може да не се напишани од страна на

Соломон. "

25 стих од оваа глава се вели:

"Исто така, поговорки на Соломона, кое на мажите

Езекија копирани надвор. "

 

11 стих 30 во Персискиот верзија на Библијата печатени 1838

вели: "Зборовите Aglr, син на Jakeh, дури и Пророштво: на

човек говорих Ithiel и Ucal ".

И Библијата печатени во Персискиот јазик во 1845 година содржи

ова: "Зборовите на Acur, син на Jafa, беа такви што човек

зборуваше при Ithiel, ЕВН Ithiel и Ucal ".

 

12 Мнозинството автори призна дека книгата е

собрани од страна на многу луѓе, вклучувајќи Езекија, Исаија, а можеби и

Езра.

 

32 Книгата на Проповедник

 

1 Оваа книга, исто така, има историја на сериозни разлики. Некои

автори тврдат дека неговиот автор Соломон. Рабинот Kammchi, на

познат еврејски научник, рече дека тоа е напишано од страна на Исаија. На

научници од Талмудот го припишуваат на Езекија, додека Grotius вели

дека оваа книга е напишана од Zorobabel за неговиот син, Ebihud. Јован,

христијанин научник, а некои научници Gerrnan го пресмета дека имаат

е напишано по објавувањето на Израелците од Вавилон.

 

33 Книга на Песната на Соломон

 

1 Историјата на оваа книга е уште нејасни и неизвесни.

Некои од авторите му го припишуваат на пророкот Соломон или некои

припадник на своето време. Д-р Kennicot и некои писатели

кои доаѓаат по него се смета дека барањето на нејзино суштествување

напишан од Соломон бил историски погрешни и дека тоа е напишано

долго време по неговата смрт. Теодор, мисионер кој живеел во

V век, строго го осуди оваа книга и книга на

Работа, додека Симон и Леклерк не го признаваат како вистински

книга. Whiston рече дека е направен прекршок песна и треба да биде

исклучени од светите книги на Стариот Завет. Некои други

ја дале истата пресуда за тоа. Semler ја држи како

фалсификувани и лажни книга. Католичката, Ворд, укажа

дека Castilio прогласена за тоа да биде грд песната и одлучи дека тоа

треба да бидат исклучени од книгите на Стариот завет.

 

34 книгата на Даниел

 

1 грчкиот превод на Theodotion, латинскиот превод и

сите преводи на римокатолиците вклучуваат Песна на

Три деца и поглавја 13 и 14 од оваа книга. Римската

Католичката вера признава оваа песна и две поглавја, но

Протестантите не се согласуваат со него и не го сметаат вистински.

 

2 ЗБИРКАТА НА ESTHER

 

3 Името на писателот на оваа книга, како и времето на неговото

компилацијата е непозната. Некои христијански научници веруваат дека тоа

беше напишана од научници кои живеат во периодот од Езра и

Симон. Еврејски Директориум Philon [современик на Павле] има за цел дека

дека е напишан од Иоахин, синот на Исуса [бил син на

Jehoakin], кој дошол во Ерусалим по пуштањето од

Вавилон. Свети Августин верувале дека една книга на Ездра.

 

4 Некои други писатели го препишуваат Мардок и Естер. Други

детали на оваа книга подоцна ќе се дискутира во глава 2 од

оваа книга.

 

35 ЗБИРКАТА НА Еремија

 

1 сигурни сме дека поглавје 52 од оваа книга не може да се тврди

да се напишани од Еремија. Слично на единаесеттиот стих од

Поглавје 1 () не може да се припише на Еремија. Во првиот случај,

бидејќи стих 64 од поглавје 51 од Персискиот верзија 1838

содржи: "Досега се зборовите на Еремија". Додека Персискиот

Превод на 1839 АД се вели: "Зборовите на Еремија заврши

овде. "

 

2 Во вториот случај причината е тоа што стих 11 од поглавјето 10 е

во калдејски јазик, а остатокот на книгата е на хебрејски јазик.

Невозможно е да се трага, кои ги вметнува во текстот. На

коментатори се направени неколку претпоставки во врска со

лица со што оваа вметнување. Составувачите на Хенри и Скот

забележа за ова поглавје:

 

3 "Се чини дека Езра или некое друго лице го вметнува

расветлуваат предвидувања кои се случуваат во претходното поглавје. "

Хорн вели на страница 194 од vol. 4:

 

4 "Ова поглавје е додаден по смртта на Јеремија и

се ослободи од ропството на Вавилон, од кои некои наоѓаме

споменати во ова поглавје исто така. "

 

5 Тој понатаму во оваа книга вели:

"Секако дека зборовите на овој Пророк се во хебрејски

јазик, но поглавје 10:11 е во калдејски јазик. "Јас

Пречесниот Venema рече:

"Овој стих е подоцна тоа."

 

36 книгата на Исаија

 

1 Јавна дебата се одржа помеѓу Karkaran, верски водач

на католици и Ворен за оваа книга. Ова

дискусијата беше објавена во 1852 година во Агра (Индија). Karkaran

пишува во својата трета писмото што Stapelin, учен Gerrnan писател,

изјави дека поглавјето 40 и сите поглавја до глава 66 од

книгата на Исаија не беа напишани од Исаија. Ова значи дека

дваесет и седум поглавја од оваа книга не се делата на

Исаија.

 

37 НОВИОТ ЗАВЕТ и статусот на сите четири Евангелија

 

Евангелијата на Матеј, Лука и Марко.

 

1 Сите древните христијански писатели и голем број на современи

писатели се едногласни во точка дека евангелието на Матеј

првично беше во хебрејски јазик и е целосно

трае поради нарушувања и промени направени од страна на христијаните.

Сегашната Евангелието е само превод и не е поддржан од

Секој аргумент или орган. Дури и името на преведувачот не е

дефинитивно познати. Постојат само претпоставки дека можеби овој или

тоа лице може да ги преведоа. Овој вид на аргумент не може

да бидат прифатливи за не-христијански читателот. Книгата не може да биде

припишува на авторот само врз основа на неизвесна

пресметки.

 

2 христијански автор на Meezan-ул-Хак, не би можел да произведе било

орган во врска со авторот на оваа книга. Тој само conjectured

и рече дека Метју би можеле да го напишани со грчко

јазик. Со оглед на овој факт и овој превод не е прифатлив

и е одговорен да биде одбиена.

 

3 Пени Енциклопедија вели дека во врска со Евангелието на

Матеј:

 

4 "И ова Евангелие е напишано во хебрејски јазик и на

јазик, кој беше во тренд меѓу Сирија и Chaldea во 41

АД Само грчкиот превод е на располагање. И моментов

Хебрејски верзија е само превод на истоимената грчка верзија. "

 

5 Томас Вард, католички писател, вели во својата книга:

"Џером е експлицитно наведено во писмото што некои древни

научници биле сомнителни за последната глава од Евангелието на

Означи; а некои од нив имале сомнеж во врска со некои стихови на поглавје

23 од Евангелието на Лука; и некои други научници беа недоверливи

за првите две поглавја од овој Евангелието. Овие две поглавја

не се опфатени со Marchionites [кои не ја признаваат

тата стариот завет и веруваат во два бога, еден од добра и една од

зло] во својата книга ".

 

6 Нортон пишува во својата книга печатена во 1837 година во Бостон:

"И ова Евангелие содржи пасус работи од стихот девет до

На крајот на последното поглавје која се повикува на истражување. Тоа е

чудно што Griesbach не се стави било знак на сомнеж околу неговата

текст, бидејќи тој ја претстави бројни аргументи за да се докаже дека оваа

дел беше додаток од страна на некои подоцна луѓето. "

 

7 Подоцна во својата книга, давајќи некои повеќе аргументи, тој рече:

"Ова докажува дека преминот во прашање е сигурно,

особено ако се има предвид навика писатели во тоа што тие

обично преферираат да го додадете во текст, наместо да ја изостави од него. "

Griesbach е една од најпознатите сигурен научници во историјата на Протестантската

вера.

 

38 INAUTHENTICITY на Евангелието на Јован

 

1 Нема орган за тврдењето дека Евангелието според Јован е

книгата на апостолот Јован, на кои им се припишува. На

Напротив, постојат неколку аргументи кои силно го оспорам

тврдење.

 

39 Првиот аргумент:

 

1 Пред и по периодот на пророкот Исус, стилот на

пишување и начинот на подготвување на книги е сличен на стилот

на овој писатели. Иако ова евангелие е Џон поседува појавува

дека авторот на тоа не е се, Џон.

 

2 Тоа не е можно да се побие очигледните докази кои

текст се нуди, освен ако силни аргументи се презентирани за да го негираат

тоа.

 

40 вториот аргумент:

 

1 И ова Евангелие содржи оваа изјава во 21:24:

"Ова е ученик кој testifieth од овие работи: а ние

знам дека неговото сведочење е вистина ", опишувајќи апостол Јован.

Тоа значи дека авторот на овој текст не е самиот Јован. Таа

н води да се погоди дека писателот најде некои скрипта напишана од страна на

Јован и ја опиша содржината на неговиот јазик што некои

пропусти и дополнувања на содржината.

 

41 Третиот аргумент:

 

1 Во вториот век од н.е., кога властите одбија да

прифати ова Евангелие за книгата на Јован [ученикот]

Иринеј - ученик на Поликарп, ученик на Џон - беше

живеат.

