www.Allah.com

www.Muhammad.com

 

На патувањето на својот живот со

Пророкот Мухамед, пророкот на Алах

или

Милениумските Житие на пророкот Мухамед

од

Khadeijah А. Стивенс (Khadeijah Абдула Дарвиш)

Khadeijah Абдула Дарвиш

Siti Nadriyah (индонезиски)

Mardiyah (јавански)

Авторски права 1984-2014 Allah.com Muhammad.com. Сите права се задржани.

 

Ве молиме дистрибуирате како подарок без никакви трошоци, дури и во непрофитна компанија

 

Како изгубени сум јас, а уште помалку повеќето муслимани на запад, кои немаат пристап до такви сознанија. Наместо тоа тие имаат само никаква идеи од кои повеќето биле измислени од страна на другите и лишен од сите важноста и често се дизајнирани да ги доведат во заблуда. Ве молиме да уживаат во оваа едноставна Био (seerah) од самиот почеток.

Рајан O'Maellie

Денвер, Колорадо, САД

 

Навистина уживав читањето на оваа голема фасцинантен истражување на пророкот од семејството Дарвиш, што е далеку повеќе фасцинантен и поголема работа од онаа на Мухамед Husayn Haykal и Мартин Lings. Мислам дека тоа е да престанам фер да се каже дека "Мухамед: Неговиот живот Врз основа на Први Извори" на МартинLings загуби својот статус се признати во целиот свет како дефинитивен биографија на пророкот во англискиот јазик во работата на Ана и Ахмед.

Проф Хасан Alfatih Qaribullah

Претседател, Ум Durman исламски универзитет

Судан

 

Аллах е арапскиот збор за Создателот

Исламот е арапскиот збор за доставување на Алах

Арапски значи "Алах пофалби и дава мир на пророкот"

и рече како (Сала Аллах alihi wa sallam)

СОДРЖИНА

Предговор Ираклиј и вие

Вовед Директорите на исламот

Глава 1 пророкот Авраам и Првата куќа на Аллах на Земјата

2 глава Новиот гувернери на Мека

Глава 3 Хашим

Глава 4 Абд Ал Muttalib

Глава 5 заветот

Поглавје 6 Свадбата на Абдула да Aminah, родителите на пророкот Мухамед

Поглавје 7 Незаборавни Година на Слон

Поглавје 8 од раѓањето на последниот пророк на Алах, Запечатување на Prophethood

Глава 9 животот во пустината

Поглавје 10 нов живот во Мека

Глава 11 Раните години

Поглавје 12 Брак

Поглавје 13 Zayd

Поглавје 14 Ka'bah

Глава 15 Али, син на Абу Талиб

Глава 16 Prophethood

Глава 17 Откровение, ранг на Пророците, месинџери и Арх Ангел Габриел

Глава 18 чудесното Куранот

Поглавје 19 Рано Откровенија

Глава 20 Прво да се верува

Поглавје 21 Карактеристиките на предвремените муслиманите

Поглавје 22 хиерархијата на Koraysh

Глава 23 заповед да го проповеда

Глава 24 Koraysh и Абу Талиб

Поглавје 25 Tufayl од Јемен

Поглавје 26 претпристапна исламски услови во Yathrib

Поглавје 27 Бунт во Мека

Поглавје 28 Обид за поткуп

Поглавје 29 Ан-Nadr, син на Ал Харит

Поглавје 30 Прогонството

Глава 31 eavesdroppers

Поглавје 32 Валед, шеф на Makhzum

Глава 33 Разделување на Месечината

Глава 34 идолопоклонство Преку Недостаток на Божествено водство - конверзија на Омар, син на Khattab

Глава 35 дружината мигрираат на Абисинија

Глава 36 Делегацијата од Абисинија

Глава 37 бојкотот

Глава 38 Престанување на бојкот

Глава 39 Година на Тагата

Глава 40 наследник на племето на Хашим

Глава 41 Патување Ta'if

Глава 42 Абу Бакр и Talha

Глава 43 дружината им пријде на своите Прогонството

Глава 44 Визија

Глава 45 пораката и племиња

Глава 46 Ноќ Патување и Возвишување

Глава 47 шестемина од племиња Khazraj и AWS на Yathrib

Глава 48 Madinat Ал Наби, градот на пророкот

Глава 49 сатаната посетител од Najd

Глава 50 Koraysh обид да се убие на пророкот

Поглавје 51 за миграција

Глава 52 Време за ребалансот

Глава 53 Кодексот на исламската Братство

Глава 54 Евреите од Медина

Глава 55 Смртта на Две дружината и два противници и Првата роден во Медина

Глава 56 закана од Мека

Поглавје 57 втора година по миграција

Глава 58 Предигра на Средба на Бедр

Глава 59 Средба на Бедр

Глава 60 Одмаздата на Билал и на прогонетите

Глава 61 пленот од војната

Глава 62 Смртта на Леди Rukiyah

Глава 63 Пристигнување на затвореници

Глава 64 Враќање на Koraysh

Глава 65 Три Резолуции

Глава 66 свршувачката и бракот на Лејди Фатима

Глава 67 "Кога ќе се допре со добра среќа, тие тагуваат."

Глава 68 место на пазарот, од племето Kaynuka

Глава 69 Заклетвата на Абу Sufyan и инциденти на Sawiq

Глава 70 дама Hafsah, ќерка на Омар

Глава 71 Барањето на Лејди Фатима

Глава 72 Карванот en-пат во Ирак

Глава 73 увертира на Средба на Ухуд

Глава 74 Писмо

Глава 75 Средба на Ухуд

Глава 76 Враќање на пророкот во Медина

Глава 77 ден потоа Ухуд

Глава 78 Откровенија врска Ухуд

Глава 79 дама Zaynab, ќерка на Khuzaimah

Глава 80 заговор за убиство на пророкот

Глава 81 племето Ан-Надир објави војна

Глава 82 Смртта на Леди Zaynab

Глава 83 племето на Асад, син Khuzaimah е

Глава 84 Абдула, началник на Lehyan

Поглавје 85 на вториот состанок на Бедр

Глава 86 Петта година

Глава 87 Салман од Персија

Глава 88 шема на животот јавува

Глава 89 дама Zaynab, ќерка на Jahsh

Глава 90 Одмаздата на племето на Ан-Надир

Глава 91 Koraysh Подгответе се за напад

Глава 92 Средба на ровот

Глава 93 последиците

Глава 94 Смртта на Sa'ad Mu'adhs син

Глава 95 Koraysh караван

Глава 96 племето Mustalik

Глава 97 ѓердан на Лејди Ајша

Глава 98 маѓепсан Лие

Глава 99 Mustalik пленот од војната

Глава 100 увертира на отворањето на Мека

Глава 101 Договорот од Hudaybiyah

Глава 102 бегалци од Мека

Глава 103 Откажување на Клаузула

Глава 104 компресори врз Јазли

Глава 105 Време е за тага, време за радост

Глава 106 Бракот помеѓу пророкот и Лејди Ум Habibah

Глава 107 Евреи од Khaybar

Глава 108 март до Khaybar

Глава 109 настаните од Khaybar

Глава 110 дама Safiya, ќерка на Huyay

Глава 111 победничката Пристигнување

Глава 112 писма на Пратеникот на владетели

Глава 113 племиња Hawazin и Ghatfan

Глава 114 Судењето на богатство

Глава 115 доаѓањето на даровите од Muqawqas, поглаварот на Кристијан, коптски црква во Египет

Глава 116 Umrah - помалку Аџилак

Глава 117 спорот што настана од сакањето нега

Глава 118 Тарнер на срцата

Глава 119 осмата година

Глава 120 на границата со Сирија племиња

Глава 121 племиња Бакр и Khuzah

Глава 122 Патот за Мека

Глава 123 Мирно Отворање на Мека

Глава 124 Средба на Hunain

Глава 125 пленот од војната

Глава 126 повратното патување во Медина

Глава 127 Раѓањето на син на пророкот

Глава 128 Последиците од Hunain

Глава 129 Tabuk, раџата 9H

Глава 130 Враќање од Tabuk

Глава 131 Делегацијата од Ta'if

Глава 132 Година на Deputations

Глава 133 Првата Аџилак по отворањето на Мека

Глава 134 Животот во Медина

Глава 135 Смртта на Авраам, син на пророкот

Глава 136 за заштита на Куранот

Глава 137 Збогум Аџилак

Глава 138 Враќање од Јемен

Глава 139 Смртта на пророкот

 

ДОДАТОК

Белешки од пророчки Homestead - неговата Генеалогија и опис

"Песната на Наметка" од страна на имамот Busairi

Песната "по посета на пророкот гроб".

PREFACE

Вас, драги читатели и Ираклиј, император на Рим

Имаат нешто заедничко

Авторите не беа во можност да се најде повеќе елоквентен предговорот на оваа биографија од писмото испратено од страна на пророкот да неговиот современик на императорот на Рим, Ираклиј. Како одговор, Ираклиј започна царски истражни напори да премине испита тековната барање на prophethood.

Во годината пророкот Мухамед е роден и шеесет години по неговото раѓање четири значајни регионални настани се случиле во која Мека и Ерусалим беа нивниот центар точка.

Првиот настан да се случи беше неуспешниот обид од страна на христијаните од Јемен и Абисинија (Етиопија сега) да го уништи Ka'bah со слонови. Ова се случило пет години пред раѓањето Ираклиј.

Вториот настан кој се случил пред Ираклиј бил прогласен за цар на Рим беше дека огнот обожаваат Персијците натрупаа големи армија и уништени Ерусалим.

Третиот настан се случил кога Ираклиј одмаздил уништувањето на Ерусалим со ангажирање на персиската војска, со што се спречува моќта на Персија штрајкувачи против Мека. Овој настан е снимен во Коранот. Кога Абу Бакр беше соочена со идол верници во Мека тој го опиша Ираклиј и неговатаармија како "нашите браќа по вера."

Четвртиот настан беше дека Ираклиј бил лично инспирирани од пророкот Мухамед, пофалби и мир да биде врз него. Тој верува во пророкот, пофалби и мир да биде врз него, и сите знаци, што доведе до неговата prophethood. Стратегија Ираклиј "беше два пати; тој спречи Римската империја од штрајкувачи противМека и со тоа гарантира следбениците на Пророкот, пофалби и мир над него, може да се земе неговата империја подоцна без подигање на еден меч против било пророкот, пофалби и мир над него, или Абу Бакр.

Забележливо е дека западните историчари shie далеку од документирање на последните десет години од животот Ираклиј ", бидејќи тоа ќе доведе луѓето да веруваат во prophethood на Мухамед. Овие историски факти се добро документирани во исламските архивирање, но не западните архиви.

Во 610 година, CE, Ираклиј успеал Фока како цар на Рим. Империјата Ираклиј "цветаше и се прошири на Запад, како на реката Дунав во Европа, а вклучени сите земји на Средоземното Море. Таа, исто така вклучи голем број арапски земји околните Арабија, како и на Балканот накоја Турција со фамозниот нејзин градот Константинопол (именуван по римскиот император Константин) е скапоцен камен во круната на Римската империја.

Во 616 CE пророкот Мухамед, (Сала Аллах alihi беше sallam), го испрати својот гласник, Dihyah Ал Kalbi, со писмо до Ираклиј повикувајќи го да исламот.

Пред Dihyah пристигна со покана од пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), Ираклиј имаше многу јасна сон, визија дека не може да се отфрли. Во визијата му било кажано дека е пророк се појави меѓу оние кои биле обрежани. Ираклиј го побожни и свесни за Исус пророштводека еден нов пророк ќе бидат испратени, "А кога Исус, синот на Марија рече:" Децата на Израел, Јас сум испратен од Аллах да ја афирмира Тората тоа беше пред мене, и да им даде вести на Месинџер (пророкот Мухамед ) кои ќе дојдат по мене "(Куран 61: 6). Ираклиј праша оние блиску до него, ако знаеле забило кој практикува обрежувањето, но тие одговорија единствените што знаеја беа Евреи.

Сега дека добил писмо од пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), Ираклиј беше навистина сака да го прочита:

ПИСМОPROPHET Мухамед ДА Ираклиј

Во името на Аллах, Милостивиот, Повеќето Милостива.

Од: Гласник на Аллах

На: Ираклиј, најголемиот од Римјаните

"Мир да биде врз оние кои го следат Божествена насоки.

Затоа јас, Ве покануваме да го прифатат исламот. Му се предаде на Аллах и да живеат во мир.

Алах двојно ќе ве наградат, но ако се свртиме, гревот на "Arisiyin

(Оние кои се под доменот Ираклиј ") ќе почива врз вас" Потоа тој го цитираше Коранот.:

"Кажи: Луѓе на книгата! (Евреите, Nazarenes и христијани)

Дозволете ни да се дојде до заеднички збор меѓу нас и вас,

дека ние ќе Му се поклонуваат никој освен Аллах, дека ќе се дружат ниту со Него,

и дека никој од нас не ги другите за господари покрај Аллах. "

Ако тие се свртиме, велат, "сведочат дека ние сме муслимани." Куран 3:64

Имајќи го чита писмото, Ираклиј праша Dihyah дали тоа беше вообичаено за пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), а муслиманите да се практикуваат обрежување, при што тој одговори во афирмативен и Ираклиј довери дека тој верува. Пред Dihyah утврдени по неговото враќање Dihyahдоби убав личен подарок од Ираклиј во знак на благодарност и благодарност.

Визијата и сега писмото имаше толку големо влијание на Ираклиј дека тој испратил писмо до својот пријател кој исто така бил запознаен на текстови кажувајќи му на вестите. Неговиот пријател, одговори велејќи дека тој е во согласност со заклучокот Ираклиј ", која пророк навистина е испратен.

THE Царски, ИСТРАЖНИ крст ИСПИТУВАЊЕ НА PROPHETHOOD

А мировен договор беше во сила помеѓу пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam) и непријателски племето Koraysh. Абу Sufyan, неговите војсководецот кој исто така беше еден од најпознатите лути непријатели на исламот во тоа време, знаеше дека на сметка на мировен договор тој би можел да се потпира на безбедно минување на неговата караванза трговија со далеку Сирија (Еш-Шам) која беше дел од Римската Империја, па тој и неговите придружници утврдени врз нивните трговски мисија.

Кога Ираклиј научиле дека Koraysh караван од Мека сега е во близина, тој испрати еден велосипедист со порака до caravaners велејќи дека тој им посака да ја придружува неговата велосипедист назад кон неговата тврдина, така што тој може да зборува со нив.

Како Абу Sufyan и неговиот караван патува во тврдината Ираклиј ", се прашувал зошто на царот во Рим го испрати за него, но тој не треба да чекаат долго. Штом стигнаа тврдината Абу Sufyan и неговите придружници беа претставени Ираклиј кој беше во горниот дел од галеријата над дворот одearshot на патријарсите на црквата и неговите генерали.

Ираклиј праша Абу Sufyan и неговите придружници, кои меѓу нив беше најблиску до пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), во сродство. Абу Sufyan одговори дека тоа е тој и го известил дека пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), поздрави од благородна лоза. Потоа, Ираклиј се сврте кон неговите придружниции рече: "Ако тој вели дека нешто што знаете дека ова е контрадикторно, мора да се каже."

Прашања Ираклиј беа директно. Тој праша Абу Sufyan дали некој од неговото племе некогаш пред да се тврди дека е пророк при Абу Sufyan одговорил дека ниту имал. Потоа праша дали било кој од неговите предци биле кралот и Абу Sufyan одговори дека тие не. Ираклиј бил заинтересиран да се знае каков вид налуѓе следат Пратеникот, (Сала Аллах alihi беше sallam), и ако нивниот број се зголемува или намалува. Абу Sufyan одговори дека тие биле сиромашни луѓе и нивниот број се зголемува. Потоа, Ираклиј го прашале дали тој знаел за некој од неговите следбеници се врати на своите стари религија, и Абу Sufyanодговорил дека знаел за ништо.

Се однесуваат на карактерот на пророкот, Ираклиј праша Абу Sufyan ако тој некогаш познат на пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), да се лаже, или ако тој некогаш предаден или скршени својот збор, при Абу Sufyan одговори нема на сите точки од обвинението. Потоа, се однесуваат на вториот, Абу Sufyan коментира во тон на незадоволство,"Имаме договор со него, но не знаеме што ќе се направи."

Ираклиј следната праша дали тие некогаш се бореа против пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), и ако е така за да му каже во врска со исходот. Абу Sufyan одговори дека тие се бореле; понекогаш тие биле победници и по други прилики победа припаѓале на пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam).

Тогаш Ираклиј распрашуваше за неговите учења при Абу Sufyan му рече дека пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), им наредил на своите следбеници да му се поклонуваат Аллах, а не да се дружат нешто или некој со Него, и да се откаже од идолите нивните предци се поклони. Абу Sufyan продолжида му кажам дека пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), исто така, им нареди да се молат, а не да се лаже, да биде чиста, и да се поттикне племе односи.

THE Сведоци на автентичноста на пророкот Мухамед, (Сала Аллах ALIHI БЕШЕ sallam)

Од овие одговори Ираклиј го потврди своето мислење на пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), велејќи: "Сите пророците дојде од благородни семејства, Те прашав дали некој пред него од вашиот племе тврдел дека е пророк и вашиот одговор нема . Ако вашиот одговор тоа го потврди тогаш јас би се извлечаттој е имитирајќи дека човекот. Го прашав дали некој од вашите предци бил цар, ќе одговори тие не. Ако вашиот одговор бил во спротивно би се претпоставува дека сака да Акција за повлекување на неговиот предок царство. Кога го прашав дали тој лажел, ќе одговори тој не, па јас се прашував како човек кој не лаже можевнекогаш каже лага за Аллах.

Јас, исто така ве прашал за неговите следбеници, без разлика дали тие се богати или сиромашни и ти одговорил тие биле сиромашни - следбениците на сите пророци биле сиромашни. Кога го прашав дали неговите следбеници биле зголемување или намалување, ти одговорил зголемување; ова е се разбира на вистинската вера. Потоа, го прашав дали има некојкој, по прифаќањето на исламот recanted. Вие одговорил дека знаел за ништо; ова е уште еден знак за верување како што влегува во срцето.

Кога ќе те праша дали тој некогаш бил познат да се предаде, ќе одговори дека тоа не се разбудило; ова е начинот на сите пророци. Тогаш јас ве праша што им наредил на своите следбеници да се направи, а ти ми кажа дека тој наредува дека Аллах е да се поклони, и им забранувала на обожавање на идоли. Потоа ми рече дека тој наредуваможете да се моли, се зборува вистината и да биде чиста. Ако она што го велат е вистина, тој ќе, наскоро поседува местото на овие две нозе на рудникот. "Тогаш Ираклиј, изјави Абу Sufyan," Знаев дека тој беше за да се појави, но не знам што ќе биде од вас. Ако јас бевме во можност да стигнат до него, јас не би ум тешкотии (за патување)така што би можел да му се исполнат, и ако јас од него, јас би се мие нозете "(Бухари) - ова е начинот на кој пророкот Исус беше почестен од страна на неговите ученици.

