www.Allah.com

www.Muhammad.com

Биографија и животна приказна на пророкот Мухамед

Аллах ја пофали неговата пророкот Мухамед

The Cure Сахих-SHEFA

од

Судија Abulfadl Eyad,

починал (1123CE - исламски Година 544H)

Пријавени од страна на Гранд Muhaddith Хабиб Хафиз Абдула бен Садек

Ревидиран од страна Muhaddith Абдула Talidi

Адаптација од страна на

Слуга на Хадисот, Шејх Ахмад Дарвиш (арапски)

Khadeijah А. Стивенс (англиски)

Siti Nadriyah (индонезиски)

Mardiyah (јавански)

Авторски права 1984-2014 Allah.com Muhammad.com. Сите права се задржани.

Ве молиме дистрибуирате како подарок без никакви трошоци, дури и во непрофитна компанија

Аллах го фали Неговото пророкот Мухамед

На славејќи на Аллах за Неговото пророкот Мухамед и неговите возвишена состојба во двете изреки и дела:

Имамот, Хафиз, Abulfadl, Алах може да биде задоволен со него, се отвора неговото големо дело на биографијата пророкот Мухамед со вовед велејќи:

Пофалби биде на Алах кој е сам во поседување на Неговата прекрасна Име, и е сопственик на несовладливата моќ ...

Секој кој има зедов една книга, големи или мали, за пророкот Мухамед не можат да успеат да ја признаа возвишен статус во кој Аллах го beholds. Ниту, пак, се уште може да не успеат да го признае како Аллах го благослови со повеќе добродетели, одлични квалитети и карактеристики. Да се ​​обиде да го правдана неговата неизмерна вредност би издувните двете јазик и пенкало.

Еден фаќа увид во возвишена состојба во која Алах beholds Неговиот пророкот во Светиот Куран, каде што една сведоци неговата пофалба на неговиот карактер и морал, и чита на настава на Аллах на Своите верници да држат цврсто до него и почитувајте ги неговите команди.

Аллах во Својата огромна распродажбата дал чест на него, претпочита него, го фали него и наградува него со најголема награда. Аллах е со големо мнозинство предност во почетокот и во животот да дојде. Сите пофалби се должи на Него во овој свет и во вечен живот.

Алах претставен пророкот на Неговото создавање и го направи повеќето совршен човек и се разликуваат него меѓу другите фини атрибути, со најубавите квалитети и благородна мислења.

Алах поддржан Неговиот пророкот со чуда што се одржа на луѓето во чудо. Му ја даде јасни докази, и почестени него, од кои сите неговите современици и придружници сведок и на генерацијата што доаѓа по него неспорно знаеше.

Овој благословен знаење со нејзината светлина беше предадена во доверлив раце и преку кои ние сме навистина благословен со светлина на пророкот. Аллах го фалат и се поклони нашиот мајстор Мухамед и му даде совршен мир во изобилство.

Придружници, Анас раскажана приказната за тоа како крилестиот небесен качи со името на Бурак е bridled и оседла за пророкот да се прошетаат на неговата чудотворна Ноќ Патување, избегнуваше од него. Архангел Габриел побара Бурак зошто тој се однесувал на таков начин велејќи: "Дали ви се направи ова за Мухамед? Неуште еден чест од Аллах отколку што некогаш сте остарените. "Откако ја слушна овие зборови, Бурак избувна во пот.

На пророкот Возвишениот Статус со Алах

Следново содржи некои од најчистите Куранот стихови кои зборуваат на пророкот ликот на високо почитуван и пофалби на Аллах за него заедно со совршеност на неговите квалитети.

Praiseworthiness и одлични квалитети на пророкот:

Аллах вели: "Навистина, таму успеа да стигне до вас Messenger од вашиот сопствен" (9: 128). Во овој стих Аллах го известува верници, Арапите, луѓето од Мека и народите на светот, што Го испратени до нив од нивните самите гласник. Гласник на кого тие беа сигурни и веќе им се познати какои вистинито и сигурен и затоа што тој беше еден од нив, кој бил сигурни да им даде добар совет.

Секоја племе од Арабија е поврзано со него или преку роднински или потекло и тој беше далеку нивните најблагородните и одлична роднина. Абас син, како и многу други, рече дека тоа е значењето на зборовите на Алах ", освен љубовта на роднини (пророкот)" (42:23). Тој е најблагородните, највисоки повеќето одлични од нив. И ова е највисок пофалби.

Во истиот стих Аллах атрибути на неговата пророкот различни пофалба квалитети и Тој го слави желбата на пророкот за водење на луѓето во ислам, како и неговата искрена загриженост за штетата што им се одразуваат не само во овој живот, но исто така и во вечен живот. Исто така е увид на љубезности милост пророкот покажа на оние кои му веруваа.

А познавања лице привлекува една внимание на фактот дека, Аллах го почестен со две од своите Имиња - Рауф, нежна и Raheem, Милостива.

Аллах вели: "Навистина, таму успеа да стигне до вас Messenger од вашиот сопствен, тој тагува за вашите страдања, и се грижи за вас, и е нежен, милостив кон верниците." (9: 128). Тој, исто така вели: "Ако тоа не беше за распродажбата на Аллах за вас и Неговата милост, и Аллах е Нежни, Повеќето Милостива". (24:20)

Во поглавјето Ал-Имран Аллах вели: "Аллах сигурно е милостив на верниците кога Тој испрати меѓу нив гласник од себе" (3: 164). Алах исто така вели: "Тоа е оној кој го покрена меѓу неписмените (Арапите), еден гласник од себе," (62,2). Повторно, во еден друг стих Аллах вели: "Како штоиспратија меѓу вас гласник (пророкот Мухамед) од себе си, "(2: 151)

Имам Али, може Алах чест неговото лице, објасни дека зборовите на Алах "од вашиот сопствен" се однесува на лоза на пророкот, врската со брак или потекло и дека од времето на пророкот Адам, мир над него, нема ниту еден прељубникот ниту пак блудник во неговата лоза, сите беа официјално во брак.

На Испраќање на пророкот како Милоста за Светското

Осврнувајќи се на стихот, "Кој слуша гласник, навистина тој послуша Аллах" (4:80). Јафар, син на Мухамед рекол: "Аллах е свесен дека Неговото создание е неспособно за чисто послушание кон Него, па Тој не информира во оваа низа - гласник, тогаш Аллах - па тоа ќе биде еден реализиран никогаш не бида биде во можност да се стремат кон остварување на чисто послушание кон Него. Затоа, меѓу Алах и човештвото Тој беше еден од своите, облекувајќи го со Својот атрибути на сочувство и милост.

Тој го направи вистинито амбасадор на сето создание и решена дека кога човек се покорува на пророкот тој е всушност почитување Аллах, и кога некој е во согласност со него, тие се, исто така, во согласност со Алах ".

Абу Бакр, син Тахир, објасни стихот, "Ние не ви испрати освен како милост на сите светови" (21: 107), како значењето Алах обдарени пророкот Мухамед со милост, така што неговиот многу се беше милост и сите негови квалитети и атрибути беа милост кон сето создание. Кога едно лице е допрен од било кој делна Неговата милост тој е зачувана во двата света од секој омраза прашање и да достигне сето она што е сакан. Одразуваат врз зборовите на Аллах, кој рече: "Ние не сме ви испрати освен како милост на сите светови."

Абу Бакр, син Тахир понатаму објасни дека животот и смртта на пророкот биле милост, бидејќи на пророкот рече: "Мојот живот е добро за вас и мојата смрт е добар за вас" (објавени во Musnad Ахмад и според критериумите Сахих муслимански е). Пророкот Мухамед, исто така, рече: "Кога Аллах уредби милост за една нацијаТој го зема својот пророкот Му пред нив, и предизвикува него да биде еден да се оди напред со цел да се подготват за нив на патот. "(Пријавен во Сахих муслиман во глава на доблест).

Како-Samakandi поопширно ", како милост на сите светови", велејќи дека тоа се однесува и на човештвото и Џин, и дека тоа, исто така, беше објаснето како да бидат за сите на создавањето. За верниците тој е навистина милост како тој е нивниот водич. Како и за лицемерите тој исто така бил милост за нив, бидејќи тој доделуванив безбедност со тоа што не ги убиваат, туку тој се одложува нивната казна со изрекување на парична казна. Кога станува збор за оние кои не веруваат дека тој исто така беше милостив од одложување на нивната казна.

Син на Абас коментира "Тој е милост и верници и неверници. Во случај на неверниците биле спасени од казната, која дојде на другите заедници кои оспорат нивните пророк."

Алах име пророкот Мухамед "Светлина" во Куранот

Алах се осврнува на Неговите пророкот во Куранот како светлина "А светлината дојде на вас од Аллах и јасна книга" (05:15). Тој исто така вели: "О пророкот, Ние испративте како сведок, носител на драго вести, и да се има предупредување; повикувачот на Алах од Неговата дозвола и како светлина оставајќи светилка" (33: 45-46).

Гледањето на светлината на пророкот

за време на неговото раѓање од Lady Aminah, мајката на Пророкот, од страна на Дарвиш:

Sairia, син Ал Irbad, вели дека Веровесникот на Аллах рече: "Навистина, јас сум обожавател на Аллах, и печатот на Пророците од Адам беше поставен во глина Јас ќе ве информира за тоа. Јас сум молението на мојот татко Авраам, на драго вести на Исус, и визијата на мајка ми и како такви,мајките на пророците види -. и знам дека мајката на Messenger на Аллах видов како таа родила мене, светлината кои емитуваат од неа дека осветлена палати на Сирија, додека таа ги виде "раскажани од Ахмад син на Hanbal, Базар и Ал Byhaqi кој ќе го оценува да биде автентична како и ибн Hibban, Ал Хакими потврдено од страна Хафиз ибн Хаџар. Пријавени од страна на Хафиз Абдула Бин Siddique Ал Ghumari, Аллах може да има милост врз нив.

(Шејх Дарвиш додаде: овој хадис негира мислењето на оние кои сметаат дека Лејди Aminah да биде само меѓу луѓето од исправена природата пред исламот, и како таков нивните "добротворни цели" е испратена назад кон нив Овој пророчки изрека е доказ дека е таа. првиот меѓу блиски пријатели на Аллах (awlia) воИсламот, и дека таа е чесна мајка на семејството на куќата на пророкот, бидејќи таа виде со окото на блиски пријатели на Аллах (awlia). Како висок пласман статус е референцирани во Божествената хадис: "Јас ќе биде неговиот поглед со кој тој ја гледа". Ова значи дека видела палатите не со неаредовни вид но со светлината на нејзиниот син. Затоа, таа му подари нејзината најдобра чест и млеко, и ја запали пред осветлување на светот.

Граматички, Пророкот од себеси како второ лице со мајка му и сведочеше дека видела целата светлина, додека други само слушнале за настанот потоа. Пророкот нејзините чест и ја нарече "Мајка на Messenger на Аллах". Светлина, чест и среќа е наследенод Lady Khadijah потоа нејзината ќерка дама Фатима, може да Аллах биде задоволен со нив.

Хафиз ибн Kathir во неговиот Сахих (веродостојни) Seerah објавија дека Лејди Aminah исто така, видов истата светлина кога таа зачна пророкот. Тој исто така споменува во иста референтна благословот на пророкот. Пред неговата смрт, Шејх ал канди почитуваат ова и се откажа од вахабистички секта. Шејх ал канди станамногу критични на таканаречените верување од главните вахабистички свештеници - ибн Баз и Twigry - кој се одржува сличност помеѓу човековите суштества и Алах.

Ова е, во кратки црти, благослов од Аллах да ни на разбирање на овој хадис. Тоа е неспорен автентични повикување на светлината на Prophethood и никој не треба да се разгледа на лажни нарација која се вели: "О, Џабир, првата креација од Аллах е светлината на вашиот пророкот", која својата производителтврди дека се пријавени во Musannaf на Абдул Razzaq. Не постои такво изрека во која референца или никаде на друго место, тоа е сосема неточно

Во однос на гробот на Лејди Aminah вашиот обрнува внимание на фактот дека многу години подоцна за време на март до битката кај Ухуд, Хинд сопруга на Абу Sufyan повикани на хиерархијата на Koraysh да пустошат гробот на Лејди Aminah. Иако омраза на Koraysh за пророкот беше одлично, тиемислев дека таквиот чин би бил одвратното нешто да се направи и племиња Арабија ќе биде одбиен од страна на нивните акција, дамка од кои никогаш не би се збришан и тоа беше врата тие не сакаат да се отвори. (Во последниве години, вахабистички секта не се поклопува со етиката на неверниците од Мека. Тие непочитуванигробниците на мајката на пророкот дама Aminah, дама Khadijah и домаќинството на пророкот и неговите придружници во Baqia и на други места, и да ги израмнат на тој начин што ги прави непрепознатливи. Гробовите се сега непознати и непречен од никого. Сепак, тоа е иронично на Wahabis имаат изградено управување со канцеларии воМека и Медина, кои ги пишува имињата и назначени насловите на своите елита персонал на вратата. Исто така, тие, исто така, уништени многу значајни исламски населби, како што се Hudaybiyah и ги заменува со секуларната имиња. Во денешно време, многу исламски структури или места се урнати и се заменуваатод страна на Њујорк стил згради. Единственото нешто што останува ист во Мека е Ka'bah).

Проширување на градите на пророкот

Давајќи му статус на Прочка

и статусот на заштитена од гревот

Аллах, Семоќниот, исто така, вели, "Дали Ние не се прошири вашите гради за вас" (94: 1) "Напредно" значи да се прошири, огромна, а зборот "гради" во овој стих се однесува на неговото срце.

Син на Абас објасни дека Алах прошири градите на пророкот со светлината на исламот, додека Sahl На-Tustori рече тоа значи со светлината на пораката. Хасан Ал Basri рече дека Аллах полни со расудување и знаење.

Во стиховите кои следат, вели Аллах, и ви ослободени од вашиот товарот што претрупани грб "(94: 2-8). И Ал Mawardi и Како Sulami се на мислење дека значењето се однесува до пораката што претрупани врз грбот пред Пророкот го предаде. Исто така, се вели дека од страна каков што Samakandiда значи Алах заштитени пророкот од гревот поинаку гревови би оптоварени неговиот грб.

Поглавјето продолжува, "Дали Ние не покрена вашиот сеќавање? (94: 4). Овој стих е објаснето од страна на Јахја, син на Адам како дарување на Prophethood на Мухамед.

И тоа беше речено: "Кога јас, (Алах) сум рековме, се споменати со Мене во прогласувањето:" не постои бог освен Аллах, и Мухамед е гласник на Аллах. "" Исто така, беше речено дека е во врска свеста неговото име како што е споменато и повтори во секоја повикот за молитва.

Тоа сега е многу јасно дека овие зборови на Аллах потврди тежината на корист Тој дарува пророкот Мухамед заедно со возвишена ранг на пророкот има пред Него, заедно со Неговите чесни позиција. Алах прошири градите на верување и насоки, што го прави доволно широк да содржи изнаење и мудрост.

Алах заштитени Неговиот пророкот од товарот на се што е долна во "Години на незнаење" (Jahiliyya) со тоа што ги одвратен него, давајќи победа за својата религија над сите претходни религиите.

На тешки одговорност на пораката, и Prophethood се осветли за него од страна на Аллах, така што тој беше во можност да се претстават на доверените порака испратена надолу кон него за човештвото. Повторно, Аллах нагласува суперлатив позиција на пророкот, неговата огромна ранг, и голема важност преку подигање на неговото име водруштво на свое име. На овој Katada рече: "Аллах го воздигнал својата слава во светот, и во вечен живот. Не постои сведок, ниту пак оној кој нуди на молитвата кој не се каже," Нема друго божество освен Аллах, Мухамед е гласник на Аллах. "

Абу Sayeid Ал Khudri раскажани дека пророкот рече: "Гаврил дојде до мене и рече:" Мојот Господ и Господ вели:?. Дали знаете како јас го покренаа вашето име Кога Моето име е споменато, тој се споменува со мене "

Аллах вели, "Почитувајте Аллах и Неговиот Пратеник" (3:32) и "Верниците веруваат во Аллах и Неговиот Пратеник" (4: 136). Тука очигледно е дека послушноста кон Аллах е поврзан со нашиот биде послушен на Неговата Пророкот и информации како неговото име се споменува заедно со името на Аллах.

Забелешка како Алах додадена на пророкот по Него со сврзникот "и". Тоа е евидентно и ја нагласува важноста на фаворизира, истакнати статус на пророкот тоа не беше дарува било кој од другите пророци и гласници на Алах.

Huthaifa н информира дека пророкот рече: "Никој не треба да се каже," она што Аллах го сака и (WA) толку-и-тој сака ", а треба да се каже," она што Аллах го сака ", а потоа ќе каже, тогаш така и- така сака. "

На собирот во кој пророкот беше присутен, некој зборуваше велејќи: "Кој слуша Аллах и Неговиот Пратеник е правилно водени, а чиј било двајцата disobeys ..." при пророкот му застана и рече: "Што лош говорник сте, се "или, во друг рендерирање" остави ". Ова е поради тоана неговиот приклучувањето Аллах и Неговиот пророк со помош на двојна заменка.

Абу Sulayman коментира дека тоа е затоа што, "Тој не го сакаа две имиња се приклучи заедно на тој начин, бидејќи на импликација на еднаквост." Каде што постои друго мислење дека она што пророкот мразел е лицето запирање на "чиј било двајцата disobeys". Сепак, изјавата на Абу Sulayman есмета дека се повеќе точно, бидејќи тоа е во согласност со друг автентичен пророчки поговорка која вели, "Кој disobeys нив погрешил", без откажеш откако "... секој, кој им disobeys".

Аллах вели: "Аллах, и Неговите ангели пофалби и се поклони на пророкот" (33:56). Некои се коментира дали е или не зборот "пофалби" се однесува на Аллах и Неговите ангели. Некои држете го дозволено да се однесуваат и додека тоа е забрането од страна на другите на сметка на идејата за партнерство. Тие сметаат дека заменкатасе однесува на ангелите сам и да се заклучи дека стих значи "Алах пофалби и venerates пророкот, и Неговите ангели пофалби и се поклони на пророкот."

Гласник на Аллах

е оној кој дојде со вистина и верува дека тоа

Консензус на исламските научници по стих на Аллах, кој гласи: "И

кој доаѓа со вистината, и го потврдува тоа тие се тие кои сигурно се плашат од Аллах. Тие имаат што сакаат со својот Господ, тоа е награда за добрата-сторителите "(39: 33-34). Однесува на пророкот Мухамед кој донесе вистината Друг научник додаде:" Тоа е оној кој го потврди ". на арапскизбор во стих се чита на два начина. Еден од неговите значења е "зборуваше вистината" и се однесува на пророкот и друго значење "потврди дека" се однесува на верниците. Меѓу другите коментари се вели дека зборот "потврди" се однесува на Абу Бакр или Али.

Муџахид изјави објаснување на зборовите на Алах ", и чии срца најдат утеха во сеќавањето на Аллах" (13:28) се во врска со пророкот Мухамед и неговите придружници.

Пророкот, сведок текот целото човештво

Аллах вели: "О пророкот, Ние испративте како сведок, носител на драго вести, и да се има предупредување, повикувачот на Аллах преку Неговите дозвола и како светлина оставајќи светилка" (33: 45-46). Тоа се учи од овие стихови дека Аллах го благослови Неговото пророкот со секоја благородна ранг и пофалба за квалитет и дека сопренесување на порака Го сведок на својот народ кој бил еден од неговите посебни, пофалба квалитети направени. Пророкот е оној кој ја донесе добри вести за сите луѓе кои Му се послушни, и предупреди на оние кои се противат на порака што го одржа. Пораката на пророкот донесено повикан на хармонијана Аллах, и дека тоа е Аллах, кој мора да се поклони. Алах го опиша својот пророкот како "светлина пролевање светилка" со која тој води до вистината.

Ата, син Јашар сретна Абдула, син Амр, кој бил син на Ал Како и

побара од него да го опиша Messenger на Аллах. Тој рече: "Навистина, Аллах некои од карактеристиките опишани во Куранот се наоѓаат во Тора, која гласи:" О пророкот, Ние испративте како сведок, носител на добри вести и да биде Ворнер, и прибежиште за неписмени. Вие сте Мои обожаватели Мојот Пратеник, јас ќе ви го именува еден врз кого луѓето се потпираат. Вие нема да биде ниту лошо обноски ниту вулгарен, ниту ќе викне на пазарот место или отплати зло со зло, туку ќе го помилува и прости. Аллах не ќе го направам да умре дури криво религија (јудеизмот и христијанството) имасе исправи од него и тие прогласи "Нема друго божество освен Аллах!" Преку него, очите, кои беа слепи, ушите, кои беа глуви и срца кои беа опфатени ќе се отвори. "Сличен раскажувањето се пријавени од страна на Абдула, син Шалом и Ka'b Ал Ahbar.

Во Куранот Аллах нас ", и на оние кои ќе ги следат Messenger кажува -. На неписмени Пророкот (Мухамед) кои тие ги најдете напишано со нив во Тората и Евангелието Тој ќе нареди добрина врз нив и забрани од нив да направат зло. Тој ќе го направи добри работи законски за нив и забрани сите декае прекршок. Тој ќе ги ослободат од нивните товари и на оковите кои се мери врз нив. Оние кои веруваат во него и чест него, оние кои го помагаат и да ги следат светлината испрати со него сигурно ќе успее. " Каже, "О човештвото, Јас сум Messenger на Аллах за сите вас. Неговиот е Царство вонебото и земјата. Не постои бог освен тој. Тој оживува и предизвикува да умре. Затоа, верувам во Аллах и Неговиот Пратеник, на неписмени пророкот, кој верува во Аллах и Неговите зборови. Следете го во цел дека ќе се водени "(7: 157-158).