 

2 Тој не направи никаква изјава за да го негираат оние кои ќе одбијат да

прифати книга и не сведочи дека имаше слушнато Поликарп

велејќи дека ова Евангелие е книгата на Јован, апостолот. Кога би

е книгата на Јован, Поликарп мора да го знае. Тоа не може да биде

вистината дека слушнал Поликарп велејќи дека многу тајни и длабока

работи што тој се поврзани, но не се слушне ниту еден збор за

прашање од таква важност.

 

3 И тоа е дури и повеќе unbelievble дека тој го слушнал и

заборавил, бидејќи знаеме за него дека тој имал голема доверба во вербалната

извештаи и се користи за да ги запаметат. Тоа се гледа од

следнава изјава на Евсевиј во однос на мислењето на Иринеј

за вербална изјави:

 

4 слушав овие зборови, со големо внимание од страна на Божјата благодат,

и ги напиша не само на хартија, туку и на моето срце. За

долго време, јас ја мојата навика да се задржи читање ги направи. "

 

5 Тоа е, исто така, незамисливо дека тој се присетува и не

состојба

тоа за стравот на неговите непријатели. Овој аргумент исто така ни спасува од

вината за одбивање на автентичноста на ова Евангелие од

верски предрасуди. Ние видовме дека тоа беше одбиено во втората

век од н.е. и не може да се брани со старите христијани.

Celsus, кој беше незнабожец научник од вториот век од нашата ера,

храбро изјави дека христијаните се искривени своите Евангелија

три или четири пати или повеќе. Оваа промена или нарушување смени

содржината на текстот.

 

6 Фестус, шефот на Manichaeans и научник јавно

објави во 4 век од н.е.:

 

7 "Тоа е утврдено дека книгите на Новиот Завет

не се ниту книгите на Христа, ниту пак се книгите на неговата

апостоли, но непознати лица ги напишани и се припишува

ги на апостолите и нивните пријатели. "

 

42 ЧЕТВРТИ аргумент:

 

1 Католичката Хералд, во тираж од 1844 година, вклучува изјава во

вол. 3 на страница 205, кој рече Stapelin во својата книга дека Евангелието

Џон несомнено беше напишано од студент на училиштето во

Александрија. Погледнете како очигледно тој тврди дека е книга на

студент.

 

43 ПЕТТИ аргумент:

 

1 Bertshiender, голем научник, рече:

"Целата на овој Евангелието и сите согледувале: Јовановите Посланија

дефинитивно не е напишана од него, туку од некое друго лице во

на A.D. вториот век "

 

44 ШЕСТИ аргумент:

 

1 Grotius, познат научник, призна:

"Има користи за да биде дваесет поглавја во ова Евангелие. На

дваесет и првиот поглавје е додаден по смртта на Јован, од страна на

црквата во Ефес. "

 

45 Техеран аргумент:

 

1 Allogin, секта на христијаните во вториот век од н.е.,

откажа ова Евангелие и на сите списи на Јован.

 

46 ОСМАТА аргумент:

 

1 првите единаесет стихови на поглавје 8 не се прифатени од страна на било која од

христијанските писатели и тоа наскоро ќе се покаже дека овие стихови

не постојат во сириски верзија.

Дали имало било автентичен доказ за да го поддржат повеќето од

Христијански писатели не би го направиле такви изјави. Затоа

мислењето на Bertshiender и Stapelin е несомнено точно.

 

47 деветтиот аргумент:

 

1 Хорн, во поглавјето два vol. 4 од својот коментар вели:

"Информацијата што беше пренесена до нас од страна на

Историчарите на црквата во однос на периодот од четирите Евангелија

е неисправна и на неопределено време. Тоа не ни помогне да стигнат до било

значајни заклучок. Античките теолози потврдија

апсурдни изјави и ги запишано. Последователните луѓето го прифатија

нив само од почит кон нив. Овие лажни изјави тој начин се

доставени од еден писател во друг. Долг период на време

помина, и тоа стана многу тешко да се дознае

вистината. "

 

2 Тој понатаму во ист обем вели:

"Првиот Евангелието е напишано или во 37 или 38 АД АД или

во 43 АД или во 48 АД или во 61,62,63 и 64 АД Вториот

Евангелието е напишано во 56 АД или во кое било време по неговото до 65

АД и повеќето веројатно во 60 или 63 АД Третиот Евангелието беше

напишана во 53 или 63 или 64 АД Четвртиот евангелие

68,69,70 или во 89 или 98 A.D. "

 

3 следнава изјава на Евсевиј во однос на мислењето на

Иринеј за вербална изјави:

 

4 слушав овие зборови, со големо внимание од страна на Божјата благодат,

и ги напиша не само на хартија, туку и на моето срце. За

долго време, јас ја мојата навика да се задржи читање ги направи. "

 

5 Тоа е, исто така, незамисливо дека тој се присетува и не наведе

тоа за стравот на неговите непријатели. Овој аргумент исто така ни спасува од

вината за одбивање на автентичноста на ова Евангелие од

верски предрасуди. Ние видовме дека тоа беше одбиено во втората

век од н.е. и не може да се брани со старите христијани.

 

6 Celsus, кој беше незнабожец научник од вториот век од нашата ера,

храбро изјави дека христијаните се искривени своите Евангелија

три или четири пати или повеќе. Оваа промена или нарушување смени

содржината на текстот.

 

7 Феста, шефот на Manichaeans44 и научник јавно

објави во 4 век од н.е.:

 

8 "Тоа е утврдено дека книгите на Новиот Завет

не се ниту книгите на Христа, ниту пак се книгите на неговата

апостоли, но непознати лица ги напишани и се припишува

ги на апостолите и нивните пријатели. "

 

48 ЧЕТВРТИ аргумент:

 

1 Католичката Хералд, во тираж од 1844 година, вклучува изјава во

вол. 3 на страница 205, кој рече Stapelin во својата книга дека Евангелието

ofJohn несомнено беше напишано од студент на училиштето во

Александрија. Погледнете како очигледно тој тврди дека е книга на

студент.

 

49 ПЕТТИ аргумент:

 

1 Bertshiender, голем научник, рече:

"Целата на овој Евангелието и сите согледувале: Јовановите Посланија

дефинитивно не е напишана од него, туку од некое друго лице во

на A.D. вториот век "

 

50 ШЕСТИ аргумент:

 

1 Grotius, познат научник, призна:

"Има користи за да биде дваесет поглавја во ова Евангелие. На

дваесет и првиот поглавје е додаден по смртта на Јован, од страна на

црквата во Ефес. "

 

51 Техеран аргумент:

 

1 Allogin, секта на христијаните во вториот век од н.е.,

откажа ова Евангелие и на сите списи на Јован.

 

52 ОСМАТА аргумент:

 

1 првите единаесет стихови на поглавје 8 не се прифатени од страна на било која од

христијанските писатели и тоа наскоро ќе се покаже дека овие стихови

не постојат во сириски верзија.

 

2 Ако имало било автентичен доказ за да го поддржат повеќето од

Христијански писатели не би го направиле такви изјави. Затоа

мислењето на Bertshiender и Stapelin е несомнено точно.

 

53 деветтиот аргумент:

 

1 Хорн, во поглавјето два vol. 4 од својот коментар вели:

"Информацијата што беше пренесена до нас од страна на

Историчарите на црквата во однос на периодот од четирите Евангелија

е неисправна и на неопределено време. Тоа не ни помогне да стигнат до било

значајни заклучок. Античките теолози потврдија

апсурдни изјави и ги запишано. Последователните луѓето го прифатија

нив само од почит кон нив. Овие лажни изјави тој начин се

доставени од еден писател во друг. Долг период на време

помина, и тоа стана многу тешко да се дознае

вистината. "

 

2 Тој понатаму во ист обем вели:

"Првиот Евангелието е напишано или во 37 или 38 АД АД или

во 43 АД или во 48 АД или во 61,62,63 и 64 АД Вториот

Евангелието е напишано во 56 АД или во кое било време по неговото до 65

АД и повеќето веројатно во 60 или 63 АД Третиот Евангелието беше

напишана во 53 или 63 или 64 АД Четвртиот евангелие

68,69,70 или во 89 или 98 A.D. "

 

54 Посланијата и Откровението

 

1 Послание до Евреите, во Втората Послание на Петар,

Вториот и третиот согледувале: Јовановите Посланија, Посланието на Јаков,

Послание на Јуда и неколку стихови од Првото Послание на Џон се

погрешно му се припишува на апостолите. Овие книги беа генерално

би требало да биде сомнително до 363 АД и продолжи да се

смета лажни и неприфатливо за поголемиот дел од христијанската

писатели до овој ден. Стиховите на Првото Јованово послание

се изоставени во Сирија верзии.

 

2 Арапскиот цркви го отфрлија вториот Послание на

Петар, и согледувале: Јовановите Посланија, Посланието на Јуда, и

Откровението. Слично на црквите во Сирија ги отфрли

од почетокот на нивната историја.