HERACLIUS Наредби на писмото да се чита неговите генерали и патријарсите на црквата

Од безбедноста на горниот дел од галеријата, Ираклиј даде инструкции за писмото пророкот Мухамед да се прочита гласно на патријарсите на црквата и неговите генерали собраа во дворот подолу. Имаше непосредна негодување од подот како сите тие побрзаа кон портите на тврдината даизлезат. Сепак, Ираклиј го предвиде можноста за негативен одговор и претходно дадена цел дека сите портите на тврдината се заклучени, па кога лути генерали и патријарси се обиде да ја напуштат тие не можеа. Ираклиј, кои имаат право оценуваат своето противење на пророкот,(Сала Аллах alihi беше sallam), сега ги повика назад и ги убеди велејќи: "Што јас само ти рече, беше речено да ги тестираат вашите убедувања, и сум го видел." На собранието беше надминат со олеснување и изјаснето енергично, викање надвор пофалби Ираклиј 'дека заѕвони во текот на тврдина- Тие го прифатил Ираклиј изјава, нивниот страв allayed и мирна е обновен. Потоа, Абу Sufyan и неговите придружници беа набрзина придружувани од тврдината.

Штом тие беа во можност да се повлече заедно Абу Sufyan изјави неговите придружници, "Мухамед стана толку познат што дури и кралот на светлината кожа византиската луѓе се плаши од него!" и Абу Sufyan знаеше во своето срце тоа нема да биде долго додека пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam),ќе бидат широко прифатени и поверуваа.

Абу Sufyan беше горд човек и неговата репутација важно во голема мера за него. Тој беше слушната да се каже во годините што доаѓаат "Се колнам во Аллах, ако не беше фактот дека јас би бил засрамен дека моите придружници ќе ме етикетираат како лажго, јас не би го каже вистината."

Во годините што следеа по конверзија Абу Sufyan ", неговиот син стана првиот муслимански гувернерот на Сирија.

Внатрешните чувстваHERACLIUS "

По Ираклиј го интервјуираше Абу Sufyan и изрази анализи, станува евидентно дека Ираклиј се очекува и дека чека доаѓањето на новиот пророк. Исто така, очигледно дека тоа не е Ираклиј дека се гнаси од пророкот Мухамед, (Сала Аллах alihi беше sallam), а тоа е патријарситена црквата и неговите генерали кои се противат на пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam). Ираклиј го мудар, тој знаеше дека ако тој ги откри своите внатрешни чувства тој ќе биде соборен, а неговиот наследник ќе биде некој кој ќе се крене во опозиција на муслиманите.

И покрај фактот римските легии биле исклучително моќна Ираклиј никогаш не дигна оружје против пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam). Наместо тоа, Ираклиј концентрирано ангажирање на Персијците и со тоа оттргнат од паганските персиската војска - кои би можеле да и претставува закана за муслиманите- Како што веќе уништен Ерусалим, Светиот земјата на Пророците Авраам и Исус.

Покрај тоа, Абисинија во тоа време христијанска земја под протекторат на Рим, и кога неговиот Negus потурчи и одби да се испрати на даночниот поради Рим империја, Ираклиј ниту презеде мерки ниту пак наспроти него, што не е диспозиција на моќен лице спротивно на пророкот,(Сала Аллах alihi беше sallam).

HERACLIUS ПРАШАЊА Нарачка НЕ ​​ЗА БОРБА ПРОТИВ пророкот, (Сала Аллах ALIHI БЕШЕ sallam)

Кога пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), испрати покана до исламот Харит, Арапската Кралот на Гасан, чие семејство се уредувале Сирија за многу векови под протекторат на Римската империја, Харит збеснал и одби поканата.

Харит беше толку бесен од писмото сака да земат оружје в рака против пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), и марш врз него во Медина. Харит испрати својот гласник на Ираклиј, барајќи од него да се приклучат со него и платите војна против Messenger на Аллах, (Сала Аллах alihi беше sallam). Ираклијнамалена, и нареди Харит не се земат оружје в рака и Харит не продолжи понатаму.

A Честа заблуда

Тоа е честа заблуда дека сите Римјаните од исламска литература всушност биле Римјаните. Некои граѓани се класифицирани како Римјаните биле Арапите, други византиски и така натаму. Овие националности беа всушност протекторат на Рим царство во кое тие дојдоа под закрила на Рим, но остави да владеесебеси, иако е предмет на римскиот оданочување.

Меѓу условите помеѓу Римската империја и нивните протекторати беше дека тие се должат верност кон Рим, но тоа не ги направи Римјаните. На протекторати продолжи да се одржува нивниот идентитет, иако од он-измамници гледна точка, бидејќи тие беа под протекторат на Рим тиебеа погрешно класифицирани како Римјаните.

Кога станува збор за арапскиот улога во протекторат, тоа беше во најголем дел, за да се потисне бедуин востанија како што се оние на Najd, кој имаше во текот на историјата на Арапите, е центар на беззаконие.

Арапската улога беше, исто така, за поддршка на Римјаните против Персијците кога се повикани. Кога, за некои tribalistic причина, Арапите предложи да се поведе војна против нивните лични непријател тие често ќе го користи плашиш тактики тврдејќи римските легии ќе им ја дадат својата поддршка и да се борат заедно сонив. Сепак, ова не е секогаш случај. Ако не беше закана за Римската империја, Римјаните не ќе одговори, но од друга страна, ако Арапите сакаат да продолжи по својот покажаа војна, Римското царство не се мешаат. Со ова разбирање, станува очигледно дека кога Калид отидебори против две илјади воини тие не биле Римјани, но арапските племиња под протекторат на Рим империја. Една, исто така треба да сфатат дека Ираклиј во тоа време беше во исто близина како Калид со двесте илјади победничката воини, и може лесно да ги нападнаа Калид, нотоа беше политика Ираклиј "да ја напушти Арапите да се справи со себе.

A Заедничка заблуда За АЛ-шарлатан

Исламска литература често се однесува на земја "Ал Шам", која често се смета за како да бидат Сирија, во која модерна ден границите на Сирија се активира во нечиј ум. Меѓутоа, во времето на пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), тоа мора да се сфати дека Ал Шам беше конгломерат нанеколку земји позната за нас денес, како Сирија, Јордан, Палестина и Ирак под протекторат на Рим, и да се прошири многу подалеку од Сирија го знаеме денес.

На првата генерација на Арапите да се населат во Сирија доаѓаат од различни племиња неколку века пред доаѓањето на пророкот Исус. На најмоќните и највлијателните племе беше дека на децата на Dajam, кој го презеде водството и именувани меѓу себе монархија во рамките на протекторат на РимскатаИмперија. Оваа ера на монархијата траеше до првиот век по Христа. Тоа беше во тоа време Ал Гасан пристигна и успеа да го собори постоечкиот монархија и тврди дека монархијата за себе. Тоа беше практика на Римјаните, кои кога Арап племе е победник над друг Арапски племеназначен од страна на Римјаните, Рим ќе ја признае победник со назначување на раководството, бидејќи тие се потребни за нивниот партнер да биде силна.

Ал Гасан станал крал под римски протекторат и утврди неговиот главен град во Басра. Овие околности и политики останаа непроменети до тринаесет години по доселувањето на пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), кога во калифат на Омар, Jabalah, последниот на Ghassaniteкралеви го прифатиле исламот.

HISTORICAL ПОДАТОЦИ

Кор:

Христијанскиот календар започната од годината во која Алах заштитени Исус од тоа да биде распнат и го однел на небото и втората е соларен ориентирани година и се нарекува AC (по Христа).

H:

Муслиманскиот календар започна во периодот наведен како H (Hijri, миграција), која е на Месечината годината во која пророкот мигрирале од Мека во Медина. 1H одговара 624AC.

571 AC - 634 AC, 11H

Пророкот Мухамед, (Сала Аллах alihi беше sallam), последниот од Пророците и Messengers е роден во годината 571 AC и почина 11H - 634 наизменична струја.

575 AC - 641 Кор:

Ираклиј, императорот на Рим е роден 575 AC и почина 641AC.

Ираклиј е роден 5 години по раѓањето на пророкот Мухамед и почина 7 години по него.

610 Кор:

Тоа беше во 610 AC - која беше 13 години пред Hijri - Аллах испрати Габриел на Мухамед, кој стана последен гласник на Аллах, (Сала Аллах alihi беше sallam), за сите народи на светот. Тоа беше исто така, истата година во која Ираклиј стана цар на Рим.

Ираклиј бил добро едуцирани во двете световни и верски работи и човек со високи морални квалитети. Тој придонесе за реформи кои отстранети корупција, направи сојузи со соседните земји, како и подобрување на благосостојбата на својот народ.

629 AC (6H):

Во 629 AC (6H) пророкот Мухамед, (Сала Аллах alihi беше sallam), испрати писмо до Ираклиј повикувајќи го да исламот, и му се обратил со наслов "Најголемата на Римјаните". Тоа е добро документирано во исламска литература која Ираклиј приватно поздрави писмото на пророкот, (Сала Аллах alihiбеше sallam), и, исто така, сведочеше дека Мухамед беше навистина пророк и тоа, вели тој, "Ако јас да се сретнам со него, јас ќе се мијат нозете со вода." Ова е токму практиката на учениците на Исус; тоа беше надворешен знак на потчинетост на нивниот пророк.

630 AC (7H и 8H):

Во текот на овие години, Ираклиј војуваше против паганската Персијците и Куранот откровение беше исполнето. Оваа победа беше предводник на владеењето Ираклиј. Со цел да се поразат Персијците Ираклиј работел совесно architecting голем, успешна стратегија против немилосрдната паганите. Ираклијимаше длабока убеденост дека добра етика и верба во небото ќе се донесе за успешно завршување на неговата претпријатија. На почетокот на своето владеење, Ираклиј го елиминира корупцијата, а потоа основана мирно, социјални договори меѓу луѓето, а подоцна вешто сојузничките неговата империја на различни националностизаличува Персија, меѓу кои биле Арапи. За финансирање на долгорочна војна против Персијанците, тој, исто така, издаде обврзници.

631 AC (8H):

Во 631 AC, (8H) на пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), беше отворена Мека, кој беше три години пред неговата смрт.

632 AC (9H):

Кога арапскиот гувернер на Tabuk кој беше сојузник на Римјаните, прогласи својата намера да се борат против муслиманите, ги повика Ираклиј да му помогне да се постигне неговата цел. Неговото барање беше одбиено. Како резултат на тоа, кога пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), достигна Tabuk немаше ангажман присе вратил во Медина.

634 AC - (11H):

Пророкот Мухамед, (Сала Аллах alihi беше sallam), почина.

Ираклиј никогаш не покрена меч против муслиманите, и се чуваат неговите синови и елитата римски легии блиску до него. Римската протекторат на Сирија падна на муслиманите. Ираклиј отиде во Ерусалим и ги одзеде од градот што се смета од страна на христијаните да биде "вистински крст".

Тоа беше само кратко време пред смртта Ираклиј, кога тој е болен, дека неговиот најмлад син стана вклучени во престрелка во Северна Сирија и потоа бил уништен.

Римската војска била составена од неколку распаѓање легии, секој претставник на својата земја на потекло, на пример, дека на Византијците во северна Сирија.

Од историска гледна точка, имало судири меѓу муслиманите и неверните Арапите и Византијците во Сирија и коптите во Египет. Сепак, историчарите паднал во грешка на снимање и класифицирање на сите легии, како да бидат Римјани, а тоа не беше вистински Римјаните самите кои беаучесниците биле земји под римски протекторат.

Како што споменавме порано, Ираклиј не земат оружје в рака против пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam).

634-636 Кор:

Калифат на Абу Бакр

636 Кор:

Абу Бакр почина

Ираклиј бил исклучително моќен цар и лесно може да предизвика тешкотии на зголемувањето на муслиманската војска. Забележливо е дека во текот на многу чувствително време по смртта на пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), Ираклиј не се подигне меч против муслиманите кои беа освојување многу одземјиште управувани од страна на Рим, иако Ираклиј имал способност по само појавувајќи се од големи размери победа над Персијците со својата војска непроменети.

Да се ​​демонстрира овој факт, Сирија беше изгубен и римската елита армија никогаш не учествувале во нејзината одбрана. Византиската бунтовник, Baanes признати стратегија Ираклиј и тоа беше овој што го охрабруваат да се бунтуваат против Ираклиј. Сепак, Ираклиј потиснати Baanes.

641 Кор:

Ираклиј починал.

Кога Ираклиј почина, само на пристаништето на Александра остана под римска контрола, како што беше симболичен Кристијан основа. Во наредните години, кога муслиманите се Египет заминале Александрија сам и не го земе, како чин на добрососедство.

Имаше Ираклиј ја објави својата вера во исламот, тој не можеше да се направи подобро отколку тој. Тој преокупирани римските легии од борбата против паганските Персијците, и се сеќавам, двете армии се доволно моќни да се борат против муслиманите, но наместо тоа, тие се бореле еден против друг и муслиманите беа оставени сами.Треба да се запамети дека Персијците веќе покажаа својата подготвеност и способност да ги уништат Ерусалим, во Светата Земја на Исус и Авраам.

Рефлексијата е во можност да го признае сличен модел што се појавија меѓу Ираклиј и Пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), на онаа на поддржувачки односи Абу Талиб кон пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam).

HISTORICAL ЗАБЕЛЕШКИ:

Дури и во тие први години на историјата, имаше ефикасна комуникација реле систем во место. Комуникација на настани биле извршени не само далечните делови на Арабија но надвор на широка Римската империја со своите протекторати, како и Персија, Абисинија, Јемен и други места од страна на трговците иагенти. На пример, трговците на Мека и Медина, како што се Абу Sufyan, беше како патуваат далеку како Ерусалим и на други дестинации во Римската империја.

Со овој комуникациски систем во место, тоа не е изненадувачки да научат дека како младо момче Ираклиј слушнале приказната за обид Abraha за уништување на Ka'bah со сила на слонот. Потоа, во подоцнежните години по Ираклиј стана цар на Рим, дека вестите го достигна на арапски во Мекаиме Мухамед ја сметаа за prophethood.

Текот на првите години од владеењето Ираклиј "како император, војна избувна меѓу Римјаните и паганскиот оган обожаваат Персијците. Војната не одат во прилог на Римјаните и Персијците биле победниците.

Кога пристигна вест во Мека, неверниците Мека слави победата на Персискиот како тие имаа нешто заедничко со нив - тие беа и паганскиот обединети во нивната омраза кон муслиманите. Чувството на муслиманите од Мека беше спротивна на онаа на Meccan неверниците. Тие биле натажени од вестиод поразот на нивниот христијански браќа од исламот е завршување на христијанството и двете религии потекнуваат од небесен извор.

Тоа е од мало изненадување дека кога пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), доби откритието дека зборуваше за иднината победата на Римјаните над идол обожаваат Персијците дека Ираклиј наскоро научил од неа:

"Римјаните биле поразени (со Персијците), во земјата во близина.

Но, по неколку години по нивниот пораз тие ќе станат победници "Куранот 3O. 2-3.

Осврнувајќи се на Римјаните, Абу Бакр се слушна да се каже на неверниците од Мека, како тие го прославија поразот на Римјаните, "Нашите браќа по вера ќе победи." Потоа Абу

Бакр направени удел со неверниците дека настанот ќе се случи пред донесувањето на 9 години. (Пријавена од син Jarir, кој беше водечки авторитет на толкувачи на Куранот, преку Ikrimah).

Стиховите во врска со римската победа беа рецитираа во 622AC (пред миграција) по чудесен искачување на пророкот преку небото.

Уште еден пример на ефективноста на континуирано набљудување преку агенти се наоѓа во приказната за Ka'b, син Малик, кој што не ја послушал наредба на пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam). Веста за Ka'bs ситуација достигна цар на Сирија арапска Ghassanite, и додека Ka'b остана во Мединанадевајќи се дека за веста дека Алах го прифатил своето покајание, кралот Ghassanite испрати својот гласник да Ka'b со писмото што го пофали и го покани да ја напуштат Медина и да живее со него во неговата земја. Временска скала помеѓу кралот учење на Ka'bs дилема, испраќање на неговиот гласник да Ka'b, написмо постигнување Ka'b во Медина беше околу 40-45 дена, бидејќи тоа беше на педесеттата ден Аллах испрати надолу Откровението дека покајанието на Ka'b биле прифатени.

Сепак, комуникацијата не секогаш се стигне до ушите на Ираклиј, пред тоа беше премногу доцна за него да преземат акција. Набрзо по битката на Mu'tah, Farwah кој бил Арап и командантот на византиската војска го прифатиле исламот. Бидејќи Farwah одби да се откаже од својата нова вера беше фатен и распнатво Ерусалим од страна на неговите византиската војска врсници. Ираклиј можност да се спречи овој брутален чин бидејќи вестите не се постигне него додека по распнувањето Farwah беше.

INTRODUCTION

Виножито Ангел Габриел ОПИС НА принципите на исламот:

Омар, син на Khattab раскажани, "Седевме со Светиот пророк (Сала Аллах alihi wa sallam) еден ден, кога непознат Inquirer се појави за нас Неговата облека беа брилијантно бело;. Косата џет-црна, но нема знаци за патување врз него.

1. ПОДНЕСУВАЊЕ на Аллах (исламот)

Тој седна во предниот дел на Пророкот (Сала Аллах alihi wa sallam) и колена допре. Поставување на рацете на неговата бутовите, рече тој, "пророкот Мухамед (Сала Аллах alihi wa sallam) кажи ми за исламот." Пророкот (Сала Аллах alihi wa sallam) одговорил: "Исламот е тоа што сведочат дека постоинема бог освен Аллах и дека Мухамед е Неговиот Пратеник, и дека ќе се воспостави молитвата, плаќаат задолжителните добротворна организација, пости во месецот на Рамазан, и направи аџилак во Домот (Ka'ba), ако може да си го дозволиме. "Потоа да ни изненадување на Inquirer потврди точноста на одговорот велејќи: "Тоае во право. "

2. вера и верување (Иман)

Тогаш Inquirer рече: "Кажи ми за верата." За таа Пророкот (Сала Аллах alihi wa sallam) одговорил: "Тоа е тоа што веруваат во Аллах, Неговите ангели, Неговите Книги, Неговиот амбасадори, на последниот ден и дека ти верувам во предодреденост. "

3. духовно совршенство (Ихсан, исламскиот суфизам)

Повторно Inquirer, рече, "Тоа е во право, сега кажете ми за совршенство".

Пророкот (Сала Аллах alihi wa sallam) одговорил: "Тоа е тоа што вие се поклонуваат Аллах како да сте Го гледаат, и ако не го види, знаеме дека Тој ве гледа."

На Inquirer праша повторно: "Кажи ми за Час на пресуда." Пророкот (Сала Аллах alihi wa sallam) одговорил: "Оној кој се бара не знае повеќе за него отколку на оној кој прашува." Така Inquirer праша: ' Кажи ми за некои од знаците на својот пристап ". За таа Пророкот (Сала Аллах alihiwa sallam) одговорил: "Женскиот роб ќе роди својот господар, и боси нозе, голи, без скршена пара коза-тераат ќе живеат арогантно со висок дворци".