Алах исто така вели: "Тоа беше од страна на Милоста на Аллах кој вас (пророкот Мухамед) занимаваа толку попустлив со нив. Имаше сте биле со потврдо срце, тие ќе имаат сигурно напуштени вас. Затоа ќе побараат прошка за нив. Се советуваат со нив во материјата и кога ќе се реши, стави вашата доверба во Аллах. Аллах сакаоние кои веруваат "(3: 159)

Како-Samakandi коментираат овој стих вели: "Аллах ги потсетува дека, тој го направи своето Messenger милостив, внимателна и благи до верниците. Ако тој бил суров, и зборува за нив строго, тие би го напуштил. Но, Алах го направи дарежлив , толерантни, вид и нежни. "

Abul Хасан Ал Qabisi објасни стихот: "И така ние си направил средна нација, со цел дека ќе биде сведок над луѓето, и дека Месинџер биде сведок над вас" (2: 143) велејќи: "Аллах прави совршеност на нашите пророкот многу јасна и совршеност на својот народ. "

"И во овој, така што на Месинџер може да биде сведок за вас и со цел да бидете сведоци против човештвото" (22:78) и "Како тогаш тоа ќе биде кога ќе се донесе напред од секој народ сведок, и да ви донесе (пророкот Мухамед) да сведочат против оние! " (04:41)

Со "средна нација" Алах значи една нација, како што е избалансиран и добро. Значењето на стихови е дека Аллах го избрале и го склопот на нацијата на пророкот Мухамед од страна што ги прави одличен, балансирана нација, така што тие би можеле да бидат сведоци против народите од претходните пророци. И дека, гласникќе биде вистинито сведочење во текот на неговата нација.

Аллаховата милост и благост на Пророкот

Аллах рече: "Аллах ќе помилува. Зошто ви даде да ги остави (да останат) се додека не беше јасно до вас, кои од нив беше вистинито и знаеше оние кои лажеле?" (09:43).

Абу Мухамед Mekki рече: "Ова е воведната фраза, што значи Аллах ве прави добри и ви дава чест".

Осил, син Абдула привлекува една внимание велејќи: "Во овој стих Аллах кажува пророкот за помилување пред да зборува за совет."

Како-Samakandi објавија дека тој слушнал стихот објасни како "Аллах сте го зачувале, зошто им даде дозвола?" Имаше Аллах му се обратил прво со прашањето: "зошто им даде дозвола", тоа ќе беше многу тешко на Пророкот и срцето на пророкот би биле погоденина начин на кој тоа речиси би можеле да рафал од овие зборови. Но, наместо тоа, Аллах во Својата милост првиот му рече на статусот на помилување, така што неговото срце остана тивка, и тоа беше тогаш дека Тој му рече: "Зошто ви даде да ги оставам се додека не беше јасно до вас, кои од нив беше вистинито и знаешеоние кои лажеле? "

Лесно е за сите да се разбере и се признае дека ова е уште една демонстрација на чест статус во кој пророкот се одржува од страна на Аллах и дека тој е предмет на милост на Аллах. Ако длабочината на оваа добрина требаше да биде познат за нас нашите срца несомнено ќе пукна.

(Од ова учиме) муслиман треба да се стремиме тешко и да се обидат да се постигне етика и манири наведени во Куранот, а не само со зборови, туку и во акција, пребарување и комуникација. Како манири и етика се основа на вистинско знаење и патот на прифатливо однесување во двете Религија и во нечијсекојдневните работи.

Кога еден supplicates на Господ на сите господари, Оној кој ги благословува секој еден од нас - и не е во потребата на една работа - не треба да се успее да се сети на вонредната љубезноста на Алах.

Придобивките од овој стих не треба да се занемарува, тие треба да бидат добро внимаваше. Забележи како Алах започнува со првиот во чест на пророкот потоа нежно привлекува вниманието на совети. Има задоволство во интимноста на помилување пред совет.

Аллах вели: "И ако ние не ви збогатена, вие би биле многу малку спушта кон нив" (17:74). Овој стих покажува најголема можна загриженост Аллах за Неговото пророкот, пофалби и мир да биде врз него. Претходните пророци беа опоменати, додека пророкот Мухамед беше нежно советуваше,со тоа нежно совети стана поефикасна и поголем показател на љубовта Аллах. Ова е, исто така, демонстрација на најголема можна грижа Аллах за Неговото пророкот.

Обрне внимание на тие начинот на кој Аллах започнува со Изразувајќи утврдување и безбедност на Неговите пророкот пред да се спомене своето благо совети за да не имаше многу мала склоност така што пророкот не размислувал за тоа. Својата невиност остана недопрена додека се нежно препорачува, така што тој не бешеранливи на сметка на нежни советување, неговата чест и безбедноста не се стави во ризик.

Алах почести Неговиот пророкот:

Сведочи за неговата чесност и го теши со неговата љубезност

Ова важи за стихот: "Знаеме што велат saddens можете Тоа не е вас, кои тие негираат какво;., Но harmdoers негира стихови на Алах" (06:33).

Али вели дека овој стих е испратена надолу кога Абу Jahl рече: "Ние не ти се јавам лажго. Велиме дека она што го донесоа е лага."

Исто така, се раскажани дека пророкот бил тажен кога неговите современици бездруго го оспорат при што Архангел Гаврил, мир над него, го посети него и праша: "Што ви saddens?" на што тој одговори: "Мојата племиња ме опровергавам." Гаврил потоа го информира: "Тие знаат дека ти се кажува вистината." ПотоаАллах испрати надолу овој стих.

Овој стих е полн со добрина и нежно теши пророкот. Таа, исто така потврдува дека тој е навистина одржуваат за да бидат вистинити страна на сите и во збор и верување, и дека не му е тие опровергавам, а тоа е зборовите на Алах. Дури и пред тој бил повикан на Prophethood, сите и Преземање го знаеше да биде сигурен.Со испраќањето долу на овој стих жалење дека другите се претвори да се мисли дека е лажго е отстранета.

По ова утеха, Аллах censures оние кои негираат какво со повикување на нив како harmdoers велејќи: "но harmdoers опровергавам стиховите на Алах" (06:33). Аллах не дозволи Неговите пророкот да биде посрамена и класифицира deniers на сметка на нивното негирање на Неговите знаци, како да бидат арогантен. Треба да сфататдека belying се јавува кога едно лице има знаење за нешто, но одлучи да го негираат тоа. Алах го прави овој многу јасна во стихот: "Тие ги негираа неправедно за гордост, иако нивните души ги призна" (27:14).

Во еден друг стих Аллах понатаму теши Неговата сакана Пророкот и предизвикува него да се радуваат, бидејќи тој знае помош на Алах ќе дојде. Аллах вели: "Messengers навистина се оспорат пред вас, но сепак, тие станаа пациент со она што тие се оспорат и беа повредени додека Нашата помош дојде до нив" (06:34).

Тоа е, исто така, на ум дека Аллах се обраќа на сите Негови други благородни пророци и гласници со нивното име, велејќи дека на пример, "О Адам", "О Ное" О Авраам "," О Мојсеј "" О Дејвид "," Исусе " . "О Захариј" и "О Џон", сепак, меѓу, особени квалитети на пророкот еден наоѓа на добрина ичествување на Аллах на Своите последниот пророк како Тој се однесува на пророкот Мухамед со наслови како "О Messenger" (Ал-Ma'ida 5:67), "О пророкот" (33:45), "О Обвиен" (73: 1) "O пелерина" (74: 1).

Аллах се колне на огромната вредност на пророкот

Аллах вели: "Со твојот живот, тие талкаа слепо во нивните bedazzlement" (15:72). Постои консензус на училишен мислење во овој стих дека Аллах се заколна во животот на пророкот Мухамед и средства ", од страна на вашиот продолжување, О Мухамед" и дека тоа, исто така, го носи значењето, "Со твојот живот." Ова е уштеуште еден показател за голема почит и чест во кој Аллах оценува пророкот Мухамед.

Син на Абас објасни, "Алах не се создаде било душа повеќе чест од онаа на Мухамед, и јас никогаш не слушнале за заклетва преземени од страна на Аллах за животот на некој друг."

Во поглавјето Yaseen, Аллах вели: "Yaseen, од страна на Мудриот Куранот, вие (пророкот Мухамед) се навистина меѓу Messengers испратени по вистинскиот пат (36: 1-4).

Да се ​​потврди Messengership на Пророкот и да сведочи за вистинитоста на своето водство Аллах се колне во својата книга дека пророкот Мухамед е навистина еден од амбасадорите на Месинџер е доверено да го спаси своето Откровение на Неговите верници и дека навистина тој е на Стрејт пат.

Ан-Naqqasah рече: "Аллах не се заколнам од било која од неговите пророци во својата книга дека тие биле Messengers освен Мухамед".

Од друга страна, се потсетуваме дека пророкот рече: "Јас сум господар на децата на Адам, и дека не се boastful."

На Пцуењето на Аллах

од држава во која пророкот престојува

Аллах вели: "Не, се колнам со оваа земја и сте потстанар во оваа земја" (90: 1-2).

Образложението на "Не, се колнам со оваа земја" е дека користењето на зборот "не" е и она што го кажува и нејзината спротивност, со други зборови, "Ако не се живее во него, откако го напушти тогаш јас не се заколнам од неа ", и нејзината спротивност," Се колнам во тоа кога ти, О Мухаммед, живеат во него, или, без оглед нашто го правите во него е дозволено ". Исто така, се објаснува дека зборот" држава "се однесува на Мека.

Ал Wasiti објасни стих што значи дека Аллах се колне со оваа земја, земја која Тој им оддавал почест и го благослови, како што е таму дека пророкот живее и тоа е таму дека тој ќе биде погребан.

Сепак, првиот толкување на две значења се смета да биде повеќе точни, бидејќи поглавје беше откриено во Мека и тоа беше таму дека тој поднел и Алах се осврнува на неговата изјава, "а вие сте потстанар во оваа земја" (90: 2 ).

Син Ата вели нешто слично кога коментирање на зборови ", со оваа безбедна земја" (95: 2). Тој објасни, "Алах го направи на безбедно место, бидејќи на пророкот беше таму и неговото присуство е причина за безбедност каде и да е."

На стихот, "и од страна на давателот на раѓање, и кого татко" (90: 3) се вели дека ова се однесува на Адам и, следствено, едно општо тврдење. Некои од нив се на мислење дека тоа се однесува на Авраам и неговите синови, кои за возврат води кон лоза пророкот Мухамед. Во секој случај, поглавје се колнеод страна на пророкот Мухамед во две места.

Заклетвата на Аллах се потврдува пророкот

Пцуењето на Аллах од средината на утро и ноќ, кои што нема ниту Напуштените ниту пак не и се допаѓа на пророкот

Во поглавјето "средината на утро" Аллах вели: "До средината на утро, а до ноќта кога таа ги опфаќа, Господ не те (пророкот Мухамед) оставил, ниту пак им ве мразат. Последниот ќе биде подобро за вас од првиот. Твојот Господ ќе ви даде, и ќе бидете задоволни. Не Тој ќе најдете сирак иви даде засолниште? Тој не ќе најдете скитник па Тој те водела? Тој не те најдат сиромашните и доволни вас? Да не прајте зулуми сирачиња, ниту избрка некој кој прашува. Но кажете им на услуги на вашиот Господ! "(Поглавје 93).

Постои разлика во мислење во однос на околностите во врска со откривањето на ова поглавје. Постојат оние кои се на мислење дека тоа беше откриено во време кога, за жалиме статус, пророкот, не им понуди на своите вообичаени молитва во текот на ноќта. Други се на мислење декабеше откриено кога еден неверните жена (сопруга на Абу Jahl) се шират гласини, или кога неверниците почнаа да помине навредлив забелешки за време на периодот кога Откровение беше поретки во својата испраќање.

Тој понатаму демонстрира апсолутна сигурност на честа во кој Аллах оценува Неговата сакана пророкот заедно со својот пофали и грижата Тој има за него кој е направен евидентен во шест различни начини:

Прво на сите, на отворањето на стихови од ова поглавје, "До средината на утро, а до ноќта кога таа ги опфаќа", е меѓу една од највисоките форми на почит Алах даде Својот пророк.

Второ, Аллах појаснува неговата ситуација, и поддржува велејќи: "Господ не те (пророкот Мухамед) оставил, ниту пак Тој ве мразиме." Со други зборови, Аллах не го напушти, и Тој го прави многу јасно дека Тој не го занемари. Исто така, се вели дека, Аллах не го занемариме по изборотнего, ниту пак тој му се допаѓаат.

Трето, обрнете внимание на зборовите, "Последниот ќе биде подобро за вас отколку првиот" син Исак го објасни значењето на овој стих да биде дека, кога пророкот врати на Аллах негова чест стана дури и поголем од честа дадена на него во овој свет. Sahl На-Tustori рече дека тоа се однесува на посредување доделенана Пророкот и пофалба станица Аллах задржани особено за него во вечен живот, кој е поголем од тој беше дадена во овој живот.

Четврто, од стихот, "Господ ќе ви даде, и ќе бидат задоволни" дознаваме не само на негова чест во овој свет и во вечен живот, но среќата и благословот во двете. Син Исак објасни тоа велејќи: "Аллах ќе го задоволи со испраќање помош во овој свет и, исто така, доби наградаво вечен живот. Пророкот ќе им се даде базен во непосредна близина на Kawthar, големото правото на посредување и го пофали статус. "Осврнувајќи се на овој стих, член на семејството на пророкот (дама Ајша) рече:" Куранот не содржи други стих кој има повеќе надеж од ова и знаеме декагласник на Аллах нема да бидат задоволни доколку ги има на својот народ влегува во оган. "

Петто, во стиховите, "Дали тој не ќе најдете сирак и да ви даде засолниште? Не Тој ќе се најде скитник па Тој те водела? Не Тој најдете сиромашните и доволни ти?" нашето внимание е подготвен да се благослови дарува на пророкот од Аллах, заедно со Неговите услуги, кои вклучуваат, водстволуѓе преку него, или негово водство. Пророкот немаше сопственост, но сепак Аллах го збогатува. Тоа е, рече дека тоа се однесува на задоволство и богатство Алах сместени во неговото срце. Пророкот бил сирак, но неговиот чичко се грижеше за него и тоа беше со него дека тој го најде засолниште. Исто така, се објаснувакако што значи дека пророкот најде засолниште со Аллах и дека значењето на "сираче" е дека нема друг како него и Аллах го криеле. Како и за стиховите "Не Тој ќе се најде скитник па Тој те водела? Не Тој најдете сиромашните и доволни вас? Дали не прајте зулуми по сирак," Алах потсетува НеговиотПророк на овие благослови и дека дури и пред Аллах го повикала да дојде на prophethood, тој никогаш не го занемари или кога тој бил млад сираче или кога тој беше лоша. Наместо тоа, Аллах го повикала да дојде на prophethood и дека ниту го напуштија ниту мразел него. Како Алах може да го стори тоа откако тој го избра!

Sixthly, во овој стих Аллах кажува пророкот Мухамед "Но кажам на услуги на вашиот Господ!" да го објави благослови му е дадена од страна на Аллах и да биде благодарен за честа Тој го дарува. Овој стих е, исто така, се применуваат за неговата нација во тоа што тие кажуваат на услуги што им се дадени од страна на Аллах и декаова е и посебна на Пророкот и општи за нив.

Аллах

Ја пофали неговата пророкот Мухамед

Дел 2

На лек

Сахих-SHEFA

од

Судија Abulfadl Eyad,

починал (1123CE - исламски Година 544H)

Пријавени

од

Гранд Muhaddith Хабиб Хафиз Абдула бен Садек

Ревидиран од страна на

Muhaddith Абдула Talidi

Адаптација

од

Слуга на Хадисот, Шејх Ахмад Дарвиш (арапски)

Khadeijah А. Стивенс (англиски)

Ајша Nadriya (индонезиски)

Авторски права 1984-2011 Allah.com Muhammad.com. Сите права се задржани. Услови на употреба - Авторски права / IP политика - Упатства

Ѕвездата глава и она што го содржи

за доблест и Специјалитети

Аллах рече: "До ѕвезда кога ја втурнува, вашиот придружник не е ниту се заведе, ниту errs, ниту пак им проговори на желбата. Всушност тоа не е освен Откровение кој се открива предава од страна на оној кој е строг во власта. Се моќ, Тој стоеше цврсто додека тој беше во највисоките хоризонтот, а потоа тој се приближуваше, и станаблизок, тој беше но должина, па дури и поблиску два лакови, па (Алах) откри на Неговите обожавател она што тој го откри (за пророкот Мухамед). Неговото срце не лаже за она што го видел. Што, ќе ви го оспори со него за она што го гледа! Всушност, тој го виде во друга потекло на Lote Дрвото на крај во близинаградина Бегалец. Кога доаѓа до Lote дрвото она што доаѓа очите не се тргна, ниту пак тие скитници за навистина виде еден од најголемите знаци на својот Господ "(53: 1-18)..

Постои разлика на научното мислење во врска со зборот "ѕвезда", некои велат дека тоа значи токму тоа, додека други велат дека неговото значење е Куранот.

Јасно е дека Аллах основана под заклетва Неговото водство на пророкот неговата вистинитост во рецитирање на Куранот, кој беше испратен со Архангел Гаврил - кој е силен и моќен - да го директно од Аллах, и дека пророкот е изречена слободен од сите само-желба. Потоа, Аллах повторувасовршеност на Неговите пророкот во настаните на ноќта Патување и му кажува на својот постигнување на дрво Lote во близина на градина Бегалец, и сигурноста на неговата непоколеблива поглед на гледање на еден од најголемите знаци на својот Господ. Алах исто така ни кажува за овој голем настан во отворањето стихови на глава"Ноќта Патување".

Аллах го откри на пророкот Неговиот силен Невидена Британија каде го видел чуда на ангелски царството што може ниту да се изрази со зборови, ниту уште е можно за човечкиот интелект да издржи слухот, дури ни во нејзините најситни атом. Во стихот, "па (Алах) откри на Неговите обожавател она што Тој откри"постои според мислењето на научниците, еден суптилен показател на висок проценка Аллах за Неговото пророкот како што е најнагласен форма на изразување.

Аллах вели: "тој го виде еден од најголемите знаци на својот Господ" (53:18). Нашите ограничени разбирање не е во состојба да ја сфати детали за она што е, всушност, откри и на крајот се загуби во секој обид да се дефинира што е голем знак.

Во овие стихови Аллах споменува пророкот Мухамед апсолутна состојба на чистота и заштитата што ја добил за време на оваа чудесна патување. Во однос на неговото срце, Аллах вели: "Неговото срце не лаже за тоа што го видел", на јазикот Тој вели: "ниту тој проговори на желбата", на неговите очи Тој вели, "неговатаочите не се тргна, ниту пак тие скитници ".

На Пцуењето на Аллах од страна на ѕвезди, ноќ, утро

дека ова Куранот се открива од Аллах и Донесено со Арх Ангел Габриел и дека Неговиот Пророк не е лудо

Аллах вели: "Напротив, јас се заколнам од враќањето, орбита, исчезнувајќи; од ноќта кога се приближува и утрото кога таа се протега, тоа е навистина зборот на Чесниот Messenger, на моќ, со оглед на ранг од страна на сопственикот на престолот послуша, чесен. И вашиот партнер не е луд, во суштина не го видамна јасно хоризонтот, тој не е grudging на невидена. Ниту пак е тоа зборот на каменувани сатана "(81: 15-25).

Научниците објасни дека значењето на овие стихови се однесуваат на Габриел

кога Алах се колне дека ова е зборот на "чесен Месинџер" кој има чесен чин со Него, "со сила" да се комуницира на Откровението, и таа позиција Габриел е и "безбедна" и фирма со својот Господ. Тој е "почитуваат" на небесата и "доверлив" за реализација на Откровението.

Па квалитети се Габриел и дека "Во вистината тој" значи пророкот Мухамед "виде" значи дека тој го виде Габриел во својата вистинска форма.

Таа продолжува ", тој не е grudging на Невидена" значи дека пророкот Мухамед не се сомнева во невидена. Додека други велат дека тоа значи дека тој не беше grudging со својата молитва на Аллах.

Аллах се колне во Пен како на разумност на пророкот

и дека тој има на Неограничен платите со својот Господ,

и дека тој има најголем Кодекс на етика

Уште една голема заклетва се наоѓаат во поглавјето "пенкало", во која Алах започнува со мистичниот буквата "Пладне". "Пладневни До Пен и дека (ангелите) се напише, не сте, бидејќи на корист на вашиот Господ., Луд. Навистина, постои вечна плата за вас. Сигурно (пророкот Мухамед) се од големо моралот "(68: 1-4).

Неверниците одржа на пророкот во distain. Тие го отфрлија и се припишува многу лаги за него. Во овие стихови Аллах се колне голема заклетва дека Неговиот избран пророкот е слободен од сите нивни тврдења и на тој начин го прави неговото срце весела и неговата надеж се зголемува кога Алах нежно го теши велејќи: "Вине се, бидејќи на корист на Господ, луд. "Овој стих е еден од многу голема почит и, исто така, покажува највисоко ниво на разговорно манири.

Алах информира Неговиот Пророк "Навистина, таму е верен плати за вас." Смисла на овој беше објаснето дека Аллах има во продавница за него вечен благослов, плата што никогаш нема да успее, плата дека иако безброј нема да биде причина за задолжување. Ова е проследено со големата потврдана Алах дека венци неговата пофалба квалитети, "Навистина, вие сте на голем морал." За разлика од стих што значи токму тоа, стихот, исто така, беше објаснето како се однесуваат на Светиот Куран, или исламот, или исправена природа. Исто така, се вели дека тоа значи дека пророкот беше без никаква желбаосвен Аллах.

Пророкот беше пофален за неговата апсолутна прифаќање на повеќе благослови му е дадена од страна на Аллах, и дека Тој го користи од страна на украсување него со оваа моќна карактеристика.

"Exaltations биде да се суптилни, дарежлив, Сите пофали кои олеснето за нас прават добри работи и водени луѓето да ги прават. Аллах фали чиј било да прави добро и наградува нив за своите прави. Exaltations да биде со Него! Неговите благослови се во изобилство и Неговите услуги се огромни! "

Поглавјето продолжува да конзола на пророкот во однос на штетни работи изјави против него, велејќи: "Ти ќе видиме и ќе видиме кој од вас е demented. Навистина, Господ знае многу добро на оние кои заскитан од неговиот пат, и оние кои се водени "(68: 5-7)

Ја пофали пророкот Мухамед Алах изложува неговите непријатели од страна на откривање на суровост и зло на нивниот карактер со спомнување повеќе од десет од своите фаул квалитети. Аллах вели: "И така, не ги почитуваат оние кои негираат какво, тие сакаат вие би компромис, тогаш, тие ќе го компромитира. И не ги почитуваатсекој Средната swearer, на backbiter кој оди за клевета, оние кои ја попречуваат добро, виновен агресор, суровата на ниско карактер затоа што тој има богатство и синови. Кога нашите стихови се рецитираа него, вели тој, "Тие се само бајки и древните. '" (68: 8-15).