 

3 Хорн вели во вториот том на неговиот коментар (1822)

на страниците 206 и 207 :)

 

4 "Следниве Посланијата и стихови не се вклучени во

сириската верзија и истиот беше случајот со арапски

цркви: втората послание на Петар, Посланието на Јуда, и

согледувале: Јовановите Посланија, на Откровение, стихови 2-11 од

8. глава од Евангелието на Јован, и поглавјето 5 стих 7 од првите

Јованово послание. Преведувачот на сириската верзија исфрлени овие

стихови, бидејќи тој не веруваат во нив да бидат вистински. Вард потврдува

во неговата книга (1841) на страница 37: "Роџерс, голем научник на

протестантската вера ги спомна името на голем број на

Протестантски научници кои ја прогласи книгите што се лажни и

ги исклучивме од Светото Писмо: Посланието до Евреите,

Посланието на Јаков, вториот и третиот согледувале: Јовановите Посланија,

и Откровението. "

 

5 д-р блаженство, учен професор на протестантската вера изјави:

"Сите книги се до периодот на Евсевиј се наоѓаат

прифатливо ", а тој инсистира на точка дека:

 

6 "Послание на Јаков, второто послание на Петар и

Вториот и третиот согледувале: Јовановите Посланија не се делата на

Апостоли. Посланието до Евреите и натаму одбиваат поради долг

период, на сличен начин Сириската Црква не ја признаваат

Вториот послание на Петар, вториот и третиот согледувале: Јовановите Посланија, THC

Послание до Јуда и Откровението. "

 

7 Lardner вели во вол. 4 од својот коментар на страница 175:

 

"Кирил и Црквата во Ерусалим, не ја призна

книгата на Откровение во својот период. Покрај ова, на име

на оваа книга, дури и да не се појавува во листата на канонски книги

кој пишува тој. "

 

8 На страница 323 од истиот волумен Тој понатаму вели:

 

"Откровение не беше дел од сириски верзија.

Barhebroeus и Јаков не го вклучуваат овој книга за коментари во

нивните коментари. Abedjessu изгубило вториот послание на Петар,

вториот и третиот согледувале: Јовановите Посланија, Посланието на Јуда и

Откровение од неговата листа. Сите други Сиријци имаат исто мислење

за овие книги ".

 

9 Католичката Хералд (1844) содржи следнава изјава

на страница 206 од вол. 7: "Роуз има напишано на страница 161 од својата книга

дека многу протестантски научници сметаат дека книгата на Откровението не-

веројатна. Професорот Евалд има произведено силни аргументи да

докаже дека Евангелието според Јован и согледувале: Јовановите Посланија и

Откровенија на Јован не може да биде пишувањата на исто лице.

 

10 Евсевиј прави следнава изјава во поглавје 25 од вол.

7 од неговата историја:

"Дионисиј вели дека некои антички писатели исклучени книгата

на Откровение од Светото Писмо и имаат completelv

побиваат тоа. Тој рече дека оваа книга е бесмислено и одличен

пример на незнаење. Секое здружение на оваа книга со Џон или

со праведник или со секој христијанин е во ред. Всушност, ова

Книгата се припишува на Џон од еретик Cerinthus. Посакувам да сум имал

овластувањата на исклучок од тоа Светото Писмо. Што се однесува до мојата

сопствено мислење е загрижен, јас верувам дека ќе биде од некој кој

бил инспириран. Но, она што не може лесно да се верува е дека писателот

беше ниту еден од апостолите, или дека тој бил син на Заведеј или

брат на Јаков. "

 

11 Напротив идиом на текстот и негово стил силно

покажуваат дека авторот не може да се апостол Јован, кој е

спомнува во книгата на Дела бидејќи неговото присуство во Мала Азија

Не е познато. Ова Џон е сосема поинаков човек кој е

Азија. Постојат два гроба во градот Ефес, и лого

натписот на Јован. Содржината и стилот на оваа книга

укажуваат на тоа дека Џон, евангелистот, не е писателот на оваа книга.

Од текстот на Евангелието и Посланијата е рафиниран, како на

стил на Грците. Спротивно на ова книгата на Откровението

содржи текст многу различни во стилот од Грците, полн со

невообичаени изрази.

 

12 Освен тоа евангелистите треба вообичаена практика во тој

тие не откриваат нивните имиња во Евангелието, ниту во

Посланија, но се опишуваат себеси во прво лице или во

трето лице, додека писателот на оваа книга ги спомна своја

име. Во Откровението на Исус во Поглавје I, тој вели: "

откровението на Исус Христос, кој Бог Му го даде да се покаже кон својата

слуги, што треба да стане; и тој го испрати и

означеното тоа од страна на својот ангел кон својот слуга Јован. "

 

13 Тој, исто така пишува во Поглавје 4:

"Јован до седумте цркви кои се наоѓаат во Азија". Во поглавје 9 тој

вели: "1, Јован, сум твојот брат, и придружник во неволја

и во ова кралство, и трпение на Исус Христос "Повторно во 22: 8.

тој вели: "јас Јован го видов овие работи и чуја."

 

14 Тој споменува неговото име во сите од горенаведените стихови спротивно на

општа пракса на евангелистите. Објаснувањето дека

писател откриваат неговото име од неговата нормална практика, со цел

да се воведе себе не може да биде прифатливо затоа што ако ова беше

неговиот објект што ќе се користат одредени зборови, заедно со неговото име

дефинирање на неговата намера. На пример, тој би можел да го имаат напишано Јован,

на Зеведеев или брат на Јаков. Тој користи само некои

општи зборови како "брата си", придружник во трпение, итн

кои не служат за својот вовед

 

15 Евсевиј, исто така, вели дека во поглавјето 3 на вол. 3 од својата книга:

"Првото Послание на Петар е вистински, но неговиот втор Послание

Никогаш не треба да бидат вклучени во Светото Писмо. Четиринаесет посланија

на Павле, меѓутоа, да се прочита. Посланието до Евреите е

исклучена од страна на некои луѓе. "

 

16 Тој понатаму елаборира во Поглавјето 25 од истата книга:

"Тоа е една точка на дебата дали Посланијата на Џејмс,

и Јуда, вториот послание на Петар, и согледувале: Јовановите Посланија јас

и 11 беа напишани од евангелистите или некои други писатели на

истите имиња. Треба да се сфати дека делата на Павле,

Петровото Откровение, посланието на Варнава и книга со наслов,

"Институцијата на учениците" се одбиени книги и тоа може да

се докаже. Откровението, исто така, треба да бидат вклучени во оваа листа. "

 

17 Евсевиј, исто така, се цитира изјавата на Ориген во врска со

Посланието до Евреите во поглавје 25 од вол. 6 од својата книга:

"Тоа е популарна идеја меѓу луѓето дека ова послание

(Евреите) е напишан од Климент Римски (150-22 ()), а некои

луѓе мислат дека тоа е напишано од страна на Лука. "

 

18 Ирската мисионерска Лион (178) и Hippolitus (220) и

Nouclus, мисионерската од Рим (251), одби да ја прифати

оригиналноста на Посланието до Евреите. Turtullien, епископот

Картагински (г. 200), вели дека ова послание припаѓа на Варнава.

Caius, Презвитер на Рим (г. 251) смета тринаесет Посланијата на

Павле и не смета ова послание. Киприен, епископот

Картагина (248), не го прави какво било споменување на оваа послание. На

Монофизитската цркви и понатаму одбиваат да ја признаат вториот

Послание на Петар и на втората и третата согледувале: Јовановите Посланија.

 

19 Scaliger disowns Посланието до Евреите, велејќи дека

кој е автор на ова послание го потроши своето време.

Евсевиј, во поглавјето 23 од вол. 2 од својата книга вели:

"Општо земено ова послание би требало да биде лажен и неколку

античките писатели ги спомнале тоа. Наше мислење за Посланието

на Јуда не е различен, но многу цркви уште дејствуваат во согласност со

тоа. "

 

20 Историја на Библијата (1850) содржи оваа изјава:

"Grotius вели дека ова послание, тоа е, Посланието на Јуда беше

напишани од страна на Јуда Oskolf (архиепископ) 15 Oskolf на Ерусалим

кои живеат во периодот на царот Адријан. "

 

21 Евсевиј ја навел во својата историја вол. 6, Поглавје 25:

", Рече Ориген во вол. 5 од својот коментар на Евангелието на

Џон дека Пол не напишам нешто во црквите, а ако тој

напиша на било која црква е не повеќе од неколку линии. "

 

22 Според Ориген, сите Посланијата кои се припишува на

Павле, не беа напишани од него. Тие се хипотетички му се припишува

за него. Можеби неколку линии на Павле, исто така може да бидат присутни во овие

Посланија.

 

23 Чување на сите овие изјави во предвид, ние сме доведе да веруваме

вистината од следниве изјава на Вест:

"Авторот на Новиот Завет е ниту Исус Христос, ниту

Неговите апостоли, но еден човек од непознат идентитет има напишано

нив и да им се припише на евангелистите. "

 

24 Вистина оваа изјава е докажано без сомнение. Ние

веќе покажаа порано во оваа книга, која овие шест Посланијата и

Книгата на Откровението не се веруваше и остана отфрли

до 363; и тие не беа признати дури и од страна на советот

на Никеја во 325 година Потоа, во 364 членови на Советот на

Liodesia призна шест посланија. Книгата на Откровение

останаа исклучени дури и во оваа средба, но подоцна во 397 е

признати од страна на Советот на Картагина.

 

25 Одлуката на двата совета за овие книги не можат да бидат

смета како аргумент за очигледни причини. Прво на сите

совети признал Книгата на Јуда. Советот на

Liodesia тогаш ја прифати десет стихови на поглавје 10 од книгата

на Естер, а шест поглавја после поглавје 10.

Песната на Соломон, Tobit, Барух, Проповедник и Maccabees

беа признати од страна на советот на Картагина, додека сите

следните совети потврди одлуката на над три

совети.