На Inquirer замина, а јас останав за некое време. Пророкот (Сала Аллах alihi wa sallam) ме праша, "Омар, знаете ли кој Inquirer беше?" Јас одговорив, "Аллах и Неговиот Пратеник најдобро знаат." Значи, тој ми рече: 'Тоа беше Габриел, кој дојде да ги учат вашата религија. "

ВО ИМЕТО на Аллах, милостивиот,

МОСТ Милостива

На патувањето на својот живот со

Пророкот Мухамед, пророкот на Алах

$ ГЛАВА 1 ПРОРОК Авраам и првата куќа на Аллах НА ЗЕМЈАТА

Пророкот Авраам е роден да чесни родители потекнуваат од пророк Ное. Роден е во градот Хара, Ирак за време на владеењето на кралот Нимрод и често се нарекува како "пријател на Алах" и "Татко на Пророците".

Имало празнина во водство по смртта на пророкот Ное и луѓето од Хара се врати на идолопоклонство. Хара е познат по своите накитен, паганските храмови и нејзините граѓани добија голема гордост во идоли сместени во нив. Придонеси се жртвуваа на идолите и ритуал церемонии wishfully повикувајќи сенивните услуги се врши пред нив.

А профитабилен трговија порасна околу активностите на храмовите. Врежан реплики на идоли беа многу баран поседување и тоа беше на таа професија дека Азар, татко Авраам насочени неговите таленти.

WHO Е мојот Господ

Авраам беше за разлика од неговите истомисленици, тој расте да биде исправена, се грижат млад човек одбиен од идолопоклонството и бараше одговор на прашањето што го консумира за многу години - кој му беше Господ?

Во процесот на негово водство, Аллах во Својата милост предизвикани Авраам да размислат врз царства на небото и на земјата. Една вечер, како што тој погледна нагоре во ноќното небо, виде една планета shinning повеќе светло од другите и извика: "Ова е сигурно мојот Господ!" Но, како утрински светло дојдеи на планетата сет, тој го отфрли неговата мисла велејќи: "Не ми се допаѓа оние на поставување!" Во една друга прилика, како тој го виде месечината пораст, рече тој уште еднаш, "Ова е мојот Господ!" Но, како и на планетата, како светлината на утрото скрши исчезна, по што тој му рече: "Ако мојот Господ не ме води, јас ќе бидаммеѓу заведе народ! "Потоа, кога го виде изгрејсонцето над хоризонтот, рече тој," Ова мора да биде мојот Господ, тоа е поголем! "Но, како да го постави тој се сврте кон својот народ, велејќи:" О народ, јас сум се повлече на она што ќе се дружат (со Аллах, Создателот) Јас се сврте моето лице да се Оној кој ги создаде небесата и на земјата,праведно, и јас не сум меѓу идолопоклониците! "Куранот, Поглавје 6 стихови 76-79

ABRAHAM Е избран од Аллах и станува ПРОРОК

Некое време подоцна Аллах испрати Арх Ангел Габриел да го извести Авраам дека Тој го избрал да биде Негов Пратеник. Авраам беше длабоко понижен од веста. Во период од четириесет и две посети Габриел му донесе десет Светиот свитоци. Пророкот Мухамед (пофалби и мир да биде врз него) информираше дружината подоцнана кои содржината на свитоци биле примери.

Отворен отфрлање на Авраам на идолопоклонството предизвика немири, никој никогаш не предизвикал божество на идолите Хара; на неговите ближни сограѓани поимот сметаше богохулни. Сепак, Авраам беше решен; тој не се сомневав дека Аллах беше единственото нешто што да се поклони, бидејќи тој бил убеден дека тоа бешеТој сам, кои беа создадени с.

THE Логиката на ABRAHAM

Авраам се обиде расудување со оние околу него на најдобар начин, но тие одбија да ја прифатат неговата логика дури откако тој беше подготвен своето внимание на очигледниот факт нивните идоли или биле издлабил од камен или изделкан од дрво од страна на луѓе како што се.

Авраам никогаш не престана предизвик својот народ и праша дали нивните идоли не можеше да стори ништо друго освен само стојат неподвижно, година по година, на истото место - местото во кое тие самите биле позиционирани многу години порано! Тој потсети својот народ на идолите ниту јадел ниту пиел одпридонеси поставени пред нив ниту може да му наштети или корист никого. Но сепак луѓе одбија да ги напуштат своите идолопоклонство.

Во текот на времето, на идолопоклониците стана навреден и изјави Абрахам тоа беше тој кој беше во ред и дека мора да се плашат од нивните богови. Авраам одмавна со главата и праша: "А како јас треба да се плашат што ќе го поврзува кога себе си не се плашат дека сте поврзани со Аллах она што Тој го сторине испрати надолу за тоа врз вас орган. "Куранот, Поглавје 6 стих 81

ABRAHAM И кралот Нимрод

Веста за проповед Абрахам достигна кралот Нимрод кој се смета за божество. Авраам се плашел никој освен Аллах, па кога тој беше претставен на царот му предизвикал велејќи: "Мојот Господ е Тој кој оживува и предизвикува да умре." Но подмолна крал потсмевал на Авраам и му рече: "Јас го оживее ипредизвика да умре. "

Кралот знаеше точно што Авраам значи, но уморни за да го надмудрат со неговиот одговор, повикувајќи се на власт имал како крал или да се поштеди животот на еден виновен кривична, или да се стави до смрт на еден невин човек - кое одговара на неговата каприц. Авраам соочат со предизвикот него повторно велејќи: "Аллах доведува до сонцетоод исток, така што го донесе од запад. "Куранот Глава 2 стих 258. Овој пат на цар знаел дека бил откриен и бојата исушена од неговото лице, и Авраам чекаше да се види дали тој ќе му се предаде на Аллах, но тој го направи не и така Авраам се врати дома.

ABRAHAM И чудото од четирите ПТИЦИ

Еден ден, Авраам побара Алах да му покаже како Тој оживеа мртвите. Алах побара Авраам, "Дали не ви се верува?" Авраам му рече дека тоа не е дека наместо тоа беше само за да ги задоволи неговото срце. Па Аллах му рекол да ги преземе четирите птици, жртвува нив, а потоа ги сече на парчиња потоа се меша нивните парчиња и деловизаедно, и да одат во соседните ридови и ставете некои од мешани парчиња на секоја од нив. Откако тој го сторил тоа, Аллах рече Авраам да се јавите на птици и нивните отсечени делови ќе состави и летаат на него.

 

Авраам не токму онака како што му било кажано: го жртвуваа паун, орел, врана, и петел. Потоа, откако тој се меша делови од телото заедно, тој ги става врз соседните ридови, имајќи само главите со него. Откако ова е направено тој повика да ги при нивното мешани делови биле донесениврати во живот, reassembled, и полета за да се приклучат на нивните шефови која Авраам уште се одржа во неговата рака. (Куранот Глава 2 стих 260 и објасни со Sawi.)

ABRAHAM И Азар ДЕЛ НА КОМПАНИЈАТА

Во времето на раѓањето на Авраам и неговиот татко и мајка беа верни но како времето напредува неговиот татко беше излажана од незнабожците и сега Азар беше меѓу оние кои одбија да го прифатат Алах како неговиот Господ и Авраам Неговиот пророк. Авраам го прашав зошто тој беше толку посветен на идолите, но Азар можевне нудат подобри одговори отколку да се каже дека многу луѓе пред него ги поклони, и она што беше доволно добро за нив беше доволно добро за него, исто така. Азар стана вознемирени и засрамени од проповедта на Авраам и се закани дека камен него ако тој беше упорен.

Таков беше убедување на Авраам дека тој не запре проповедта и по некое време, Азар го оствари заканите биле од корист, па тој изјави Абрахам тој не сакаше да го види повторно за некаде. Како што тие се разделија компанија, чувствителни Авраам, изјави Азар дека ќе побара од Аллах да му прости, и дека можеби својот Господќе ја прифати неговата молитва.

Авраам продолжи да проповеда против идоли, но луѓето продолжија да презирање ги одбиваат она што тој имаше да каже. По секое одбивање, тој ќе ги побара истото прашање тој побара Азар - "Она што го направи нив толку посветени на своите идоли?" - Но тие одговори на истиот начин, кој беше едноставно поради тоа што нивните татковци ипредците им се поклонија. Некои дури и ја обвини Абрахам од шегува со нив, но тој се заколна тоа не е така, и дека без сомнение својот Господ, е Создателот на се што е на небесата и на земјата, и дека тие мора да ги напуштат своите бескорисни идоли.

ABRAHAM OUTWITS идолите

Без разлика колку е тешко Авраам се обиде, тие нема да прифати вистината, па тој им рече: "Се колнам во Аллах, јас ќе изигравам вашата идоли веднаш штом ќе го претвори вашиот грб и нема." Никој не ја презеде Авраам сериозно, па тие остави и отиде за нивниот бизнис.

Некое време подоцна, Авраам го разгоруваат со секира во раката, влегол во храмот во кој беа сместени најпознатиот идоли и ги искрши сите освен најголемите во парчиња, а потоа ја спушти неговата секира по нејзиното рамо и замина невидена.

Тоа не беше долго пред идолопоклониците се врати во храмот и видов своите богови лежи скршени во парчиња на подот. Имаше негодување на хорор и оние кои не слушнале предизвик Авраам веднаш го осомничени, и така тој бил повикан пред нив. "Авраам", праша тие ", тоа беше ти кој го направи ована нашите богови? "Авраам одговори:" Тоа беше нивниот голем оној кој го направив тоа. Прашајте ги дали тие можат да зборуваат. "Идолопоклониците набиени заедно во еден агол, знаејќи добро во нивните срца на вистината на предметот и дека Авраам имаше во последно успеа изложување на безвредност на нивните идоли. Незадоволно, тие примени,"Знаете тие не зборуваат." Потоа Авраам ги предизвикаа велејќи:

"Дали тогаш се поклонуваат

она што ниту може да имаат корист ниту пак наштети на вас, наместо на Аллах?

Срам на вас и дека вие се поклонуваат, освен Аллах!

Немате разбирање? "Куранот, Поглавје 21:68

THE Оган

Тоа беше повеќе од идолопоклониците би можеле да го носат на нивните идоли лежеше скршени во парчиња во можност да се направи нешто за себе. Навреден од целата ситуација извикаа, "Гори него и помогнат на вашиот богови!"

Идолопоклониците ќе побрза да се изгради огромен оган со намера да гори Авраам до смрт. Сепак, Авраам остана мирен има целосна доверба во својот Господ и не се плаша. Немаше ништо што ќе го искорне во себе макар од неговото верување во хармонија на Аллах.

Авраам беше изведен на клада, сместени во центарот, и поттикнувајќи дрво осветлена Тоа не беше долго додека пламенот скокна високо во воздухот - но не и ниту еден косата на главата Авраам беше зафатен. Тоа е затоа што Алах го предизвика чудо да се случи. Тој нареди на пожарот да се излади и безбедна за Авраами на крајот, кога огнот се консумира, Авраам заминал неповреден пофалби и им се заблагодари на Аллах за неговата милост.

Аллах ни кажува:

Тие рекоа: "Брн него и помогнат на вашиот богови, ако ви се случува да се направи нешто!

"О пожар," Ние, рече, "да биде свежина и безбедноста за Авраам."

Тие се обидоа да го надмудрат, но ние ги направи најлошото од губитници. Куранот 21: 68-70

Иако идолопоклониците биле сведоци ова големо чудо, тие продолжија во нивната ароганција и одби да се откаже од своите идоли. Во нивните срца, тие знаеја ништо што некогаш ќе се направи ќе им наштети на Авраам, бидејќи тој е заштитен од страна на Аллах, па во очај тие него и неговата сопруга, дама Сара протерани,од нивната татковина.

ABRAHAM И Сара во Египет

По долга, досаден но благословен патување во Египет, како што пророкот Авраам и Сара дама биле за да влезе во населено место, вести достигна својот тирански фараонот дека Авраам беше придружуван од една убава дама.

Фараонот го повика Авраама до неговото присуство и побара од кого дама беше го придружува. Авраам не сакаат да се лаже, но плашејќи се за безбедноста на Сара, му рече таа беше неговата сестра, но што значи неговата сестра во религијата, но тоа не направи ништо за да ги одврати од тиранин од своите зли намери и наредилдека таа бидат испратени до него.

Авраам имаше насети владетелот беше зло и се врати на Сара и 'реков да се каже, освен дека им кажал на тиранинот, и се заколна од Аллах немаше други верници во вистина во таа област. Како Сара влезе присуство на тиранин, таа исто така реализира своите зли намери и веднаш supplicated на Алахвелејќи: "О Аллах, сум верувал во вас и вашиот гласник, и се заштити мојот приватен делови од сите освен мојот сопруг, ве молам, не дозволувајте ова неверник ме надвладее." Алах прифати нејзината молитва и тиранинот падна во состојба на бессознание додека нозете се подвиткуваат. Сара сестрав од неговата состојба и supplicated повторно велејќи: "О Аллах, ако тој треба да умре, тогаш луѓето ќе кажам сум го уби." Потоа тиранинот освести, но продолжи да се направи напредок кон неа. Сара supplicated уште еднаш, и уште еднаш, тиранинот падна во состојба на бессознание.Кога тиранинот освести тој сфатил дека Сара биле заштитени од него.

Агара беше ќерка на кралот на Аин Шамс, кој е град во близина на Каиро, Египет. Тоа беше по смртта на нејзиниот татко, кој Агара дошле да живеат со жената на Фараонот во сопствениот право како нејзиниот придружник. Принцеза Агара никогаш не се оженил и бил познат како чесен, вид, исправена млада дама.Фараонот сфати дека принцезата Агара ќе биде добра компанија за Сара и беше договорено дека таа го напушти домот на сопругата на фараонот и да си одат да живеат со Сара.

И така тоа беше дека принцезата Агара дојде да живее во домаќинство Авраам. Агара е слатка карактер дама, таа сакаше дама Сара скапо и многу посебен пријателство им врзани заедно.

Идолопоклонство беше, исто така, вообичаени во Египет, особено во дворот на фараонот, но кога Агара слушнале Авраам зборуваат за Алах таа беше брзо да го признае вистината и прифатени него.

Во тие денови беше вообичаена за еден човек да има повеќе од една жена и пророкот Авраам и Сара дама, кои сега се постари лица, останале бездетни. Дама Сара се откажале надеж дека некогаш носела дете, па таа предложи на Авраам, тој може да потрае Агара да биде нејзиниот ко-сопруга. И Аврам и Агара прифатенинејзиниот предлог и кратко време по Агара стана неговата законска жена.

Желбата на семејството е исполнет кога Лејди Агара зачна и роди син парична казна кого име Исмаил. Дама Сара беше воодушевен и среќен Авраам имаше по долго време биле благословени со син - малку таа знам во тоа време дека таа, исто така ќе бидат благословени, во подоцнежните години за нејзината трпеливост сосин на нејзината сопствена, Исак.

DECEIT

Низ вековите националистички Евреите и Orientalists се обидоа да ја нарушат вистината за правни брак пророкот Авраам да дама Агара и многу блиски односи меѓу Дами Сара и Агара. Нивната објект е, и с уште постои, да ја поткопа голем настан што беше ветенои се евидентираат во оригинал, неизменет Светото Писмо најавувајќи доаѓањето на исламот со заштитени откровение, на Светиот Куран, и печат на сите пророци, пророкот Мухамед (Сала Аллах alihi wa sallam).

PROPHETS На Аллах

И Авраамови синови биле легитимни и предодреден да стане пророците на Аллах. Исмаил, синот дама Агара беше испратен како пророк на Арапите додека Исак, синот на Леди Сара беше испратен како пророк до Евреите, подоцна да се нарече на децата на Израел, а потоа Евреи, мир над ситепророци.

Тоа е од потомците на Исмаил и Исак дека две големи нации еволуирале од кои секоја има пророкот Авраам, како нивниот заеднички предок. Сепак, ни Евреин ни христијанин може да се тврди дека е следбеник на нивната религија и како пророци Мојсеј и Исус биле испратени многу векови по смртта на пророкот Авраам.

ABRAHAM И Агара ВО BECCA, Арабија

Пред Исмаил завршил одбивање, пророкот Авраам визија во која тој беше наложено да преземе дама Агара и нивниот син на местото наречено Becca, денес наречен Мека во полуостровот Арабија, и оставете ги таму. Оваа визија беше во подготовка за годините што доаѓаат кога Авраам и Исмаилќе се воспостави на Домот на Алах во Мека.

Мека лежи во долината опкружена со планини и ридови и имаше во тоа време трите минува. Еден на север, уште на југ, а другата на запад. Долината веќе долго време се еден од најпознатите патувал каравански патеки во Арабија, сепак, остана ненаселени во голема мера поради тоа што немал вода.

По постигнување на Becca, пророкот Авраам населиле дама Агара и Исмаил под сенката на еден голем дрво и го даде неговата сопруга голема торба на датуми и вода кожа полна со вода, а потоа се сврте настрана и почна да ги остави. Дама Агара следеа по него и праша: "Авраам, каде одиш, да не сте оставајќини во ненаселени provisionless пустина? "Таа го праша истото прашање неколку пати, но Авраам не одговори. Потоа, во потрага по причина и знаејќи нејзиниот сопруг никогаш не би сторил ништо за да заработите на незадоволство на Аллах таа праша:" Дали Аллах ви го заповедав да го направите тоа? "по што тој му одговорил:"Да". Па таа ги утеши и велејќи: "Тогаш Тој нема да ги споделите со нас угинат" и се врати во младенчето.

ABRAHAM SUPPLICATES за дама Агара, Исмаил и идните генерации на муслиманите

Во местото наречено Thania, Авраам застана и се сврте своето лице во насока на урнатините на Ka'bah - првата Куќа од Аллах да биде изграден на земјата - кој лежеше закопан под песок. Тој ги крена рацете и supplicated,

"Нашиот Господ,

Јас се населиле на некои од моите деца

во пуста долина

во близина на вашиот Светиот куќа;

нашиот Господ, со цел тие да се воспостави молитва.

Направи срцата на луѓето копнеат кон нив,

и да им обезбеди со овошје,

со цел тие да сме благодарни. "

Куранот, Поглавје 14 стих 37.

Алах вети на Авраам дека од неговите потомци ќе се појават големите нации, затоа Авраам наведени ја населиле "некои од неговите потомци" во близина на Ka'bah. Ова вети се исполни, како што беше од потомците на пророкот Исмаил дека пророкот Мухамед, нека е Божјиот мир врз сите пророци, бешероден.

Дама Агара suckled неа малиот син и му даде вода од кожата, додека никој не остана. Тоа не беше долго додека двете стана многу жедни и таа да стане многу загрижени за Исмаил. Дама Агара не можеше да поднесе да имаат нејзиниот син оди без вода, па таа се пребаруваат френетично за некои, но не најде. Во очајтаа се искачи блискиот рид, на ридот Сафа, застана на врвот, и погледна наоколу во сите правци да се види дали има некој во очите да и помогне - но немаше никој. Таа трчаше назад надолу по ридот, а во нејзината вознемиреност трчаа по долината и се искачи на врвот на соседниот рид на Marwah, ноповторно за да не искористат. Таа трчаше помеѓу два рида седум пати, но не најде ниту caravaners ниту вода.