Во стихот кој следи нивните претстојната казна заедно со пропаст е направен многу јасен. Аллах вели: "Ние ќе ги одбележи на носот!" (68:16). Овие зборови на Аллах се далеку поефикасни од било што на пророкот каже, и изненадувачките на своите непријатели е исто така повеќе ефективни отколку ништотој може да се направи. Затоа, победата му е дадена од страна на Алах е далеку супериорен во однос на било победа тој може да се добие преку неговата сопствена напор.

Аллах зборува за карактерот на пророкот

Аллах вели: "Таха. Не сме испратен Куранот до вас за да бидете уморни". (20: 1-2). Постојат различни мислења во однос на значењето на "Таха" се вели дека тоа се однесува за одделување на писма кои имаат различни значења. "Таха" беше објаснето како значење "О човек", како да бидат најточнаинтерпретација поради тоа што беше пренесена од страна на научници од втората генерација на муслимани (Tabien) и научник Jarir Tabari, Шејх на интерпретација.

Во други поглавја Аллах вели на Неговото пророкот "Сепак, случајно, ако тие не веруваат во ова tiding, ќе се консумираат со тага и да ги следат по нив" (18: 6). "Можеби сте се консумираат дека тие не се верници, ако Ние ќе, Ние можеме да испраќаме долу на нив знак од небото пред кој нивнитевратови ќе остане смирен "(26: 3-4).

Алах исто така вели: "Прогласете тогаш она што го заповеда и се одврати од неверниците. Ние ви бидат доволни против оние кои се потсмеваат и на оние кои се постави други богови со Аллах, навистина, тие наскоро ќе се знае. Навистина, Ние знаеме градите е незавидна со што тие велат "(15: 94-97). И "Други Messengers беаисмејуван пред вас, но јас respited неверниците, тогаш ги одзема. И како ми беше одмазда! (13:32)

Makki објасни, "Пророкот претрпе на сметка на неверниците на погоден Аллах испрати надолу стихови да го утешат со тоа што го прави лесен за него и во исто време го информира за исходот од оние кои упорен."

Нашите се обрнува внимание повторно во следните стихови кои велат дека, "Ако тие ви негираат какво, други Messengers да се оспорат пред да Аллах сите прашања се вратат." (35: 4) и "Слично на тоа, не Messenger дојде до оние пред нив, но тие рекоа: "Sorcerer, или луд!" (51:52)

Претходните стихови беа испратени на пророкот како средство за утеха и да го информира дека неговите претходници, пророците и амбасадори, исто така, помина слични изреки.

Како и за оние кои опстојува Алах прави лесен за Неговото пророкот и му рече: "Значи, ќе се одвратат од нив, вие не треба да се обвинува" (51:54). Со други зборови пророкот Мухамед им доставил пораката и затоа не е одговорен за вината.

Сочувство на Аллах е изразен во следниве стихови, како и многу други стихови ", и да бидете трпеливи под Пресуда на Господ, сигурно, вие сте пред нашите очи" (52:48). Ова е уште уште демонстрација дека пророкот е постојано под грижата и заштитата на Аллах, идека тој треба да остане пациентот со своите штети прави. Алах теши Неговиот пророкот на сличен начин и во многу други стихови.

Позиција на пророкот во однос на другите благородни пророци

Аллах вели: "И кога Алах го зеде завет на Пророците," кој сум го

ви даде на Книгата и мудроста. Потоа, тука ќе дојде да ви Месинџер (Мухамед) потврдуваат она што е со вас, ќе поверуваат во Него и ќе го поддржуваат да се биде победник, дали вие се согласувате и земам оптоварување на ова? ' Тие му одговорија: "Ние се согласуваме". Аллах рече: "Тогаш сведочите, и Јас ќе бидамсо вас меѓу сведоците "(3:81).

Abul Хасан Ал Kabasi привлекува нашето внимание на фактот дека во овој стих Аллах

избрани пророкот Мухамед од сите неговите благородни пророци и пренесувачи, и дека ова совршеност не му била дадена на некој друг.

Коментаторите велат дека Алах е опишано пророкот Мухамед на секој пророк и гласник пред да се испрати до својот народ, и зеде завет од секој пророк и гласник дека ако тој се запознал со него, тој мора да му веруваат. Исто така, се вели дека заветот сврзано информирање својата нацијана неговата претстојна доаѓаат заедно со неговиот опис. Фразата "Потоа, тука ќе дојдам при вас гласник" се однесува на Евреите и Nazarenes / христијани кои биле актуелни за него или потоа.

Али, син Аби Талиб и другите додаде дека од времето на пророкот Адам, Аллах направи завет со секој пророк и гласник да веруваме и да им помогне на пророкот Мухамед, ако тој треба да се случи да се појави за време на нивното време. И дека тоа е должност на секој од нив да се земе завет со својата нација доистиот ефект. Како-Suddi и Katada рече, исто така, за неколку други стихови кои се однесуваат на совршеност на пророкот во повеќе погледи, отколку еден.

Аллах вели: "Ние зеде од Пророците нивниот завет и од вас (пророкот Мухамед) од Ное и Авраам, од Мојсеј и Исус, синот на Марија" (33: 7). И: "Ние се откри на вас, како ние го откривавме на Ное и од Пророците по него, и ние откриена на Авраам, Исмаил, Исак, Јаков и племиња,Исус, Јов, Јона, Арон и Соломон, и Дадовме Дејвид Псалмите. И гласници на кого Ние го раскажувале за вас пред, и гласници на кого Ние не раскажуваат за вас. Секако, Аллах зборуваше на Мојсеја. Гласници имајќи мило вести и предупредување, така што луѓето нема да имаат аргумент противАллах, по комуникација. Аллах е Силен и Мудар. Освен Аллах сведочи за она што Тој го испрати до вас. Тој го испрати надолу со своето знаење, и ангелите сведочат, доволно е дека Аллах е Сведок ". (4: 163-166).

Аллах вели: "Од овие амбасадори, Ние претпочитаат некои над другите За некои Аллах зборуваше, а некои Ја крена во ранк." (2: 253). Тоа беше објаснето дека оваа фраза се однесува на пророкот Мухамед, бидејќи тој бил испратен за целото човештво. Алах исто така, направи пленот од војната дозволено да го (што биле незаконскина претходните пророци) и му го чувствувате чуда. Ниту еден друг пророк беше дадена доблест или чесен ранг без пророкот Мухамед се дава нејзиниот еквивалент, или повисока. Исто така, се вели дека увид на совршеност на пророкот е дека Аллах го обраќа во Светиот Куран користење насловикако што се "О пророкот", "О Messenger", додека Тој се обраќа на други благородни пророци по име.

Човештвото заповеда да го фалат пророкот

Се однесуваат на периодот кога на пророкот живееле во Мека Аллах рече: "Но, Аллах не беше да ги казнат додека сте живееле во нивната средина ..." (8:33).

После миграцијата на пророкот од Мека во Медина некои муслимани остана во Мека и стих продолжува да се каже, "... Ниту пак ќе ги казни Алах, ако тие постојано да бара прошка од Него" (Ал-'Anfal 08:33).

Неколку години подоцна, на пророкот го предводеше својот невооружени следбеници од Медина во Мека на аџилак, сепак, пред тие да постигнат Мека тие се соочуваат со отпор од неверниците од Мека и беа спречени да влезат. Непознат за муслиманите од Медина имаше конвертити кои допрва треба да мигрираат уштекои живеат во Мека и поради нив Аллах испрати надолу стиховите, "Ако тоа не беше за одредени верувајќи мажи и одредени верувајќи жени кои не сте знаеле, можеби сте прегазени врз нив, и така грев што е достигнат, бидејќи на (при што загинаа) нив додека не сте знаеле "(48:25).

Од овие стихови на возвишена позиција на пророкот е јасно препознатлива. Ако тоа не беше за него казната навистина би веднаш падна врз Meccans, бидејќи Аллах вели: "И зошто не треба да ги казни Алах" (08:34). Нивната казна беше одложено прво на сметка наПрисуство пророкот меѓу нив, а потоа поради присуството на неговите следбеници. По сите муслимани мигрираа во Медина пред Мека бил отворен само на луѓето да останат во Мека беа неверници, но по нејзиното отворање победата на муслиманите беше формирана и неверниците биле казнетисо тоа да го прифати поразот. Тоа беше тогаш дека имотот на муслиманите кои некогаш биле запленети од страна на неверниците беше вратен на нивните вистински сопственици.

Пророкот вели: "Јас сум за безбедност за мојот дружината". Тоа е, рече дека ова значи против иновации додека други се на мислење дека тоа значи дека против несогласување и неред. Друг научник рече дека значењето на овој цитат е дека Месинџер беше за време на неговиот живот, најголемагаранција за безбедност, а тој ќе биде присутен додека неговиот пат е проследено но по нејзиното напуштање болка и нарушување може да се очекува.

Во поглавјето 33, "конфедеративците" постои еден стих во кој самиот Алах јасно вредноста на Неговото пророкот Тој вели: "Аллах, и Неговите ангели пофалби и се поклони на пророкот. Верниците, пофалби и се поклони него и го изговара мир врз него во изобилство "(33:56). Забелешка како Алах започнува стихот со повикувањеСебе прв во пофалби и обожување на пророкот Мухамед, тогаш Аллах го прави познат дека ангелите го стори истото. Конечно, еден станува свесен за цел дека постои обврска на сите верници да побара Алах да го фалат и се поклони нашата сакана пророкот.

Зборовите на пророкот "свежината на моето око е во молитвата" беше објаснето во Абу Бакр, син Furak да значи, пофалба на Аллах, тогаш тоа на Неговите ангели проследено со одговор на обврската на својот народ се до денот на Воскресението. Абу Бакр, понатаму објасни дека пофалба наангелите е простување и пофалби на својот народ е молитва врз него и милоста на Аллах кон него.

Исто така, се вели дека "верници, пофалби" пророкот кој предава своите другари молението на славејќи врз себе. Аллах направи разлика меѓу арапски зборови "салата", што значи му се моли на Аллах, од страна на свиткувајќи се и легнуваат на земја и "салата", што значи славејќи на Пророкот и благослов наПророк.

Алах исто така вели: "Но, ако го поддржуваат еден со друг против него, (знам дека) Аллах е неговиот старател и Гаврил, а праведните меѓу верниците" (66: 4). Објаснување на фразата, "праведен меѓу верниците" е дека тоа се однесува на пророците, ангели, Абу Бакр, Омар, Отман и Али иОстатокот од верниците

На пророкот честа споменати во Поглавје "Ал-Fath"

Алах започнува поглавјето "Отворањето" со стихови: "Навистина, Ние сме отворени за вас (пророкот Мухамед) јасна отвор кој, Аллах простува твоето минато и иднина гревови, и завршува негова корист за вас, и ве води на вистинскиот пат, и дека Аллах ви помага со силен помош. Тоа беше тој којиспратен спокојство во срцата на верниците, така што тие би можеле да додадете верување на верување. На Аллах му припаѓа на армиите на небото и на земјата. Аллах е познавач, Мудриот. (Од неговата мудрост) Тој признава верниците, и мажите и жените, во градини бавчи низ кои реки течат, таму даживеат засекогаш и ослободи ги од нивните гревови - дека со Аллах е силен триумф - и дека Тој може да го казни лицемерите и идолопоклониците, и мажите и жените, и оние кои мислат зло мисли на Аллах. Зло вртење (на среќа) ќе им се случи. Гневот на Аллах е на нив, и Тој ги проколналнив и подготвени за нив пеколот (пеколот), зло пристигнувањето! На Аллах му припаѓа на армиите на небото и на земјата. Аллах е Семоќниот, и мудро. Ние сме ви испрати (пророкот Мухамед) како сведок и носител на драго вести и предупредување, така што ќе веруваат во Аллах и Неговиот Пратеник и декаќе го поддржи, почитуваат него (пророкот Мухамед) и возвиши Него (Аллах), во раните утрински часови и во вечерните часови. Оние кои се заколнам на верност да ви се заколне на верност кон Аллах. Раката на Аллах е над нивните раце. Оној што крши својот заклетва го скрши против неговиот себе, но тој што го држи завет направени со Аллах,Аллах ќе му даде силен плата "(48: 1-10).

Овие стихови се означи уште еднаш не само корист, пофалби, и благородноста на

Ранг пророк, но, исто така, ја портретираат благословот на Алах кон Неговиот Пратеник на кој сите ние сме само делумно способни за разбирање.

Во отворањето стих, Аллах најавува на пророкот Мухамед што Тој ќе го направи победнички врз неговите непријатели, и како Неговиот збор и законот ќе се регулираат. Аллах кажува пророкот дека тој има статус на простување заедно со статусот на заштита од падот во грев, па затоа тој нема да биде повикан на одговорностза минатото или иднината акции.

"Аллах простува твоето минато и иднина гревови", беше објаснето од страна на научник на исламот дека Аллах даде на пророкот статус биде помилуван и простување.

(Шејх Дарвиш додаде: "Овој статус станува очигледна од страна на Неговото решавање на пророкот со простува гревовите, иако пророкот немаше ниту голема ниту мала грев, затоа што неговата сатаната потурчи.

Тоа е од суштинско значење да учат статус на пророкот да биде помилуван и неговиот статус на заштита во врска со едни со други, а тоа е од најголема важност е да се запамети дека Аллах го заштитена од секој вид на помали или поголеми грев. Ако некој требаше да се направи поинаку, тогаш е сигурно да стане расеани погрешно оваа исклучително важен елемент на пророкот природата ".)

Друг научник рече дека, "Аллах простува твоето минато и иднина гревови," значи статусот на прошка за она што се случило и што не се случи. Makki, од друга страна рече: "Аллах има направено корист причина за неговиот статус прошка и дека с доаѓа од Него, бидејќи не постои бог освенНего. Корист на корист и распродажбата на распродажбата ".

Вториот стих продолжува ", и заврши негова корист за вас". Тоа е, рече дека Алах се однесува на отворање на Мека и Ta'if. Во прилог на овие објаснувања, се вели дека тоа значи издигнување на статусот на пророкот во овој живот, помош на Аллах, и Неговото простување. Вовој стих, Аллах кажува пророкот дека завршувањето на Неговите благослови е во понижување на неговиот арогантен непријатели, и отворање на две од најважните градови, Мека и Ta'if, преку која пророчки статус е зголемен, бидејќи тој се раководи на вистинскиот пат што во крајна линија доведува доРај, и среќа во вечен живот. Пророкот секогаш беше со помош на Аллах, но помошта што ја добил во тоа време беше далеку посилен.

Следниот стих кажува на корист на Аллах на верниците преку Неговиот благослов кон нив од страна на испраќање на одредување на смиреност по нивните срца кои ги зголеми во верување. Понатаму Аллах дава најдоброто од вести - онаа на силен триумф - до двете веруваат дека мажите и жените дека Аллах простуваи да ги ослободи од нивните гревови, и ги наградува нив со рајот, каде што ќе живее засекогаш. Аллах потоа зборува за казнување на лицемерите и идолопоклониците во овој свет и во вечниот живот, велејќи дека тие се проколнати и дистанцираше од неговата милост и нивната конечна пристигнувањето е зло место воПеколот.

Аллах вели: "Ние испративте (пророкот Мухамед) како сведок и како

носител на драго вести и предупредување ". Во овој стих Аллах споменува повеќе од одлични квалитети и карактеристики на пророкот. Тој ни кажува дека пророкот

Мухамед ќе биде сведок против својот народ, бидејќи тоа е оној кој ги пренесе на нив порака што му се доверени од страна на Аллах.

Исто така, се вели дека е во име на својот народ, како што тој ќе сведочи за хармонија на Аллах. Во прилог на ова Аллах дава добри вести на претстојната награда и простување на оние наменети за добар со верувањето во Аллах и Неговиот пророк и предупредува на казната што го чека своетосвоеволен непријатели.

"Тоа ќе го поддржи, почитуваат него", консензусот е дека ова се однесува на пророкот Мухамед и дека тој ќе се одржи во високата предвид од страна на неговата нација. Тогаш Аллах вели: "и возвиши Него (Аллах), во раните утрински часови и во вечерните часови.

Син АТА, рече дека ова поглавје содржи разновидност на благослов за пророк. На пример, "јасна отворање" е знак на одговарање на "простува" е показател на љубовта, а тоа е слобода од било шкарт. "Завршува" е уште еден благослов и показател за неговиот избор, а завршиблагослов е постигнување на степен на совршенство. "Насоки" е показател за пријателството на Аллах со него, и е поканата за сведочење.

Јафар, син Мухамед објасни дека дел од пополнетиот благослов на Аллах на Своите пророкот е дека Тој го направи Неговата сакана, дека Тој се заколна од неговиот живот, заменет со друг закон со оној на пророкот донесе, и го издигнат на највисок ранг.

Исто така, Аллах заштитени пророкот Во текот на ноќта Возвишување така што окото не се тргна. Аллах го испрати за целото човештво и е дозволено на пленот од војната на неговиот народ (кој претходно беше забрането за Луѓе на книгата).

Алах, исто така, покачена пророкот на ранг во која неговиот посредување е прифатена и го направи господар на потомците на пророкот Адам, мир да биде врз него.

Алах стави името пророкот Мухамед заедно со свое име и своето задоволство со Неговото задоволство.

Алах го направи пророкот еден од столбовите на Неговото хармонија.

Поглавјето продолжува да се каже, "Оние кои се заколнам на верност да ви се заколнам

... верност кон Аллах "Ова е во однос на оние кои ги дале своите верност познат како Ar-Ridwan - на задоволство на Аллах Кога асхабите се заколна верност кон пророкот нивните заклетва на верност беше на Аллах (Шејх Дарвиш додаде: Имаше 1400 придружници кој вети својата верност поддрво на Hudaybiah и пророкот им рече дека ги имаше сите е опростен и нема да влезат пеколот.

Залогот е проследено со изјава, "Раката на Аллах е над

раце ". Зборот" Рака "е метафорично и ја симболизира моќта на Аллах, Неговиот награда, корист или Неговото обврзници, и го зајакнува преземањето на залог придружници кон пророкот. Во исто време, го крева пророкот на кои нивните слуша дадена.

Во поглавјето "пленот" стих 17 сличноста на зборовите, "Тоа не беше ти кои ги убија, туку Аллах ги убиваше, ниту тоа беше ти кој го фрли во нив. Аллах фрли во нив". Сепак, во претходниот стих е метафорична додека во овој стих тоа беше буквална вистина, бидејќи и на Slayerи фрлачот беа во реалноста Алах.

Создателот, Аллах, е Создателот на акции Затоа Тој е Еден

кои фрлаа, како и Дарител на моќ и одлучување да се фрли. Ниту едно лице има моќ да го фрлат во таков начин што очите на секој непријател да стане исполнет со прашина, како и за убиството тоа беше реалноста на убиството на ангелот.

Овој стих е објаснето како што значи дека муслиманите ниту ги убија ниту пак фрлаат или камења или песок во нивните лица. Тоа беше Алах кои фрлаа терор во нивните срца.

Значењето на ова е тоа што во корист на акцијата доаѓа директно од акцијата на Аллах, и дека Аллах е и Slayer и фрлачот и дружината биле сторителите во името.

Чествувањето на пророкот во Куранот

Дел од чест во кој Аллах држи пророкот се наоѓа во поглавјата 17 и 53 "Ноќта пат", како и "Стар".

Во овие поглавја на јасноста на возвишена, и неспоредлив ранг на пророкот заедно со својот близината на Аллах се сведоци.

Во под-наведените стихови, тоа е многу јасни дека заштитата на Аллах е со Неговиот пророк. Аллах вели: "Аллах, те штити од народот" (5:67). "И кога неверниците заговор против вас (пророкот Мухамед), тие се бара да или ќе се земе во заробеништво или имаш убиено, или протерани.Се договориле - но Аллах (одговор), исто така црта "(8:30) И,." Ако (верници) не му помогне, Аллах ќе му помогне како што Тој му помогна кога тој бил истеран со еден друг (Абу Бакр ) "(09:40).

Кога неверниците заговор и смисли заговор да го убие на пророкот спречи неговите непријатели од наштети на него со одземање на нивните глетка на тој начин овозможувајќи пророкот да помине невидена преку нивната средина.

Знакот поврзани со тоа е спокојството испратен на пророкот кој исто така е очигледна во приказната за Suraka, син Малик е.

Не само што благослов на спокојство слезе врз Пророкот, но и други чуда се извршија за време на неговата миграција.

Во обид да се спречи Пророкот од мигрирање од Мека во Медина на Koraysh утврдени по него и бараа пештерите на околните планини Мека.

Како Пророк и Абу Бакр зеде одмор во една пештера на стрмните падини на планината Thawr Аллах го помогна со невидена армија. Аллах вели: "Ако не му помогне, Аллах ќе му помогне како што Тој му помогна кога тој бил истеран со еден друг (Абу Бакр) од неверниците. Кога двајцата беа во пештерата, рече тојна неговиот придружник, "Не тага, Аллах е со нас." Тогаш Аллах предизвикани Неговото спокојство (sechina) да слезе врз него и го поддржаа со легии (ангели) ќе не види, и Тој го направи зборот на неверниците најниска и Зборот на Аллах е највисока. Аллах е силен, мудар "(09:40).

Како Koraysh почна да се искачи на планината нивните извици и пешачевме од стапките зголеми поблиску и можеше да се чуе на полицата директно над пештерата. Абу Бакр стана вознемирени од помислата на се откриени и шепна на пророкот "Ако тие изгледаат под нивните нозе тие ќе гледаат на нас!"

Аллах испрати надолу Неговото спокојство и Пророкот, во својата нежна, смирувачко начин, утеши Абу Бакр, велејќи: "Што мислите за две лица кои имаат Аллах со нив како нивната трета?" Кога Абу Бакр слушнале овие зборови мир спушти врз него и неговиот страв исчезна.

Набргу потоа, еден од потерата забележале пештерата под полицата на која стоеше и зјапаше во текот да се земе подобар изглед во него. Друга зјапаше во текот на полицата и се согласија дека нема потреба да се провери.

Овие приказни се добро документирани во цитати на пророкот тоа, раскажуваат настаните од неговата миграција во Медина.

Поглавјето "Реката на бои и стил", се вели: "Навистина, Ние ви даде

(Пророкот Мухамед) изобилството (Ал Kawthar: река, нејзиниот базен и извори). Па се моли на Господ и жртва. Навистина, тој што ве мрази, тој е најстариот отсечена "(108: 1-4).

Во овој краток глава, Аллах кажува пророкот му се дадени Kawthar кој е река има соседните базен (над кои неговиот говорница е позициониран во неговата џамија, до неговиот гроб).

Тоа е, рече дека тоа е реката (рамките) Рај, обилно благослови, посредување и мноштво на чудата дадена на него, а неговиот Prophethood.