 

26 Сега, ако одлуките на овие совети се заснова на

логиран аргументи, кои тие секако не се, тогаш

протестантите би ги прифатиле, но, од друга страна,

ако нивните одлуки биле произволни, како што беше во фактот случај, тоа беше

неопходни за протестантите да ги одбие сите од овие книги. Ние сме

многу изненаден да се напомене дека тие ја прифати совети "

Одлуката во врска со шест Посланија, како и книгата на

Откровение, но го отфрли во врска со други книги, особено

книгата на Џудит која беше едногласно признати од страна на

сите совети. Оваа одлука е повторно самоволно и без

оправданост.

 

27 Нивниот единствен понудените причина, дека оригиналната верзија на

овие книги биле изгубени, не може да се прифати бидејќи Џером

потврди фактот дека тој се најде на оригинални верзии на Јуда и

Tobit во калдејски јазик и оригиналната книга на

Ecclesiasticus на хебрејски, и овие книги се преведени

од оригиналната верзија. Врз основа на ова, протестантите треба

барем да го прифати овие книги и тие би требало да го одбие

Евангелието според Матеј од оригиналот на таа книга е изгубена.

 

28 Во соопштението на Хорн, кои веќе ги наведовме претходно, го докажува

фактот дека древните Христијани, не беа многу особено за

гледајќи во автентичноста на нивните традиции. Тие се користат за

прифати и да пишувам на сите видови на митското и чудесната приказни и

традиции кои беа следени и постапил по со луѓето од

последователни пати. Со оглед на тоа, повеќето прифатлив заклучок

е тоа што научниците на овие совети да сте слушнале некои од

овие традиции, кои, откако беше отфрлен со векови,

беа признати од нив, без проверка)

 

29 Затоа Светото Писмо се третираат од страна на христијаните во

на ист начин како и обичните книги на правото и јавната администрација,

тие постојано се менува и се менуваат текстовите за да одговараат на нивните потреби.

Неколку примери за ова ќе биде доволно да се утврди нашата тврдење.

 

30 грчкиот превод е постојано признати како

авторитетен текст од времето на апостолите од 5 1

век. На хебрејски верзии се верува дека се искривени

и грчкиот превод се смета за точна верзија.

Потоа позицијата на овие книги е целосно променета.

На искривена верзија беше признаен како точни и

точни еден како искривена.

 

31 Книгата на Даниел во грчката верзија е вистински во

очите на почетокот на научниците, но по Ориген изјавуваа дека тоа е

неточни, тие го отфрлија и го замени со верзијата на

Theodotion.

 

32 Посланието на Aristias остана на листата на Светиот

Писмо, но во XVII век некои приговори биле

покренати против него и одеднаш се претвори во лажен документ во

очите на] L протестантските научници.

 

33 латинска верзија се смета дека вистински страна на сите католици

иако се смета дека искривени и неверојатна страна на

Протестантите.

 

34 мали книгата Битие остана вистински и веројатна

до почетокот на 15 век, а истата книга е прогласена за лажни

и ги отфрли во thel6th век.

 

35 третата книга на Ездра се уште признати од страна на грчки

црквата, но беше одбиена од страна на двете католиците и

Протестантите. Слично на тоа, Песната на Соломон се сметаше

вистински и е дел од Светото писмо и се уште може да се најде во

Кодексот Elexandrine, но сепак тоа е сега одбиени.

 

36 Постепеното реализација на нарушувања присутни во голем број

на нивните свети книги се обврзани да доведе христијаните, порано или

подоцна, да ја признаат вистината на фактот дека голем дел од

Јудео-христијанското Писмо биле подложени на големи промени и

нарушувања.

 

37 Ние покажавме дека христијаните не поседуваат било

автентични записи или прифатливи аргументи за автентичноста на

книги или на Стариот завет или Новиот Т estament.

 

55 противречности и грешки во библискиот текст

 

"Кога би Светиот Куран) се од други и од Бога,

тие сигурно ќе се најде во него

многу разлика. "(Куран 4:82)

 

Текстовите на сите Јудео-христијанско писмо содржат сур-

prisingly бројни контрадикторности и грешки, кои се лесно

забележан од страна на сериозен читател на Библијата. Овој дел е посветен

да истакнувајќи некои од овие contradictionsl во нумерички редослед.

На грешки се најде во овие текстови ќе се дискутира посебно во

следниот дел.

 

1 Контрадикција број 1

 

Секоја сериозна читателот Изработка на споредба помеѓу поглавја

45 и 46 од книгата на Езекиел и поглавјата 28 и 29 од

книга на броеви ќе забележите голема контрадикторност во

doctrines2 наведени во него.

 

2 Контрадикција број 2

 

Споредбата меѓу 13 глава од Книгата на Исус Навин и

глава 2 од Второзаконие во врска со наследството на

гадците открива обичен контрадикција. Еден од двајцата

извештаи мора да биде во ред.

 

3 Контрадикција број 3

 

Јас Летописи 7 и 8 глава се однесува на потомци на

Бенјамин прави изјава која е контрадикторна поглавје 46 од

Битие. Јудео-Христијанскиот научници мораше да признае дека

на изјавата на Летописи е погрешна. Ова ќе биде дис-

инат подоцна.

 

4 Контрадикција бр.4

 

Постои голема разлика во описот на генеалошки

имиња во I Летописи 8: 29-35 и 9: 35-44. Оваа противречност

беше забележано од страна на Адам Кларк, кој вели дека во волумен 2 на неговиот ком-

mentary:

 

Еврејската научници тврдат дека Езра нашол две

книги кои се содржани овие реченици со

контрадикторно имиња и бидејќи тој не може да претпочитаат една до

од друга страна, тој се вклучени и двете од нив.

 

5 Контрадикција број 5

 

Во 2 Самуил 24: 9, се вели:

 

И Јоав се откажа од бројот на луѓето при

Кинг: а имаше и во Израел Осумстотини илјади

храбри мажи, кои можеа да направат нож и Јудините синови

имаше петстотини илјади мажи.

 

Од друга страна, ќе најдеме во I Летописи 21: 5:

 

И Иоав доложи на бројот на луѓето

Давида. И сите тие на Израел беа илјада илјади

песок и сто илјади мажи, кои можеа меч и

Јуда, четири стотини и шеесет и десет илјади

мажи, кои можеа меч.

 

Разликата во овие извештаи се сведува на голема един-

tradiction на бројот на луѓе. Постои разлика на три

сто илјади во бројот на Израелците додека раз-

разлика во бројот на луѓето на Јуда е триесет илјади.

 

6 Контрадикција бр.6

 

Читаме во 2 Самуил 24:13:

 

Значи Gadl дојде кај Давида и му рече, и рече:

нему ќе седум години на глад дојде при тебе во твоето

земја?

 

Сепак читаме во 1 Хр. 21:12:

 

Или три години глад или ....

Противречноста е сосема очигледно, откако поранешната државна

вајќи зборува за седум години на глад додека вторите изјава

се споменува само три години на глад што се однесуваат на истата occa-

Сион. Коментаторите на Библијата призна дека за-

mer изјава е погрешна.

 

7 Контрадикција бр.7

 

Во 2 Цареви 08:26 наоѓаме оваа изјава:

 

Дваесет и две години беше Готолија, кога тој

зацари; и царува една година во Ерусалим.

 

Во контраст со над изјава што читаме во 2 Хр. 22: 2:

 

Четириесет и две години беше Готолија, кога тој

започнал да владее ...

 

Оваа противречност зборува за себе. Вториот изјава е

очигледно погрешна и коментатори на Библијата има

призна дека тоа да биде случај. Таа треба да биде во ред, бидејќи на возраст

на Готолија татко, Јорам, во времето на неговата смрт е 40

години и Готолија почна владеел само по смртта на неговиот

Татко како што е познато од претходното поглавје. Во овој случај, ако ние

не го негира вториот изјава, тоа би значело дека синот

беше две години постара од својот татко.

 

8 Контрадикција број 8

 

Во 2 Цареви 24: 8 се наведува дека:

Иоахин беше осумнаесет години кога тој почна да

царува ...

 

Оваа изјава е контрадикторна со 2 Хр. 36: 9 во која се вели:

 

Иоахин беше осум години, кога тој почна да

царува ...

 

Противречноста е повеќе од очигледна. Вториот државна

вајќи е погрешно што ќе бидат прикажани подоцна во оваа книга. Ова има

бил примен од Библијата коментатори.

 

9 Контрадикција број 9

 

Постои очигледна контрадикција помеѓу изјавите на

2 Самуил 23: 8l

 

["Овие се имињата на сила мажи, кои имаше Давид: На

Tachomonite дека

седна во седиштето, началник на началниците; истиот беше Adino на

Eznite: тој креваат

копје против осум лица, кого го уби во исто време. "]

 

и 1 Хроника 11: 112

 

["И ова е бројот на сила мажи, кои имаше Давид,

Jashobeam, на една

Hachmonite, шефот на началниците: тој се кренал копјето

против триста

слем од него на едно време. "]

 

И двете се зборува силни мажи на Давид. Адам Кларк,

правење коментари на претходните изјави на 2 Самуил, има

цитира д-р Kennicot како вели дека стихот во прашање содржи

три големи нарушувања. Ова не бара дополнителни коментари.

 

10 Контрадикција број 10

 

Тоа е наведено во 2 Самуил 5 и 6 Давид донесе ковчегот до

Ерусалим, по победата над Филистејците, а поглавјата 13 и

14 од 1 Летописи, опишувајќи истиот настан, направи Давид

донесе ковчегот пред поразот на Филистејците.