ALLAH Слуша крикот на Лејди Агара

По седми пат, таа стигна до ридот Marwah Агара чув глас. Таа се смири и внимателно слушаше. А таму, стои во близина на местото денес го знаеме како Zamzam застана Ангел Габриел. Габриел погоди земјата или со неговата пета или крилја, и вода завршија натаму. Набрзина, таа ископа дупкаво земјата во која водата течеше и исполнет нејзиниот вода кожата на врвот како водата завршија назад со уште поголема сила. Брзо, таа се напи неколку вода и побрза назад кон нејзиниот син да му даде некои.

THE Урнатините на Ka'bah

Во тие денови, на урнатините на Ka'bah биле покачени за парче земја покриена со песок во облик на Могила, и кога дождот на крајот падна тоа ќе се кандидира на двете страни.

THE CARAVANERS

Исмаил и неговата мајка продолжиле да живеат во Becca сами по себе се додека еден ден caravaners од племето Jurhum враќањето од Kada'a удри камп малку растојание од местото каде Лејди Агара го направи нејзиниот дом. Како caravaners беа истовар нивните камили тие забележани птици кружат вонебото не е далеку. Нивното искуство ги научи дека птици кружат во овој начин би можело да укаже на вода. Некогаш се надева на изнаоѓање на свежо снабдување со вода во оваа обесхрабрувачка регионот, тие мислеа дека тоа е вреди да се истражува, иако од нивното минато искуство, тие никогаш не се најде вода насекаде вотаа област.

Неколку племиња биле испратени да ги истражат. Кога стигнаа на местото преку кое птици заокружено, на нивните големо изненадување и радост најдоа пролетта Zamzam и се врати брзо да се каже своите колеги патници. По сослушување на добрата вест на caravaners престана она што тие го прават и побрзааможат да го видат и да пијат на свежа вода.

LADY Агара исполнува JURHUM CARAVANERS

Кога стигнаа Zamzam, на caravaners најде дама Агара стоеше во близина и ја праша дозвола на штрајк камп во близина на неа. Дама Агара согласи под услов таа задржа правата на водата и дека нејзиниот син ќе биде принцот. На Jurhumites договорени и се населиле себеси во Becca додека испраќање зборна нивните семејства да дојдат и да пристапуваат кон нив таму.

ANGELS Не јадат

Во меѓувреме, еден ден кога пророкот Авраам бил дома со Лејди Сара тие беа посетени од страна на странци.

Тоа не е невообичаено да се најде странци во посета на нивниот дом, како секој ден Авраам ќе запалат голем оган на врвот на блиската планина да се привлечат и добредојде на патниците.

Великодушни гостопримство Авраамово е добро познато, никој не беше некогаш се сврте настрана и како таков тој речиси никогаш не јаделе сами. Неговите гости беа секогаш добро хранети и во текот на многу поздрави оброк Авраам ќе ја искористам можноста да се каже на неговите гости за Алах.

Еден ден, непознати лица пристигнаа во неговиот дом и како што беше негов обичај, тој аранжирани за парична казна оброк на печени теле да бидат подготвени за неговите гости. Оброк беше поставен пред нив, но неговите гости одби да било јаде или пие. Авраам беше длабоко вознемирен од оваа чудна ситуација - патниците секогаш биле гладни,или барем жеден. Гости Авраам согледува својата анксиозност и му реков да не се плаши, бидејќи и покрај тоа што беше донесена во форма на луѓето, тие не беа луѓето како што би требало, туку тие беа ангели на пат кон градот на неговиот братучед, пророкот Лот.

Пророкот Авраам се чувствува комотно уште еднаш знаеше ангели, кои не се ниту машки ниту женски и создадени од светлина, само се поклонуваат Аллах и го прават она што тие се нареди да се направи од Него.

Ангелите почнале да ги информираат Авраам дека градот за пророкот Лот стана непокорни на Аллах и биле сексуално перверзните. Ангелите продолжи, кажувајќи му дека тоа е поради тоа што Аллах им наредил да ги казни своите луѓе со крајно уништување и нив и нивниот град, но за да се спаси Лот.

LADY САРА забременува

Како дама Сара влезе во собата, на ангелите и 'реков дека ќе роди син. Таа беше поразен од страна на вести и прегрнат рацете кон образите во радост и чудо. Таа беше толку среќен кога Лејди Агара родила Исмаил неколку години пред и сега таа беше исто да бидат благословени со синна сопствениот покрај нејзината старост.

Аллах вели:

(Сара) неговата сопруга дојде со фантастичен и споени нејзиното лице,

и рече: "Навистина, јас сум неплодна старица!

"Таквите, вели Господ," тие одговорија: "Тој е мудар, познавач".

Куранот 51:29

THE Семиња на претстојната PROPHETHOOD Исмаил'S

Во неговата мудрост, Аллах го заштитена Исмаил во суровата средина на Светата земја, во која тој созреавме во благородништвото. Тој научил да зборува арапски во својата најчиста, најнагласен форма од Jurhumites заедно со уметноста на horsemanship и исто така, стана високо квалификувани Стрелец. На Jurhumitesсакаше него, за неговиот карактер, не беше само вистинито и чесно, но тој беше сигурен и се грижи за нивната благосостојба; подоцна тој беше да се омажи од нивниот род.

ISHMAEL, Првата жртва

И покрај неговите напредни години, пророкот Авраам би често аџилакот во Мека да го посетите дама Агара, и неговиот возљубени најстар син, Исмаил кој сега беше еден млад човек. Имало случаи кога пророкот Авраам беше чудесно се транспортираат во Мека за Бурак, небесниот бели крилја планината, кој беше вовекови овластена да ги пророкот Мухамед (Сала Аллах alihi wa sallam) во Ерусалим.

На една таква посета пророкот Авраам визија во која тој беше кажано да го жртвува својот син за Алах. Набрзо по визија сатаната дојде до Авраам и шепна: "Како може да го уништи вашиот сакан син?" Авраам веднаш ги отфрли и ги проколнал сатаната, а во послушност кон Аллах отиде Исмаил и рече: "Сине мој,Видов додека спие дека ќе ти се жртвува, да ми кажете што мислите. "Тоа беше време за вториот обид на сатаната за да се спречи исполнувањето на визијата и шепотеше да Исмаил на сличен начин. Исмаил веднаш ја отфрли и ги проколнал сатаната. Како и неговиот татко, љубов Исмаил на Аллах и покорностМу беше несомнена и одговори тој, "Татко, не како што се нареди (од Аллах), Аллах сака, ќе ме најдете еден од оние кои се цврсто". Куранот, Поглавје 37: 102.

Сатаната не успеал два пати, во неговиот последен обид да се спречи исполнувањето на визијата тој отиде дама Агара и шепна: "Како можете да ги споделите Авраам го уништи вашиот единствен син?" Но, како и нејзиниот сопруг и син, и таа го сакаше Аллах и беше послушен кон Него, па без двоумење таа проклета и ги отфрли сатаната.

THE Мисловност на Исмаил

Пророкот Авраам зеде Исмаила, на тивко место далеку од луѓето. Како Авраам се подготвени да го жртвува својот сакан син за Аллах, Исмаил, да се биде полн со љубов и се грижат млад човек без мисла за себе, побара од неговиот татко за три работи. Тој побарал дека тој може да се дозволи да се соочи со земјататака што неговиот татко не би види дека неговите очи, а потоа да се надминат со милост кон него, и непослушност команда на Аллах. Исмаил, исто така, се плаши за безбедноста на својот татко, па тој го бара да седне рамениците, така што ако тој се бореше кога нож го удри тој нема да го повредите. Тој знаеше дека неговитемајка ќе биде тажен, па неговите последни барање беше да се бара својот татко да му ја даде кошулата за да ја утешуваат.

Тоа беше време. Пророкот Авраам се обиде да пресече на задниот дел од вратот три пати на неговиот син, но во секоја прилика ножот бил спречен пенетрација. По трет обид, Аллах вика до Авраам, велејќи: "О Авраам, можете потврдија својата визија." Како такви ние доплата на добра-сторителите. Тоа беше навистинајасна судење. Значи, ние го ослободен со силен жртва. "Куранот, Поглавје 37 стих 104-107

Подоцна, пророкот Мухамед, (Сала Аллах alihi wa sallam) рече однесуваат на пророкот Исмаил и својот татко Абдула, чиј живот е ослободен од убиството на сто камили: ". Јас сум син на двете жртви"

Кога пророкот Мухамед (Сала Аллах alihi wa sallam) оживеа аџилак многу векови подоцна, три камени столбови беа подигнати надвор Мека en-пат на Арафат како потсетник на три шепкањата на сатаната да Пророците Авраам, Исмаил, и леди Агара. Овие три столба се каменувани и сатаната епроколнат од страна на сите оние кои се на аџилак.

THE Неблагодарна брачен другар

Дама Агара починал пред следната посета пророкот Авраам да Becca. Кога стигна до долината тој го направи својот пат до дома Исмаил, но најде дека не е дома, па почна да се погледне за објект тој остави зад себе на претходна посета. Набргу потоа, сопруга Исмаил се врати и му покажа дека нема почит. Тааниту го поздравија, ниту пак таа атмосфера да ја постари посетител. Авраам ја прашав каде што нејзиниот сопруг беше, по што таа му кажал дека е далеку лов. Тој потоа распрашуваше за нивниот живот и околности и наместо да биде благодарен, таа му кажа некои работи беа тешки потоа продолжил да се жалатсе што е во нивниот живот.

Исмаил е лов експедиција траел подолго од очекуваното, и така Авраам, кои биле направени непожелно, одлучи дека е време да си заминат. Пред да замине тој побара сопруга Исмаил да им даде на нејзиниот сопруг порака велејќи: "Кога вашиот сопруг се враќа, пренесе честитки на мирот и му каже дека тој требапромена на прагот на неговата врата. "

Некое време по заминувањето на Авраам, Исмаил врати и насети нешто необично се случило за време на неговото отсуство, па побара неговата сопруга ако имало било посетители. Таа му рече на постар човек, кој беше запрен од страна, и како беше запрашан за неговото престојувалиште и нивната благосостојба. Исмаил прашањето далипосетител го остави порака по што таа му кажа дека тој го испрати честитки на мирот и му рекол да го промени прагот на неговата врата. По сослушувањето ова Исмаил изјави неговата сопруга дека постар господин беше никој друг, од неговиот татко, и дека тој го упати кон нејзиниот развод. Па Исмаил разведеннеговата сопруга и, како што беше неговата природа, нејзините прилично третираат и предизвика таа нема штета, и така таа се врати во нејзиниот народ.

Исмаил беше сакан од Jurhumites и кога тој одлучи да се премажи од нивниот род тие беа воодушевени.

THE Благодарни брачен другар

По еден период на време пророкот Авраам се врати во посета на неговиот син, но уште еднаш тој не најде Исмаил дома. Тој побара неговата нова сопруга, каде што тој беше и таа му кажа дека отишол надвор да пребарувате за одредбите и подготви оброк нејзиниот посетител. Како и досега, тој побара сопруга Исмаил е за нивните околностино за разлика од претходната сопруга ја пофали Алах и му кажа дека тие се удобно. Авраам потоа распрашуваше за храна при што таа му кажа дека тие јаделе месо и пиеја вода. Потоа, пророкот Авраам supplicated, "О Аллах, благословувајте нивното месо и вода." Пред да замине, Авраам ја прашал за да се пренесечеститки за мир на Исмаил, но овој пат тој ја напушти инструкции за зајакнување на прагот.

Набргу по Исмаил се врати и повторно насети нешто необично, па тој праша дали имало било посетители за време на неговото отсуство. Неговата сопруга му рече на постар господин и зборуваше љубезно за него. Исмаил праша дали тој рече нешто со неа, таа му кажа дека тој распрашуваше за нивната благосостојбаи таа одговори с беше добро. Таа, исто така, изјави Исмаил дека постар господин ги прашав за да се пренесе честитка на мирот и му рече дека тој беше да се зајакне на прагот на својата куќа.

Исмаил се насмевна и ја известил сопругата дека постарите господин беше никој друг, од неговиот татко, на Авраам и дека таа е "праг", тој му нареди да го задржи.

Во годините што следеа, Исмаил имаше дванаесет деца, и тоа е од неговиот син Kidar дека многу Арапите потекнуваат.

RAISING КУЌАТА на Аллах

Одминуваше времето и следниот пат кога пророкот Авраам дојде во посета на Исмаил, тој го најде како седи под големо дрво во близина на пролетта Zamzam поправка на неговиот стрели. Штом го виде татка си тој стана, а тие поздравивме нежно со мир. По честитки, Авраам, изјави неговиот син, којАллах му дал друга команда - командата за обнова Ka'bah, Светата џамија на Алах. Кога Авраам побара Исмаил, ако тој ќе му помогне да ја исполни својата задача тој се чувствува многу почестен и прифатени. Потоа Авраам посочи тумба на големи камења и неговата околина и му рече дека тоабеше местото каде Аллах го заповеда да се подигне на темелите на Светата џамија.

Наскоро обновата на Ka'bah беше во тек. Пророкот Исмаил крена големи камења потоа да ги предаде на пророкот Авраам и тој го стави на Црн Камен на нејзиниот источен агол. На Ka'bah беше без покрив кубни куќата со агли се покажува кон север, југ, исток и запад.

Откако Ka'bah бил обновен, Авраам и Исмаил supplicated,

"О, нашиот Господ, да го прифати тоа од нас.

Вие сте слушател, познавач.

Нашиот Господ, да ни прават и покорни (муслимани) Тебе,

и на нашите потомци

потчинет народ до Вас.

Покажи ни нашите (аџилакот), ритуали,

и да го прифатат (покајание од) нас.

Вие сте на ресивер (покајание) Милостив.

Нашиот Господ, испрати меѓу нив

(Жителите на оваа куќа)

гласник од нив

(Аллах одговори на молитва со испраќање на пророкот Мухамед)

кој ќе рецитираат да ги Вашите стихови

и ги учат на книга (Ал Куран)

и мудрост (Пророчки изреки),

и ги исчисти.

Вие сте Семоќниот, а мудреците ".

Куранот Глава 2 стихови 127 -129 со објаснување на Sawi.

PILGRIMAGE ДА Ka'bah е основана

По молба Аллах зеде завет од Авраам и Исмаил да се прочисти својот дом за оние кои би аџилак кон неа, и Му се поклони таму.

Алах прифатија молението на Пророците Авраам и Исмаил, а наскоро и аџии од целиот Арабија и пошироко заземаа своите места на Мека, каде што научил за Аллах, Му се поклонија сам, и доби инструкции како да ги нудат своите аџилак.

Тоа не е секогаш можно за верниците да ги нудат своите аџилак за време на својот посебен сезона. Оние што не можат да понудат она што стана познато како "Голема Аџилак" ќе дојде кога тие би можеле во текот на другите периоди од годината и нудат помала аџилак. И така тоа беше дека Мека стана центар на обожувањево Арабија и центар на активност за сметка на двете своите верници и caravaners.

$ ГЛАВА 2 НОВИОТ гувернерите на Мека

REVERSION На идолопоклонството

Пророкот Авраам, Исмаил и Исак починал, а во текот на вековите на обожување на Аллах, Создателот, стана оштетени. Сепак, аџилак во Ka'bah продолжи со голема богатства се донесе од страна на верниците кои потоа се чуваат во рамките на Ka'bah.

Потомци пророкот Исмаил и племето Jurhumites се зголеми многу во број до степен до кој многу одлучи да ја напушти Мека и се населат на друго место. Со новите населби има, исто така, дојдоа нови пагански соседите, кои под влијание на некои од емигрантите. Идолите на своите незнабожечки соседи се поклонијабеа оние кои биле поклони во текот на prophethood на Ное пред потопот и биле откопани во Џеда од Амр, син Luhai, кој повторно воспоставено обожување. Овие идоли се сега донесе во Мека и се става околу Ka'bah и се поклони, со идолопоклониците тврдат дека нивните идоли имаше силида посредува меѓу Алах и човештвото. На идолопоклониците, Аллах стана далечински и некои престана да верува во вечен живот.

THE Гувернерите на Мека

По смртта на пророкот Исмаил, неговиот најстар син, Nabit, стана чувар на Ka'bah, а по неговата смрт custodianship биле доверени на својот мајчин гренд-татко, Madad, и така тоа беше во овој начин на custodianship пренесува од директни потомци на Исмаил на племето Jurhum.

На Jurhumites регулирани Мека за многу, многу години, но во текот на тој период страшно војни запали и конечно тие беа протерани од градот.

THE Закопување НА ZAMZAM

Пред Jurhumites лево Мека, тие го закопале бунарот на Zamzam и се сокри многу на богатствата чуваат во рамките на Ka'bah во внатрешноста на добро меѓу кои беа две статуи на елени изработен од злато, накит и ножеви.

Новите гувернери Мека беа далечни потомци на пророкот Исмаил од племето Khuza'ah во Јемен. Сепак, тие не успеаја да најдат блажениот и кои биле дадени на Лејди Агара и пророкот Исмаил; иако неговата чудотворна приказна беше уште рече и продолжи да биде предаден од генерацијана следната.

THE KHUZA'AH, НОВ гувернерите на Мека

Доаѓањето на нови гувернери не значи дека идоли требало да биде забрането од Ka'bah, напротив, некои од Khuza'ah склони да идолопоклонство.

Еднаш, кога Амр, син Luhai, кој беше еден од нивните водачи, се враќал од експедицијата го однесе низ регионот знаеме на ден, како Сирија, тој наидов идол обожаваат Моавците. Нивните идоли направени голем впечаток врз него, па тој праша дали може да има идол име Hubal даземе назад со него во Мека. Моавците договорени и по неговото враќање тој го стави во внатрешноста на Ka'bah себе и за многу векови подоцна, се до отворањето на Мека, Hubal стана главен идол на Мека.

Пророкот Мухамед им кажал на своите придружници дека тој имал визија во која видел Амр, син Luhai е одење за во пеколот стискање на цревата.

THE Религии Арабија

Живеење во Мека во тоа време беа група на луѓе наречена "Ahnaf". Да ги идолопоклонството беше одвратен. Тие се обидоа најдобро што можат да го следат патот на нивната голема предок, пророкот Авраам, но за разлика од нивното верување дека Бог е еден, имаше многу малку лево на религијата на Авраам да ги води.

Идолопоклонство беше вообичаена во Арабија, како што беше сега тврди дека Аллах станала премногу оддалечени за нив да се поклони сам. Паганските храмови биле изградени во многу локации и на далечното второ место да Ka'bah, најпосетените храмови беа оние во Hijaz посветена на идолите на Ал шир, Ал Оза, и Манаткои своите верници тврдат дека се тројството на ќерките на Аллах, способни за interceding со Него во нивно име!

До народот на Yathrib најпрестижната храмот на Манат беше во Kdayd од страна на Црвеното Море. Како и за Koraysh на Мека, нивниот втор избор беше главниот храм на Ал Оза, кратко патување јужно од Мека во долината наречена "Дрвото" (Nakhlah).