Изјавата "Навистина, оној кој ве мрази, тој е најстариот отсечени" се однесува на непријателите на пророкот и на оние кои го презираат.

"Страшни" го носи значењето на очаен, понижени, напуштен, а оној кој нема добар во него она.

Алах ја раскажува неговата пророкот во глава (15:87): "Ние ви даде седум дуалите и Семоќниот Светиот читање".

Постојат неколку објаснувања дадени на овој стих. "Седумте дуалите" се објаснети како што се однесуваат на првиот долги поглавја и дека "Семоќниот Светиот читање" е првото поглавје "настроената - Ал Fatihah".

Исто така, се вели дека "седумте дуалите" е мајка на Куранот значи "настроената" и дека "Семоќниот Светиот читање" се однесува на преостанатите поглавја на Куранот. Исто така, се вели дека "седумте дуалите" се однесува на команди и забрани, добри вести и предупредувања.

"Мајка на Коранот", исто така, се вели дека е "седум дуалите", бидејќи тоа се чита најмалку два пати во секоја од дневните молитви.

Исто така, се вели дека Аллах го резервирани за пророкот Мухамед и не го даде на други благородни пророци, или дека Тој ги повика Куранот "седумте дуалите" поради повторувањето на своите приказни.

И, се вели дека "седумте дуалите" го носи значењето што Алах го испочитува пророкот со седум разлики, чест, насоки, пророштво, милост, посредување, пријателство и почит со спокојство.

Алах ја раскажува неговата пророкот "И Ние испративме до вас на сеќавање, така што ќе може да им се објасни на луѓето она што е испратен на нив, со цел тие да се одрази" (16:44). И: "Ние не те пратив (пророкот Мухамед) за целото човештво, освен да им донесе мило вести и да ги предупреди" (34:28). И "Кажи:"О човештвото, Јас сум Messenger на Аллах за сите вас" (7: 158).

Ова се само некои од специјалитетите на пророкот. Аллах вели: "Ние испративме не Messenger освен на јазикот на сопствениот народ" (14: 4). Овој стих одредува гласници поседуваат индивидуални, специфични нација додека Тој испрати пророкот Мухамед за сите народи, зашто пророкот рече: "Јас сум пратен за сите. трки, фер и темнината "(Шејх Дарвиш коментира:

Потоа, пораката се шири над границите, во кои се зборува на други јазици. Овие нации испитува веродостојноста на пророкот и многу конвертира, а потоа научи на арапски јазик, а тоа е реализација на изрека на пророкот ", бев испратен за сите раси, фер и мракот.)

Аллах ни кажува, "Пророкот има поголемо право на верниците од нивните самите; неговите жени се нивните мајки" (33: 6).

Зборовите "има поголемо право на верниците" беше објаснето дека постои обврска на сите верници да ги почитуваат неговите наредби во истиот начин на кој слуга мора да ги почитуваат наредба на својот господар. Да се ​​биде послушен на цел пророкот е далеку подобро отколку со користење на сопствениот пресуда која е предмет нанедостатоци.

"Неговите жени се нивните мајки" значи верници мора да ги почитуваат жените на пророкот, како тие ги почитуваат своите мајки и поради оваа причина неговите жени не им беше дозволено да се омажи за некој по смртта на пророкот - ова е уште еден показател за чест во кои Алах beholds него, и дека неговите жениќе бидат неговите жени во вечен живот.

Аллах вели: "Аллах го испрати до вас Книгата и мудроста ... распродажбата на Аллах да ви е некогаш голема" (4: 113). "Дали некогаш голема" се однесува на неговата Prophethood или она што му беше даден во претходна вечноста.

Совршеност на пророкот Мухамед карактер, фигура и благослови

Дел 1

На лек

Сахих-SHEFA

од

Судија Abulfadl Eyad,

починал (1123CE - исламски Година 544H)

Пријавени

од

Гранд Muhaddith Хабиб Хафиз Абдула бен Садек

Ревидиран од страна на

Muhaddith Абдула Talidi

Адаптација

од

Слуга на Хадисот, Шејх Ахмад Дарвиш (арапски)

Khadeijah А. Стивенс (англиски)

Ајша Nadriya (индонезиски)

Авторски права 1984-2011 Allah.com Muhammad.com. Сите права се задржани. Услови на употреба - Авторски права / IP политика - Упатства

На совршено брилијантните на пророкот карактер, фигура и Аллаховиот благослов за него

на сите добродетели на религијата и Светската

Оние кои ја сакаат нашата благородна пророкот Мухамед и се обидуваат да научат деталите на огромно богатство од неговата стварност прво треба да се знае дека тие се една од двете категории во кои може да се најде убава и совршено квалитети на човештвото.

Првата категорија:

Ова е категорија на вродени карактеристики, на пример, оние кои се

неопходни за оваа световен живот, и работите поврзани со активностите кои се случуваат во дневните навики еден е.

Втората категорија:

Ова е категорија во која карактеристики се оствари како дел од нечија религија, и овие се за пофалба квалитети кои се подготви еден поблиску до Аллах.

Овие квалитети се во себе делив во две категории, и се или

квалитети кои се вродени или стекнати, или комбинација од двете квалитети.

Во однос на вродена квалитети, такви квалитети не се предмет на избор. За

пример совршена фигура, убавина, интелектуална моќ, совршен код на етика, точноста на разбирање, отстранување од сите лоши карактеристики, елоквентност, острината на сетилата, телесна сила, благородна лоза, влијание на еден роднини и честа на една нација.

Постои поврзаност помеѓу гореспоменатите и да работи неопходни за нечиј

секојдневниот живот, на пример, храна, спиење, облека, дом, брак, имот или влијание. Овие прашања може да се поврзани со вечен живот ако некој е намерата е поврзана со страв од Аллах и едуцирање на телото да продолжиме по патот на Аллах, иако сите се дефинирани и регулирани со исламскиот законкако да бидат потреби.

Квалитети кои се стекнати и се однесуваат на вечен живот вклучуваат доблести како и начинот пропишани со исламскиот закон, религиозните практики, знаење, толеранција, трпение, благодарност, правда, воздржаност, смиреност, пардон, целомудрието, великодушност, храброст, скромност, галантерија, тишина, контемплација,дружење и слично квалитети од кои сите може да се карактеризира како "добар карактер".

За некои овие квалитети се својствени, или природна темперамент при што

не се најде во други и затоа таквите луѓе треба да работат за да се здобијат со овие квалитети. Сепак, постојат некои квалитети кои мора да постојат за да ја формираат основата на еден природа, и Аллах волја (inshaAllah), тие ќе бидат појасни наскоро.

Консензус на многу научници е дека таквите квалитети се смета како на "добар и доблесни карактер", дури и кога намерата не е за Алах и вечен живот.

Карактеристики на совршенство и убавината на пророкот

Кога едно лице е познато дека се благословени со една или две од овие благородна квалитети кои, лице, без разлика дали тој / таа помина или живее, се смета за еден човек на белешка и како последица на тоа се користи како пример, поради неговата endearing квалитети и тоа за возврат го предизвикува да се почитуваати чест.

Кога едно лице е благословен со безбројните изобилство на совршенство и

благородништвото, не е возможно да се обиде да го изразат степенот на неговата вредност од страна на еден јазик. И еден мора да знаат такви квалитети се можни само како подарок од Аллах, Семоќниот.

Ова е токму подарок припаѓа на пророкот Мухамед и ги вклучува, на листата, туку неколку, неговиот prophethood, ќе биде избран за пренос на пораката, блиско пријателство со Алах, стечај на Неговата љубов, ноќта Патување во која пророкот бил благословен со визија, Откровение, посредување,медијација, завршување на сите добродетели, висок ранг, praise- достоен станица, крилестиот планината Бурак, за пристапување, да биде испратена за сите раси на човештвото, да биде лидер на сите други благородни пророци во молитва, заедно со својот сведочење над нив и нивниот народ, и владеење со сите потомцина пророкот Адам, да биде носител на знамето на пофалби, bringer на добра вест и опомена, носител на доверба, насоки, да бидат испратени како милост на сите светови, примателот на задоволство на Аллах што му дозволува да бара од него кога сите на создавањето се замолчени, базенот на (реката)Kawthar, се внимаваше, совршенството на славејќи него, се во состојба на помилување, која опфаќа заштита од и минатото и идни активности, проширување на градите, отстранување на својот товар, подигање на Неговото Високопреосвештенство, се помогна со силен победа, испраќање на одредување на спокојство,поддршка на ангели, неговите пренос на Куранот со своите седум дуалите (Mathani), мудроста (хадис), прочистување на својот народ, неговата поканува на Аллах, пофалби и обожување на Аллах, и Неговите ангели врз него, неговата пресуда основана на она што Аллах му овозможи да се види, неговиот отстранување на окови,и товарот од неговата нација, пцуењето на Аллах од неговото име, на телефонската од неговите молиш, говорот не само на неживи но животни него, подигање на мртвите за него, глуви слух, чудата на водата што течеше од неговиот прст совети, зголемувањето на мали количини на тоана изобилство, на поделба на месечината, трансформацијата на предмети, со оглед на помош на кастинг терор во срцата на неговите непријатели, неговото познавање на невидена, сенката на облаците, exaltations на камчиња, неговата лековита, а неговиот заштита од непријателите на исламот.

Претходните се, но една минута вкусот на безбројните благослови кои го украсуваат нашите пророкот и познавање на неговите убави квалитети може да биде само содржани од страна на некој кој е дадено, а тоа е Аллах кој е Дарителот бидејќи не постои бог освен Него.

Во прилог на ова, постојат чесни редови, степени на чистота, среќа, совршеност и зголемување на Баунти на Аллах, кои се наоѓаат во продавница за него во вечен живот - тие се премногу бројни за да се смета и се далеку од разбирање на секој е интелектот и мистифицира на имагинацијата.

Опис на Апокрифни на пророкот

Не е возможно да се прават слепи за фактот дека пророкот Мухамед е далеку од најдостојните и најголем на целото човештво, и дека тој е најсовршената на сите, украсена со повеќето одлични доблести и квалитети.

Во овој дел ние се качат врз детали совршенството на физички атрибути на пророкот и supplicate "Аллах го просветлуваат моето срце и твое, и да се зголеми нашата љубов кон оваа благородна пророкот." Судија Eyad потоа потсетува на читателот на фактот дека квалитетите на пророкот не биле стекнати туку тиесе надарени за него од страна на Создателот.

Неговата појава и дистрибуција

Убавината на фигура на пророкот и карактер се пријавени од страна на многу од неговите придружници меѓу кои се "Али, син Анас Малик е, Абу Hurayrah, Ал-Бара '' Azibs син, син на Аби Хала, Абу Juhayfa, син Џабир Samura е, Ум Ma'bad, Абас син, син Mu'arrid Mu'ayqib е, Абу Tufayl, Ал-'Ida Калид есин, син Khyraym Fatik, и син Hizam е. Неговиот handsomeness надмина онаа на Џозеф што предизвика ножеви на жените за да се лизга како тие јадеа и повреди на рацете.

На тен на пророкот Мухамед беше светли. Неговиот трепките беа долго. Носот беше карактеристична и забите рамномерно распоредени. Неговото лице беше roundish со широк челото. Брадата беше густа и достигна градите. Како и за градите и стомакот биле еднакви по големина и рамениците беа широко какобеше градите. Неговите коски биле големи како што беа неговите раце. На дланките на рацете биле дебели како се стапалата на нозете. Прстите беа долги и неговиот тонот на кожата фер. Косата помеѓу градите и папокот е во ред. Тој сепак беше на средни раст, при висок човек одеше од негова страна на пророкот појавида биде повисок. Како и за неговата коса беше ниту кадрава ниту пак директно и кога тој се смееше заби беа видливи како блесок на молња, или, тие се опишани како бела како патки град. Вратот беше избалансиран, ниту широк ниту масти, како и за неговото тело беше фирма и не им недостасува цврстина во секоја ногата.

Кога придружници Ал Бара видов едно перче коса одмор на пророкот на неговата црвена наметка, коментира тој, "Никогаш не сум видел некој со поубав перче коса од неговиот одмор на црвена наметка".

Абу Hurayrah, рече: "Никогаш не сум видел некој поубав од

Гласник на Аллах тоа беше како иако сонцето светеше на лицето. "

Некој праша Џабир, син Samura е ", беше неговото лице како меч (што значи бело и shinning)?" Тој одговорил: "Не, тоа е како сонцето и месечината."

Постојат многу добро познати цитати опишување на пророкот, па ние не ќе биде потребно време да ги наведете сите од нив. Ние се ограничени да се даде само некои од аспектите на неговиот опис и со оглед на доволно да бидат доволни нашата цел.

Аллах сака, ќе најдете дека може да констатираме овие делници со пророчко цитат кој ги комбинира сето тоа.

Чистота на пророкот

Комплетната чистотата на телото на пророкот Мухамед неговиот мирисна арома и потење, неговата слобода од секој нечистотијата и телесни мани биле посебен квалитет надарени за него од страна на Аллах. Тие беа квалитети со кои никој друг не некогаш биле привилегирани и овие беа направени апсолутна од страна начистота дадени во Законот исламски и десет практики на природните исправена однесување.

Anas коментира ", никогаш не сум го мириснал килибар, мошус или нешто повеќе мирисна од аромата на Messenger на Аллах"

Имаше прилика кога Messenger на Аллах допре образот на Џабир, син Samura и Џабир рече: "Се чувствував кул сензација и раката беше мирисна, тоа беше како тој го повлечени од кесичка од парфем.

Пророкот ја посети куќата на Анас и ја зеде неговата вообичаено средината на денот дремат и perspired. Кога мајка Анас е забележано потење таа достигна долго врат шише во кое таа собрани капки пот. Подоцна, на Messenger на Аллах праша за тоа, при што таа одговори: "Ние се земе вашатапотење и го користат како парфем и тоа е најдобар на парфеми. "

Кога пророкот почина, имамот Али, може да Аллах биде задоволен со него, се мие своето тело и рече: "Јас мијат пророкот, и погледна за нормално празнење може да се најде од починато лице, но не најде ништо, при што реков, 'Ти беа чиста за време на вашиот живот и чистите по смртта. "

Кога пророкот почина, Абу Бакр го бакна и спомна сласта на неговата арома.

Во една прилика, крвта на пророкот е cupped, при Абдула,

Син Zubair си го проголта. Пророкот не се противат на тоа што го направил, но рече: "Тешко вам од луѓето и тешко на луѓето од вас." (Син Значење Абдула Zubair ќе бидат тестирани од страна на луѓето и луѓето ќе бидат тестирани од него).

Син на Абас рече дека како пророкот спиеше тој слушнал него длабоко дишење. Тој се разбуди да се моли, но не направи миење. Ikrima рече: "Тоа е затоа што тој е заштитен од страна на Алах". (Шејх Дарвиш додаде: Кога тој спиеше очите му беа затворени, но неговото срце и внатрешно битие не беа во состојба на сон,Затоа тој ќе го направи миење само кога е потребно. Пророкот вели: "Моите очи спијам, но моето срце не го прави тоа.")

На пророкот интелект, елоквентност и astuteness

Пророкот бил надарен од Алах со повеќето одлични интелект. Тој беше остроумен и неговите сетила беа акутен. Како и за неговиот говор тој беше далеку од елоквентен. Алах исто така надарен пророкот со доброто движење и одлични факултети. Несомнено е дека овие квалитети беа неповторлива.

Супериорноста на пророкот интелект и длабочината на разбирање стане видливо кога еден одразува врз начинот на кој управувал не само внатрешните работи на неговата земја, но исто така и надворешни работи - без разлика дали тие се работи на обични луѓе или оние на хиерархијата наопштество. Способноста на пророкот беше навистина неверојатно, и неговиот живот примерен, заедно со длабоки знаења кои едноставно течеше од него и начинот на кој, без претходна настава, искуство, или читање Светото Писмо насочени него да вршат и ги исполнуваат законите на Аллах.

Тоа е запишано во Muwatta "на имамот Малик, дека пророкот рече:" Јас сум во можност да го гледате кога ќе се зад мене. " Нарациите на Анас во Бухари и Муслим Колекции се каже истото.

Дама Ајша, Аллах може да биде задоволен со неа, рече нешто слично на кои додаде таа, "Тоа е нешто екстра што Аллах му дал како дополнителен доказ."

Тоа е исто така, објавија дека пророкот рече: "Јас може да се види секој, кој е зад мене на ист начин го гледам секој, кој е пред мене."

Во референци на автентичната пророчки кажувања кои му налагаат на способноста на неговиот поглед може да се најде многу извештаи од неговите гледаат ангели и ѓаволи.

Иако пророкот беше далеку од Ерусалим, тој го виде градот и го опиша на Koraysh.

За време на "Време на незнаење", Абу Rukana кој беше познат по својата неверојатна сила се бореше три пати со Messenger на Аллах и секој пат Абу Rukana беше поразен, и пророкот го покани на исламот.

Како и за неговиот походка, Абу Hurayrah рече: "Јас никогаш не го видел некој оди многу побрзо отколку на Messenger на Аллах. Тоа беше како да земјата навива за него, би се исцрпени но немаше знаци на досада врз него на сите. " Тоа е исто така, објавија дека кога тој одеше, тоа беше како кога се слегува падина.

Меѓу квалитети на пророкот беше неговата смеа што беше онаа на широка насмевка. Кога тој се сврте да се соочи некого, тој ќе се погледне во нив директно. Кога одеше, одеше како кога се шетаат по падина.

Совршенството на говор на пророкот

Постојат многу извештаи за мајсторство на пророкот на арапски јазик, заедно со неговата елоквентност и флуентност на говорот. Кога зборуваше тој беше многу концизни, вешти во дебата и изрази работите јасно. Неговиот говор беше добро структурирана, ослободени од сите affectation и тој се користи звук значења.

Тој беше вешт во сите различни дијалекти од Арабија и во можност да разговараат

со секоја заедница со користење на своите класични изрази. Кога ќе се дебатира или тврдеше со него, тој одговорил користење на нивните редовни изразувањето, и имаше неколку прилики кога неговите придружници биле во можност да се разбере она што го рече и побара од него да се објасни. Ова е верификуваат од страна на некој кој ги проучувалнауката за Пророчки Цитати и неговата биографија.

Начинот на кој тој зборуваше за Koraysh Мека и Ансар Медина, или народот на Hijaz или Najd беше различен од начинот на кој тој зборуваше за Dhul Mishar Ал Hamdhani, Tahfah Ал Handi, Katan, син Haritha Ал Ulaymi е Ал Ashath, син Kays, лелекам, син и други водачи Hujr Ал Kindi ена Hadramat и царевите на Јемен.

На вешт избор на зборови на пророкот

На елоквентност на говорот на пророкот е совршеност и демонстрираа во следните примероци:

"Крвта на муслиманите е иста. Најмалку од нив е во состојба да ги претставуваат. Тие се обединети против други.

"Крвта на муслиманите е иста. Најмалку од нив е во состојба да понуди нивна заштита. Тие се обединети против други луѓе.

"Еден човек е со оној што сака (во рајот)."

"Луѓето се како мини. Најдоброто од вас во" Време на незнаење "е најдобро за вас во Исламот, ако тие го разбираат (Законот исламски)."

"Еден човек кој ја знае својата вредност не е уништена."

"Стани муслиман и ќе бидат безбедни, и Аллах ќе ви даде плата два пати повеќе."

"Оние меѓу вас сакам најмногу и оние кои ќе седат до мене на денот на Воскресението се најдобри за вас карактер, смирен, а оние кои се меѓусебно добри другари."

"Двете се соочи лице нема статус со Алах".

"Озборувањето е забрането, како што е прекумерно сослушување, расфрла со богатството,

прекумерна одбивање и прекумерна сакаат, непослушност кон мајките и погребот на девојките детето во живот. "

"Без разлика каде се наоѓате, се плашат од Аллах. Следете лошо дело со она што е добро, бидејќи тоа ги брише (лоши). И ги третираат луѓето според добар карактер."

Немаат прекумерна љубов за вашиот најдобар пријател, за да не еден ден тој станува оној кој ве мрази. "

"На денот на Воскресението, неправдата ќе се појави како темнина."

Меѓу молиш на пророкот е, "О Аллах, јас ве праша за вашата милост преку кој моето срце ќе бидат водени, а со кои Вие ги соберат моите работи, чесност во моите работи, и точни оние кои се отсутни, и да се подигне во ранг на оние кои се присутни, очистете моите дела од кои јас сум со право водени, преку којмојата интимност ќе биде обновена, а со кој ќе бидат заштитени од секое зло. О Аллах, јас ве прашувам за победа во мојата судбина, резиденцијата на мачениците, животот на блажен и победата над непријателот. "

Покрај овие има толку многу повеќе (над 12.000 автентични изјави) дека се пренесе од различни синџири на пренос, неговите зборови, разговори, говори, молиш, коментари и договори. Не постои несогласување околу овие факти дека тој се стекнал со неспоредлива ранк. Никој не може да го правда сонив.

Тој рече: "На бојното поле е жестока."

"А верникот не е каснат од иста дупка два пати."

"На среќен човек е оној кој постапува по совет од друг."

Постојат многу изреки како што се овие, а по испитувањето не може да не успее да се восхитуваат на нивната содржина, ниту уште размислуваат за мудроста содржани во нив.

Тоа е известија дека во една друга пригода, пророкот изјави неговите придружници, "Јас сум најнагласен на Арапите, бидејќи јас сум од Koraysh и израснат меѓу децата на Саад." Пустината племето Саад бил познат по својата сила и чистотата на арапски јазик и ова е во комбинација со елоквентностзборува во Мека, со својата убавина на зборови. Сите овие елементи се комбинирани со Божествена поддршка што ја придружува Откровение кој никој не може имитираат.

Благородноста на Lineage на пророкот, и воспитување

Очигледно е дека лоза на пророкот Мухамед и честа на неговата резиденција, како и место во кое тој бил одгледан бараат ниту доказ ниту пак појаснување.

Пророкот беше од најдобрите на децата на Хашим и благородна ткаенина на Koraysh. Тој беше потекнува од најблагородните и силни на Арапите не само на страната на неговиот татко, но исто така и на неговата мајка. Тој беше од народот на Мека, најблагородните на земјиштето во очите на Аллах и Неговиот верниците.

Пророкот Авраам и Лејди Haggar беа големи предците на пророкот Мухамед. Осврнувајќи се на благослов на неговото благородништво пророкот Абу Hurayrah раскажува дека тој рече: "Јас сум пратен од најдобрите на секој ред генерација на децата на Адам се додека не се појави во генерација Јас сум од".