Еден од двата извештаи мора да биде во ред.

 

11 Контрадикција бр.11

 

Во Битие 6: 19,20 и 7: 8,9 читаме:

 

И на секое живо суштество на секое тело, две од секоја

вид ќе бидеш донесе во ковчегот, за да ги задржиме жив

со тебе; тие ќе бидат машки и женски.

На птици по својот вид и состојба на добитокот по нивното

вид, на секој притаен нешто од земјата по својот вид,

две од секој вид ќе дојде при тебе.

 

Но, како ќе се водиме малку подалеку на следното поглавје од оваа книга

ние одеднаш дојде до оваа изјава.

 

Од секое чисто животно земи со тебе од

седум, машки и женски пол, а од животните се

не нечисти по две, машки и женски.

 

Кога ќе се продолжи кон следниот стих се вели: "Се птици и на

воздухот од седум ... "

 

Противречноста зборува за себе.

 

12 Контрадикција бр.12

 

Разбирливо е од Книгата на броеви 31: 7

 

["И тие терајќи против Мадијамците, како што Господ cornmanded

Moses- и

убија сите од машки пол "31. 7]

 

дека Израелците ги убил сите луѓе на Мадијамците во текот на

животниот век на Мојсеј, l и само нивните млади девојки дозволено да живее

во себе благодарност. Оваа изјава е контрадикторна на описот даден во

Судиите 6

 

["И раката на Мадијамците победи против Израел." Судиите 6: 2

"И Израел беше во голема мера осиромашени поради Мадијамците."

Судиите 6: 6]

 

од каде што се подразбира дека во време на судиите

Мадијамците беа толку силни и моќни дека тие доминираат на

Израелците додека историски временската разлика меѓу двете

периоди кои вкупно не повеќе од сто години.

 

Ја се целосно збришан, како може Мадијамците

се доволно силни и моќни да се задржи на Израелците

под нивна доминација за седум години во краток временски

на само сто години? 2

 

13 Контрадикција број 13

 

Излез 9: 6 вели:

 

И Господ го направи тоа нешто на другиот ден, и сите

добитокот на Египет почина: но на добитокот на децата

Израел не умре едно.

 

Ова значи дека сите говеда од Египет починал, но тоа е един-

tradicted од друга изјава од истата глава од истиот

книга во која се вели:

 

Кој се плашел од Господовото слово меѓу преку-

службеници на Фараонот направи своите слуги и неговиот добиток бегаат

во куќи:

И кој смета не словото на Господа замина

 

неговиот serants и неговиот добиток во областа [Излез 9: 20,21].

 

Разликата во горенаведените искази нема потреба од коментар.

 

14 Контрадикција бр.14

 

Битие 8: 4,5 содржи оваа изјава:

 

Ковчегот почина во седмиот месец, на и седум

enteenth ден од месецот, по планините

Арарат.

 

И водите намален постојано до десеттата

месец: во десеттиот месец, на првиот ден од месецот,

беа врвовите на планините гледа.

 

Оваа изјава содржи сериозна противречност на фактите, бидејќи

Арката не можеше да се одмори на планината во седмиот

месец како што е опишано во првиот стих ако врвовите на планините

не може да се види до првиот ден од десеттиот месец, како

опишан од следниот стих.

 

15 Контрадикции бр 15-26

 

Споредбата помеѓу 2 Самуил 8 и ј Летописи 18, дис-

затвори голем број на разлики и противречности во

Оригиналната верзија на хебрејски јазик, иако преведува

тори се обидоа да го поправат некои од нив.

 

Можете да репродуцира некои од нив во паралелни колони

користење на коментарот на Адам Кларк на Самуил.

 

Како што се гледа постојат бројни контрадикторности во овие

две поглавја.

 

2 Самуил 16 наспроти Летописи

2 Самуил 17 наспроти Летописи

2 Самуил 18 наспроти Летописи

2 Самуил 19 наспроти Летописи

2 Самуил 20 наспроти Летописи

2 Самуил 21 наспроти Летописи

2 Самуил 22 наспроти Летописи

2 Самуил 23 наспроти Летописи

2 Самуил 24 наспроти Летописи

2 Самуил 25 наспроти Летописи

 

2 Самуил 26 наспроти Летописи

2 Самуил 27 наспроти Летописи

2 Самуил 28 наспроти Летописи

2 Самуил 29 наспроти Летописи

2 Самуил 30 наспроти Летописи

2 Самуил 31 наспроти Летописи

2 Самуил 32 наспроти Летописи

 

33 Контрадикција НЕ. 33

 

1 Цареви 4:26 содржи оваа изјава:

 

Соломон имаше четириесет илјади тезги на коњи за

неговите коли и дванаесет илјади коњаници.

 

Оваа изјава е јасно противречи на 2 Летописи 09:25,

во која се вели:

 

Соломон имаше четири илјади боксови за коњи и

коли и дванаесет илјади коњаници;

 

Урду и персиски превод имаат ист број, но

Арапски преведувач е променет 4.000-40.000.

Адам Кларк, коментатор, ја истакна contro-

versies на разни преводи и коментари, рече, дека

со оглед на различните несогласувања, тоа ќе биде подобро да се признае

дека бројките (во Книгата на кралевите) се менува и

искривени.

 

34 Контрадикција бр 34

 

Споредба на 1 Цареви 07:24 и 2 Летописи 4: 2-3, исто така, дис-

затвора контрадикција во изјавата на фактите.

Во двата текста на natatorium (стопена море) направени од страна на Соломон

споменати. Текстот на Книгата на кралевите е ова:

 

И под ободот од неа околу имало

knops тоа compassing, десет во лакот, compassing море

круг за: knops беа фрлени во два реда, кога

бил земен предвид.

 

Текстот на Летописи содржи овој опис:

 

Стори стопена море од десет лакти од гребенот до

обод, круг компас ...

А под него стоеше наликуваше на волови, кој не

компас тоа околу: десет во лакот, compassing на

морето наоколу. Два реда волови беа фрлени, кога

бил земен предвид.

 

Тоа е она што се вели во урду и англиски верзии, додека

на арапски превод на 1865 опишува ниту knops ниту волови

но сосема различни работи, еден вид на краставица. Knop! Волот! или

Краставица! Можете да најдете било врска помеѓу овие сосема поинакво

различните нешта?

 

Адам Кларк, правење коментари на текстот на Летописи,

укажува дека мислењето на големи научници беше да ја прифати

текстот на Книгата на кралевите, а тоа е можно дека зборот

"Bakrem" може да се користи во местото на "bakem". "Bakrem"

означува knop и "bakem" вол. Да се ​​биде кратко, commenta-

Tor призна дека присуството на човечки манипулација во текстот

хроники. Составувачите на Хенри и Скот се принудени да

да се каже дека оваа разлика во текстот се должи на промена во

азбуки.

 

35 Контрадикција бр 35

 

2 Цареви 16: 2 вели:

 

Дваесет години беше Ахаз кога се зацари,

и царуваше шеснаесет години во Ерусалим ...

 

Сметаме друга изјава во истата книга во 18: 2 во врска со

неговиот син Езекија:

 

Дваесет и пет години тој бил кога тој почна да

царува; и царува дваесет и девет години во

Ерусалим.

 

Ова подоцна изјава значи дека Езекија мора да биле

роден, кога неговиот татко Ахаз беше само единаесет години, што е

физички impossible.l Очигледно еден од двата текста е во ред.

На коментатори призна дека поранешниот изјава е

во ред. Коментирајќи во врска поглавје 16 компајлери на Хенри и

Скот велат дека очигледно триесет што е напишано наместо

дваесет и ги советува луѓето да се однесуваат на 18: 2 од истиот

книга.

 

36 Контрадикција бр 36

 

2 Летописи 28: 1 се вели:

 

Ахаз беше дваесет години кога се зацари,

и царуваше шеснаесет години во Ерусалим;

 

Поглавје 29 од истата книга започнува со овие зборови:

 

Езекија (син на Ахаз) почна да царува кога тој

беше дваесет и пет години ...

 

Овде исто така (како во бр 35) еден од двата текста мора да биде во ред

и очигледно тоа е првиот текст кој е погрешна.

 

37 Контрадикција бр.37

 

Споредбата помеѓу 2 Самуил 12:31 и 1 Летописи

20: 3, претставува уште една очигледна контрадикција помеѓу две

текстови. Хорн, исто така, истакна оваа разлика и предложи

дека текстот на 1 Летописи треба да се менува за да се согласни

со текст на книга на Самуил. Тој вели: "Текстот

Самуел е точно, затоа текстот на Летописи може договор-

ingly да бидат променети. "

 

Што треба да се забележи од овој пример е деспотските и

произволно став на христијански теолози кон светата

Писмото. Повеќе изненадува фактот во однос на ова е дека ова

предлог беше проследено со арапски преведувач во 1844 година во

спротивен правец за да овој предлог. Тоа е да се каже, тој се измени

текстот на Самуил да биде во согласност со текстот на Летописи и

не обратно, како што беше предложено од страна на Хорн.

 

На читателите на оваа книга не треба да се шокирани од тоа. Тие

наскоро ќе се доаѓа до чести нарушувања на оваа природа -

вообичаената практика на христијаните.

 

38 Контрадикција бр 38

 

Читаме во 1 Цареви 15:33:

 

Во третата година на јудејскиот цар Аса почна Васа

син на Авија да владее во целиот Израел во Терса,

дваесет и четири години.