Тоа беше во плодна земја на Ta'if кои се постават некои од далечина надвор Мека, каде што Thakif, една гранка на племето Hawazin кои потекнуваат од пророкот Исмаил, подигната високо почитуван храм посветен на Ал шир. На Thakif презеде голема гордост во храмот и украсена со богатство, но и покрајсвоите раскошни украси и пријатно локација знаеле тоа никогаш не би можел да достигне рангот на Ka'bah. Важноста на Ka'bah беше признаен низ Арабија, а тоа беше на Ka'bah а не на други храмови што верниците се собраа во голем број секоја година.

Во Арабија имаше и малцинските групи на Евреите, Nazarenes, и христијани, од кои некои биле познавања на нивните списи и верува во хармонија на Создателот. Нивните предци има избрано да се населат во опустошената регионот по нивното прогонување на сметка на пророштвото што е опишано во нивнитеантички Светите Книги дека предвесник на доаѓањето на новата пророкот да се роди таму. Секое семејство се надева дека пророкот ќе произлезат од своето семејство или племе.

THE Племето KORAYSH

Меѓу потомците на пророкот Исмаил појавија на моќни, а сепак витешкото, чесен, и благородна племето Koraysh. Гостопримството и великодушност, особено на верниците, е и призната и тоа беше од оваа чест лоза дека пророкот Мухамед (Сала Аллах alihi wa sallam) е наменета да бидероден.

Околу четиристотини години откако пророкот Исус искачување, еден човек од Koraysh наречен Ksay, оженет Hubba ќерка на Hulayl, шеф на Khuza'ah. Ksay беше истакнат арапски и Hulayl го користи во својот синови.

Hulayl почина за време на престрелка која подоцна беше решено преку арбитража. Секоја страна се согласи дека Ksay треба да стане новиот гувернер на Мека и да добијат многу посакувана custodianship на Ka'bah. Ksay прифати именувањето и испратени за остатокот од неговото семејство, а потоа се населиле нив во близина на Ka'bah.

Меѓу членовите на семејството Ksay беше брат на име Zuhra, чичко по име Taym, роднина по име Makhzum, и неколку други роднини кои не беа толку блиску до него како и другите членови на неговото семејство. Тие, заедно со своите семејства, стана познат како Koraysh на долината додека далечни членови нанеговото семејство се населиле надвор од Мека во околните ридови и стана познат како Koraysh на периферијата.

THE КУЌАТА НА СОБРАНИЕ

Ksay регулирани Мека со праведност и беше сакан од сите. Тој беше, исто така, нејзиниот неприкосновен, моќен лидер. Тој го зеде прашање на да се биде чувар на Светото куќа многу сериозно и израснат на животниот стандард на оние кои се склони своите расходи за одржување со замена на нивните шатори со постојани живеалишта.

Тоа беше време на овој период Ksay изгради пространа куќа за себе во која тој спроведена племенски состаноци. Куќата беше искористена и за други важни собири како што се свадби и како појдовна точка за приколки, и така тоа беше таа куќа Ksay стана познат како "Куќата на Собранието".

PROVISION ЗА верници

Верници се собраа во Мека секоја година да ги нудат своите аџилак, а меѓу нив имало многу сиромашните верници. Како чувар на Ka'bah тоа е одговорност Ksay за да се обезбеди биле задоволени потребите на верниците, и дека тие не треба ниту да страдаат ниту жед.

Свој богатство беше доволна за да се справат со потребите на постојано зголемување на бројот на верници, па тој повика на состанок да се соберат средства во која тој побара од луѓето од Мека во залог скромен годишен придонес на нивните стада. На Meccans беа согласна и од време на верници пристигнаГолема Аџилак има доволно храна и вода за да се приспособат на нивните потреби.

Ksay, сака да се направи најдоброто што може за верниците, исто така, овластена дополнителен кожа коритото на вода за да се оние кои се веќе обезбедени во Мека во Мина. Мина лежи неколку милји далеку en-пат во Мека низ јаловиштето и pebbled пустината, па преку предвидени многу поздрави олеснување не само за верницитуку и за патниците.

Приходите собрани преку залогот беше повеќе од доволно за да се задоволат потребите на аџија и така тоа беше преку овој вишок дека првата прекривка беше направен за Ka'bah од ткаенина ткаени во Јемен.

A ПРЕДМЕТ НА сукцесија

Абду Manaf беше еден од четирите синови Ksay и покажаа големи знаци на раководството надвор од оние на неговите браќа, кои се беа, многу способен. Меѓутоа, кога на прашањето на сукцесијата стана најстариот син Ksay е, Абд Ад-Dharr беше изборот Ksay е.

Непосредно пред Ksay починал тој повика на Абд Ад-Dharr и му даде на Домот на Собранието. Тој му рече дека тој се случува да се изедначи прашање на ранг со декрети, меѓу другото, дека ниту еден треба да им биде дозволено да влезат Ka'bah освен ако тој, Абд Ад-Dharr, таа се отвори за нив; дека нема аџија биде дозволено даподготви вода во Мека, освен ако тој ги дозволено да го стори тоа и дека верниците не се за јадење, освен ако тој се предвидени за нив.

OBEDIENCE НА Абду MANAF

Кога смртта дојде да Ksay, неговиот син Абдул Manaf, во согласност со желбите на својот татко и прифатени Абд Ад-Dharr, неговиот брат, за нов гувернер така работи како подмачкано.

DISCORD Меѓу семејството

Тоа беше сепак, на следната генерација на Koraysh - вклучувајќи го и потомци на брат Ksay е Zuhra и неговиот чичко Taym - тоа незадоволство беше изразено во однос на начинот на кој работите се администрира. Тие се почувствуваа Хашим, син на Абду Manaf, кои веќе успеале да ги разликуваатсе во многу чесни начини, беше повеќе способен и треба да имаат права префрлен во него. Наскоро имаше поделба меѓу Koraysh остави само Makhzum и некои подалечни роднини, како и во близина роднини Абд Ад-Dharr за поддршка на Абд Ад-Dharr.

THE Сојуз на парфимирани носители

Хашим и неговите приврзаници се собраа во околности на Ka'bah каде ќерките на Абду Manaf подготвени сад на скапи парфеми и ја ставил пред Ka'bah. Секој од поддржувачи Хашим е натопена рацете во сад и како тие го зеде свечена заклетва никогаш да се откаже од еден на друг.

Да се ​​запечати нивната свечена пакт, секој поддржувач протри парфимирани раце во текот на камења на Ka'bah и од тоа време наваму тие беа наведени како "миризливи Едните".

THE Сојуз на конфедеративците

Оние кои го поддржаа Абд Ад-Dharr исто така се заколнаа на верност и стана познат како "конфедеративците".

 

THE Светоста на Ka'bah И НЕГОВИТЕ околности

Наскоро, имаше мраз ладна атмосфера меѓу двете страни. Прашања се влошува до тој степен што двете фракции стигна до работ на борба до смрт за да се реши ова прашање. Сепак, Ka'bah и неговата околина - отсекогаш се одржуваат - периметри на кои се протегаат на неколку милјисвето и борбите во оваа област биле строго забрането уште од времето на Пророците Авраам и Исмаил.

Сепак, пред работите достигна точката од која нема враќање компромис беше предложен кој се покажа прифатливо за двете страни. Компромисот беше дека Абд Ад-Dharr треба да го задржат клучевите на Ka'bah заедно со своите права, а исто така ги задржи својот дом - Куќата на Собранието. Од друга страна, пак, Хашим треба, одсега па натаму добиваат право да се соберат на ветија придонес за благосостојбата на аџии.

$ ГЛАВА 3 Хашим

HASHIM И верниците

Пред аџилак секоја година, Хашим ќе ги покани лидерите на племињата да присуствува на состанокот во Домот на Собранието за да разговараат за подготовките за аџилак. Тој ќе ги потсетам тие биле благословени со тоа што соседите на Домот на Аллах, и дека верниците биле посетители наНеговата куќа. Тој им рече, бидејќи верници беа гости на Аллах тие имале повеќе права врз нивната широкоградост од обичните гости и откако привлече нивното внимание на ова право, тој ќе побара од нив да го дадат својот придонес вети. Како и неговиот дедо, тој им рече ако неговите сопствени богатство биледоволно, тој ќе се смести на сметка себе, а не побара од нив за нивниот придонес во фондот. Сите во согласност со барање Хашим и залог на придонесот се наплатени.

HASHIM Воспоставува каравански патеки

Животот на еден caravaner беше опасна, но за многумина тоа донесе просперитет. А caravaner може да се очекува да се соочуваат со многу опасности, освен екстремната топлина на пустината проследено со интензивни студенилото на ноќта за време на одредени периоди од годината. Можеби најголемата опасност од сите беше страв да не биде нападнатод мародерство племиња. Сите премногу често каравани беа нападнати што резултира со губење на живот и стока. Хашим добро знаеше товарот на caravaner па тој одлучи да ја посетите со племенските водичи покрај трговските патишта патувал со Koraysh и ги искористи своите овластувања на пријателска убедување и правичностза да се обезбеди безбедно минување. Еден по еден племиња договорено и наскоро трговските патишта стана помалку опасни.

Смисла Хашим на праведност и сочувство кон неговите блиски луѓе се покажа уште еднаш во текот на годината во која имаше екстремни сушата проследено со глад. По сослушувањето на страдањето на соседните племе тој наредени за набавка на храна и вода за да им се раздаде на погоден племе. Оваисправена чин и други акти, како тоа доведе до зајакнување на врски помеѓу Koraysh и други племиња.

Само карактер Хашим и способноста да се организираат биле познати не само од страна на неговите колеги Арапите, туку на големите сили на денот, имено на царот во Рим и кралот на Абисинија, владетел на Јемен.

Тоа беше преку нивните восхит на Хашим дека тој успеа да преговара мирно, во траење договори, кои за возврат се ослободени од Koraysh од плаќање на претходно спроведени тргување даноци. Популарноста Хашим беше таква што кога Koraysh трговците достигна Angoria - сега Анкара во Турција - царотсамиот ќе излезе да им посака добредојде, да им покаже голема гостопримливост, и ќе се распрашуваа за Хашим.

Две големи трговски патишта сега се безбедни, па во текот на зимата, кога топлината на пустината починал долу, каравани ќе тргна на своето патување кон Јемен. Тогаш, како и лето напредни каравани ќе тргна во спротивна насока на нивните долги патека до северо-запад постигнување далеку како Палестинаили Сирија, која во тоа време беше дел од Римската империја.

HASHIM ЗАДОВОЛУВА Салма, ќерка на Амр

На пат кон север, каравани ќе го направи нивниот пат кон пустината оаза наречен Yathrib - денес наречен Медина - да тргуваат и да го надополнува резерви пред да тргне повторно на нивните долги патување.

Жителите на Yathrib беа арапските и Евреин. Во прво време, Арапите биле познати како децата на Kahlan но како што одминуваше времето тие поделени во две племиња, племиња AWS и племето Khazraj, и двајцата беа синови на Tha'abah.

Во тоа време беше заеднички за еден човек да има многу жени, некои дури четириесет. Хашим веќе беше во брак, кога во Yathrib тој се состана благородна, влијателна девојка која се вика Салма ќерка на Амр од племето Najjar, филијала на Khazraj. Хашим предложен за неа и таа го прифати под услов таа да останево контрола на своите работи и дека кога таа родила син, момчето ќе останат со неа во Yathrib додека не наполнил пубертетот. Хашим прифаќаше нејзините услови и двете беа во брак.

Тоа беше среќна, успешна аранжман и Хашим направи честите патувања во Yathrib да остане со Салма. Во неколку наврати Хашим продолжи од Yathrib во Сирија, сепак, на една таква патување во 497 година наизменична бил однесен болен во градот Газа, Палестина. Неговата болест се покажа како сериозна и тојне се опорави. Салма е бремена, а подоцна родила син на кого му именуван Shayba. Како Shayba пораснав тој сакаше да го слуша срцето затоплување приказни за неговите великодушни татко, и тоа беше преку примерот на благородна смисла на неговиот татко на правичност и мирно карактер што Shayba моделирани неговатасопствениот живот.

THE БРАЌА на Хашим

Хашим имаше две крвта браќа по име Абду Шамс и Muttalib, и полубрат име Nawfal. И Абду Шамс и Nawfal биле трговци, Абду Шамс "трговски пат лежи помеѓу Мека, Јемен и Сирија, каде што, во најголем дел, Nawfal трговски него на пат кон далечните Ирак.

За сметка на нивниот трговија браќата биле далеку од Мека за долги периоди на време со резултат Muttalib, нивниот помлад брат презеде одговорноста на правата да се соберат залог на аџилак придонес.

@ Наследник MUTTALIB'S

Како што одминуваше времето, Muttalib помисли околу тоа кој треба да биде неговиот наследник. Неговиот починат брат Хашим се оженил четири жени и од нив имаше три сина.

Shayba син на Салма, иако помлада од неговата полубраќа, прикажани знаци на раководството на рана возраст. Трговците минува низ Yathrib ќе се однесуваат извештаите за него да Muttalib, и повеќе слушна за неговиот внук повеќе импресиониран тој стана како неговиот карактер се појави да се развивада биде многу сличен на оној на неговиот татко.

Кои сакаат да знаат повеќе за Shayba тој одлучи да оди на Yathrib да се види за себе и да ја посетите со неговото пошироко семејство. Muttalib не беше разочарана. Извештаите добил беа точни, па тој побара неговата мајка да го довери Shayba на неговиот старателство. На прв Салма не сакаше да ги споделите со својот син оди сонего, и Shayba, од љубов и почит за неговата мајка, одби да ја напушти без нејзина согласност.

Muttalib објасни Салма дека Мека имаше повеќе да понуди својот син од Yathrib. Тој ја потсети на благородништвото на Koraysh племе и дека тоа беше тие кои му беа предадени на престижниот custodianship на Домот на Алах. Тој кажал дека тој беше на мислење дека нејзиниот син застана одличеншанси за добивање на канцеларија на неговиот татко некогаш одржани и со тоа стана една од водичи на Koraysh племе. Muttalib истакна момент, сепак, дека за нејзиниот син да се смета за кандидат за такви почести беше императив за луѓето во Мека да го знам лично, во спротивнотој едноставно ќе се занемарува.

Салма бил убеден од страна на размислување Muttalib и знаеше предлогот е во најдобар интерес на нејзиниот син, па таа се согласи да ги споделите со неговиот вујко го однесе до Мека. Таа самата утеши со знаење, таа може да го посетите прилично редовно, како на аџилакот во Мека е релативно краток, земајќи 10:50 деновипатување.

THE ДОАЃАЊЕТО НА SHAYBA во Мека

Muttalib, со Shayba возела зад него на неговата камила утврдени за Мека. Како тие влегоа во градот, луѓето видоа Muttalib и мислеше дека младите се возела зад него беше неговиот нов службеник и коментира: "Ете, слугата на Muttalib - Абд Ал Muttalib" Muttalib беше забавуваа и одговори: "Бидете натпреварот со вас,тој е син на мојот брат Хашим! "Грешката беше извор на забава и вести од неговото пристигнување се шири низ Мека, но името заглавени, така Shayba стана affectionately познат како Абд ал Muttalib.

NAWFAL СПОРОВИ НАСЛЕДСТВО SHAYBA'S

Тоа не беше долго по пристигнувањето Shayba кога Nawfal спорно право на момчето над имот на неговиот татко. Muttalib застана од страна на неговиот внук и притисок, исто така, донесе за да се носи од Yathrib така Shayba, сега познат како Абд Ал Muttalib, доби неговите права.

THE СМРТТА НА MUTTALIB

Како одминуваше времето, карактер Абд Ал Muttalib продолжи да расте и во двете интегритет и чест; луѓето од Мека го сакаше и без сомнение живеел и ги надмина очекувањата на неговиот чичко. Од рана возраст тој прикажани силна способност на само лидерство. Неговиот чичко му предавалважноста на администрирање на права на верниците и тој ревносно и помага неговиот чичко во неговата подготовка.

Неколку години по неговото пристигнување во Мека, чичко Абд Ал Muttalib е починат. Никој во Мека спорните квалификации неговиот внук за негов наследник. Всушност многу Meccans беа на мислење дека Абд Ал Muttalib надмина и неговиот татко и чичко во исполнувањето на обврските на чувар на имот на Домот наАлах со сите свои тешки одговорности.

$ ГЛАВА 4 Абд ал MUTTALIB

THE ВИЗИЈА НА Абд ал MUTTALIB

Абд Ал Muttalib не беше идолопоклоник, тој во режија неговата молитва на Аллах сам и сакаше да биде во близина на Ka'bah. Тоа е затоа што на таа љубов тој често би неговата душек шират во место познато како "Hijr Исмаил" - која е местото каде што Пророкот Исмаил и неговата мајка дама Агара лежат закопании, исто така, каде што пророкот Исмаил користи за да пенкало овците - и спијат таму.

Тоа беше на една таква ноќ дека имал видение во кое беше му рече: "Копа слатка еден." Тој праша: "Што е слатка еден?" но немаше одговор. Следното утро се разбудил со големо чувство на среќа и мир, како што тој никогаш не доживее пред тоа, па тој одлучи дапоминуваат следните ноќта во близина Hijr Исмаил.

Таа ноќ имаше уште една визија во која истиот глас му рече: "Копа за милост". Тој побара од значењето на тоа, но повторно немаше одговор. Кога се вратил да спијам таму на третата вечер на визијата дојде повторно, но овој пат тој беше кажано, "Копа за богатство." Кога Абд Ал Muttalib праша штотребаше на богатство визијата исчезна како порано.

Визијата повторно дојде на четвртата ноќ, сепак овој пат глас беше поконкретен и му рекол да се ископа за Zamzam. Абд Ал Muttalib прашани за Zamzam, но за разлика од претходните случаи на глас одговори велејќи: "Копа за тоа, ќе мора не жали, тоа е вашиот наследство од вашиот најголем предок."На глас, изјави Абд Ал Muttalib дека Zamzam лежеше погребан во близина и да supplicate кон Аллах за континуиран проток на чиста вода што ќе бидат доволни сите верници. Па тој supplicated на Аллах на начин што е предаван и во раните утрински часови се вратил во својот дом за да добие лопата. Неговиот син Харит беше таму, па тој изјавида го пренесам уште една лопата и да дојде со него да се копа за добро на Zamzam.

 

THE Откривањето на ZAMZAM

Сонцето го заслужил како тие во собата да работат копање. Како и луѓето почнаа да се зголемуваат и да си одат за нивните дневни задолженија и бизнис тие забележале Абд Ал Muttalib и Харит копање далеку во Светото област и не долго после толпата почнаа да се собираат за да се види она што тие го прават.

Колку што Meccans почитуваат Абд Ал Muttalib се чувствува тој се случува премногу далеку и му рекол дека мора да престане со сквернавење на теренот со својот копање. Абд Ал Muttalib одби и рекол на својот син да застане на стража за да се спречи некој да се меша со копање. Копање напредуваше без инциденти илуѓето почнаа да гума на стои наоколу и почнаа да ги растера кога да се голема радост Абд Ал Muttalib е тој удри камен насловната страница на бунарот на Zamzam. Веднаш, тој им се заблагодари на Алах и возбуден толпата се прегрупираа околу него.

Веста за неговото откритие се шири брзо низ Мека и тоа не беше долго додека многу голема, весела толпа се собраа да го прослават овој голем откритие.