(Шејх Дарвиш додаде: пророкот Авраам имаше две жени, Дами Сара и Haggar пророкот Мухамед потекнува од Сојузот на пророкот Авраам и Лејди Haggar дама Haggar, беше девица ќерка на кралот на Аин Шамс во Египет По смртта на... нејзиниот татко отиде да живее во дворот на фараонотжена и беше познат по својата исправена и деликатно карактер.

Дама Сара била заштитена од Аллах од злото намерите на египетски фараон кој потоа реализира дама Сара беше една дама од благороден карактер и мислев дека Haggar ќе биде совршен придружник за Сара и така тоа беше дека девицата Haggar дојдоа да живеат како придружник на Сара во домаќинството на Авраам.Haggar беше слатка карактер дама, таа сакаше дама Сара скапо и многу посебен пријателство им врзани заедно).

Ал Абас ни кажува дека пророкот рече: "Алах го создал создавањето, и од најдобрите на нивните генерации Тој ме стави меѓу најдобрите од нив. Тогаш Тој избра племиња и ме стави меѓу најдобрите племе. Потоа, Тој избрани семејства и ме стави меѓу најдобрите од своите куќи. Јас сум најдобарод нив во лице, а најдобар куќа. "

Син Waila Аска ја раскажува од времето на пророкот зборуваше за неговата лоза велејќи: "Аллах избра Исмаил од децата на Авраам, и од синовите Исмаил Тој го избрал децата на Kinanah, а потоа од децата на Kinanah Тој го одбра Koraysh и избра децата на Хашим од Koraysh,Потоа тој ме избра од децата на Хашим ".

Секојдневниот живот на пророкот

Потребите на еден секојдневниот живот може да се категоризираат како суштество од три вида:

1. Тоа што е одлична во мали количини

2. Тоа што е одлично во големи количини

3. Тоа што варира во зависност од ситуацијата

И во Законот исламски и обичај да бидат задоволни со малку, без оглед на околностите, можеби, се смета дека е достоен за пофалба и поголем степен на совршенство. Не само на Арапите, но мудреци секогаш пофали со што се прави со само малку, а тие се од клучно значење да се има премногу.Препуштање во премногу храна и пијалок е показател за алчност, среброљубие, прекумерната желба за богатство и се контролира од страна на апетитот. Вишокот води не само на штета во овој живот, но исто така и во вечен живот. Ексцеси посветам болест, грубоста и досадна интелектот. Меѓутоа, кога некој е задоволенсо малку тоа е индикација за задоволство и само-контрола.

Истото може да се каже на прекумерна спиење, тоа е показател на слабост, недостаток на интелигенција и astuteness. Резултатот е тоа што на мрзеливост, навики што водат до неуспех, бесцелно нечиј живот далеку во бескорисни определба, хард-добродушност, занемарување, а тоа води до смрт на едно срце.

Изобилуваат со доказ се наоѓа во изреки пренесуваат преку мудреци минатото епохи и народи, и референцирани во арапски песни и приказни. Тоа е, исто така, се најде во автентичен пророчки кажувања, и традициите на дружината на пророкот, Tabien и Tabi Tabien (кои беа луѓето кои живееле во првитетри генерации на исламот) кои се непотребни да го цитирам. Како докази нема да бидат споменати во целост, бидејќи знаењето што содржат што е познато, наместо тоа, тие ќе бидат сумирани.

Пророкот беше најмал abstemious на мажите и ги охрабри своите следбеници да бидат задоволни со малку. Ал Mikdam, син Madikarib објавија дека тој рече: "Како син на Адам не пополни било сад полошо од неговиот стомак. Малку е доволно за синот на Адам да го задржи грбот исправен. Ако морада биде повеќе, тогаш една третина за неговата храна, една третина за неговата пијат и една третина за неговиот здив. "Како резултат на прекумерно консумирање на храна и пијалок е претерано спиење.

Уште од почетокот на генерација (Tabien) на муслиманите советува: "Не се јаде многу, така што ќе пијат многу, тогаш спијат многу и изгуби многу."

Anas однесува зборовите на пророкот "На вид на храна сакам е дека со многу раце во неа."

Дама Ајша, сопруга на пророкот, Алах може да биде задоволен со неа, го опиша навика на пророкот вели: "Тој никогаш не полни стомакот целосно."

Имаше време кога на пророкот беше слушната да праша, "Дали не гледам тенџере со месо во неа?" Тоа е веродостојно дека пророкот праша ова прашање како тој гледа неговото домаќинство да биде под впечаток месото било незаконско со него. (Шејх Дарвиш додаде: Како што беше дадено на својот слуга во добротворни цели.Пророкот појасни ова прашање, велејќи: "Тоа беше добротворна неа, но подарок (од неа) за нас.")

Пророкот изјави неговите придружници, "и јас не јадат полулегнал на една страна", на пример седејќи со прекрстени нозе, или во удобен начин. А човек кој седи во вакви начини бара храна, а повеќе од тоа. Ова не значи дека се потпира на еден дел од телото без рака поддршка.

Кога пророкот седна, тој седна во сквотирање позиција како ако тој се случува да се нагоре. Тој рече: "Јас сум обожавател, јадам како обожавател јаде и седам како обожавател седи."

Кога пророкот спиеше тоа беше само малку. Таа е пријавена во многу автентични хадис што рече тој, "Очите ми спијат, но моето срце не спие". Кога тој спиел, тој спиеше на десната страна, така што неговиот сон ќе биде плитка. Спие на левата страна е полесно на срцето и еден органи како што се приклонуваатна левата страна. Кога еден спие на десната страна, постои тенденција да се разбудам брзо и не е надминат со длабоко дремка.

Бракот и семејниот живот на пророкот

Вториот пофалба категорија на неопходност е она што е одличен во големи количини, а оваа категорија вклучува прашања како што се бракот и влијание.

Тоа е договорено од страна на исламскиот закон и обичај дека бракот е неопходност. Тоа е доказ за совршенство и на звукот машкост. Тоа е причина за пофалба и слава во Законот, а исто така се пренесуваат во пророчката начин.

Што укажува на син на пророкот Абас рече, "Најдоброто од оваа заедница е оној со најголем број жени."

Пророкот рече: "Омажи се и се репродуцираат. Сакам да бидам горд на вас погоре другите народи." (Шејх Дарвиш додаде: Вие може да се љубопитни зошто тоа е желба на пророкот Мухамед да имаат поголем број во неговата нација Преку него да биде инструментална во водењето на неговата нација тој ќе има повеќе луѓе кои се поклонуваат и.фалат Алах. Во ноќта на искачувањето на Мојсеј плачел поради тоа што неговата земја ќе има помал број на луѓе кои се поклонуваат и го фалат Аллах. Тоа не е како што може да се сфати со расудување на една личност.)

Пророкот забранив целибатот, бидејќи бракот штити апетити од скршнуваат. Тој рече: "Секој, кој е во можност да стапат во брак треба да се омажи, таа ја намалува очите и штити приватни делови."

Тоа е поради оваа причина на научници на исламот каже дека тоа не е прашање што detracts од доблест да оди без.

Најмногу abstemious на дружината имаа повеќе од една жена, како и оние од десната страна има и биле сексуално активни со нив. Многу мразел идејата за средба Алах брак.

Прашањето е подигната, "Како бракот може да биде толку доблесни кога Алах пофали, пророк Јован, син на пророкот Захарија за да биде чиста? И како е тоа што Аллах го пофали за тоа што не прави нешто смета за доблест. Покрај тоа, пророкот Исус, синот на Марија, исто така, остана на целибат. Ако екако што велат, тие ќе се омажам? "

Во одговор на ова прашање навистина Аллах пофали пророк Јован за да биде чиста, и тоа не беше, како што некој еднаш рече дека тој е слаб или не мажествен. Овој навредлив забелешка е одбиено од страна на видни научници и перцептивна коментатори на основа на тоа дека тоа подразбира несовршеност и грешка,ниту една од овие карактеристики подобавам било кој од пророците на Аллах. Што тоа значи е дека е заштитена (во неговата држава на целибатот) од гревови, како да не биле во можност да се причестуваат од неа. Тоа е, исто така, рече дека тој бил одвоен од сите телесни желби и немаше желба за жените.

Од ова се подразбира бракот е пожелно доблест додека постои несовршенство кај оние кои се во можност да стапат во брак, но не. Неможноста да се омажи може да им се спротивстави со силата на стремеж. Пророкот Исус бил совршен и се бореа. Во случај на пророкот Јован, тој беше дадена доволност одАлах брак премногу често го одвлекува вниманието лице од сеќавањето на Аллах и лице останува во прилог на светот.

Постојат оние кои се ожени и да ги исполни обврските на брак без да биде расеан од сеќавањето на Аллах и овие луѓе се постигне висок ранг.

Овој висок ранг се наоѓа во пророкот Мухамед, кој имаше неколку жени, но никогаш не беше расеан од неговата обожување. Наместо тоа, го зголемија во обожување, бидејќи тој заштитени неговите жени, им даде на своите права, под услов за нив и ги води кон обожување на Аллах. Тој рече дека овие прашања не беа делна дел од неговиот земен живот, додека тие се дел од дел од земниот живот на другите.

Пророкот вели: "Аллах ме предизвика да сакаат жени и парфеми во овој свет на твое, но свежина на моето око (мојата радост) е во молитва." Она што тој го подразбира беше, додека другите луѓе имаат љубов на жените и парфем, за нив овие прашања припаѓаат на световните работи, сепак неговата вмешаност со нивне е за овој световен живот, туку за вечен живот делумно затоа што тој беше готова да биде облечен парфем кога се сретна со ангелите.

Над овие световни работи, неговата страст што беше јасно за него, беше сведочење на ангелските сили на својот Господ и близината на разговор со Него. Тоа е поради оваа причина тој направи разлика помеѓу две љубови со одвојување на два услови во неговата изрека ", а на задоволство намоето око е во молитва. "

Пророците Јован и Исус биле во ист ранг во однос на судењето на жените.

Постои, сепак, екстра доблест задоволство на задоволување на потребите на сопругата.

Пророкот беше дадена изобилство на таа способност. Поради оваа причина тој беше дозволено поголем број на жени од други мажи.

Anas рече: "Пророкот ќе ги посети неговите жени во еден час од денот или ноќта, а имаше единаесет од нив."

Anas и неговите придружници, заклучува тој беше дадена моќ на триесет мажи. Абу Рафи рече истото.

Пророк Соломон рече: "Во текот на ноќта јас ќе ја посетите било сто или деведесет и девет жени." Од ова се подразбира и тој го имав истиот сексуална способност.

Пророк Давид беше на abstemious лице, тој јадеше од трудот на своите раце, а тој исто така имаше деведесет и девет жени.

Од Anas ние учиме дека пророкот рече: "Јас сум бил претпочита над луѓе на четири прашања:. Великодушност, храброст, интима (со неговите жени) и цврстина во казнување (за доброто на Аллах)" (Шејх Дарвиш додаде: пророкот Мухамед бил испратен во време во кое се вклопуваат беше заеднички место за да имаат четириесетжени. Законот исламски намали бројот на жени човек може да има до четири, а истите ги условија кога брак повеќе од една дека правдата мора да победи и секој треба да се еднакво третирани, ако тоа не може да се утврди, тогаш човек треба само да се ожени со една жена, а денес 99,99% од браковите се моногамни,додека на запад, имаат за многу децении, ангажирани во датира, слободната љубов и вонбрачна работи. Овој начин на живот, за жал, се извезени преку интернет на младите муслимани.)

Влијание е обично пофален од страна на интелигентни луѓе и има почит во срцата според влијание.

Од друга страна, тоа е исто и причината зошто многу несреќа и штета за некои во вечен живот. Тоа е поради оваа причина дека постојат оние кои го осуден и ја пофали нејзината спротивност. Исламскиот закон, исто така, го фали дистанцира себеси и censures гордост во земјата.

Пророкот беше скромен човек. Љубов од него навлезе во срцето како и на почитувањето што тој се одржа и пред неговиот prophethood во деновите на незнаење и после. Меѓутоа, дури и во срцата на оние кои го оспорат, него и неговите придружници повредени или се обиде во тајност да му наштети тој бил добро смета.Кога ги сретна лице-в-лице тие станаа почитувана и му даде она што тој го бара. Цитати во врска со овој факт се добро познати и ние ќе раскажуваат за вас некои од нив.

Како за еден човек кој никогаш не видел пророкот тие ќе најпрво стана зачудено и срамежливи кога го видов. Истиот беше пријавен од страна на Kayla кога таа првпат го виде и рече дека таа почна да трепери на сметка на плашливост, но тој ја смири ја нежно велејќи: "Сиромашните девојка, мора да биде смирен."

Таткото на Масуд објавија дека еден човек дојде пред Пророкот и почна да трепери, но на пророкот веднаш го стави на леснотија велејќи: "Опушти се, не сум цар."

Вредност пророкот Мухамед е непроценлива за сметка на своето битие не е само пророк, туку чест на неговата позиција и да се биде Messenger, неговата возвишена ранг и со тоа што се избрани од страна на Аллах, и во вечен живот да биде господар на сите потомци на пророкот Адам, мир да биде врз него.

Совршеност на пророкот Мухамед карактер, фигура и благослови

Дел 2

На лек

Сахих-SHEFA

од

Судија Abulfadl Eyad,

починал (1123CE - исламски Година 544H)

Пријавени

од

Гранд Muhaddith Хабиб Хафиз Абдула бен Садек

Ревидиран од страна на

Muhaddith Абдула Talidi

Адаптација

од

Слуга на Хадисот, Шејх Ахмад Дарвиш (арапски)

Khadeijah А. Стивенс (англиски)

Ајша Nadriya (индонезиски)

Авторски права 1984-2011 Allah.com Muhammad.com. Сите права се задржани. Услови на употреба - Авторски права / IP политика - Упатства

Пристап на пророкот да се пари и средства

На третата категорија и е она што варира во зависност од ситуацијата. Нејзините

praiseworthiness и квалитет варира во зависност од околностите и вклучуваат акумулација на богатство.

А богат човек е често се смета во однос на обичните луѓе. Тие го видам задоволувањето на неговите потреби и постигнување на своите цели преку своето богатство. Тоа не е доблест во себе.

Кога едно лице има богатство и троши тоа задоволувањето на неговите сопствени потреби и има намера да им помогне на оние кои доаѓаат со него, тогаш употребата на своето богатство го прави благородна, одлични и пофалба, и тој неговиот одржа во срцата на луѓето, како да бидат добро . Ова е случај, тогаш тоа е доблест за него воочите на луѓето од овој свет.

Кога некој користи своето богатство за побожни работи и троши тоа во добротворни цели бараат Алах и вечен живот, тогаш тоа е на сите времиња доблест во очите на сите.

Како за човек кој ќе одлучи да го повлече своето богатство, без разлика дали тоа е оскудни или во изобилство, се злоупотреби и сака да струпвам повеќе, тогаш неговото богатство стана причина за неговото несовршенство, таа стана безвредна, а не доблест. Кога ова е случај неговото богатство не го однесе до нивона безбедноста, а тоа е токму спротивното, тоа е порок и тој се фрла во бездната на miserliness и подлост.

Богатство може да биде пофалба доблест, сепак, тоа не лежи во реалниот износ на богатството, туку лежи во неговата правилна употреба. Ако еден човек кој има собрано многу богатство, но го користи неправилно тој не е во вистинска смисла богатите или богат човек, и затоа не може да се нарече пофалба. ВВсушност, тој се смета од страна на научници како се осиромашени, како што тој не сфати некој од своите цели, бидејќи тој нема контрола над нив. Тој е како офицер задолжен за нечија богатство, но тој самиот нема богатство, тоа е како ако тој го поседуваше ништо.

Дозволете ни да се земе близок поглед на начинот на кој пророкот Мухамед се занимаваа со богатство. Кога еден чита приказната за неговиот живот, јасно е дека тој беше дадена богатства на светот, како и клучевите на земјиште.

Пред доаѓањето на пророкот, пленот на војната бил незаконски и на други благородни пророци и нивните следбеници, но на него и неговите следбеници Алах го направи пленот законско. Тој го отвори Hijaz, Јемен, сите од Арабија, како и областите што се граничат со Сирија и Ирак. Го изведоа една петтина од пленот од војната,анкетата данок како и задолжителните добротворна организација, и цареви му даде подароци. Сепак, тој ниту се чуваат богатството за себе ниту пак тој се задржи еден паричка за себе, сето тоа помина на патот на Аллах, тој беше дарежлив, збогатен луѓе и зајакната муслиманите неговата употреба.

Пророкот, исто така, рече: "Јас не се чувствувам среќен ако златен динар останува со мене во текот на ноќта, освен ако тоа е динар Имам издвои за да го отплати долг."

Кога станува збор за работи како што се облека, живеалиште и благосостојба, пророкот е задоволен со само она што е потребно и отиде без. Тој носеше она што беше во рака и се облекуваше во една наметка, груб облека, или дебел надворешна покривка. Кога пророкот бил испратен облеките на брокат, или со везтој ќе им даде на секој, кој беше во неговата компанија или да ги испратите на другите. Тоа е поради гордост и украс не се меѓу квалитети на мажи на благородништвото и чест најде во оние блиски на Аллах, туку тие се меѓу квалитети на жените.

Најмногу пофалба на облека се оние кои се чисти и се од среден квалитет. Кога еден носи таква облека што не го одвлекува вниманието од нечиј углед ниту пак доведе до обрнувањето внимание на себе, што е за исламскиот закон reproachable. Најчеста причина за суетност е дека Одважновишокот на облека или богатство.

Истото се вели на гордост во луксузен или пространа дома, или стекнување на многу мебел, службеници или на стоката. Меѓутоа, ако некој човек има земјиште, негуваат и жетви него, а потоа го ограничува неговата потрошувачка и ја открива неговата произведуваат тоа лице има стекнато на основа на неговиот имот, итреба да покаже благодарност за тоа. Тоа е навистина за пофалба да се свртиме од богатство, или да бидат задоволни со малку кога никој не е оставен откако го поминал во правилен начин.

Пофалба квалитети на пророкот

Некои пофалба квалитети и благородна начини кои се acquirable: на

консензус на научниците е дека човек кој ги има е доблесен, па дури и

некој кој има само еден од нив е многу почитувана. Исламскиот закон ги фали, наредува нив и ветува награда на континуирано среќа на оние кои ги имаат. Некои од овие квалитети се опишани како да се биде дел од квалитетите на prophethood, но се почесто познат како суштество "надобар карактер ". Еден добар карактер е составен од се има избалансиран став, и квалитети на само што е тоа што на умереноста не екстремизам.

Совршен пример за тоа што добро балансирана е примерот со пророкот Аллах го фали за овој квалитет велејќи: "Навистина, вие (пророкот Мухамед) се од големо морал." (68: 4).

Дама Ајша, сопруга на пророкот, мајка на верниците, може да Аллах биде задоволен со неа, го опиша велејќи: "Неговиот карактер беше онаа на Коранот. Тој беше задоволен од она што го смета префинета и лути поради тоа што се наоѓа омраза. "

Пророкот н информира ", бев испратен да се пречека кодот на најдобрите етика".

Anas забележале и опишале него велејќи: "Од сите луѓе, Веровесникот на Аллах имаше најдобар карактер." Али, син Аби Талиб изјави истото.

На научници на исламот се согласите дека овие благородна квалитети беа во него од моментот на неговото создавање. Тој ниту се стекнати ниту научиле нив, туку ги добиваат преку великодушноста на својот Господ како специјален подарок.

Слични квалитети се најде Исус, Мојсеј, Јован и Соломон и сите други благородни пророците на Аллах. Кога еден одразува врз нивниот живот од времето на своето детство и продолжува во текот на нивните prophethood тие се лесно

препознатливи. Овие квалитети се својствени во нив и, кога тие беа

создадени тие беа дадени и знаење и мудрост.

Аллах зборува за пророк Јован вели: "'О Јован, се држат до книга" и Ние му припаѓа на него пресуда, додека уште едно дете "(19:12). Научници на исламот ни кажуваат дека кога пророк Јован беше дете Аллах му дал на знаење на неговата книга.

Аллах вели: "Кој ќе го потврдите зборот на Аллах" (03:39).

Коментаторите велат дека Аллах даде Џон познавање на Неговата Книга, додека тој беше уште дете.

Пророкот Исус зборуваше, кога Тој с уште беше во лулка велејќи: "Јас сум обожавател на Аллах. Аллах ми даде книгата и ме направи пророк" (19:30).

Аллах вели на пророкот Соломон, "Направивме Соломон да го разбере, и за двете (Давид и Соломон) Ние донесе пресуда и знаење" (21:79).

Соломон беше дадена пресуда кога тој с уште беше дете. Одразуваат за момент на познатите приказни на жената која беше за да бидат каменувани, а приказната за спорната детето - пророкот Давид се согласува со неговата пресуда. At-Tabari рече дека тој имаше дванаесет години кога стана цар Давид.

Муџахид и научници на исламот објасни зборовите на Алах "Пред ова Дадовме Авраам својата доблест, за Ние го познаваа" (21:51). Аллах го водени кога бил млад.

Тоа се пренесува дека кога, како дете, пророкот Џозеф беше фрлен во и од страна на неговите браќа Аллах му го откри "Ќе им кажете на она што се случи, кога тие не се свесни (тоа е вас). (00:15 ).

Претходните се само неколку примери, постојат многу други.

Пророкот, и самиот ни кажува, "јас не сум бил во искушение со кој било од практиките на" Време на незнаење ", освен во два наврати и Алах ми заштитена од двете, и никогаш не бил искушуван од нив повторно."

Сите пророци имаше комплетна владеење со своите работи и благословот на

Алах ги опфаќа и светлина на верата заблеска во рамките на нивните срца овозможувајќи им да се постигне својата цел. Тие беа во можност да се постигне својата цел, бидејќи Аллах ги избрала да се Неговите пророци и ги обдарени со благородна квалитети, од кои ниту беа постигнати преку или искуство или вежба.Аллах вели: "И кога тој беше полн расте, и достигна совршенството на неговата сила, Го донесе пресуда и знаење" (28:14).

Има луѓе кои се создадени со некои од овие квалитети, но

не сите од нив. Едно лице може да се роди со некои од овие квалитети и од страна на

Корист на Аллах е направен лесно за него да ги заврши. Без сомнение сте виделе деца надарен од Алах со одлични манири, мудрост, чесност,

Вистина или великодушност, и тогаш постојат други кои имаат обратна насока.