 

Спротивно на ова 2 Летописи 16: 1 се вели:

 

Во шестата и триесетта година од царувањето на Аса

Васа, Царот Израилев излезе против Јудеја ...

 

Противречноста помеѓу текстовите е повеќе од јасно. Еден

на два текста мора да биде во ред, бидејќи според првата

текст Васа почина "во дваесет и шестата година од владеењето Аса свој, така што

Во триесет и шестата година од владеењето Аса сопствен тој е мртов веќе десет

години. Очигледно Васа не може да ги нападне Јуда десет години по

неговата смрт.

 

Составувачите на Хенри и Скот, коментирајќи за текст

на Летописи реков, "Ашер, на големиот христијански научник, има

рече: "Ова дваесет и шестата година не е година на Аса свој владеење, но

ова е година на поделбата на царството, која беше во

период на Јеровоам. "

 

Христијанската научници, сепак, призна дека текстот

на Летописи е погрешна - или бројот триесет и шест има

се заменува со дваесет и шест или фразата "поделбата на

царство "е да се стави во место на ас.

 

39 Контрадикција бр 39

 

Текстот 2 Летописи 15:19 е ова:

 

А немаше војна до пет и триесетта година

на ас.

 

Овој текст е повторно противречи на текстот на 1 Цареви 15:33 како

се покажа во претходната аргумент под Контрадикција

Бр 38.

 

40 Контрадикција број 40

 

Бројот на Соломон сопствени офицери во потрага по работа е

опишан како три илјади и три стотини во 1 Цареви 05:16

додека во 2 Летописи 2: 2 на овој број се споменува како три

илјада и шестотини Грчката преведувачи се менуваат

овој број го прави шестотини.

 

41 Контрадикција НЕ. 41

 

Текстот 1 Цареви 07:26 даваат опис на

"Стопена морето" од страна на Соломон вели: "Тоа се содржани две илјади

песок бањи ", а текстот на 2 Летописи 4: 5 тврди" Тоа

примени и одржа три илјади бањи ".

 

Персискиот превод, 1838, зборува за капацитетот на две

илјади "идоли". Персискиот превод, 1845, содржи, "Две

илјада бродови ", и Персискиот превод, 1838, содржи,

"Три илјади идоли". Недоследности и отстапувања

на овие различни текстови зборуваат за себе.

 

42 Контрадикција НЕ. 42

 

Кога глава 2 од Книгата на Ездра е во споредба со Поглавја

тер 7 од Неемија, неколку разлики и противречности во

текстовите може да се види. Освен текстуални разлики, се

грешки во бројот на Израелците.

 

Во две поглавја постојат дваесет нумерички контрадикции

и многу други каде што имиња се загрижени. Можете да забележите

на грешки кои се однесуваат на бројот на ослободените

Израелците.

 

Следниве е контрадикторна текстот од двете:

 

6 Децата Pahath- 11 деца на Pahath

Моав ... 2008 Моав ... 2008

Сто и дванаесет. сто и осумнаесет.

8 Децата на Zattu, девет 13 chilren на Zattu,

Сто четириесет и пет. 840 и пет.

12 деца од Azgad, 17 Децата на Азад

илјада 222.300

и двете. дваесет и два.

15 деца од Adin, четири 20 деца од Adin, шест

стотици и Педесет и четири. стотици и Педесет и пет.

19 chlldren на Асум, 22 деца на Асум

неколку стотици и дваесет и три. троцкисти и дваесет и

28 деца од Ветил осум.

и Гај, неколку стотици и дваесет 32 луѓе од Ветил и Гај

и три. сто и дваесет и три.

 

Двата текста се договорат за вкупниот број на Израелците кои

дојде во Ерусалим по пуштањето од заробеништво во Вавилон.

Овие поглавја тврдат дека тие беа Четириесет-2003

сто и шеесет. Но, ако ги додадете себе си, ние не

се добие овој број ни на Езра или од Неемија. На

Вкупниот според Езра збор за 29.000 осум

сто и осумнаесет, додека во Неемија тоа додава до триесет

1089.

 

Ниту е ова вкупниот број правилно според историчарите.

Џозеф (Eusephius) вели дека во првата глава на вол. 2 од неговите историски

Тори:

 

Израелците, кои дојдоа од Вавилон брои до

Четириесет и две илјадници, 462.

 

Компајлерот на Хенри и Скот свој коментар рекоа под

коментари за текстот на Езра:

 

А голема разлика е предизвикана помеѓу овој

поглавје и поглавјето 7 од Неемија од страна на copyists. На

времето на нивното прикажување на англиски јазик, корекции

беа направени низ достапните копии. Каде и да

Копии не можеше да се најде, грчкиот превод беше

најпосакувана во текот на хебрејски.

 

Тоа може да се забележи како текстовите на Светото Писмо се толку

лесно искривени во името на корекција, и како текстови кои

остана призна векови исчезне целосно од

книги. Во меѓувреме, книгите с уште остануваат полн со грешки и един-

tradictions.

 

Всушност, учеството на човечкиот елемент во овие книги има

е присутна од самиот нивното потекло. На copyists се unjustifi-

умешно ги обвинувале за правење грешки. Дури и денес компаративна read-

ИНГ на овие две поглавја ќе открие повеќе од дваесет грешки

и противречности.

 

43 Контрадикција бр 43

 

Сметаме дека оваа изјава во 2 Летописи во врска со името

на мајката на кралот Авија:

 

Неговата мајка свое име, исто така, беше Michaiah, ќерка

на Урил на Гава. (13: 2)

 

Спротивно на ова, ние се најде друга изјава во истата книга за

на тоа дека:

 

Тој го зеде Мааха, ќерка на Авесалома; што

разголам го Авија ... (11:20)

 

Повторно ова последново изјава е контрадикторна од книгата 2

Самуел 14:27 во која се вели дека Авесалом имаше само една ќерка,

име Тамара.

 

44 Контрадикција бр 44

 

Разбирливо е од Книгата на Исус Навин поглавје 10 дека

Израелците го презеде Ерусалим по убиството на кралот, а 15:63

од истата книга негира фаќање на Ерусалим од страна на

Israelites.2

 

45 Контрадикција бр 45

 

2 Самуил 24: 1 се вели:

 

И повторно гневот на Господа пламна

против Израел, и тој се пресели Давид против нив да се каже,

Оди, број Израел и Јуда.

 

Оваа изјава е јасно противречи на Јас Летописи 21: 1

каде што се вели дека оваа мисла беше провоцирана од сатаната. Бидејќи,

во согласност со христијани, Бог не е Творец на злото, ова

се претвора во многу сериозна противречност.

 

Противречности во родословието

НА ИСУС НЕ. 46-51

 

Една компаративна читање на родословието на Исус според

Евангелието на Матеј и родословието според Лука

открива голем број на противречности:

 

46 Контрадикција бр 46

 

Метју опишува Јосиф син на Јаков 1:16, додека Лука вели

Јосиф син на Хели 03:23

 

47 Контрадикција бр 47

 

Според Матеј 1: 6, Исус беше потомок на Соломон,

син Давидов, додека Лука 03:31 го става во линија на Натан,

син на Давид.

 

48 Контрадикција бр 48

 

Метју тврди дека предци на Исус право од Дејвид

на протерувањето на Израелците беа сите цареви на голем углед,

додека Лука, вели дека освен Давид и Натан никој од нив не беше цар.

Тие не беа дури и познат како истакнати личности од нивните

време.

 

49 Контрадикција бр.49

 

Од Матеј 01:12 дознаваме дека Салатиил бил син на

Jeconias додека Лука 3:27 ни вели дека тој бил син на Нери.

 

50 Контрадикција бр 50

 

Читаме во Матеј 01:13 дека "Zorobabel создаден Abiud", додека

Лука 03:27 вели: "кој бил син на Rhesa кој бил син на

Zorobabel. "Тоа ќе биде уште повеќе изненадува или подобро кажано, многу интересно

за читателот да се знае дека јас Летописи споменува сите имиња

од синовите Zorobabel, а ниту Rhesa ниту Abiud се појави.

Се чини дека двете имиња се лажни.

 

51 Контрадикција број 51

 

Според Матеј постојат дваесет и шест генерации од

Давид на Исус, додека според Лука има четириесет години. Како

временски период помеѓу Давид и Исус е илјада години,

празнината од една генерација на друга според Матеј е

Четириесет години и според Лука дваесет и пет години. Ова един-

tradiction е толку јасно дека тоа не бара коментар. Тоа е

причина за голем срам за христијански теолози и

научници од самиот почеток на овие две евангелија.

 

Една група на научници голема како Eichhorn, Кајзер, Heins, Де

Wett, добитник FRITSCHE и другите имаат јасно призна дека

овие две Евангелија навистина содржи контрадикторности на unjusti-

fiable природата. Исто како што на две Евангелија содржат разлики во

на други места, така и тука тие се различни едни од други. Имаше

тие не се појавиле несогласувања во текот, некакво оправдување

за разлика во генеалошкото опис можеби биле

пронајдени записи.

 

Адам Кларк, сепак, правење коментари на поглавјето 3 на

Лука, против своја волја, се цитира некои оправдувања, заедно со

неговите коментари на чудење за нив. Тој, на пример,

цитиран Harmer на страница 408 од вол. 5 правејќи го овој невкусни

изговор:

 

На генеалошки маси беа добро чувани од Евреите.