THE БОГАТСТВО НА ZAMZAM

Абд Ал Muttalib и Харит отстрани голем камен капакот од заборавената и на Zamzam и како тие го направија за да на изненадување на сите, нивните очи падна врз богатство што биле земени од Ka'bah многу векови пред, кога Jurhumites биле протерани од Мека. Имаше голема возбуда исите ја сметаа за уделот на богатство.

Во тие денови тоа беше практика на Meccans да се користи divining стрели и фрлајќи жрепка за да се спогоди главните прашања, со церемонија се одвива во рамките на границите на Ka'bah пред нивниот поглавар идол Hubal. Имаше три влоговите: една дека богатството треба да се вратат Ka'bah други дека тоа треба да бидезадржан од страна Абд Ал Muttalib, а третата дека богатството се подели меѓу племиња.

Кога дојде време за секој населба собраа нервозно од страна на Ka'bah и гадател фрли на стрелките. Како стрели падна тие паднаа во корист на некои од богатство се врати во Ka'bah, а остатокот се задржани од страна Абд Ал Muttalib; никој падна во корист на Koraysh. Поподелба биле населиле Исто така беше одлучено племето Хашим треба да преземе одговорност за Па на Zamzam како што беше нивната одговорност да им обезбеди вода за аџии.

$ ГЛАВА 5 заветот

ABD АЛ MUTTALIB зема завет

За многумина тоа ќе се појави дека Абд Ал Muttalib имаше с што би посакал. Тој беше чувар на имот на Ka'bah, убав, богат, дарежлив, и од благороден карактер, кој го освои почитта на луѓето од Мека. Сепак, тој имаше само еден син, Харит, додека неговите братучеди Umayyah, шеф наплемето Абду Шамс и Mughirah, шеф на племето Makhzum имаше многу.

Фактот дека тој имаше само еден син не се однесуваат Абд Ал Muttalib во голема мера се додека не наиде на отпор од неговите колеги Meccans за време на ископувањата на Zamzam. Во тоа време тој се чувствува послаба отколку во кој било друг и посака тој имал повеќе синови да го поддржат.

Тој се чувствува смирен да бидат избрани како еден да биде почестен да се врати на добро и беше благодарен на Аллах за Неговите благослови него, но неговото срце го поттикна да supplicate кон Него за десет синови. Како што тој supplicated со полна пареа, тој вети дека Алах, ако Тој ќе го фаворизираат со десет синови, кои достигнале возраста на машкостатој ќе го жртвува еден од нив на Ka'bah. Алах ја прифатил неговата молитва и како што минувале годините тој мораше да неговиот големо задоволство, повеќе девет синови. Тој никогаш не го заборави ветувањето тој го направи за Аллах и како неговите синови стигна машкоста прашање притисне тешко на неговиот ум, особено како најмлад од неговите синови,Абдула се сега достигна зрелост.

Абдула прераснал во еден убав, во ред, строен млад човек како татко и иако Абд Ал Muttalib сакаше другите негови синови, Абдула стана неговиот омилен.

Абд Ал Muttalib знаеше дека дојде време да се исполни своето ветување. Тој беше човек на својот збор и дека нема намера да дистанцираме од неговата заклетва. До тоа време, Абд Ал Muttalib чувале разлика помеѓу Аллах и самиот тајно, па никој во неговото семејство знаеше на заклетвата пивна многу години пред тоа.

THE Жртва

Абд Ал Muttalib покрена неговите синови за да биде вистина мажи и сите би биле покорни на него. Еден ден тој го нарече неговото десет синови заедно и им рекол на заклетвата пивна. Сите тие прифатени; завет нивниот татко бил нивниот завет и храбро го прашав како ќе се реши ова прашање. Абд Ал Muttalib им рече на предметотќе бидат утврдени од страна на стрелка divining и дека секој од нив мора да се стрела и да се направи свој белег на неа.

По била оставиле трага, Абд Ал Muttalib испрати порака до стрелката-гадател на Koraysh племе да го пречека во Ka'bah. Потоа го зеде својот десет синови во Светилиштето и да ги доведе во внатрешноста на Ka'bah. Кога пристигнале на стрелката-гадател му рече на својот заклетва. Секој син го презентираше својот стрелката и АбдАл Muttalib подготвено чекала својот нож извлечат. Стрелките беа фрлени, и многу падна во однос Абдула. Без двоумење, Абд Ал Muttalib зеде раката на својот син и го доведе до вратата намера да се направи директно за место на жртва.

@ Абдула женски роднини

Абд Ал Muttalib не смета на фактот дека тој можеби ќе мора да се справи со неговите жени, како што не знаев што ги научиле за неговата намера. Фатима, мајката на Zubair, Абу Талиб, и Абдула кои сите беа кандидати за жртва, беше на страната на мајка потекнува од Абд, еден од синовите наKsay и припаѓале на многу влијателни племето Makhzum. Кога Фатима научил на заветот, таа веднаш се собраа нејзините соработници жени, кои беа од помалку влијателни племиња, и заедно со својот моќен племе имаа маршираа во сила на Ka'bah да се спречи жртва.

Како Абд Ал Muttalib отвори вратата на Ka'bah очите падна врз голем толпата се собраа во дворот. Сите забележале изразот на Абд Ал Muttalib и лицата Абдула се промени. Фатима и нејзиниот роднини беа брзо да се уверат дека бил Абдула кој бил избран како жртва. Самопотоа, некој во толпата извика, "За кого е нож!" и други дигна крик иако беше очигледно за кого нож била наменета.

Абд Ал Muttalib се обиде да им каже на неговиот завет, но беше прекината од страна Mughirah, шефот на Makhzum кој му рече дека тие не би го дозволи да се направи жртва. Тој му рекол дека се подготвени да се принесе жртва место него, дури до степен на ransoming Абдула со сите во сопственост насиновите на Makhzum. Тие беа непопустливи и подготвени да ги преземат сите неопходни чекори за да се поштеди животот на Абдула.

Во тоа време браќата Абдула дојде од Ka'bah. До тогаш, никој не разговарал, но тие исто така сега се сврте кон татко умолителен го поштеди животот на нивниот брат и да понудат некои друг вид на жртва во него. Немаше никој присутни кои не го повикуваме да не го стори тоа.

Да се ​​биде исправена човек, Абд Ал Muttalib не сакаат да се пробие на заветот пивна, но притисокот врз него беше голема. Неволно, тој се согласи да се консултира со мудра Еврејка живеат во Yathrib кој бил запознаен со прашања како што се ова и кои би можеле да му кажат дали да се изврши измена е всушност дозволениво овој случај и ако тоа е она што вид на откуп ќе биде потребен.

THE МУДРИ ЖЕНАТА НА YATHRIB

Абд Ал Muttalib тргна со Абдула и неколку од неговите браќа за Yathrib - Абд Ал Muttalib раѓање-место. Кога стигнаа Yathrib барале каде на мудар жена и беше кажано дека повеќе не живее таму, но во Khaybar, многу милји далеку на север од Yathrib.

Па тие го продолжиле своето патување низ врелиот пустински се додека не достигна Khaybar каде најдоа мудриот жена. Абд Ал Muttalib реков на заклетвата пивна и праша дали е можно да се понуди за откуп наместо тоа. Вслушана и им рекол да се врати наредниот ден од денот тааимаше време да се разгледа ова прашање и дека ќе им даде одговор.

Абд Ал Muttalib молеше усрдно Аллах и следното утро тој и неговите синови се вратија за пресудата. Мудриот жена ги поздрави и праша што вообичаениот надомест била понудена меѓу своите племе, при што тие и 'реков тоа беше заедничко место да понуди десет камили. По сослушувањето ова, таа им речеда се вратат дома и штом дојдоа да се стави Абдула и десет камили рамо до рамо и фрлајќи жрепка меѓу нив. Таа им рече дека во случај на стрелката треба да падне врз Абдула тие требаше да го зголеми бројот на камили до десет, и фрлајќи жрепка повторно се додека Аллах прифати нив од страна на стрелкапаѓа против камили. Таа, исто така им кажа еднаш бил утврден бројот на камили сите треба да бидат жртвувани веднаш, со цел дека Абдула би можеле да живеат.

THE Жртва на 100 камили

Откако им се заблагодари на мудар жена, Абд Ал Muttalib и неговите синови утврдени за дома веднаш и по донесувањето Мека Абдула и десет камили беа земени во дворот на Ka'bah. Абд Ал Muttalib отиде во внатрешноста на Ka'bah и supplicated на Аллах, барајќи од него да го прифати она што тие беа за да се направи. Посклучување на неговата молитва, тој излезе од Ka'bah и многу почна да се фрли. Првиот стрелка падна во однос Абдула, па уште десет камили беа додадени. На многу беше фрлен повторно, но уште еднаш на стрелката падна во однос Абдула, а уште десет камили беа додадени и така тоа продолжува. Тоа беше само когабројот на камили достигна сто дека стрелката конечно падна во однос на камили.

THE RANSOM е прифатена

Секој беше пресреќен вклучувајќи Абд Ал Muttalib. Сепак, тој сакаше да се направи сосема сигурен дека тоа беше, без сенката на сомневање за откуп бара од Аллах да одлучи за ова прашање, па така тој инсистираше на тоа дека многу се фрли двапати повеќе. Нервозно, сите гледаа како на многу беа фрлени, но на секого еолеснување во секоја прилика, стрелката падна во однос на камили. Немаше сомнеж лево на ум Абд Ал Muttalib е дека Аллах го прифатил неговиот умилостивение и така камили биле жртвувани веднаш и богата понуда на месо беше дистрибуиран меѓу сиромашните, бедните, и сирачиња. Имаше толкумногу месо останати дека секој сектор на заедницата јаделе од него и се приклучи на големата прослава.

$ ГЛАВА 6 бракот на Абдула ДА AMINAH, родители на пророкот Мухамед

 

Имаше голема среќа меѓу семејството Абд ал Muttalib, не да се спомене неговото племе, и ден-за-ден живот продолжи уште еднаш. Набрзо по овој значаен настан, Абд Ал Muttalib почнаа да прават планови за иднината на Абдула.

Абдула сега осумнаесет години, а неговиот татко мислев дека е време за него да се ожени, па почнал да го бара за соодветен натпревар. По многу размислување тој дошол до заклучок дека Aminah, ќерка на Wahb, син на Абду Manaf, син на Zuhra, војсководецот на племето Zuhra, гранкана Koraysh, ќе биде повеќето компатибилни невестата за неговиот син и така тој отиде да го посети Wahb да се направи предлог. Wahb беше воодушевен и мислев дека ќе биде одличен натпревар и така предлогот беше прифатен.

Aminah беше од благородничко потекло и род и имаше многу убави квалитети. Таа беше позната по нејзината исправено, endearing карактер и да се комплимент овие карактеристики таа беше многу интелигентни. Години подоцна, пророкот Мухамед, (Сала Аллах alihi wa sallam) потврди нејзиниот статус, кога тој им кажал на своите придружници, "Јас имаме избран од повеќето избор. "

По неговото враќање, Абд Ал Muttalib изјави Абдула дека го нашол совршен натпревар за него. Абдула беше пресреќен кога го чу сите прекрасни нешта неговиот татко имаше да каже за Aminah и така во деновите што доаѓаат, Абдула и Aminah биле во брак.

Aminah зачнати кратко време по нивниот брак, а во моментот на зачнување видела светлината кои емитуваат од неа дека осветлена палати на Сирија. На млад пар беа многу среќни заедно. С што татко му му кажа се покажа како вистински и Абдула беше воодушевен со Aminah како што беше со него.

Два месеци по нивниот брак Абдула приклучи трговски караван наменети за Ал Шам. Денес, Ал Шам е конгломерат од неколку земји познати за нас како Сирија, Јордан и Палестина. На враќање, Абдула беше земена сериозно болен во Yathrib. Абдула имаше многу роднини во Yathrib и такакараванот го остави во нивната кариера и продолжи кон Мека без него.

THE СМРТТА НА Абдула

Гласник лого веста за болеста Абдула бил испратен на однапред на караванот и штом Абд Ал Muttalib слушнале вознемирувачки вести тој го испрати својот најстар син, Харит да Yathrib да се донесе Абдула дома. Харит не била наменета да се види неговиот брат повторно, како и Абдула починал пред да дојде до Yathribи бил погребан во близина на неговите братучеди, децата на Adiyy, син на Najjar во Yathrib во куќата кои припаѓаат на некоја-Nabigha Ал-Ju'di.

Харит вратил во Мека и пренесе saddening вести за неговиот татко и Aminah при голема тага падна врз целото семејство.

БРЕМЕНОСТLADY AMINAH'S

Аллах, Севишниот, направени бременост дама Aminah е лесно за неа всушност таа коментира дека таа не се чувствува поинаку од нејзиниот вообичаен себе. Сепак, како и на нејзината бременост напредуваше, Лејди Aminah имаше многу визии во врска со нејзиното неродено бебе.

$ ГЛАВА 7 незаборавни ГОДИНА НА слон

Педесет дена пред Мухамед е роден, се случи настан кој секоја личност во Мека ќе се сеќава за остатокот од неговиот или нејзиниот живот. Тоа беше обид од страна Abraha Како-Сабах Ал Habashi, на Abyssinian, кој беше гувернер на Јемен, да го уништи Светото Ka'bah со сила на слон.

Пред тоа време Арапите плаќа малку внимание на минување на годините, иако секој месец, е призната од страна на нова месечина. Од таа година па наваму Арапите ќе се однесуваат на настани, како да бидат или пред годината на слон или по него.

Во тоа време, Јемен беше под власт на Абисинија. Како-hamah син на Ал-Abjar, на Negus (крал) на Абисинија назначи гувернер име Abraha да владее Јемен во негово отсуство. На Negus беше Назареецот кои го следеа вистинската учењата на пророкот Исус и не Троичниот учењата на Павле, иAbraha, вознемирени да се промовира уште повеќе во очите на неговиот крал, одлучи дека ќе изгради прекрасна црква со намера да привлече верници од Ka'bah на него.

Црквата е изградена во Sanna со мермерни pillaged од разурнатата палати на Сава, а нејзината внатрешност е разубавуваа со злато и сребро и нејзините говорница врежан од слонова коска и абонос.

По завршувањето, Abraha испратија глас во Negus дека тој изгради прекрасна црква во чест и спомна неговата основна намера. Abraha се пофали толку многу за неговата намера да ги намамат верници далеку од Ka'bah дека зборот се шири како бесот на насилна прашина од ветерот носена во текот Арабија.

Како што може да се очекува, Арапите беа разбеснети од целата афера до степен до кој еден човек од племето Kinanah, филијала на Koraysh, стана толку бесен од дрскост Abraha дека тргнал за Sanna решен да урива црква . Кога стигна Sanna ноќта падна, па тој пролази невиденаво црквата и го осквернува со ѓубре и нечистотија. Откако ги исполни својата мисија заминал неоткриени.

Кога вестите на нечистотија достигна Abraha својот гнев беше толку голема што тој се заколна да се одмазди и да го води армија која ќе го уништи Ka'bah еднаш и за сите. Веднаш, наредби се издадени на својата војска и тие се подготвени за долг марш низ топла и непријатни пустината во Мека.Тој, исто така, даде наредби кои слон треба да ги води како знак на Неговата моќ. Штом подготовки беа целосни, Abraha даде наредбата за неговата армија на шест илјади да маршираат со поставената слон водечки на патот.

Не е далеку од Sanna армијата наиде на отпор од мала група на Арапите, но тие беа во голема мера надвор нумерирани и побегнал. Нивниот лидер, Nufayl од племето Khathan, бил фатен и во страв за својот живот нуди за водење Abraha и неговите војници за да Ka'bah.

Тоа беше јануари во годината 571CE и вести од март Abraha е да се уништи Ka'bah достигна Ta'if пред нивното пристигнување, па делегација од Thakif, плашејќи се Abraha можеби грешка својот храм на Ал Lat за Ka'bah, се возеле надвор да го пречека и понуди да биде ко-водичи Nufayl, кој Abraha прифатени.

Во местото наречено Ал Magmas, неколку милји надвор Мека, Abraha одлучи на штрајк кампот и таа беше таму дека Nufayl починал.

Во меѓувреме, Abraha испрати својот шпиони на однапред на периферијата на Мека. На нивниот пат дошле стадо камили кои припаѓаат на Абд Ал Muttalib заедно со некои други животни, па тие ги запленети заедно со било што друго би можеле да ги стават своите раце и ги испратија своите грабеж назад Abraha.

Во меѓувреме, Абд Ал Muttalib заедно со други Korayshi водичи и началници од соседните племиња се сретна заедно за да разговараат за тоа како тие би можеле најдобро бранат нивната сакана Ka'bah. По многу размислување, сите заклучи дека армијата Abraha беше толку голема во број дека тие не стојат шанси противнего, па Абд Ал Muttalib одлучи дека е најдобро за луѓето од Мека да побараат засолниште на падините на планината Thabir, па тој им рече: "О луѓе на Koraysh, ќе бидат заштитени". Тогаш тој ги увери дека Ka'bah ќе биде неповреден велејќи: "Abraha и неговата војска нема да стигнат до Светиот Ka'bah поради тоа што имана Заштита на Господ. "

Како што луѓето од Мека заземаа своите места на планината, Абд Ал Muttalib supplicated велејќи: "О Аллах, тоа е вообичаено за една за да се заштитат својот имот, па ве молиме, заштита на твое."

Abraha дека сега отседнала во долината на Muhassar не е далеку од Мина. Набргу потоа, Abraha испрати својот пратеник во Мека поканува нивниот лидер да го посети во неговиот камп и така Абд Ал Muttalib, заедно со еден од неговите синови придружени пратеник Abraha назад во логорот.

Како Абд Ал Muttalib приближуваше, Abraha беше во голема мера импресиониран од неговите благородни смиреноста и се зголеми да го поздрави. Abraha тогаш изјави Абд Ал Muttalib на неговата намера да се уништи на Ka'bah и побара од него, ако постои било каква корист тој би можел да му даде. Abraha беше крајно изненадени од одговорот Абд Ал Muttalib, тој се очекуванего да се изјасни за со него да се поштеди Ka'bah но наместо Абд Ал Muttalib побара враќање на неговиот стадо камили. Abraha потсмевал на негово барање, но мудро, верувајќи Абд Ал Muttalib одговорил: "Јас сум Господ на мојот стадо камили, па мора да ги заштити. Господарот на Ka'bah ќе ги заштити својата куќа." По овасосема неочекувано одговор, Абд Ал Muttalib и неговиот син се вратил во Мека.

Набргу по ова Abraha даде цел да напредуваат на Ka'bah и војници добија своите маршираат позиции зад слон. Сега, кога сите е подготвен, на слон беше дадена команда за да се зголеми и март, но го одби и седна уште. Нејзините ракувачи се обидел да го примамат од нив, но кога тоа не тие да го победи,возење железо куки длабоко во својата плот, но сепак слон одби да маршираат Ka'bah.