Се подразбира дека луѓето можат да се стекнат и завршување на квалитети тие немаат.

Ова достигнување е стекнато преку само-дисциплина, напорна работа и со

балансирање елементи потребни за да бидат балансирани. Постои разлика во мислење

во однос на горенаведеното. Секој од нас е олеснето со оној за кој тој / таа е

замислен. Раните генерации на муслимани се разликуваат дали или не квалитетите на

еден карактер се својствени на или стекната. Ал Хасан Ал Basri рече: "Во обожавател на Аллах добар карактер е вродено и природна диспозиција."

Пофалба квалитети и благородна атрибути се многубројни. Сепак, тоа е наша

намерата да не ги спомнуваме нивните основни начела, но укажуваат на нив. Ако Алах

тестаменти, ние ќе ја провери и да се воспостави на фактот дека пророкот имаше сите овие квалитети.

Пророчки интелект е коренот на секоја од чесни етика пророкот Мухамед

Знаење во сите нејзини форми е вкоренето во интелект. Тоа е изворот и јадро од кое знаење и вера извори. Интелект произведува остар разбирање, јасна перцепција, прецизно набљудување, звук мислење, свест за она што е најдобро за себе, стремејќи се на самоодрекување, пресуда, управување,постигнувањето на доблести и избегнување на пороци.

Во претходните делови ги привлече вниманието на читателот да индикации на интелектот на пророкот и огромна длабочина на своето знаење, знаењето за кои нема друг човек имал, има или некогаш ќе имаат. Оние кои се донесени во времето за да се испита неговите карактеристики се препознае и потврдидека величие на својот ранг е совршенство.

Одразуваат врз животот на пророкот Мухамед мудроста на неговите изреки, неговото познавање на содржината на не само на Тората, но, исто така, изгубени Евангелието дава на пророкот Исус *, откри Книги, мудроста на мудреците, способноста да се прави разлика вистината од лагата, историјата на минатото народи инивните битки, неговата употреба на colloquialism, администрација, создавање исламски закон, и примерот на неговиот неспоредлива начините и пофалба навики. (Шејх Дарвиш додаде:. Пророчки интелект е коренот на секоја од неговите чесни етика Дарвиш привлекува вашето внимание на фактот дека се занемаруваатНовиот завет, кои се наоѓаат во христијанската Библијата не е Евангелието дава на пророкот Исус од Аллах, туку тоа е учењето на Павле кој не бил ученик на Исус. Пол е одговорен за корумпирање на чистотата на учењата на Исус кои учеле дека Аллах е Еден, сам, Создателот на сите нешта,и не имаат партнер. Пол замени хармонија на Аллах за концептот на три богови во еден и го нарече тројството.)

Во секој сектор, научници емулира зборови и примерот на пророкот како доказ, како што се во толкувањето на визии, медицина, поделбата на наследството, лоза, и нивните, како што, ако Аллах сака, ќе биде јасно во книгата илустрирајќи неговите чуда.

Тоа е воспоставен факт дека нашите пророкот не можел ниту да читаат ниту да пишуваат и тоа не беше до Алах ги прошири своите гради, појасни неговата афера, го научила и му овозможи рецитираат Светиот Куран, тој не знаеше ништо за овие прашања. Овие доблесни интелектуална квалитети беа ниту се постигне преку поучувавучење, настава, или читање на претходната свети книги.

Кога еден чита, и истражува карактер на пророкот од нурнати во одлучувачки докази за неговата prophethood нема простор за сомнеж. Ние ќе го направи тоа концизен, наместо да се одлучите на долг, детални приказни и поединечни случаи како тоа ќе биде невозможно да ги покрие.

Интелект на пророкот предизвикани од него да биде непоколеблива во работите Аллах го предава, и тој стана познавања не само на минатото, туку сегашноста и иднината настани, и тој стана преплавен со чудење на моќта на Аллах и тежината на Неговиот ангелските сили.

Аллах вели: "Аллах го испрати до вас Книгата и мудроста и Тој ве научи она што не сте знаеле распродажбата на Аллах да ви е секогаш голема." (4: 113).

Кога интелектуалци се обиде да се оцени преплавени услуги на Аллах на пророкот тие стануваат збунет. Јазици стана зборови, не можејќи да ги опише, а камоли да ги опфати нив.

На помилување, трпение и помилувањето на пророкот

Меѓу повеќе одлични манири на пророкот се помилување, трпение, трпение и помилувањето кога се очекуваше дека тој би можел да ги казни и неговото трпение во време на тешкотии.

Помилување е состојбата на достоинството и постојаност во текот на провокација.

Трпение значи да се биде во можност да се себеси се воздржат и траен болка и повреда.

Трпение има слично значење. Помилување средства, напуштање на вината и обвинението.

Простувањето значи задржување на себеси против повреда на некого.

Сите овие квалитети на начин се дар од Аллах на Своите пророкот. Аллах вели: "Прифатете го олеснување, цел со добра навика пракса, и да се избегне неуки" (7: 199). Кога овој стих беше откриена на пророкот тој побара од Архангел Гаврил да се прошири врз неговото значење. Габриел одговори: "Чекај,додека не побара од Оној што знае ". По неговото враќање тој рече:" О Мухаммед, Аллах одреди дека треба да се обнови со оние кои се прекине од вас и да им даде на оние кои одбиваат да им даде на вас, и прости на оние кои се неправедни за вас. "

Алах, исто така, ги пренесе на Пророкот вели: "И го носат трпеливо со она што може да падне врз вас, навистина тоа е вистина константност" (31:17). "Бидете трпеливи, како гласници на сила беа трпеливи, и не го забрза за нив. На Денот кога ќе го видат она што го вети, тоа ќе биде како да сене останат освен еден час на ден. (Ова Куранот е) пренос! Било се уништуваат, освен народот на злосторниците "(46:35) И,." Да ги помилува и прости тој кој ја носи трпеливо и простува? "(24:22) Исто така,." - Всушност тоа е точно константност "(42 : 43).

Дури и повеќето Климент меѓу човештвото е познат да престане да важи на едно време или на друг. Сепак, нашите пророкот не беше предмет на застаруваат, всушност тоа беше обратна, неговата воздржаност во време на неволја, дури и кога интензивно, стана повеќе различни, и кога оние кои му се спротивставија се обиде од себе да му наштетиво еден или друг начин тоа само служи за да се зголеми неговата стрпливост.

Дама Ајша, сопруга на пророкот, мајка на верниците, може да Аллах биде задоволен со неа, рече: "Секогаш кога Messenger на Аллах беше дадена опција помеѓу две прашања тој секогаш го одбра полесно од двете се додека тоа не беше грешни. Ако тоа беше грешна тогаш тој беше најдалеку на луѓе од него. За себе самиот,тој никогаш не се одмазди, но ако биле прекршени чест на Алах дека ќе се одмазди за негово добро. "

За време на битката на Ухуд заб на пророкот е прекината и се здобил со повреда на лицето. Тоа беше речиси неподнослива за дружината да го види во таква состојба и рекоа: "Ако само би supplicate за проклетство против нив!" Но, одговорот на пророкот беше, "Не се испратениклетва, а бев испратен како inviter (на Аллах) и како милост. О Аллах води мојот народ, бидејќи тие не знаат. "

Пауза и да ги набљудува совршенството на неговиот грација, виртуозот на ранг

(Внатрешен и надворешен совршенство), совршеност на карактерот на пророкот, неговата великодушност, апсолутно трпение и воздржаност во неговата изјава. Нашите пророкот не молчи во врска со нив, наместо тој

помилуван, покажа сочувство и милост кон нив, а потоа заложи за

на нив со молитва. Тој рече, "водич" и потоа се извини за своето незнаење со зборовите: "Навистина, тие не знаат."

Во една друга прилика човек обвинет пророкот со неправедност и рече: "Бидете праведни, тоа е поделба со кој на лицето на Аллах не е посакувана!" Тоа беше навистина провокативна изјава уште пророкот само го привлече вниманието на човекот во љубезен начин со опоменуваат да и потсетување него, велејќи: "Којќе биде фер ако не сум фер? Всушност, јас ќе пропадне и да се изгуби ако јас не постапува праведно. "Еден од дружината беше навреден од обвинувањата на човекот и сакаше да го удри, но на пророкот интервенираше и ја запре него.

Џабир, син Абдула рече: "Отидовме во војна со пророкот близина Najd. Пророкот запре за одмор во средината на денот на едно место, и неговите придружници избра сенка дрво за него, според кој тој би можел да се одмори па така тој отиде под дрвото, обесени мечот врз неа и заспа. Додека тој спиеше бедуин дошолдо него, и го привлече неговиот меч. Тој праша: "Кој ќе ве заштити од мене!" "Аллах, Семоќниот", одговори на пророкот. По сослушувањето ова, раката на Бедуините почна да трепери, а својот меч падна од неговата рака. Пророкот рече: "Сега, кој ќе ве заштити од мене?" При што бедуин, Ghawrath,Син на Ал Харит е одговорил: "Казни ме и мене на најдобар можен начин", при пророкот праша: "Дали сведочат дека не постои бог освен Аллах." На Бедуините одговорил: "Не, но јас ќе ветувам дека нема да ви се борат и јас не ќе биде со секој кој се бори против вас." Тогаш пророкот нека одат и Ghawrathсе вратил во својот придружник велејќи: "Јас дојдов за да ви од најдобрите на целото човештво".

По победата на Khaybar Еврејка отруен месо таа ги имаше подготвено за пророкот. Месото говореше со него кажувајќи му дека тој бил отруен и жената признал. Наместо казнување на неа тој ја прости.

Уште еден Евреин умешен во уметноста на магијата наречена на Labid Ал Азам беше

пријде од страна на колеги Евреин да concoct магија на смртоносни процент да го убие на пророкот. Сепак, ангелите информирани пророкот од неговата активност и лек беше откриен него. Кога тој ја поврати силата, пророкот ниту се укори ниту пак казнети Labid.

Абдула, син Ubayy беше меѓу лицемерите од Медина сепак и покрај

сериозноста на било неговите и нивните активности, заедно со штетни работи што измислено за Пророкот тој не зеде акција против нив. Па дури и кога налутија придружници предложи еден од нив треба да се стави до смрт, тој се сврте кон него и рече: "Не, не дозволувајте тоа да се каже дека Мухамедубива неговите придружници. "

Anas потсети инцидент како тој патувал со пророкот. Пророкот носеше дебела наметка кога бедуин се возеле до него и откопани во неговата наметка, па насилно го остави белег на страната на вратот. На Бедуините побара, "Мухамед, дозволете ми да се вчита моите две камили со имотот на Аллах иматево вашиот поседување. Вие не ќе може да ми се вчита или со вашиот имот или вашите татковци! "Пророкот молчеше некое време а потоа рече:" Ова е сопственост на Аллах и јас сум негов обожавател. "Тој продолжи:" Треба ли да се одмазди за своите акции бедуин? "На Бедуините одговори:" Не "при штоПророк праша "Зошто да не?" На Бедуините одговори: "Затоа што не го врати лошо дело со лошо дело!" Пророкот насмеа и му нареди на камилата да биде вчитан со јачмен и друго камилата да биде вчитан со датуми.

Дама Ајша, рече: "Јас никогаш не го виде Messenger на Аллах се одмазди за неправдата нанесена врз него се додека тоа не беше еден од наредбите на Аллах кој мора да се потврди. Неговата рака никогаш не погоди никого, освен ако тоа е во текот на света војна во начинот на Аллах, и тој никогаш не погоди слуга илижена ".

Имаше време кога еден човек беше изведен пред Пророкот и тој беше информиран, "Овој човек сака да те убие!" Пророкот одговорил: "Не бој се! И покрај тоа што сакав да го направам тоа, вие не би биле со оглед на власт над мене. "

Пред конверзијата на Zayd, син Сана, кој е Евреин, Zayd отиде во

Пророк и побараа враќање на долгот. Zayd откопани на облека на пророкот и ја извлекол од неговото рамо, а потоа фатија и продолжи да се однесуваат во недоквакан ​​начин велејќи: "Децата на Абдул Muttalib сте одложување!" Омар стана и го бркале него далеку како што тој зборуваше остро за него. Пророкотсе насмевна и рече: "Омар, како и тој ми треба нешто од вас. Порачајте мене да го отплати добро и да го побара својот долг добро." Тогаш пророкот врз него, рече: "Се 'уште му должат три." Совесно, Омар нареди Zayd бидат вратени и се додава дека дваесет повеќе, бидејќи на застрашувачки него. Zayd конвертираво ислам велејќи: "Меѓу знаците на своето prophethood беа два знака имав уште да се види во него, тие беа прошка кога тој се сретнал брзо temperedness, и дека кога се соочуваат со екстремни незнаење тоа само го зголемија во помилување. Го тестира во и двете и покажа дека оние квалитети во него исто како штое опишан во Тора ".

Постојат бројни Пророчки изреки претставувано неговата воздржаност, и

овие се само за земање мостри. Ако сакате да дознаете повеќе за овие благородна доблести ќе ги најдете во автентичен референци од пророчки кажувања, заедно со повеќе синџири на предаватели. Сите хадис раскажуваат како пророкот трпеливо ракува суровоста, тешкотиите и повреда нанесена на негоод страна на Koraysh за време на ерата познат како "Време на незнаење", а потоа Аллах даде на пророкот моќ над Koraysh од предизвикувајќи го да биде победник.

Иако Koraysh опстојува во нивниот суровоста тие сфатија дека биле предмет на се надминат и нивната хиерархија убиени. Сепак, пророкот постојано помилува и занемаруваат своите постапки и побара од нив, "Што велите вие, јас идам да се направи со вас сега?" Нивниот одговор беше: "Добро, дарежливабрат и дарежлива внук. "при пророкот одговори со пророкот Јосиф велејќи дека на неговиот блуден браќа", "Да не срам да биде на вас овој ден." (12,92) Оди си слободен. "

Anas ни кажува, "во зората молитва осум мажи од Tanim дојде намера убиството на Messenger на Аллах. Тие беа киднапирани но Messenger на Аллах ги ослободи. Аллах испрати надолу стихот" Тоа беше тој кој воздржани своите раце од тебе ... "(48:24).

Абу Sufyan и неговите придружници се одговорни за мачеништвото на Хамза, чичко на пророкот и многу од неговите придружници. И покрај сето ова, пророкот му прости и да се третираат него нежно велејќи: "Зарем тоа не е за времето што знаеше дека не постои бог освен Аллах?" Абу Sufyan одговорил: "Да, татко ми имајка ти биде откуп! Како forbearing и великодушни сте во одржувањето на врските на сродство! "

Факт е дека пророкот бил најмал од сите луѓе на гнев и најлесен да се молам.

Великодушноста и Openhandedness на пророкот

Великодушност, добродушност, благородништвото и елита bountifulness секој има подлабоко

што значи од на прв поглед и може да бидат поделени во многу гранки. За

пример, тоа е дека добродушност е да се задоволство трошат на важни и корисни работи, тоа е исто така познат како храброст и спротивно на подлост. Благородништвото е да весело се откаже од она што се должат од другите и е спротивно на лошо расположение. Bountifulness е да поминат слободно и да се избегнестекнување на она што не е достоен за пофалба. Тоа е спротивно на miserliness. Секој од овие благородна квалитети беше очигледно во Пророкот и никогаш немало, ниту ќе биде, секој на еднакви карактеристики. Никој кој некогаш се запознал со него го опиша како поинаку.

Син Џабир Абдула ни кажува дека кога Messenger на Аллах беше побарано за ништо никогаш не тој одби.

Кога станува збор за давање на подароци син Абас ни кажува дека пророкот беше најмногу дарежлив, и тој беше дури и повеќе великодушни за време на Рамазан. Кога Гаврил дојде до него, тој беше повеќе великодушни дури и од ветер што се испраќа.

Anas поврзани приказната за човек кој отиде на пророкот и побара од него да му даде нешто. Пророкот му даде стада овци пасе меѓу две планини. По неговото враќање во неговото племе тој објави, "Стани муслимани! Мухамед го дава дарот на еден човек кој не се плаши од сиромаштија!"

Познато е дека тој даде сто камили за многу луѓе. Да Safwan тој за прв пат даде сто потоа двесте повеќе. Оваа дарежлива карактеристика беше познат уште пред да се доверени за реализација на порака. Waraka, син Nawfal му рече, "Вие ги сноси сите и да им помогне на неспособни".

По поразот од племето Hawazin, наместо чувањето на шест илјади жени и деца заробеници тој сите нив се вратија во своите племе.

Абас беше дадено толку злато од страна на пророкот тој не можеше да го носат. Тој никогаш не одбила барањето на некој додека немаше остави да подарите.

Друг пат еден човек дојде до него и побара да му даде нешто. На

Пророк немаше ништо да даде, но наместо да ги споделите човекот се врати со празни раце, рече тој, "јас немам ништо, но да се купи нешто на мојот профил и јас ќе платат за тоа кога ќе добијат некои пари." Омар бил присутен и рече: "Аллах не ви заповеда да го направи она што сте во можност да се направи." Пророкот не е предодреденна забелешката, при што еден човек од Ансар "! О Messenger на Аллах трошат Не се плашат од намалување од сопственик на тронот!", рече, По сослушувањето ова, пророкот се насмевна и задоволство можеше да се види на лицето. Тогаш тој рече: "Ова е она што сум заповедал."

Anas ни кажува Messenger на Аллах никогаш не се чуваат било богатство за наредниот ден.

Постојат многу извештаи слични на овие прикажува великодушност Пророкот и неговата bountifulness.

Храброст на пророкот и храброст

Храброст и храброст се уште две доблести очигледна во пророкот. Храброста е доблест, компонента на која се прави вистинската работа без страв од последиците се контролира од страна на еден интелект и мудрост. Храброста е за пофалба доблест и ги победува стравот од штета на самиот себеси. Примере кога еден се ангажира во борбата и покрај шансите се против себеси.

Ал Бара го праша: "Дали некој од вас го напуштам Messenger на Аллах на средба на Hunain?" Ал Бара одговорил: "Но Messenger на Аллах не побегне. Го видов на неговиот бел мазга, и Абу Sufyan држи оглав и пророкот е велејќи:" Јас сум на пророкот и тоа не е лага, јас сум син наAbul Muttalib! "

Ал-Абас, во врска со Hunain, се слушна да се каже, "Кога муслиманите и неверниците исполнети, се претвори во повлекување на муслиманите. Се обидов да се одржи неговата мазга (на пророкот) назад, не го сакаат да брзаат напред, додека Абу Sufyan одеше сталожено од неговата седло, како Пророк извика: "О муслимани!" (Шејх Дарвишдодаде: Имаше многу случаи кога пророкот сретнал погубни ситуации, меѓутоа, тој никогаш не се откажаа, тој остана непоколеблив и покрај околности, дури и кога повеќето храбри и херојски на неговите придружници се повлекоа. Откако одлучи да ги унапредат, тој никогаш не беше видел или да се повлече или поколеба,Никогаш во историјата на човештвото е човек толку храбар.)

Син Омар изјави: "Никогаш не сум видел некој повеќе храбри, ниту пак некој кој побрзаа да ги заштитат, ниту повеќе великодушни, или полесно да се молам, или подобро од Messenger на Аллах."

Али рече: "Бевме загрижени за Messenger на Аллах кога имало жестока, опасни средби, и стравот беше интензивна. Сепак, немаше никој поблиску до непријател од него. Јас бев во близина на него и го виде на денот на Бедр и тој беше во првите редови против непријателот. Тој беше најсмелите меѓу сите натој ден. "

Anas рече: "Пророкот беше најмал одлични, повеќето дарежлив и најхрабрите на сите луѓе."

Една ноќ нешто предизвикани луѓето од Медина да стане вознемирен, па тие излегоа во потрага на нарушувањето. Сепак, Messenger на Аллах веќе отишле во потрага пред нив, како јава на коњ unsaddled Абу Talha да се најде причината за нарушување, со својот меч врзани околу вратоти да ги исполни како што тој се враќал. Тој им рече: "Не се плашете."

Ubayy, син Калаф била заробен во битката на Бедр, а потоа

ослободен и беше свиткана на преземањето својата одмазда против пророкот. Во својата омраза Ubayy закани Пророкот вели: "Имам коњ и секој ден се хранат неколку мерки на пченка. Ќе те убијам, ако сум го јава!" Пророкот одговорил: "Ако Алах сака, јас ќе те убие".

Некаде после, за време на битката на Ухуд повод се претстави и Ubayy извика: "Каде е Мухамед? Не може јас да преживее ако тој преживува!" Кога Ubayy забележан пророкот тој галопираа кон него и некои муслимани се обиде да го спречи донесувањето на пророкот но пророкот рече: "Остави го"и Роналдињо копје Ал Харит и одмавна со тоа на таков начин што тие околу него дисперзирани во ист начин како муви летаат надвор од задниот дел на камила, кога таа се тресе. Тогаш пророкот само изгребани вратот Ubayy со точка на копје и Ubayy изгубил рамнотежа и паднал од коњот.Пророкот зеде без понатамошно дејство и Ubayy remounted и се врати во својата камп плаче, "Мухамед ме уби!" Оние кои го посетувале назад во логорот одговори: "Нема ништо лошо со вас!" Тој одговори: "Секој ќе биде убиен од она што јас ја добив! Зарем тој каже," Јас ќе те убие? " ОдАллах, дури и ако тој расправијата во мене, неговата плунка би ме уби. "Ubayy починал кратко време по на неговото враќање во Мека во местото наречено Sarif.

Скромноста на пророкот

Скромноста на пророкот е сигурен и е уште една од неговите одлични доблести. Скромноста е она што предизвикува лице да се сврти своето лице надвор од прашање, кога се случува нешто dislikeable, или нешто да се остави сам, кога е најдобро да се остави врати назад. Намалување на нечиј поглед треба да се воздржат очите на еденод нешто може да се најде непријатни или има елемент на искушение.

На сите луѓе, пророкот беше најмал скромен и секогаш ќе се воздржат очите од гледање на приватноста на другите. Аллах вели, "за тоа е пакостен на пророкот и тој ќе се грижи пред вас." (Ал-Azhab 33,53)

Коментирајќи по срамежливост на пророкот Абу Sayeid Ал Khudri рече, "Гласник на Аллах беше поскромен од затвараат девица. Кога тој не сакал нешто, тоа беше лесно видлива врз него лице".

Пророкот беше исклучително чувствителни, неговата скромност и дарежливост го спречи велејќи или размислување на нешто што човек би им се допаѓаат да се слушне.