Познато е на сите дека Матеј и Лука имаат

погрешил во таков начин што ќе ги збунуваат сите антички и

современите научници. Но, како што неколку приговори биле покренати

во минатото против авторот, за неколку спорни точки

на книги, и, овие забелешки, подоцна, испадна

да биде во негова корист, на сличен начин овој приговор исто така, ќе

му дојде на помош. И времето сигурно ќе го направи тоа.

 

Сепак, оваа противречност е толку сериозна што тие ги предизвикуваат

голем срам за древните и модерни научници. Нивната

Тврдењето дека генеалошки табели се чуваат безбедно од страна на Евреите е

лажно како што отсекогаш се покажа дека тие биле уништени

во текот на катастрофи и жално несреќи кои

преовладуваа историјата на Евреите. За оваа очигледна причина

грешки можат да се најдат во текстот на Езра, како и овие евангелија.

Сега, ако ова е состојбата на списите Езра сопственото време,

може да се замисли состојбата на овие текстови во времето на

ученици. Ако генеалогии на значајни личности и

свештениците не би се зачувале, колку потпирање може да се стави на

родословието на Кутар Јосиф, кој беше само столар. Тоа е

можно претпоставката дека евангелистите може да имаат усвоено

две различни генеалошки табели во врска со Јосиф, за-

penter, без соодветна поглед на нивната точност. Harmer свој надеж

тоа време ќе се промени овој приговор во корист на авторите

изгледа многу далеку од остварена од деветнаесет века

поминаа без евангелисти се ослободува во оваа

прашање.

 

Кога би било можно да го стори тоа, ќе се направи долго

пред време, бидејќи во последните три века Европа има направено

како вонредни достигнувања во сите гранки на науката и тек-

nology и има акумулирано богатство куќата на ресурсите за

помогне во потрагата по вистината. Како резултат на научно-

истражување

во областа на религијата, тие први да се направат некои реформи во нивните

верата и тогаш го отфрли целосно многу од воспоставените принципи

и убедувања на нивната религија.

 

Слично на папата, кој се смета за сигурен и

највисок орган на христијаните од целиот свет, беше

прогласен за измамник и недостојни за доверба. Понатаму, во

Име на реформите, христијаните стана поделени во неколку

секти и продолжи да се направи т.н. реформи, додека тие конечно

мораше да се изјасни дека христијанството како целина не беше повеќе од

 

собирање на чуден идеи и чудесната приказни. Имајќи го предвид ова

Ситуацијата во иднина не ни дозволува да се надева на позитивен

резултати

 

Единственото објаснување за оваа контрадикција презентирани од страна на

некои научници е да се каже дека можеби Матеј го опиша

родословието на Јосиф додека Лука би можеле да го имаат напишано на

родословието на Марија. Во овој случај Јосиф ќе стане живее Зет

зет на Хели кој и самиот бил без син. Јосиф, there-

прв план, би можело да се опише како син на Хели. Ова expla-

Нацијата е неприфатливо и е одбиена поради неколку причини.

Прво, бидејќи во овој случај Исус нема да биде потомок на

Соломон но потомок на Натан, како што ќе бидат вклучени

во родословието на неговата мајка своја страна, не дека на Јосиф,

столар. Да беше така, Исус можеше да не би биле

Месија, бидејќи Месијата кој беше предвидено од страна на

пророци мораше да биде потомок на Соломон. Ова е причината зошто голем

Лидерот на протестантската вера отфрли ова објаснување, велејќи

за тоа дека: "Кој ги исклучува Христос од

генеалошки линија на Соломон, не го спречува од тоа да биде Христос

Христос. "

 

Второ ова објаснување не е прифатливо додека не се докаже

преку автентичен историски извештаи дека Марија беше навистина

ќерка на Хели и Натан сопствена линија беше преку неа. Само

претпоставки се бесполезно во овој поглед посебно во притисок

ренцијата на непријателот забелешките на Калвин и Адам Кларк. На

Напротив, тоа е јасно споменато во Евангелието според Јован, дека

родителите на Марија беа Jehoachim и Јоана. И покрај тоа што

ова Евангелие не е призната од страна на современи христијани како

откри книга, напишана од Џон, ученик на Исус, тоа е,

несомнено еден документ од голема историска вредност. Нејзиниот автор аат

tainly припаѓа на раните времиња на христијанството. Книгата аат

tainly има повеќе историско значење од најсигурни книги

историја. Тоа не може, затоа, да се демантирани од страна на неавтентицирани

извештаи.

 

Свети Августин рече дека тој го најде изјава во одредена книга

дека Марија беше и еден левит. Ова оди против неа се биде descen-

dant на Натан. Освен тоа, ние се сретнете со следните изјава во

Книга на броеви:

 

И секој ќерка, која possesseth наследство во

било племето на синовите Израилеви, ќе биде жена при еден

на семејството, од племето на нејзиниот татко, дека децата

Израел може да уживаат во секој човек наследството на својата

татковци.

 

Ниту наследство ќе ги отстрани од едно племе

на друго племе; но секој еден од племињата на деца-

децата на Израел ќе се држи до своите наследство.

(Броеви 36: 8,9)

 

И во Евангелието по Лука, читаме:

 

Имаше еден свештеник по име Захарија, од

текот на Abia: и неговата сопруга беше од ќерките на

Арон.

 

Познато е од Евангелијата дека Марија била тесно поврзани

на сопругата на Захарија (Елизабет) што значи дека Марија

исто така беше потомок на Арон. Ние сме само да читате на ком-

mandment на Тора (Петокнижието) дека секоја ќерка на деца-

децата на Израел треба да биде во брак со неа племе, па затоа

Јосиф, исто така, треба да биде потомок на Арон. Исус, во овој случај,

ќе биде потомок на Давид.

 

За да се избегне оваа забуна две различни генеалогии беа писмена

десет. Бидејќи овие Евангелијата не биле познати до крајот на

вториот век, авторот на една генеалогија остана непознат

на други genealogist. Ова е очигледна причина за пре-

испрати контрадикторност во две евангелија.

 

Трето, се Марија е ќерка на Хели, мора да има

е во знаењето на античките писатели, кој не би да дознаат

ingly ги претставија такви неверојатни објаснувања кои,

подоцна, беа отфрлени и се смееле од модерните автори

 

Четврто, Евангелието на Матеј вели:

Јаков создаден Јосиф, мажот на Марија, од кои

е роден Исус, кој се нарекува Христос.

 

Додека Лука вели:

 

Син на Јосиф, кој бил син на Хели.

 

И изјавите јасно покажуваат дека авторите се пишува

родословието на Јосиф.

 

Петто, ако претпоставиме дека Марија била ќерка на Хели,

Лука сопствени изјава нема да претставува вистинска доколку не се докаже дека тоа е

вообичаени меѓу Евреите дека, во отсуство на вистинска

син, кој се користи за да го вклучите името на својот син-во-законот во нивната

генеалогија. Ова не досега беше докажано со било каква автентична

Аргумент. Што се однесува до unauthentic тврдењата на научниците од

протестантската вера се загрижени, тие и понатаму остануваат неприфатлива за нас

за сметка на нивниот недостаток на докази и валидните аргументи.

 

Ние не негираат можноста за одредено лице се

поврзани со друго лице кое е поврзано со него преку неговиот

татко или жена или дури и да биде неговиот учител или на својот свештеник и тој може да

да биде поврзан со името на друго лице. Тоа е да се каже

може, на пример, се однесуваат на него како крал свој внук или

Кралот син-во-закон, со цел да го препознаеш преку познати

личност. Овој вид на здружување е сосема различна работа

од некој што бил вклучен во генеалошкото линија на друг

лице. Можно е дека тоа би можело да обичај кај

Евреите да се каже дека некој бил син на својот татко-во-закон,

но останува да се историски се покажа дека таквата сопствени

постоел.

 

Друга точка да се напомене тука е дека Евангелието според Матеј

не може да се знае или се признаваат во моментот на Лука.

Во спротивно, тоа не би било можно да Лука контра-

речник Метју толку очигледно дека тоа резултираше со сериозни embar-

rassment на античките и модем застапниците на христијанството.

 

52 Контрадикции бр 52-53

53

Една компаративна читање на Матеј и Лука 2, претставува

голема спротивност на читателот и има тенденција да се покаже дека nei-

распространување на две Евангелија се божествено инспирираните.

 

Разбирливо е од описот во Матеј дека пар-

родителите на Месијата живеел во Витлеем и по неговото раѓање. Тоа е

исто така, јасно стави до знаење од друг опис во Матеј дека пери-

OD на нивниот престој во Витлеем беше две години. Поради доминација

ција на Magians тие потоа се преселил во Египет и живеел

таму во текот на животниот век на Ирод, l и по неговата смрт, тие

retumed да живеат во Назарет. Лука, од друга страна, пак, ни дава

различни опис. Тој вели дека Исус "родители отиде на

Ерусалим откако Марија сопствен затвор, 2 и дека по нудејќи

жртвува отидоа во Назарет и живеел таму. Сепак тие

користи секоја година да одат во Ерусалим на празникот Пасха.

 

Според него постои прашање на Magians "ком-

ИНГ во Витлеем. Слично на тоа, родителите на Исус не можел да

качил на Египет и остана таму, како што е јасно од она што е кажано

дека Јосиф не остави Џуда во својот живот, ниту за Египет, ниту за

кое било друго место.