Потоа, една од неговите ракувачи имаше идеја да трик на сиромашните слон со вртење околу да се соочи со насоката на Јемен, тогаш веднаш штом ќе започнете да одат, за да го сврти да маршираат Ka'bah. Оваа измама работеше за некое време и тие успеале да се добие на слон да застане, па дури и да потрае неколку чекориво насока на Јемен, но кога тој се обидел да го сврти да маршираат Ka'bah слон, со сите свои сили, одби и седна покрај обновената екстремни суровост го издржат.

Одеднаш, на небото стана поцрнети со јата птици наречени "Ababil". Секоја птица врши три камења, по еден во секоја ноктот и друг во клунот. Кога птици стасале армија Abraha, тие фрлаа војниците со нив. Штом еден војник бил погоден со камен умре, а не еден единствен камен пропуштенибелег. Како и за Abraha, тој не умре веднаш - на камења кои го погоди донесе болно бавна смрт што предизвика неговите коски да се распаѓа со тоа носат за измачува колапсот на ребрата.

Овие чудесни работи беа сведоци на сите граѓани присутни во Мека и како резултат на годината станал познат како "Година на Слон" и тоа беше, исто така, во истата година дека нашата сакана пророкот беше роден.

Абу Kuhafah, таткото на Абу Бакр, како и многу од татковците на дружината на пророкот сведок овој чудесен настан и приказната беше предадена на нивните деца. Веста за ова чудо се шири далеку и широко и тоа не е чудно што Ираклиј, кои во подоцнежните години беше да стане царРим, слушнале приказната како што растев како Abraha беше од Јемен и Јемен во тоа време беше под протекторат на Рим империја.

Веродостојноста на ова чудо е неспорно. Дури и на неверниците кои никогаш не престана да се искористи на нешто што помислив би можеле да ја дискредитира пророкот или Откровение никогаш не покрена било приговор на стихови кои се однесуваат на вистински пороен на армијата Abraha со камења врши од страна на птиците. Сепак,постојат за жал, некои заведени луѓе кои промовира теоријата дека камењата врши од страна на птиците не биле всушност камења туку микроби или бактерии. Нивното познавање на зборовите на Алах е навистина беден, бидејќи нивната теорија е во директна контрадикција со непроменлива зборот самиот Алахкористи во Куранот да се опише настанот. Зборот Алах користи е "Hijaratin", што значи "камења" - и знаењето на Аллах е вистина.

Како и за гробот на Nufayl, водич кој ја водеше Abraha да Ka'bah, на Koraysh зеде да го каменување.

Аллах испрати надолу следното поглавје потврдува настанот:

Во името на Аллах,

милостивиот, Повеќето Милостива.

Дали сте не виделе како Аллах се занимаваа со придружници на Слон?

Тој не предизвикуваат нивните шеми да заталкаме?

И Тој испрати против нив летови на птици

пороен нив со камења од печена глина,

така што Тој ги направи како слама јаде (со добиток).

Глава 105, Слон

$ ГЛАВА 8 раѓањето на последниот пророк на Алах; Запечатување на PROPHETHOOD

THE Пророштво се исполни

Во понеделникот, 12-ти на Раби-ал-Awwal (21-ви април) - 571 години по Исус се вознел на небото да

чекаат неговото враќање пред крајот на светот, Лејди Aminah го роди своето благословен син во куќата на Ебу Талиб и AS-Shaffa, мајка на Абд Ал Рахман присуствуваше неговото раѓање. Како дама Aminah родила, благословен светлината дојде од неа дека нејзиниот JavaScript за да ја видите чудесно подалечното палати на Сирија.

На убава бебе е роден без трага на нечистотија врз него, и слатка арома милував неговата совршена мало тело. Дама Aminah се сети на настава таа била дадена во нејзината визија и supplicated на Аллах со него за својот мал син, а потоа му даде да Еш-Shaffa, мајката на Абд Ал Рахман да се одржи.

Веста дека Лејди Aminah го родила син бил испратен веднаш да Абд Ал Muttalib. Штом го слушна добра вест што побрзаа да се види неговиот нов внук. Кога стигна во куќата неговото срце се исполни со радост и тендер, љубовен заштита. Тој cradled слатка бебе завиткано во бела крпа во рацетеа потоа го однел на Ka'bah каде што ги понуди молитва на благодарност кон Аллах за безбедна достава на неговиот внук.

Пред да се врати неговиот нов внук да дама Aminah тој отиде дома да му покаже на неговото семејство. Стоејќи на вратата на чекање за враќање на неговиот татко беше неговата три-годишен син Ал-Абас. Љубов, Абд Ал Muttalib изјави неговиот син, "Ал-Абас, ова е вашиот брат, му даде бакнеж", па Ал-Абас, кој беше во реалностанеговиот чичко, се наведна и ја бакна својата нова бебе брат.

По секој се восхитуваат на бебето, Абд Ал Muttalib врати на Лејди Aminah и во согласност со својата визија и визијата Абд Ал Muttalib видел, слатка бебе беше именуван Мухамед. Кога луѓето го прашале зошто тие го името Мухамед тие одговорија: "Да се ​​пофали на небото и земјата". Седум денапо неговото раѓање тој беше обрежаните и како што беше обичај, неговите родители и роднини се собраа заедно за да се одбележи пригодата. Дама Aminah suckled нејзината преблажена син за една недела, а потоа Thuyebah, слуга на Абу Lahab помага во неговиот цицалче.

Куќата Абу Талиб е, куќата во која Светиот пророк, (Сала Аллах alihi wa sallam), е роден, и денес стои недалеку од ридот на Марва и се користи за да се сместат исламска библиотека. Се надеваме дека нема да биде урната во истиот начин на кој другите благословен исламски места се паднати жртва на Њујоркмодернизација стил. Сепак, постои надеж дека ќе бидат обновени и зачувани како сегашниот крал Абдула веќе презема чекори за да се врати на гробот на Лејди Aminah што беше осквернавени од страна на некои следбеници на Мухамед ибн Абд Ал-Вахаб и Ибн Taymia. Тоа е голем срам дека жените се спреченивнесување на овој благословен родното место!

Рангот на Лејди AMINAH, МАЈКАТА НА ПРОРОК

Кога пророкот (Сала Аллах alihi беше sallam) бил повикан на prophethood, изјави тој на своите другари: "Навистина, јас сум обожавател на Аллах, и печатот на Пророците од Адам беше поставен во глина. Јас ќе ве информира за тоа. Јас сум молението на мојот татко Авраам, на драго вести на Исус,и визијата на мајка ми и како такви, мајките на пророците се види - и знам дека мајката на Messenger на Аллах (Сала Аллах alihi wa sallam) видов како таа родила мене, светлината кои емитуваат од неа, кои го осветлуваа палати на Сирија, додека таа ги виде. "Тоа е исто така, објавија во Хафиз ибн Kathir ереференца на автентичната пророчки кажувања дека кога Лејди Aminah замислен пророкот видела светлината на ист начин како кога таа го родила него. (Muhaddith Ал канди почитуваат ова и печатени книги ибн Kathir е).

Ова е многу важно хадис како тоа се базира нашето внимание кон занемаруваат, многу висок ранг на Лејди Aminah, Алах може да биде задоволен со неа, со поставување на неа во елитата придружба на Пророците Авраам и Исус со тоа негирање на мислењето на оние кои ја сметаат да биде само меѓу луѓето од исправенаприродата пред исламот. Овој пророчки прибирање на понуди е доказ дека таа е првиот меѓу блиски пријатели на Аллах (awlia) во Исламот, и дека таа е чесна мајка на семејството на куќата на пророкот, бидејќи таа виде со окото на блиски пријатели на Аллах ( awlia). Овој степен на рангирање е референцираниво Божествената хадис, каде што Аллах вели: "Јас ќе биде неговиот поглед со кој тој ја гледа". Ова значи дека видела палатите не со неа редовно вид, која ќе биде невозможно, но со светлината на нејзиниот син. Затоа, таа му подари нејзината најдобра чест и млеко, и ја запали пред осветлување на светот.

Во овој хадис на пророкот (Сала Аллах alihi беше sallam) тој се осврна на себеси како второ лице со мајка му и создаден сведок дека го виде целата светлина, додека други само слушнале за него, но не го видите. Пророкот (Сала Аллах alihi беше sallam) ја почитува и ја нарече "Мајкана Messenger на Аллах ". Не само Лејди Aminah е светлина, чест, но нејзината среќа и благослов беа наследени од Lady Khadijah потоа нејзината ќерка дама Фатима, може да Аллах биде задоволен со нив.

Ова е, во кратки црти, благослов од Аллах да ни на разбирање на овој хадис. Тоа е неспорен автентични повикување на светлината на Prophethood и никој не треба да се разгледа на лажни хадис кој вели: "О Џабир, првата креација од Аллах е светлината на вашиот пророкот", која својата производителтврди дека се пријавени во Musannaf на Абдул Razzaq, а не е.

THE Чистотата на лоза

Во годините што доаѓаат, Пророкот (Сала Аллах alihi беше sallam) зборуваше за неговата лоза велејќи: "Аллах ме донесе долу на земјата во бедрата на Адам, а потоа ми се става во бедрата на Ное, а потоа фрли ме во слабините на Авраам. Алах продолжи да ми се движат од една благородна филе и чиста утробана друг додека Тој ме донесе од моите родители. Никој од нив не беа некогаш се приклучи заедно во блудство. "

 

THE ОДЛУКА НА дама AMINAH И Абд ал MUTTALIB

Абдула беше еден млад човек кога тој починал и затоа имале многу малку да ја напушти својата сопруга и нероденото бебе. Сите тој беше во можност да ги остави беше Abyssinian слугинка по име Barakah, што значи "благослов", неколку камили, а некои кози. Barakah е исто така познат по името Ум Ајман.

Во тие денови тоа беше практика на благородна и добро to-do семејства да го довери своите новородени бебиња до грижи за добра семејствата кои живеат далеку од Мека, каде што детето ќе биде помалку веројатно да се намали на многу болести кои премногу често придружени со аџии.

Меѓу многуте предности на испраќање на новороденото да се зголеми во пустината беше тоа што беше таму дека арапски во својата најчиста форма реченото, и остварување на зборување чист арапски беше најбараните по квалитет. Младите исто така, научив основните уметноста на преживување преку заемна љубови нега од еден на друг дека за возврат да доведе до одлични манири и витешкото природа.

Со ова на ум дама Aminah и Абд Ал Muttalib одлучи да испрати Мухамед да се зголеми во пустината.

 

HALIMA, Ќерка на АБИ DHUAIB

Набрзо по неговото раѓање, неколку бедуин семејства направија своите двапати годишно аџилакот во Мека во потрага по дете да се поттикне. Без провизија беше побарано од страна на посвоители како некој би можел да се претпостави, а намерата беше да се зајакнат врските меѓу благородна, добро to-do семејства, а можеби и да добијат корист од своите родителиили роднини.

Меѓу потенцијалните згрижувачко мајки дама наречен Halima, ќерка на Аби Dhuaib од племето на канди Sa'ad и нејзиниот сопруг Ал-Харит, син на Абдул Оза - попознат како Аби Kabshah. Семејство Halima е секогаш била слаба и дека годинава особено беше суров за нив на сметка насушата што ја разурна област.

Halima имаше еден млад бебе на свој, па заедно со нејзиниот сопруг, Аби Kabshah и бебе патувале во друштво на други семејства од нивните племе во Мека. Halima врши нејзиниот син како таа се возеле по нивното магаре додека нејзиниот сопруг одеше со неа и своите овци потрча по покрај нив. Когаутврдени, овчото млеко бил постојан извор на храна за нив, но напорот на патувањето зеде својот данок и нејзиниот млеко пресуши. Сопствени млеко Halima не беше доволна за да ги задоволи нејзиното бебе, и многу време нејзиното бебе се викаше да спијам од глад.

Пред да стигне Мека има уште еден неуспех како магаре Halima почна да покажува знаци на куцане. Па тие одвива бавно на свој темпо додека другите отидоа напред. Поради доцнењето, Halima и нејзиното семејство беа последните на потенцијалните посвоители да стигнат до Мека.

Од страна на време Halima пристигна секоја од другите потенцијални згрижувачко мајки ги посети домовите на родителите кои сакаат да ги испраќаат своите новороденчиња за безбедноста на пустината, и избран бебе. Единственото бебе што остана беше на пророкот, (Сала Аллах alihi беше sallam), и тоа беше затоа што Аллах го одбралHalima да биде негов цицалче мајка.

Како Halima влезе куќа дама Aminah, таа се најде на прекрасна мала бебето спие на грб завиткани во бела волнена шал под кои била поставена зелена парче свила. Моментално, со само еден поглед, во истиот начин на кој сопругата на срцето на фараонот бил исполнет со љубов за бебетоМојсеј, Аллах полни срцето Halima со преплавени љубов за бебето Мухамед. Алах има избрано Halima да биде негов цицалче мајка.

Halima обзеде неговата убавина и како таа се наведна да го земе таа стопилка деликатна арома на мошус. Плашејќи се дека може да го наруши, таа става раката над неговото градите и како таа го направи, тој се насмевна а потоа ги отвори очите и од очите светна на сончева светлина. Нежно и љубов, таа го бакнамеѓу неговите очи и му понудил својата десна цицка и веднаш почувствува бран на млеко, го прифати градите и suckled далеку задоволно. По малку таа му понудил левата дојка, но дури и во овој тендер возраст правичност беше својствени на неговата природа и тој одби, оставајќи го за неговатанови цицалче брат.

 

Подоцна тој ден, Halima се врати во нејзиниот сопруг и му рече дека нема сомневање во нејзиниот ум сака да се поттикне бебе дама Aminah - тоа беше без последица да ја дека бебето е сирак или дека иднината на услуги не може да биде можно - бебето се целосно плени нејзиното срце.

THE МИРНО НОЌ

Додека Halima беше дојат бебето дама Aminah е, нејзиниот сопруг, Аби Kabshah отиде да имаат тенденција овците и беше многу изненаден да се најде својот вимето полн со млеко. Кога тој го молзат имаше толку многу млеко што имаше повеќе од доволно за да ги задоволи целото семејство, таа ноќ тие пиеле нивните пополни и спиеше мирно.Кога тие се разбуди, Аби Kabshah извика, "Halima, од Аллах, гледам сте ја одбрале благословен дух, не ќе забележите како се трошат како благословен ноќ и се ужива придобивките?"

THE БОНДИНГ

Тоа е преку негување млеко подметнат мајката да ја обвинуваат дека бебето добива поширокото семејство во кое брак со својата браќа и сестри не е дозволено. И така тоа беше дека посвоено дете Halima ќе се однесуваат на неа во подоцнежните години како неговата "мајка" и на своите деца како негов "браќа и сестри".

Уште од самиот почеток, сврзување меѓу Halima и нејзиниот посвоено дете се покажа како многу голем благослов, не само за нејзиното семејство, но целата племе. И тоа е затоа што на оваа многу блиски односи што нејзиниот народ беа, во годините што следеа, заштитени и доведе до рајот.

$ ГЛАВА 9 животот во пустината

Времето наскоро дојде за посвоители да се тргна за нивните пустината дома со нивните обвиненија, па Halima ја прави farewells да дама Aminah кој му својот сакан син до неа, како таа седеше на нејзиниот магаре.

Halima и нејзиниот сопруг беа брзо да се забележат повеќе благословите што постојано дојде нивниот пат. Нивните магаре секогаш била најспоро возење поради тоа што беше изнемоштени, а од неодамна покажа знаци на прогресивно куцане, но сега е надвор истрча на другите додека остатокот од партијата гледаа зачуденобарајќи Halima ако магаре бил истиот таа дојде со.

THE ЗЕМЈИШТЕ на канди SA'AD

Пред стигнаа во земјата на канди Sa'ad, вегетацијата веќе стана слаб и по донесувањето тоа нема вегетација во очите, земјата беше неплодна, знаци на суша беа насекаде. Сепак, овци Halima ќе талкаат надвор но секогаш се врати полна. Тоа беше толку забележително е дека другиво нејзината партија, изјави нивните пастири да ги преземе своите овци и следете Halima, сепак таа жена секогаш се врати целосно и продолжи да дава изобилство млеко, а нивни не.

Благословите никогаш не престана да се избега вниманието на семејството Halima и кога стигнаа дома нивната земја стана обновуваат уште еднаш и палми роди изобилство на датуми.

AL SHAYMA

Halima имаше постарата ќерка по име Hudhafa, исто така познат како Ал Shayma. Ал Shayma сакаше нејзиниот нов брат скапо и никогаш не мораше да чека да биде побарано да се грижи за него. Тоа беше многу среќно време за целото семејство и посвоено дете Halima се зголеми брзо во сила и outgrew другите деца на слична возраст.

Племе Halima е особено бил познат за зборување чист арапски и многу од нејзините племиња стана познат за сметка на нивниот елоквентен говор и поезијата; што беше во таква средина дека младиот Мухамед научил уметноста на прецизни дикцијата на чист арапски; Сепак тој не научат како да читаатили да пишува.

THE Вратат во Мека

Halima никогаш не престана да се прашувам на растот и силата на нејзиниот подметнат син и како што е сега две години и го завршил одвикнување мислела дека е време за него да ја посетите неговата мајка во Мека, па подготовки за патувањето.

Кога стигнаа Мека дама Aminah беше задоволство да се види и држете нејзиниот син уште еднаш, но епидемија избувнал и се плаши за својата безбедност, па тоа беше договорено дека Halima треба да го земе назад со неа да се нивните пустината дома.

THE Првото отворање на градите МЛАДИТЕ Мухамед

Малку Мухамед сакаше да си игра со неговите браќа, но, исто така, уживаат седи сам од себе. Неколку месеци поминаа од неговото враќање од Мека кога еден ден како неговите браќа се игра не е далеку меѓу овци и седна сам Габриел дојде до него и го однел потоа положи долу на земјата ипродолжил да се отвори градите и отстрани неговото срце. Од неговото срце, тој се отстрани црна честички и рече: "Ова е дел од сатаната во вас." Потоа од златен сад тој ги изми срцето со вода на Zamzam, опрација на своето место и resealed градите.

Децата отрча до цицалче мајка велејќи: "Мухамед е убиен! Набргу потоа Мухамед се врати да ги гледа малку бледо и Halima го одржи нежно во рацете и праша што се случило. Тој и кажал дека градите се отвори. Единствената разлика што можеше да се забележи е декатој се појави малку побледи отколку обично.

Anas рече: "Јас ќе видите знаци на шевове на неговите гради."

THE ВТОР ОТВОРАЊЕ НА КОВЧЕГ МЛАДИТЕ Мухамед

Пророкот (Сала Аллах alihi беше sallam) ни кажува за тоа време тој беше овчарската некои животни, рече тој, "јас бев овчарската некои животни со мојот дом-браќа зад нашите шатори, кога двајца мажи облечени во бели облеки дојде до мене. Тие ме држеа цврсто и подели ги отвори моите гради, од моето грло сведува на мојот стомак. Потоатие отстранети моето срце и да ги делат тоа отворено. Тогаш тие измив срцето и градите со снег, додека не му го исчисти. "Еден од ангелите им рече на другите", му Измерете со десет луѓе на својот народ ", но јас ги надминува. Така рече тој," Измерете го со еден сто на својот народ ", но, сепак, ги надминува.Тогаш тој рече: "Измерете го со илјада на својот народ", но уште еднаш ги надминува. При што ангелот му рече: "Ако сте во ситуација да му тежат со целиот свој народ тој се уште ќе ги надминуваат!" Тој им кажал на своите придружници дека двајцата мажи биле ангели и дека секој син на Адам, освен Марија и нејзинатасин е допрена од страна на сатаната при раѓањето.