Дама Ајша, мајката на верниците, Аллах може да биде задоволен со неа рече: "Кога пророкот слушнале нешто што тој не сакал за некого, тој не сакаше да каже," Што мислите за толку-и-тој го прави или велејќи дека ова? ' Наместо тоа, тој би рекол, "Што мислите за луѓето кои се направи такво нешто или да каже ова? па тојможе да го забрани, без да се спомене името на оној што ја направи. "

Anas ни кажува од прилика кога еден човек отиде на пророкот со траги од шафран врз него. Сепак, Пророкот не кажа ништо за него, бидејќи тоа не беше неговата навика да се соочи со некој со нешто што тој го мразел. Кога си замина, пророкот праша еден од неговите придружници или да го прашам да се миеако исклучи или да го отстраните.

Дама Ајша исто така ни кажува дека пророкот не беше вулгарен ниту пак тој се користи вулгарен јазик. Во место на пазарот тој ниту извикуваа ниту враќаат злото со зло, и дека неговото расположение беше да се прости и да се превиди.

Абдула, син на Салам и Абдула, Амр син на Абас и двајцата биле познавања на Тората коментира дека Тората споменува овие квалитети ќе се најде во очекуваниот пророкот.

Добрината на дружење на пророкот

Може да се најде на повеќе извештаи на добра дружба на пророкот неговите одлични манири и бодрост на сите народи. Али го опиша како најмногу дарежлив и вистинито луѓе како и дека најмногу благи.

Аллах вели: "Тоа беше од тоа милоста на Алах дека сте се занимаваа толку попустлив со нив. Имаше сте биле груби и тешко срце, тие ќе имаат сигурно напуштен." (3: 159) и "добри и лоши дела не се еднакви одвратат со она што е повеќето едноставно и види, онаа што постои непријателство меѓу тебе ќе биде како.ако тој бил верен водич "(41:34).

Пророкот никогаш не одбил и покана и прифатени подарок дури и тоа ако беше малку, како и нога овца, и тој би во замена награда своите давателот на supplicating за него.

Anas служеше на Messenger на Аллах за десет години и за тоа време тој никогаш не рече: "Ха" кај него, ниту тој го праша, "Зошто го направи тоа?" или "Зошто не го направи тоа?"

Син Џабир Абдула рече на пророкот "Уште од станав муслиман, Веровесникот на Аллах никогаш не се дистанцираше од мене и секогаш кога ме виде тој ќе се насмевнам."

Пророкот ќе се меша и се пошегува со своите придружници и да играат со своите деца. Тој им дозволи да влезе и да седне во неговата соба и ја прифати поканата на слободна личност, оние во потчинетост и многу сиромашни. Тој ќе ги посети болните дури и оние на периферијата на градот и го прифаќа оправдуваoето од никогокој понудил изговор.

Anas рече: "Кога некој ќе зборува во уво на пророкот тој никогаш нема да се движат на главата настрана додека лицето пресели својата, и кога некој одмавна со раката, тој никогаш не беше првиот да се прости. Кога тој се сретна со некој, тој секогаш беше прво да ги поздравам, исто така, тој го потресе рацете на неговите придружници прво.Кога некој ќе го посети посетител беше третирана со чест. Многу од нив биле времето тој ќе се прошири својата облека или нудат перница тој седеше со некого, и, ако лицето одби, тој ќе инсистира на својот посетител прифаќање на поканата. Тоа беше неговата природа да се даде предност напотребите на другите на онаа на своја. На неговите придружници тој даде endearing имиња, и почестен нив со нарекувајќи ги со најдоброто од нивните имиња.

Абдула, син на Харит рече: "Никогаш не сум видел повеќе насмеани лице од Messenger на Аллах."

Anas ни кажува дека водата-носители на Медина, барајќи благослов, ќе му донесат нивните контејнери на вода кај Веровесникот на Аллах наутро и тој ќе макне во нив дури и кога времето беше студено.

Совршеност на пророкот Мухамед карактер, фигура и благослови

Дел 3

На лек

Сахих-SHEFA

од

Судија Abulfadl Eyad,

починал (1123CE - исламски Година 544H)

Пријавени

од

Гранд Muhaddith Хабиб Хафиз Абдула бен Садек

Ревидиран од страна на

Muhaddith Абдула Talidi

Адаптација

од

Слуга на Хадисот, Шејх Ахмад Дарвиш (арапски)

Khadeijah А. Стивенс (англиски)

Ајша Nadriya (индонезиски)

Авторски права 1984-2011 Allah.com Muhammad.com. Сите права се задржани. Услови на употреба - Авторски права / IP политика - Упатства

Милоста на пророкот и сомилост

Аллах вели: "Навистина, таму успеа да стигне до вас Messenger од вашиот сопствен, тој тагува за вашите страдања, и се грижи за вас, и е нежен, милостив кон верниците" (9: 128) и зборува за пророкот Мухамед велејќи: "Ние нема да ви испрати освен како милост на сите светови" (21: 107). (Шејх Дарвишдодаде: Алах го направи своето пророкот нежни диспозиција, грижа и милост опфати секој сектор на Неговото создание. Дел од совршеност на пророкот е дека Аллах го украсена со две од неговите Имиња кога Тој рече, "и е нежен, милосрден" (9: 128)).

Safwan рече: "Се колнам во Аллах, тој (пророкот) ми даде она што ми го дадоа. За мене тој (пророкот) беше најомразениот луѓе сепак тој продолжи да ми даде до тој стана најомилените на сите луѓе за мене. "

Рефлексијата еден гледа дека меѓу неговите милостив начин на справување со неговата нација беше дека тој направи нештата лесно за нив. Имаше работи што самиот ограничени од тоа како дека стравува оти тие би можеле да станат задолжителни за нив. На пример, рече тој, "Ако не бев милостив кон мојот народ, ќе морамим нареди да го користите употреба на siwak (исто така наречени miswaak или sewak што е hygienical заб чистење гранче од Arak, Peelu или Salvadora persica дрвја. Нејзините паста сега е додадена на спектар на паста за заби на сигналот, но тие се испуштени да се даде на пророкот Мухамед кредитот) секој пат кога ќе направи миење. "Што се подразбира под "мојот народ" се однесува на сите во текот на времето на пророкот и на оние кои ќе дојдат по него, се до последниот ден.

Милост на пророкот и грижа за својот народ дополнително се покажа во износ од време ќе се потроши во текот на ноќта во молитва и забранува на континуирано пост. Причината поради која тој не сакал да влезат во собата во рамките на Ka'bah беше страв дека тоа би можело да стане задолжително врз неговата нација.

Ако пророкот слушнале дете плаче за време на молитвата, неговата понуда љубов грижа беше евидентно. Тој ќе го скрати својот рецитирање и намалување на молитва најважен на минимум.

На пророкот тендер милост се гледа кога supplicated на Аллах вели: "Јас никогаш не треба да го проколне човек, или supplicate против него, нека биде за него добротворна организација, милост, молитва, прочистување, и приближување со која тој ќе се приближи до вас на денот на Воскресението. "

Дури и кога луѓето на пророкот го отфрли, неговата милост победи. Ние се потсетиме на времето кога архангел Гаврил, мир да биде врз него, дојдоа при Него, велејќи: "Аллах слушнале што вашата нација каже и нивното отфрлање на вас. Тој нареди Ангел на планини да ги почитуваат она што ќе му кажам да се направи. " Потоа,Ангелот на планините го повика и поздрави го велејќи: "Испрати ми да го направите она што сакате. Ако сакате јас ќе ги уништиме меѓу две планини Мека." Во својата понуда, се грижат милост, Пророкот одговорил: "Не, туку тоа е мојата надеж дека Аллах ќе донесе од нивните слабини оние кои ќеобожуваат Аллах и не се дружат нешто со Него. "

Дама Ајша, мајката на верниците, Аллах може да биде задоволен со неа, потврди дека секогаш кога пророкот беше даден на избор помеѓу две прашања тој секогаш го одбра полесно од двете.

Син Масуд е коментира ", Гласник на Аллах беше внимателен кога ни предупреди, бидејќи тој стравува дека тоа би можело да ни гумите."

Имаше прилика кога Лејди Ајша, мир да биде врз неа, се возеле на тврдоглави камила, при пророкот зборуваше нежно да ја велејќи: "Вие треба да бидеме милостиви" (така што другите можат да го следат нејзиниот пример).

На интегритетот на пророкот во Ветувања и семејни врски

Anas ни кажува подарок беше даден на пророкот и тој рече: "Однесете ја до таква-и-таква куќа дама, таа беше пријател на Khadijah и сакан неа."

Дама Ајша, Аллах може да биде задоволен со неа, рече: "Кога пророкот споменати Khadijah, јас не чувствував никаква жена има поголема предност од неа. Кога тој жртвуваа овци тој ќе испрати некои да нејзините пријатели, а кога нејзината сестра побара дозвола за влез тој беше среќен да ја види. "

Дама Ајша, исто така, рече: "А дама дојде до него и тој ја поздрави со добрина и распрашуваше за неа во должина. Кога таа замина на пророкот рече:" Таа се користи за да дојде кај нас кога Khadijah беше со нас. Одржување на ветувањата е дел од верувањето . "

Пророкот вели: "племиња на синовите тој-и-толку да не се моите пријатели, но таму се сродни на врските помеѓу нас, така што ние ќе ги третираат со добрина за сметка на нивниот сродство."

Ќерка на пророкот, дама Zaynab, Алах може да биде задоволен со неа, имале ќерка по име Umamah кого пророкот користи за да се носат на рамена. Кога тој prostrated тој ќе ја стави надолу, и кога тој застана дека ќе ги земе Umamah до.

"Амр, AS-Sa'ibs син рече:" Еден ден, додека на Messenger на Аллах седеше неговиот татко згрижувачко од цицалче дојде до него. Пророкот шират дел од својата облека за него, а човекот седна. Потоа, неговиот цицалче мајка дојде и тој се стави на другата половина од својата облека на спротивната страна, така што таапремногу би можеле да седат на него. Потоа, неговиот цицалче брат дојде и пророкот доби за него и нека неговиот брат седнат пред него. "

По Архангел Гаврил донесе пророкот Мухамед првиот Откровение, тој бил потресен и се вратил на својата сопруга Лејди Khadijah, Алах може да биде задоволен со неа. Таа веднаш го утеши и атестиран да правотата на неговиот карактер велејќи: "Се колнам во Аллах, да биде среќен. Алах никогаш нема да предизвика да тагувам.Да се ​​зачува врските на сродство, ќе им помогне на оние во неволја, вие сте гостопримливи за гости, и да им помогне на луѓето да се добие она што се должи на нив "(Како што објавија во муслиманските).

Смирението на пророкот

Иако Алах покрена пророкот на највисокиот чин и позиција тој остана исклучително смирен; нема трага од гордост беше некогаш забележани во него. Доказ за ова е кога му беше понуден избор помеѓу тоа да биде крал-пророк или обожавател-пророк и тој одбра второто.

Неговото смирение е дополнително покажа како татко на Umamah ни кажува, "Гласник на Аллах дојде до нас потпирајќи се на своите бастун, и добивме за него, но тој, во сите смирение, рече:" Не станувам како што е начинот на Персијците да ја покажат својата почит еден за друг. "

На самиот себе, на пророкот рече: "Јас сум слугинка. Јадам како слуга јаде и седам како слуга седи."

Пророкот никогаш не беше премногу горди да го посетат и да седат со најсиромашните луѓе и никогаш не ја одбил поканата на слуга. Тој ќе седи со своите придружници и се мешаат со нив и не беше придирчив каде што седевме. Како и за возење, тој ќе јаваат магаре и споделување на возење со друг, кој ќе се качи заднего.

Пророкот мразел прекумерна пофалби за себе и Омар ни кажува дека пророкот рече: "Не раскошен пофалби кон мене како што христијаните го прават на синот на Марија (од мене здружување во тројството.) Јас сум обожавател, така велат" на обожавател на Аллах и Неговиот Пратеник. "

Пророкот никогаш не избегнувана луѓе и Анас се однесува на приказната на една жена, чиј ментален капацитет беше под нормалните кои се состанаа на пророкот и рече: "Јас треба нешто од тебе." Наместо вртење ја однесе тој кажа: "Дојди, седни, мајка на толку-и-тој, јас ќе седат со вас во било која од патиштата во Медина доќе го добиете она што ви треба. "Анас отиде за да се каже дека тоа беше само по жената седна дека пророкот седна и тој остана со неа додека не се сретна нејзината потреба.

Anas дополнително фрла светло на смирение на Пророкот и запишано дека за време на конфликтот со племето Korithah тој јаваше на магаре со лигамент направени од дланка влакна. Дури и кога пророкот беше поканета да се јаде леб направен од груб јачмен и гранив путер тој никогаш не одбил поканата. Тојпонатаму ни кажува дека по отворањето на Мека, пророкот отиде на аџилак јава на монтирање со добро се носи седло над која беше поставена на истрошени ткаенина што само можеше да биде во вредност од четири дирами. И тој supplicated велејќи: "О Аллах, го направи прифатена аџилак без суетност или желбата назаработуваат углед ". Во текот на овој аџилак тој жртвуваа сто камили и хранат сите во Сити.

Понизност на пророкот е истакнат повторно по отворање на Мека кога тој влезе во градот со својот бенд на следбеници. Наместо да триумфален влез возел смири на Аллах, свиткувајќи главата толку ниско што таа многу скоро допрени во седлото на својот возење.

Меѓу многуте знаци на неговото смирение е дека пророкот рече: "Не ме преферираат над пророкот Јона, синот Мата е ниту се генерираат ривалството меѓу пророците, ниту пак сакаат мене во текот Мојсеј .... Да им остана во затвор како Јосиф, ќе морам одговори на поканата. " Некој некогаш рекол на пророкот "О најдобритена создавање! "Тој одговори:" Тоа беше Авраам ".

Дама Ајша изјави дека пророкот ќе работи во домаќинството, како и другите членови на неговото семејство, ослободи неговата облека од Скорбут, млеко овците и далноводи својата облека, и поправка неговите сандали.

Anas ни кажува дека секое женско кој служел во домаќинството на пророкот може да се одржи на раката и да го секаде каде што сака да оди се додека не ја задоволуваше потреба.

Еден човек дојде до пророкот и кога го виде него почна да трепери на сметка на плашливост, но пророкот го стави на леснотија веднаш велејќи: "Бидете мирни, јас не сум крал, јас сум син на една жена од Koraysh кој јаде суво месо. "

Во една друга прилика, пророкот и Абу Hurayrah отиде на пазар каде што Пророкот купи филе крпа. Тој му рече на трговец, "Измерете и потоа додадете некои повеќе." Човекот скокна да се бакнуваат раката на пророкот, но тој веднаш ја повлече својата рака велејќи: "Тоа е она што Персијците се направи со своитекралеви. Јас не сум крал, јас сум еден од твоите луѓе. "Потоа го зеде неговиот филе крпа и врши тоа велејќи:" Сопственикот е повеќе право да го носи својот имот. "

За правда на пророкот

На сите луѓе, пророкот беше далеку од сигурен, само, учтив и вистинито. Дури и неговите противници и непријатели никогаш не негираше овие квалитети. Пред тој бил повикан на prophethood тој беше повикан од страна на сите "доверливи". Син Исак изјави објаснето, "Тој беше наречен" сигурен "насметка на услуга на Аллах му дека му припаѓаат на концентрација на сите неоспорни квалитети на добрината. "

Кога станува збор за поставување на Црн Камен за време на обновата на Ka'bah секоја од водичи на Koraysh бара чест да се биде еден да се одржи на Стоун и жестока расправија која требаше да продолжи за неколку дена избија. За решавање на спорот сите се согласија дека првиот човек за да влезат вооколности на Ka'bah ќе биде судија. Пророкот беше првиот да влезат и тие рекоа: "Ова е Мухамед, сигурен. Ние сме задоволни со него", а спорот се реши спогодбено.

Ar Раби, син Khuthaym ни информира дека кога имаше спор меѓу две страни во "Време на незнаење" (пред-исламската дена) и Веровесникот на Аллах бил повикан да даде пресуда и дека ниту еден спорен неговата пресуда.

Пророкот н информира "Се колнам во Аллах, јас сум оној кој е сигурен на небесата и на оној кој е сигурен во земјата."

Дури и Абу Jahl, чија омраза на пророкот е добро документирано му рече: "Ние не ти се јавам лажго, туку велиме она што го донесоа е лага." Потоа Аллах испрати надолу стихот: "Знаеме што велат saddens можете Тоа не е вас, кои тие негираат какво;., Но штетата-сторителите негира стихови или Алах"(06:33).

Кога Ираклиј, царот на Рим испитуваат Абу Sufyan за веродостојноста на пророкот тој праша: "Дали некогаш сте го сомневаат дека е лажго пред тој рече дека она што вели тој?" Абу Sufyan одговори: "Не"

Кога станува збор за жените, се наведува во хадис дека пророкот никогаш не допре жена врз кого тој не имаат права.

Али опишани Пророкот вели: "Тој беше најмал вистинито на луѓе."

Пророкот Мухамед рече на народот: "Аллах помилуј вас, кој ќе биде само ако не сум само? Ако јас не сум само јас ќе пропадне и ќе ја изгуби."

Дама Ајша, мајката на верниците, Аллах може да биде задоволен со неа, потврдува кога пророкот беше даден на избор помеѓу две прашања тој секогаш го одбра полесно од двете се додека тоа не беше грешни. Ако тоа беше грешна тогаш тој беше најдалеку на луѓето од тоа. "

Имам Али, Алах може да биде задоволен со него, рече тој слушнал пророкот каже, "Имаше само два наврати кога бев блиску до неправилна практика се практикува од страна на луѓе во текот на" Време на незнаење и на двете прилики Аллах ме спречи. Никогаш не сум се смета прави ништо како нив и оттогашАллах ме почестија со неговата порака. Еден од два наврати се случи една ноќ, кога го прашав едно момче кое беше моите колеги говедар, да се види на овците за мене додека бев во Мека да ја поминат ноќта. Како што се приближуваше, слушнав за играње на флејти и тапани доаѓаат од една од куќите во Мека како што тие го прославибрак нечија. Јас бев штотуку седна да се види, кога одеднаш, моето чувство за слух престана и јас обзеде сон, и ништо друго освен топлината на сонцето ме разбуди и се вратив без учествуваа. Истото се случи и друг пат, и оттогаш јас никогаш не смета ништо несоодветно ".

Надмениот Финес и располагањето на пророкот

Придружници Абу Sayeid Ал Khudri забележани држење на пророкот време на состаноците. Тој ни кажува дека во повеќето наврати тој ќе седи со рацете споени околу нозете што ги влечат до неговиот стомак. Џабир, син Samura изјави дека пророкот седеше со скрстени нозе.

Како и за начинот на кој пророкот одеше, тој наклонети напред, слично на начинот на кој еден прошетки кога се случува долу падина. Исто така, се пријавени дека додека тој пешачеше концентрирани тој, неговиот темпо беше умерен и тој ниту се одеше брзо, ниту пак тој ја следеа истата динамика.

Абдула, рече синот Масуд е "Најдобар водство е дека на Мухамед".

Џабир, син Абдула информира дека "Зборовите на Messenger на Аллах домот, во својот начин на изразувањето и течеше лесно."

Дама Ајша, Аллах може да биде задоволен со неа, ни кажува дека кога тој зборуваше пророкот ќе го каже на таков начин што едно лице може да смета неговите зборови, доколку сака да го стори тоа.

Пророкот ќе парфем себе и бил познат на љубовта мирисна арома и парфем. Тој ги користи често и ги охрабри нивното користење велејќи: "Јас се направени љубов три нешта во овој свет на твое - жени, парфем, но свежина на моето око е во молитва."

Пророкот забранив луѓето да се надмине храна и пијалок, и им нареди да јадат она што е во близина на нив. Тој ја пофали употреба на заб-стик, чистење меѓу прстите на рацете и нозете, и чистење на телото вклучувајќи го и отстранувањето на срамни влакна.

Апстиненцијата на пророкот

Ние веќе споменавме многу традиции со ликот на пророкот е поедноставен стил на живот во претходните делови и е доволно да се каже дека тој е задоволен со малку, и се сврте настрана од световните атракции.

Во повеќе наврати на пророкот му беше дадено богатство на светот, но сепак тој не ги чуваат, а, тој веднаш им даде далеку, и кога умрел тој го поседуваше ништо освен својот оклоп, што ги жртвувала за Евреин, така што тој може да се хранат неговото семејство. Неговата молба за неговото семејство беше: "О Аллах, направиобезбедување на семејството на Мухамед храна без вишок. "

Дама Ајша, Аллах може да биде задоволен со неа, рече: "Гласник на Аллах никогаш не беше неговиот пополнете леб за три последователни дена до денот кога почина."

Дама Ајша, Аллах може да биде задоволен со неа, потврди, "Гласник на Аллах остави ниту еден Дирхам ниту динар, ниту овца, ниту камила."

Син на Ал Харит е, Амр, рече, "Гласник на Аллах оставил само својата оклоп, неговата мазга и некое земјиште што тој надарен како добротворни цели."

Дама Ајша, Аллах може да биде задоволен со неа, рече: "Кога тој почина, немаше ништо во неговата куќа која суштество можел да јаде, освен некои јачмен на еден од моите полици."

Дама Ајша, Аллах може да биде задоволен со неа, рече: "Ние, семејството на Мухамед понекогаш ќе одат за еден месец без осветлување оган; немаше ништо освен датуми и вода." И Абдур Рахман, "Awfs син ни кажува дека во времето на смртта на Веровесникот на Аллах, тој и неговото домаќинство не требадури и колку нивните пополни на јачмен леб. ", рече, исто така, Ајша, Абу Ummamah Ал Ансари и Абас син.

Син на Абас, ни кажува дека Веровесникот на Аллах и на неговото семејство, нема да најдам ништо за нивните вечера на многу последователни ноќи.

Од Anas учиме на навиките за јадење на Messenger на Аллах рече: "Тој не јаде надвор на маса или од една чинија. Ликовна леб не беше направен за него ниту варени овци."

Што се однесува до креветот на пророкот тоа беше кожа полнета со дланка влакна. Тоа е исто така, објавија дека понекогаш тој спиеше на креветот направени од дланка јаже кој остави траги на негова страна.

Стравот на пророкот на Алах, и интензитетот на неговата Богослужба

Стравот на пророкот на Алах, неговата послушност кон Него, и интензитетот на неговата обожаваат Алах беа вкоренети во своето знаење на својот Господ.