 

Учиме од Евангелието на Матеј дека Ирод и

луѓето на Јуда не биле свесни за раѓањето на Jesus4 до

Magians тоа пријавени на него.

 

Од друга страна Лука, вели дека по Марија сопствен затвор

кога Исус "родители отишле во Ерусалим за да им понуди на жртва

тие се сретнаа Симеон, кој беше праведен човек и на кое му

е откриено од страна на Светиот Дух дека нема да умре дури не

Го види Месијата. Тој крена Исус високо во рацете и му рече

на луѓето од неговата голема квалитети. Слично на тоа, Ана, пророчица,

 

исто така, рече на народот за доаѓањето на Месијата и

Му заблагодари на Бога. Сега, ако прифатиме дека Ирод и неговите луѓе биле

непријатели на Исус, Симеон не би го информирале луѓе

за Исус во храмот, каде што неговите непријатели биле сите околу себе,

ниту пак ќе пророчицата Ана, ги откриле идентитетот на

Христос на луѓето од Ерусалим.

Ученикот Нортон, кој е голем поборник на евангелијата,

призна дека присуството на недвижен контрадикторност во два текста,

и одлучи дека текстот на Матеј беше погрешно и дека на

Лука беше точно.

 

54 Контрадикција бр 54

 

Тоа се учи од Евангелието на Марко дека Христос побара од

општеството да си отиде по својата проповед на параболи, l и

морето во тоа време беше бурна. Но, од Евангелието според Матеј ние

научат дека овие настани се одржа по Беседата на

Mount.2 Ова е причината зошто Метју опиша параболи во глава

13 од Евангелието. Оваа беседа, според тоа, се покажа дека биле

долго време по овие настани, како и на две служби се одделени

од страна на еден подолг период. Една од двете изјави, според тоа, мора да биде

во суштина не е во ред. Двајцата автори, кои тврдат дека се луѓе од

инспирација или се смета од страна на луѓе да биде така, не треба да

направи погрешни извештаи.

 

55 Контрадикција бр 55

 

Евангелието на Марко опишува дебата на Исус со

Евреите како се одвиваат три дена по неговото пристигнување во Ерусалим.

Матеј пишува дека тоа се одржа на вториот ден.

Еден од двајцата изјава очигледно мора да биде во ред. Хорн

вели во својот коментар (бр. 4 стр. 275 1822 издание) во врска со

оваа контрадикција и една дискутира пред тоа дека: "Постои

Нема начин на објаснување на овие разлики. "

 

56 Контрадикција бр 56

 

Редоследот на настаните по Беседата на Гората како

дадена од страна на Метју 8: 3,13,16 е различна од онаа дадена од страна на

Лука 4:38 5:13, 07:10

На пример, настаните според Матеј се случи во овој

ред; лекување на лепрозен, Исус "пристигнувањето во Капернаум, исцелување на

слугата на некој римски офицер и лечење на Петар мајка-во-

законот. Евангелието на Лука прв го опишува настанот на Петар сопствени

мајка-во-закон, а потоа во поглавје ги опишува лекување на

лепрозен, а во делот за лекување на слугата на некој римски

службеник. Една од двете изјави, секако, мора да биде erro-

neous.

 

57 Контрадикција бр 57

 

Според Евангелието на Јован 1: 19-21 некои од свештениците и

Левитите беа испратени од страна на Евреите на Јован да се распрашува дали тој е Илија.

Тој одговори: "Јас не сум Илија." Оваа изјава е јасно контра-

dicted Исус според Матеј 11:14, каде што Исус е

цитиран како вели "И ако сакате да прифатите, тој е Илија кој

требаше да дојде. "И, исто така, ќе најдеме оваа изјава во Матеј

17: 10-13:

 

И Неговите ученици Го прашаа, велејќи: Зошто тогаш да речеме

книжниците дека Илија прво мора да дојде?

А Исус одговори и им рече: Илија навистина

прво треба да дојдат и да го врати сите нешта.

Но, ви велам, дека Илија веќе дојде, и

 

тие го знаев не, но го направиле нему она

тие се наведени. Исто така ќе биде и Синот Човечки страдаат од

нив.

Тогаш учениците разбраа дека тој говореше

ги Јовановиот Крстител.

 

И двете овие текстови се означи дека Јован Крстител е ветената

Илија, со резултат дека изјавите на Јован и Исус един-

tradict еден со друг.

 

Внимателното читање на книги на христијанството тоа го прави

речиси невозможно да се верува дека Исус бил ветената

Месијата. Просторијата нашите аргументи, следниве четири точки

прво треба да се забележи:

 

Прво, според книгата на Еремија кога Јоаким,

син на Јосија, изгорени Писмото кој беше напишан од Барух

од Еремија свој рецитирање, Еремија го доби следниов приливот

занес од Бога:

 

Така вели Господ на јудејскиот цар Јоаким; Тој

треба да има никој за да седне на престолот Давидов [Еремија 36:30]

 

Според зборовите на Габриел како што е цитирано од страна на Лука тоа е потреб-

неопходно за Месијата да седне на престолот на Давида:

 

И Господ Бог ќе му даде нему престолот на

неговиот татко, Дејвид [Лука 1:32]

 

Второ, доаѓање на Исус е условено со

доаѓањето на Илија пред него. Еден од главните аргументи на

Евреите за поддршка на нивната недоверба во Христос беше дека Илија не мораше

дојде, а неговото доаѓање пред Месијата беше позитивно

потребно според нивните книги. Самиот Исус потврди дека

Илија мора да доаѓаат во прв план, но во исто време, тој рече дека Илија имаше

веќе дојде, но луѓето не го признава. Од друга

 

Не можам да ја признае оваа страница.

 

освен дека на претходните верзии се променети.

 

64 Контрадикции бр 64-67

65

66

67

 

Следниве текстови контрадикторни едни со други:

 

(1) Матеј 2: 6 и Михеј 5: 2.

Метју Текстот вели:

 

И ти Витлеем, во Јудејската земја, уметноста не

барем кај принцовите на Јуда, зашто од тебе ќе

измина гувернерот, кои ќе владеат Мојот народ Израел.

 

Во текстот на Михеј, Витлеем се споменува како малку.

 

(2) Дела 2: 25-28 и четири стиха на Псалмот 15, според

арапски верзија и Псалм 16: 8-11 според други транс-

односи.

 

(3) Послание до Евреите 10: 5-7 противречи Псалм бр

39 (арапски) и Псалм број 40: 6-8 според други преведува

ции. Текстот на Евреите има:

 

Затоа, кога тој доаѓа во светот, тој вели,

Жртва и нудат ти не wouldest, но телото си

Ти ме подготвени: Во сепаленици и жртви за

грев Ти си немал задоволство. Тогаш реков: Еве: Јас доаѓам до

исполнувам Твојата волја, О Боже!

 

Каде што, во Псалмите се вели:

 

Жртва и нудат ти не посака желба; рудникот

ушите ти се отвори: сепаленица и грев

не си ти бара.

Тогаш реков: Еве, доаѓам: во обемот на книгата се

е напишано од мене,

Мило ми е да ја исполнувам Твојата волја, јас го носам Твојот закон е

во моето срце.

 

(4) Дела 15: 16,17 се во согласност со Амос 9: 11,12.

Во Дела 15 се вели:

 

По ова ќе се вратам и ќе се изгради повторно

Шаторот на Дејвид, кој падна долу; и јас ќе

изгради повторно урнатините од него; и Јас ќе го постави, дека

остаток од мажите можат да побараат, откако Господ.

 

Амос има:

 

Во тој ден ќе воскреснам скинијата на Давид

дека е паднат, и затвори до нарушување на истите; и јас

ќе ја подигне својата урнатини и јас ќе го изгради како во деновите на

стар. Тоа што тие можат да имаат остатоци од Едом, и на

сите пагански, кои се нарекуваат со Моето име.

 

Христијанската коментатори призна присуство на

противречности во овие текстови и не го признале дека

Хебрејски верзија е манипулиран.

 

68 Контрадикција бр 68

 

Павле поседува прво писмо до Коринтјаните 2: 9 вели:

 

Но, како што е напишано, окото не виде, што увото не чу,

ниту влегле во срцето на човекот, работите

Бог го приготви за оние, кои Го љубат.

 

Истражуваната на христијански теолози се заклучи дека

оваа изјава произлегува од Исаија 64: 4, што е ова:

 

Затоа што, штом на почетокот на светот, мажите имаат

не слушнале, ниту пак се смета од страна на уво, ниту има око

види, Боже, освен тебе, она што тој го подготви за

му дека waiteth за него.

 

Разликата помеѓу двата текста е сосема очигледна. На

коментатори на Библијата признае присуство на incompatibili-

парти во над текстови и да кажам дека текстот на Исаија е дис-

torted.

 

69 Контрадикција бр 69

 

Евангелието според Матеј 9: 27-31 опишува во поглавје 9 дека Исус

по заминување од Ерихон, ги виде двајца слепи за начинот и

го исцели од нивна слепило. Контрадикторно ова, Марк пишува

во поглавјето 10 од неговото Евангелие:

 

..blind Bartimaus, син на Тимеј, седна од страна на

автопат страна молат.

 

Значи во Марко се споменува исцелување на само еден човек во Христа.

 

70 Контрадикција бр 70

 

Матеј го опишува овој настан во глава 08:28:

 

... Во земјата на Gergesenes, таму се запознал со него двајца

обземен со ѓаволи, кои доаѓаат надвор од гробовите.