Абу Hurayrah ни кажува дека Веровесникот на Аллах би рекол, "Ако сте знаеле она што го знам, ќе се смееш, но малку и плачете многу." Абу Dharr додаде дополнителни информации ни кажува дека тој рече: "Не гледам она што не го гледаат и го слушате она што не го направи. На небото плаче надвор, и таа извикува со право. Имане е на едно место во него, ширината на четири прсти, кое не содржи ангел чија челото е легнуваат на Алах. Од Алах, ако знаеш што знам, ќе се смееш, но малку и плачете многу, а вие не би уживале жени во вашиот легла, а ќе излезат на високатаместа вреска на Аллах .... "Абу Dharr коментира" Дали тоа би бил падна дрво! "

Дама Ајша, сопруга на пророкот, мајка на верниците и неколку од дружината вклучувајќи Абу Hurayrah ни каже дека пророкот ќе застане на молитва толку многу што неговите нозе стана потечени. Кога бил запрашан зошто тој самиот оптоварени на таков начин кога Алах веќе му даде покриеност статусотна простување за минатите и идните гревови (со заштита од падот во грев), тој одговорил: "Не треба да ми биде благодарен обожавател?"

Дама Ајша, Аллах може да биде задоволен со неа, го опиша пророкот, како да бидат непоколебливи во секој нешто што го правеше и ме праша неговите придружници, "Кој меѓу вас може да го направи она што тој не можеше да стори?"

Пророкот ќе постат многу и Лејди Ајша, мир да биде врз неа, ни кажува, "Тој би брзо, додека ние рече:" тој нема да запре постот! Тој, исто така, ќе се воздржуваат од постот, додека ние би помислил, "Тој нема да брза." Син на Абас и Ум Салама рече истото.

Anas рече: "Ако не очекувате да видите го моли во ноќта ќе најдете него се моли, и ако не се очекува тој спиеше ќе најдете него спие."

Една ноќ син Малик е, AWF бил присутен кога пророкот самиот подготвени да се моли и забележа дека пред Пророкот го направи своето миење тој се користи заб стап (siwak), а потоа застана на молитва и тој се молеше заедно со пророкот За време на неговата рецитирање на поглавјето " на крава ", тој ќе престане и supplicateАллах откако тој рецитираше еден стих во врска со милост и по тој рецитираше еден стих се однесува на казната тој ќе престане и да побара засолниште кај Аллах. Неговите поклони беше должината на неговата положба и тој би рекол, "Exaltations биде на Сопственик на световна земјата и целиот универзум со своите ангели,на величие и моќ. "Потоа тој prostrated и рече нешто слично. Потоа ги рецитирал поглавјето" Куќата на Имран "и така натаму, поглавје по поглавје. Hudhayfa рече, исто така, додавајќи дека пророкот ќе се поклонуваат за иста должина на времето како негов стои, и тој ќе седи за слична должинапериод помеѓу две метании. Тој ќе застане и ја рецитираат крава глава, Куќата на Имран и поглавја на маса.

Дама Ајша ни кажува дека Веровесникот на Аллах ќе застане во текот на целата ноќ рецитирање еден стих од Коранот.

Син пепел Shankhir, Абдула ни кажува дека тој отиде да го видиш Messenger на Аллах и го најде молитва. Како што тој се молеше тој слушнал цимолејќи доаѓаат од градите и звукот беше сличен на вриење на голем сад.

Пророкот изјави неговите придружници дека побарал Аллах да му прости сто пати на ден. Во друга нарација се пријавени седумдесет пати на ден.

Квалитетите на Нобл Пророците на Аллах

Секој благородна пророк и гласник на Аллах е благословена со совршена расположение, мир да биде врз сите нив. Тие беа убав и нивната лоза благородна. Нивниот карактер е добро како и нивното однесување. Тоа е затоа што сите тие поседувале атрибутите на совршенството. Тие водени конкомплетна кодот на човечкиот духовен однесување кое требаше да биде завршен до пророкот Мухамед и се практикува доблесни дела за сметка на нивниот ранг се од најблагородните и нивниот степен суштество од највисоките.

Аллах ни кажува дека Тој ја преферираше некои од пророците и гласници над другите со Неговите зборови, "на овие амбасадори, Ние претпочитаат некои над другите За некои Аллах зборуваше,. И некои Ја крена во ранг Дадовме Исус, синот на Марија. , јасни знаци и го зајакна со Духот на чистота (Габриел) "(2: 253). Тој исто така ни кажува, "и ние ги избра, од знаењето над народите (од своето време)" (44:32).

Пророкот Мухамед вели: "Првата група да влезат во рајот ќе биде како полна месечина ...... секој човек ќе биде во висина на нивниот татко Адам кој беше шеесет лакти високи."

Опис на неколку од пророците се направи познат на нас од страна на пророкот Мухамед, кој ни кажува, "Видов Мојсеј, тој беше тенки со брановидна коса и носот беше долго со мало зголемување во средината. Тој личи на мажите на Shanu 'а. видов Исус, тој бил на средна висина со црвеникава лице, самокако ако тој излезе откако земе топла бања. "

Од себе на пророкот рече: "Меѓу потомци на Авраам, Јас сум оној кој најмногу го личи."

Пророкот даде дополнителни информации за Мојсеј велејќи: "Тој е како и најдобрите мажи некогаш сте виделе со темна тен."

Абу Hurayrah ни кажува, "По пророкот Лот, Аллах не го испрати пророк

освен дека тој е од најелитните припадници на својот народ.

Кога Ираклиј (император на Рим), на прашањето за пророкот рече тој, "Јас ви испрашуван за неговата лоза и ти ми рече дека тој е благородна лоза. Тоа е карактеристично за сите амбасадори кои беа испратени, сите беа од благороден лоза. "

Постојат многу референци за пророци и гласници кои беа најпосакувана од Аллах во Светиот Куран, од кои некои се наведени подолу:

На пророкот работа, Аллах вели: "Откривме него да бидат трпеливи, добар обожавател и тој беше покајникот" (38:44).

На пророк Јован, Аллах вели: "'О Јован, се држат до книга" и Ние го дарува пресуда, додека уште едно дете, и нежност од нас и чистота, и тој беше претпазлив, во чест на своите родители, да биде ниту арогантен, ниту бунтовен . мир да биде врз него на денот тој е роден и денот кога умира, и нана денот кога тој се подига жив "(19: 12-15).

Тој исто така ни кажува од времето пророкот Захарија, мир над него, доби добри вести од син, "Аллах ви дава мило вести на Јован, кој ќе потврдите збор од Аллах. Тој ќе биде господар и чиста, а пророк и од праведните "(03:39)

Аллах ни кажува, "Алах избра Адам и Ное, Домот на Авраам и на Домот на Имран над сите светови" (3: 33-34).

На пророк Ное Тој вели: "Тој беше навистина благодарен обожавател" (17: 3).

На пророкот Исус Тој вели: "Кога ангелите рече:" О Марија, Аллах ви дава мило вести на зборот (да биде) од Него, чие име е Месија, Исус, синот на Марија. Тој ќе биде почестен во овој свет и во вечен живот - и тој ќе биде меѓу оние кои се блиску "(03:45)

Алах го цитира Пророкот Исус, кој рече: "Јас сум обожавател на Аллах Аллах ми даде книгата и ме тераше на Пророкот (Тој ме направи) вид на мајка ми;... Тој не ме натера да арогантен, unprosperous Тој ме направи да се биде благословен каде и да сум, и Тој ме обвинет за молитва и милосрдие за онолку долго колку што можамќе живее "(19: 29-31).

Во однос на Мојсеј Аллах рече: "Верниците, не се како оние кои боли Мојсеј" (33:69).

Пророкот Мухамед, ни кажува дека пророкот Мојсеј, Божјиот мир над него, беше срамежлив човек кој се покриени. Ниту еден дел од неговото тело беше виден на сметка на неговата срамежливост. Алах го цитира Мојсеј како вели: "Но, мојот Господ ми даде расудување и ме направи еден на амбасадорите" (26:21)

Неколку од пророците се споменати од Аллах во Куранот како вели на своите луѓе: "Јас сум за вас чесен Месинџер" (26: 107).

Осврнувајќи се на Мојсеј, вели Аллах, "Еден од две жени, рече," Татко, вработи него. Најдобар кој може да се вработи, е силна, искрен. " (28:26). И за нивниот печат, Аллах вели: "Бидете трпеливи, како гласници на сила беа трпеливи, и не го забрза за нив. На Денот кога ќе го видат она што тие имаатбеше ветено, тоа ќе биде како да не остане освен еден час на ден. (Ова Куранот е) пренос! Било се уништуваат, освен народот на злосторниците (46:35).

Во однос на Авраам, вели Алах "Му дадовме Исак и Јаков и водени двете, и ние водени Ное пред нив, меѓу неговите потомци беа Давид и Соломон, Јов, Јосиф, Мојсеј и Арон - Како такви, ние доплата на good- сторителите, и Захарија, Јован, Исус и Илија, секој беше на праведните, иИсмаил, Елисеј, Јона и Лот. Секој Ние најпосакувана над светови како што направивме нивните татковци, нивните потомци и нивните браќа. Ние ги избрале и ги води на вистинскиот пат. Таков е насоки на Аллах од него, тој водичи кого Тој ќе од неговите верници. Се тие поврзани (другите со него), нивнитеподвизи ќе имаат навистина е поништено. Оние, ние им го дадовме на книгата, расудување, и Prophethood. Ако овие не верувам тоа, Ние го довери на други кои не верувам во тоа. Тие беа кои Аллах водени. Следете потоа нивните насоки и да каже, "Јас не побара од вас плата за тоа. Навистина, тоа епотсетник на светови "(6: 84-90)..

Аллах го опишува пророци и пренесувачи, како носителите на многу убави квалитети; право акција, одбраната, расудување и пророштво, мир да биде врз сите нив.

Во врска со Исак, Аллах ни кажува дека ангелите рече на Авраама: "'Немаат страв, и му даде мило вест дека тој требаше да имаат познавања син" (51:28). Во врска со Исмаил, првиот син роден на Авраам, Аллах вели: "И Ние му даде мило вести на многу нежен син" (37: 101).

Аллах вели: "Се обидовме нација фараонот пред нив благородна Messenger дојде до нив (велејќи):" Бидете послушни на мене О верници на Аллах, јас сум искрен Messenger. "(44: 17-18).

Во време кога Авраам беше за да ја исполни својата жртвено визија на неговиот син, Исмаил му рече: "Татко, не како што се нареди (од Аллах) Аллах сака, ќе ме најдете еден од оние кои се цврсто." (37: 102).

На Исмаил, вели Аллах: "И се спомене во книгата, Исмаил, тој исто така беше верен на своето ветување, гласник и пророкот И тој им наредил на своите луѓе да се моли и да им даде добротворни цели и својот Господ е задоволен со него.". (19: 54-55)

Аллах ни кажува дека Соломон бил "одличен обожавател, тој беше покајникот" (38:30).

Аллах ги повикува нас да се запамети, "Исто така, не заборавајте Нашите верници Авраама, Исака и Јакова, оние на моќ и визија. Всушност, ние ги прочистува со најчистиот квалитет, сеќавањето на вечен живот. Навистина со нас, тие се меѓу избраник; одлични "(38: 45-47).

Давидов, Тој вели: "Нашиот обожавател Дејвид, човек на моќта. Тој беше некогаш вртење во покајание" (38:17), и "Ние го направи своето царство силна и му даде мудрост и одлучувачки говор" (38:20) .

На Јосиф, Аллах вели: "Тој (Јосиф) рече:" Дај ми задолжен за складиштата на земјата, јас сум запознаен чувар "(12:55).

На Мојсеј, Аллах вели: "Тој (Мојсеј) рече:" Ако Алах сака, ќе ме најдеш пациентот. "(18:69).

Аллах споменува изрека на Shu'aib: "Навистина, ќе ме најдеш, ако Аллах сака, меѓу добрите" (28:27). И: "Јас не сакаат да одат зад вас, земајќи ги за себе она што ви го забрани. Барам, но за реформа колку што можам" (11:88).

На Лот, Аллах ни кажува, "За многу, донесе пресуда и знаење" (21:74).

Аллах ни кажува, "Тие се натпреваруваа едни со други во добри дела и ги повика нас од копнеж и стравопочит, и тие биле понизни за нас" (21:90).

Постојат многу хадиси кои детално парична казна квалитети и карактеристики на пророците.

Пророкот Мухамед, го опиша благородна лоза на пророкот Јосиф, велејќи: "благородна син на благородни син на благородни син на благородни човек, Јосиф, син на Јаков, син на Исак, синот на Авраам пророкот., Син на пророк, син на пророк, син на пророк. "

Тој, исто така, рече, "Очите на пророците заспа, но нивните срца не спијам."

Абу Hurayrah слушнале пророкот каже, "Рецитација беше лесно за него. Тој ќе нареди негово планината и да ја претвори лабава, и ќе заврши неговата рецитирање пред неговото монтирање залута надвор."

Дејвид јаделе само од трудот на своите раце и ќе побара Алах да се грижат за него од работата на својата работа, така што тој не би требало да земе нешто од државната каса. Аллах ни кажува: "И Ние омекнат железо за него, (велејќи)" Направи големи капути на пошта и мерење на нивните врски и. '"(34: 10-11).

Пророкот Мухамед им кажал на своите придружници, "Молитвата Аллах сака најмногу е онаа на Давида, и брзо Аллах сака најмногу е дека на Давид. Тој ќе спие за половина од ноќта, застане за една третина и да заспие за шестина. Тој ќе постат алтернативна дена. Носел волна и спиеја на косата. Тој јадел јачмен лебсе меша со сол и пепел.

Пророкот Мухамед зборуваше за испитувања на претходните пророци велејќи: "Некои од пророците пред мене беа тестирани со сиромаштијата .... Тие претпочитаат испитувања како сакате подароци."

Овие извештаи ги имаат сите се снимени и совршен атрибути на пророците и гласници заедно со нивните добар карактер, убав карактеристики и квалитети се добро познати. Треба да се прочита во спротивност со овие извештаи во други книги, знаат дека историчарот или коментатор е меѓу лошо информирани.

Ние веќе се зборува за неколку од пофалба квалитети на пророкот, неговата одлична доблести и совршена атрибути, и да ви донесе доволно докази преку сигурни извештаите дека сите овие квалитети се вистинити. Сепак, мора да бидат свесни дека овие извештаи се само примерок и дека постојат толкумногу повеќе да научат, ги собираме и студија.

ОПИС

НА ПРОРОК

ОД TIRMITHI

На лек

Сахих-SHEFA

од

Судија Abulfadl Eyad,

починал (1123CE - исламски Година 544H)

Пријавени

од

Гранд Muhaddith Хабиб Хафиз Абдула бен Садек

Ревидиран од страна на

Muhaddith Абдула Talidi

Адаптација

од

Слуга на Хадисот, Шејх Ахмад Дарвиш (арапски)

Khadeijah А. Стивенс (англиски)

Ајша Nadriya (индонезиски)

Авторски права 1984-2011 Allah.com Muhammad.com. Сите права се задржани. Услови на употреба - Авторски права / IP политика - Упатства

Опис на пророкот

од Tirmithi

Суштината на ова дело е извлечена од збирката на Пророчки Цитати од познатиот компајлерот и предавател имамот Tirmithi

Генеалогија пророкот Мухамед

Неговите родители беа Aminah ќерка на Wahb и Абдула син на Абд Ал Muttalib, син на Хашим, син на Абд Manaf, син на Ksay, син на Kilab, син на Murrah, син на Ka'b, син на Lu'ayy, син на Ghalib, син на Fihr, син на Малик, син на Надир, син на Kinanah, син на Khuzayma, син на Mudrikah, син на Си,син на Mudar, син на Nizar, син на Ma'ad, син на Аднан, до пророкот Исмаил, син на пророкот Авраам, на пророкот Адам. Помеѓу пророкот Авраам и пророкот Адам имало околу 30 генерации меѓу кои беа пророци. Мир над сите пророци.

На пророкот благороден карактер, природа и Апокрифни

Нема писмен опис на нашата сакана пророкот некогаш може да го правда со неговата исклучителна убавина. Дама Ајша, жената на Пратеникот, Алах може да биде задоволен со неа, го опиша како поубав од пророкот Јосиф, чии handsomeness предизвикани сопругите на министрите за фараонот да воздишка кога тие фатенивид него, како тие јаделе предизвикува ножевите да се лизга и да повредат нивните раце. Таа рече: "Ако пријателите на Zulayka видел блажениот лицето на Messenger на Аллах ќе ги намалија своите срца, наместо на своите раце!"

Сличност на пророкот на Авраама

Пророкот вели: "пророци беа прикажани за мене. Видов Мојсеј, Божјиот мир над него, тој имал тенки телото, како човек од племето Shanuah. Видов Исус, Божјиот мир над него, од сите оние што имаат види, Urwah, син на Масуд е најблиску во сличност со него. Го видов Авраам, мир над него, иод сите оние што сум го видел јас најмногу личи на него. "

Лицето на пророкот

Неговиот тен е опишан како нешто фино пченичен во боја или блиски до неа со црвеникава тонови. Неговото лице беше прозрачна, речиси круг, но не круг, и често во споредба со убавината на полна месечина, кога го достигна својот зенит.

Тој имаше широка челото и веѓите беа одвоени и дебели со густо парична казна коса. Кога пророкот стана незадоволни вена меѓу веѓите стана зголемени. Неговите очи беа џет-црна и неговите трепки долго, mascared со Кол направени од ithmid дека тој се применува трипати да секое око пред спиење.

Носот беше видливо истакнати. Образите беа мазни и добро покриени додека неговиот пропорционално совршен уста беше ниту голем, ниту уште мал. Неговите заби беа светли, и рамномерно распоредени, сепак, во просторот помеѓу неговата предните заби беше малку поголем. Како и за дебелината на брадата, тоа бешегусти.

Неговата коса беше малку брановидна, понекогаш тоа беше скратена и во други времиња тој го носеше речиси рамо должина. Кога неговата коса имаа тенденција да се разделат во средината тој го носеше тој начин, во спротивно тој не го облекува во таа мода. Неговата навика е да се користи масло на косата и со цел да не почвата неговиоттурбан ќе се одржи парче ткаенина помеѓу него и неговата коса. Кога тој беше на аџилак во Мека, тој ќе си ги избричат ​​својата коса.

Пророкот ќе се облекуваат коса и брада користење на десната рака. Тоа не беше неговата практика да се облекуваат коса секој ден, всушност, тој тоа забрането, освен ако постои оправдана причина и би се облекуваат косата секој трет ден.

Подоцна во животот, пророкот имаше неколку сребрени влакна на слепоочниците. Тоа е се изјасниле дека се движи меѓу четиринаесет и дваесет. Точноста на овие извештаи е подеднакво валиден како тие дојдоа во текот на еден период на време. Еден ден, кога Абу Бакр прв забележал среброто влакната, рече тој, "О Messenger на Аллах,сте станале стара ", при пророкот рече:" рецитирање на поглавјата HUD, Waki'ah, Mursalat, Amma и Kukkirah го направија мене стар. "

На пророкот вратот, рамената, печат и торзото

Пророкот имаа добро опфатени широк рамената и помеѓу нив се постават Печат на неговиот prophethood. Печатот беше парче покрена месо приближно со големина на јајце гулаб е опкружен со коса.

Помеѓу неговиот широк градите и папокот се зголеми тенка линија на косата, како и за неговите коски биле голем и добро строен. Тој беше човек со средна раст, ниту тенки ниту масти.

Нозете на пророкот

Стапалата на нозете беа целосно fleshed додека неговиот потпетици беа мали.

Начин на пророкот на одење

Постојат оние кои се на мислење дека тој одеше со брзо темпо, додека други велат дека тоа значи дека тој се потпираше напред малку како одеше; и третиот мислење е дека тој крена ногата присилно. Ние, исто така, да научат дека одеше сталожено и се долги чекори, наместо кратки оние. Ние знаеме дека тојникогаш не одеше вообразено со градите умирам со гордост, ниту пак тој протривам нозете како што одеше.

Начин на пророкот на гледање

Постојат два хадис од кои една вели дека е негов обичај секогаш да се погледне надолу кон земјата, а другата вели дека тој погледна нагоре кон небото. Пророчката цитати да не се контрадикторни еден на друг како пророкот во ден-за-ден работи, скромно погледна кон земјата, додека кога тој чекаоткровение дека ќе се погледне кон на небото. Тој никогаш не се загледа во ништо.

Висина на пророкот

Тоа е објавија дека тој беше малку повисок од просечниот маж, сепак, кога тој беше меѓу високи луѓе неговата височина е чудесен изменета, така што тој стана повисоки од оние во неговата компанија.

Години на пророкот

Во врска со неговата возраст научници на исламот се на мислење дека постои разлика во мислењата, бидејќи некои придружници не смета на годината тој е роден и годината на неговата смрт. Консензусот е дека тој бил шеесет и три години, кога тој беше погребано.

Капење на пророкот

Ниту една од жените на пророкот и на неговото семејство, видов неговиот приватен делови, ниту пак тој се види нивни.

Комуникација на пророкот

Кога пророкот зборува за никого, тој не само ќе се сврти своето лице со цел да разговараат, туку тој би било да се претвори целото тело кон таа личност, или пак неговото лице и торзо со цел да се зборува со лицето директно; тој не бил горд човек. Тоа не беше неговата практика да се загледувам на страна, кога тој зборувашесо никого. Неговиот говор беше намерно и јасни, така што оние кои седат во неговата блажена компанија ќе се сеќава на она што тој го рече. Кога тој сакал да го истакнам еден момент, тој ќе го повтори три пати.

Тоа не беше негов обичај да се занесе во несериозни разговор.

Начин на пророкот на Потпрен

Пророк ќе се потпреме против перница поставена на левата страна, сепак, тој никогаш не се потпре ништо додека јаде.

За време на неговата последна болест, Fadl влезе во неговата соба и го најдоа облечен во жолта бенд околу челото. Откако се разменуваат честитки побарал Fadl да ги заостри бенд околу неговата благородна главата, што тој го направи. Потоа, тој седна и застана поддршка на себе на рамо Fadl и влезе во џамија.

Кога Messenger на Аллах бил болен тој ќе се одмори главата од една од неговите жени или придружници. Кога тој починал, неговата глава беше потпрена врз дама Ајша, Аллах да биде задоволен со неа.

На пророкот јадење и пиење

Тој јадеше со десната рака и ќе лижат прстите чисти на тој начин со користење на помалку вода, бидејќи водата беше малку. Понекогаш тој се користи три прсти, кон другите пет.

Тој н