Fearing За својата безбедност, беше одлучено да се врати младиот Мухамед да дама Aminah, па уште еднаш Halima тргна со Мухамед во Мека.

@ ОДЛУКА Halima'S

Halima одлучи да не каже дама Aminah вистинската причина за неговото предвремено враќање, но Лејди Aminah беше брзо да се реализира таа беше прикривање нешто. Во последно дама Aminah убеди Halima да и каже вистинската причина за враќање на нејзиниот син.

Дама Aminah слушав внимателно на сметката на отворањето на градите и на страв Halima дека некои лоши Џин може да се обидува да му наштети. Дама Aminah ја утеши и и 'реков дека нема штета ќе дојде до него, бидејќи таа беше кажано дека тој бил предодреден за важна улога. Таа, исто така, изјави Halimaза нејзината преблажена на бременоста и на светлината што ја блескаше од својата утроба. По сослушувањето ова, срцето Halima беше во мир уште еднаш и во голема мера ослободен да се знае нејзиниот страв за својот сакан посвоено дете се неосновани.

Дама Aminah му се заблагодари на Halima за љубовен грижа таа го даде својот син и така тоа беше на возраст од шест тој се врати да живее со својата мајка во Мека.

$ ГЛАВА 10 НОВ ЖИВОТ во Мека

Тоа не беше долго пред младиот Мухамед имаше наталожено многу среќно на неговиот нов начин на живот во градот Мека и се најде тој имал многу братучеди, на љубов дедо по име Абд Ал Muttalib, како и многу чичковци и тетки.

Меѓу децата Мухамед сакаше повеќето беа Хамза и неговиот млада сестра Safiah, децата на неговиот дедо, Абд Ал Muttalib. Мухамед и Хамза беа практично иста возраст, сепак, Мухамед беше старец, иако технички гледано, Хамза беше неговиот вујко и Safiah неговата тетка.

THE Патување YATHRIB

Еден ден, Лејди Aminah дозна дека караван наскоро ќе биде заминувањето Мека и минува низ Yathrib (Медина) на својот пат север и таа многу сака да се земе својот млад син да го посети гробот на својот татко Абдула. Исто така, беше прекрасна можност за Мухамед, кој сега беше шест, за да се задоволат останатитенеговите братучеди и роднини кои живееле таму.

Barakah, слугинката дама Aminah е, направени потребните подготовки за денот патување единаесет и во друштво на Абдул Muttalib тргна на своето долго патување заедно со младиот Мухамед.

Светиот Семејство остана во Yathrib за еден месец и младиот Мухамед сретнал повеќе од неговите роднини, децата на Adiyy. Уживаше да се биде со нив и отиде змејот летање, а понекогаш и тие ќе го однесе до нивната голема и каде што научил да плива. Тоа беше среќен време, но наскоро месец помина и караваннаменети за Мека е подготвен да ја напушти, па тие го направија својот farewells и си отиде.

THE СМРТТА НА дама AMINAH

Како караванот патува во Мека, Лејди Aminah беше земена сериозно болен и никогаш не закрепна. Ангелите зеде нејзината душа на едно село наречено Ал Abwa и тоа е таму дека таа лежи закопан.

Многу години подоцна во битката на Ухуд, на маршот на Ухуд, Хинд сопруга на Абу Sufyan повикани на хиерархијата на Koraysh да пустошат на гробот на неговата мајка дама Aminah. Иако нивната омраза на пророкот беше одличен, тие мислеа дека таквиот чин ќе биде одвратното нешто да се направи и декаплемиња Арабија ќе биде одбиен од страна на нивните акција, дамка на кои никогаш не би да биде збришан, а исто така тоа беше да биде врата тие не сакаат да се отвори. (Во последниве години, следбениците на Абд Ал-Вахаб и ибн Taymia успеа етиката на неверниците од Мека. Тие осквернавија гробовите на пророкотмајка дама Aminah, дама Khadijah и многу од домаќинството на пророкот и придружници во Baqia со израмнување нив и правејќи ги непрепознатлив. Гробовите се сега непознати и непречен од никого. Следбениците на Абд Ал-Вахаб andibn Taymia се исто така одговорни за поставување отпад многу значајни исламсказнаменитости и населби, како што се Hudabayiah и нивна замена со секуларната имиња. Современи структури во Мека и Медина се огледало оние на Њујорк и само оригинална структура да остане во Мека е Ka'bah).

Barakah и Абд Ал Muttalib се обидоа да го утеши растажи млади Мухамед чие срце беше испразнето по загубата на неговата мајка и заедно тие го направија тажни патување во куќата на неговиот дедо во Мека. Абд Ал Muttalib зеде својот внук во сопствениот домаќинство и многу посебенЉубовта нив врзани дури и живеат заедно.

THE ЉУБОВ НА Абд ал MUTTALIB

За многу години Абд Ал Muttalib зел да спие во близина на Ka'bah на Hijr Исмаил, на местото каде што беше кажано во видение да се ископа за добро на Zamzam многу години пред Абдула, татко Мухамед е роден. Во Hijr Исмаил неговиот кауч ќе се шири за него и почесто отколку не бешетаму дека еден ќе го најде.

Имаше непишано правило дека никој не седна на каучот Абд Ал Muttalib, дури ниту на својот млад син Хамза, но таква беше љубовта што ја имаше за неговиот внук Мухамед дека тој сам е добредојден да му се придружат таму. Еден ден некои чичковци Мухамед најде како седи на каучот и сугерираше дека тој не треба да праваттака. Веднаш, неговиот дедо им рече: "Нека мојот син да остане, од Аллах, тој има голема иднина." Младиот Мухамед беше постојан извор на задоволство на неговиот дедо и двете уживаат во друштво на едни со други. Таков беше неговиот endearing личност што секој кој се состана Мухамед го сакаше.

Се забележува дека дури и во таква тендерот возраст, Мухамед покажа знаци на мудроста многу подалеку од неговите години и кога Абд Ал Muttalib присуствуваа важно племенски средби во Домот на Собранието со други старешините на племето, ќе го земе неговиот внук со него. Мислење Мухамед беше често се бара со полна пареаи покрај неговата возраст, при што, Абд Ал Muttalib би гордо коментира, "Постои голема иднина пред за мојот син!" Абд Ал Muttalib секогаш наведени со гордост да неговиот внук, како да бидат неговиот "син".

Дури и во овие рани години Абд Ал-Muttalib инстинктивно знаел за идната улога на неговиот внук и рече: "Мухамед е пророк на овој народ." Подоцна, пророкот, без гордост потврди велејќи Абд Ал-Muttalib и рече: "Јас сум пророкот на овој народ, а тоа не е лага. Јас сум син на Абд Ал-Muttalib".

THE СМРТТА НА Абд ал MUTTALIB

Абд Ал Muttalib сега Осумдесет и две години и неколку месеци по осмиот роденден неговиот внук бил однесен болен и почина. Пред Абд Ал Muttalib починал тој е доверена грижата на неговиот внук на својот син Абу Талиб, брат крвта на Мухамед татко Абдула, па без двоумење Абу Талибсо задоволство стана чувар на Мухамед и го зеде во свои домаќинство.

Како Биер Абд Ал Muttalib беше спроведена на местото познато како Ал Hujun за погреб, многу одеше во неговата погребна поворка и неговата млада внук фрли многу солзи како што тој одеше со нив на гробот. Тоа беше време на голема тага.

Како и неговиот татко пред него, Абу Талиб стана љубовен старател на неговиот внук и неговата сопруга, Фатима, ќерката на Асад, син Хашим, и полубрат на Абд Ал Muttalib, направи с што можеше да се компензира за мајката што ги загуби. Навистина, како што беше на степенот на нејзината заштита, кои во подоцнежните години по својот сакандоверба доведена prophethood, изјави тој за оние околу него дека наместо нека одат гладни, Фатима би преферирал да ги споделите со нејзините деца одат без. Сепак младиот Мухамед никогаш не беше алчен и ќе ги споделат она што тој беше дадена.

По смртта на Абд Ал Muttalib на надмоќ во куќата на Хашим ослабне за неговото семејство. Сите, освен еден од чесни канцеларии тој одржа толку долго сега предадена харб, син на Umayyah. Единствената позиција лево на домаќинството, беше дека на обезбедување на аџии.

THE Старателство на Абу Талиб

Кога Абд Ал Muttalib почина имаше многу малку лево за неговите наследници да го наследат и Абу Талиб, иако неговите околности беа ограничени, беше богата со наследство, чест и благородништвото. Како и неговиот татко, тој сакаше неговиот внук скапо и таму не беше ништо тој не би го направил за него. Многу една ноќ на младитеМухамед ќе се најде стуткано до неговиот чичко во кревет, спијат мирно, додека светлината на утрото.

Во текот на денот, Мухамед ќе одат со него каде и Абу Талиб може да оди и кога тој беше доволно стари Абу Талиб го научил на нежна грижа и вештина за тоа како да биде господар пастир. Стадо Абу Талиб беше витален извор на храна и приходи на неговото семејство. Тоа беше позиција на доверба и една несомнено ќе се потсетимедека повеќето пророци, мир над нив, беа пастирите уште едно време или во текот на нивните животи.

THE Суша

Сушата го погоден Мека и соседните населени места во долината уште еднаш. Тоа беше тешко време за сите и стари и млади слично. Абу Талиб беше високо почитуван во неговото племе и во време на потреба, како што тоа, тие често ќе се сврти кон него за помош и совет.

Состојбата продолжи да се влошува, па во очај неколку од Koraysh отиде во Абу Талиб да го прашам да се молат за дожд. Мухамед беше со него и го слушна нивното барање, па заедно, тие го направија својот пат кон Ka'bah да supplicate за помош.

Како тие влегле во околности на Ka'bah, небото беше сино и топлината на сонцето се победи одредување исто како што тоа го прават за многу недели. Абу Талиб и младо момче застана од страна на ѕидот на Ka'bah и supplicated за дожд. Во рамките на моменти, облаците се собраа од сите правци и дожд почнаа да паѓаат - насуша беше готово. Како Halima, Абу Талиб беше брзо да го признае повеќе благослови тој и другите дели на сметка на неговиот внук.

$ CHAPER 11

THE Рани години

Тоа беше време за годишен патување во Сирија. Иако Хашим имаше обезбедено договори со племиња заедно караванот пат многу години пред тоа, патувањето беше макотрпен и не без опасност. Со ова на ум Абу Талиб одлучи да го напушти својот внук зад мислејќи дека е подобро за него да остане дома со Фатимаи други неговите деца.

Кога дојде време за караванот да заминат, Мухамед, кој сега беше дванаесет години, побрзаа до него и ја фрли своите раце околу него. Абу Талиб никогаш немаше срце да го одбие неговиот внук воопшто нешто и така беше договорено дека ќе му се придружи на долгото патување на север до Сирија.

BAHIRA, Монахот

По многу недели напорно патување караванот достигна близина на Howran - кој во тоа време беше под контрола на Римската империја - на периферијата на Басра и таа беше таму дека пустиникот монах живеел чие родено име Џорџ, но подобро познат како Bahira.

Bahira живеел таму за многу години и го наследил скит од сукцесијата на пустиникот монаси. Во текот на вековите, важен религиозен документи биле донесени во скитот и оставени од неговите претходници така Bahira ставил неговото животно дело да ги учат добро и стана многу познавања.Во документите се пророштва кои изјави на друг пророк за да дојде по Исус, Божјиот мир над него. Пророштвата опишани во детали на времето во кое тој ќе се роди, неговиот изглед, карактер, и позадина и тоа беше најдрага желба Bahira да бидат благословени да се живее доволно долго за да го види.

Еден ден, додека Bahira е медитација пред неговиот скит тој забележал караван доаѓаат од правец на Aqabah правење својот пат кон градот. Тоа беше вообичаена глетка за да ја видите каравани прави свој начин таму, но како што тој погледна кон неа тој забележал дека има нешто многу различно за оваа.Како караван донесен од страна на карпите и дрвјата се поклонија и Bahira знаеше од неговите учење дека ова само се случи за пророк.

Кога е прикачена достигна неговото село Bahira излезе да го пречека и го покани на caravaners за оброк. Штом го виде младиот дванаесет годишно момче Мухамед, неговото срце чука побрзо како што рече, "Млад човеку, од страна на Ал-шир и Ал-Оза, сакам да ви поставам неколку прашања." Младиот Мухамед одговори: "Неме прашуваат од Ал-шир и Ал-Оза, од Алах, не постои ништо повеќе омраза кон мене од нив. "Тогаш младиот Мухамед рече љубезно да Bahira," Прашај ме што сакате. "при Bahira го доведува во прашање во врска со различни прашања, дури и сон. Потоа Bahira погледна очите, а потоа за печатот меѓу неговитерамената. Секој од одговорите на младите Мухамед дал и неговата фигура во согласност со описот на последниот Messenger на Аллах, (Сала Аллах alihi беше sallam), во Светото Писмо тој помина својот живот студирање

Тогаш Bahira праша Абу Талиб за неговиот однос со младо момче. Абу Талиб одговори како што беше вообичаена практика за чичко да се однесуваат на неговиот внук, "Тој е мојот син". При што Bahira рече: "Тој не може да биде твојот син на неговиот татко, не треба да се биде жив", и Абу Талиб му рече дека тој беше во право и дека Мухамедне беше неговиот син туку син на неговиот починат брат Абдула.

Bahira знаеше, без сомнение, дека тоа е момче предодреден да стане последните пророкот на Алах и Роналдињо на неговата рака и изјави: "Ова е господар на световите. Аллах ќе го испрати како милост на световите."

На Korayshi трговци беа изненадени и праша зошто тој направи таква изјава. Bahira им рече дека тие патувале кон селото видел облак лебди над караван, по тоа, и кога караванот промени насока, облакот исто така се промени насоката кастинг своите заштитни сенканад неа. Bahira, исто така, ги потсети дека кога пристигнале тие имаа сите се засолниште од сонцето под сенката на дрвото, но кога момчето пристигна немаше место за него да седат освен во сонцето. Тој го привлече нивното внимание им кажува дека како младо момче седна на сонцето, гранкитена дрвото се пресели и да го дадат својот сенка над него и ваквите појави само се случи пророк.

Bahira знаеше за одредени неговите најдраги желба биле исполнети и дека бил благословен да живее доволно долго за да се исполнат момче наменета да биде последен пророкот на Алах. Меѓутоа, кога Bahira научил на дестинација караванот е тој стана длабоко проблематичен. Тој советува Абу Талиб да не одиме понатаму, бидејќитие ќе помине низ една еврејска населба и Евреите ќе бидат сигурни да ги препознаваат знаците и да се обиде да го убие, како што убиле многу пророци и порано, и така Абу Талиб и момчето се врати во Мека.

EARLY КАРАКТЕР

Мухамед порасна во тивка, внимателен младите претпочитајќи да се грижи за овците на вујко му наместо да игра со другите деца Мека. Тој сакаше мир и спокојство на долините и планините. Додека со тенденција стадото на вујко му, тој ќе го помине својот пат набљудување и восхитувајќи се начуда на креација на Алах.

Како и сите момчиња на Koraysh племе тој учеа уметноста на машкост и како најдобро да се брани. Мухамед имал многу заинтересирани видот и така што не е изненадувачки тоа што тој стана одличен стрелец како неговиот предок пророкот Исмаил.

Сите кои го познавале признати неговата репутација за да биде чесни, доверливи и меѓу други фини квалитети, неговата интелигенција.

Тој секогаш отиде надвор од неговиот начин да се обврзат неговите придружници. Тој беше најмал kindhearted на луѓе, чиста и гостопримливи. Кога го вети, тој секогаш него го чуваат и се нарекува од страна на оние кои го познавале Ал-Ameen што значи доверливи.

THE Поправка на Ka'bah

Скромноста на пророкот е заштитена од Аллах, а приказната достигна нас во однос на оваа заштита за време на поправките на Ka'bah.

Тоа беше вообичаено за Koraysh при градење да се носат камења во своите облеки и почесто нивното тело стана изложени. Мухамед, околу беше да се подигне својата облека како другите, но тој беше спречи од небото од тоа, и падна на земја и не продолжи со подигнување на својата облека.

THE СВАДБА

Таму требаше да биде една свадба во градот, така елаборат подготовки веќе се направени и парична казна маса подготвени. Кога пријателите Мухамед дознал за свечености, тие беа вознемирени да се приклучат во сите на забавата и побрзаа да се најдат Мухамед да го прашам да одам со нив. Свечености како што се овие не се привлекуваатнего многу, но неговите пријатели го сакаше да оди со него и тој не беше човек да се разочара никого, па тој се согласи да ги придружуваат и праша момчето што беше овчарската овци со него ако тој би сакале да овци во негово отсуство.

Како што стигнев куќата на невестата звукот на музиката растеше погласно и погласно. Одеднаш, Мухамед бил совладан од преголем умор, па тој им кажал на своите пријатели да се оди на без него, а набргу потоа тој падна звучи спие и не се разбуди до наредниот ден кога свечености секнале.

THE Возраст од незнаење

Ситуацијата во Арабија се влошени до таква мера, дека убиството, разврат, вулгарно, коцкање, и пијанство во комбинација со други depravities станаа вообичаени. Сиромашните и слабите биле третирани многу лошо и положбата на жената беше доста непристоен. Многу жени биле лишени од сите своиправа, тие би можеле да се купуваат и продаваат на каприц и ако тие се случи да го наследат, нивното богатство е поверојатно отколку не, запленети од страна на нивниот брачен другар.

За многумина, најголемиот срам за една жена беше да се роди ќерка. Таа сам е обвинета и срам падна врз семејството. Сите премногу често невини женските бебиња биле закопани живи, па дури и удавен при раѓањето. Сепак, ова не беше случај во поголемиот дел од арапските tribles како многу почитуван сопругитеи погнусих практиката на чедоморство.

Повеќето племиња знаеше малку или без форма на влада и секоја племе независно од другите, освен за повремени сојуз; како резултат на тоа, ривалства и длабоко вкоренети љубоморно често преовладуваат. Племенски расправии биле вообичаени и премногу често потекло за одмазда бил заборавен од меморијата, но тоа беше напостои последица, кавгата беше одмазда, и поради тоа беше засилен без смисла, од една генерација до следната резултира со пролевање на многу крв.

Како и за Ka'bah, сега биле сместени околу 360 идоли и богатство-преброители беа консултирани за двете големи и тривијални одлуки. Сега суеверие беше начин на живот - тоа беше мрак - возраст од незнаење.

THE Битката на FIJAR

Мухамед имаше петнаесет години, кога судирот меѓу племињата на Koraysh и Бану Kinanah под команда на харб, син Umayyah ерупција помеѓу нив и племето Kais Ailan.

Уште од времето на Пророците Авраам и Исмаил, одредени месеци од годинава се одржа света. Во текот на овие месеци физички непријателства меѓу племињата стана строго забрането. Сепак, правилото е прекината кога Ал Barrad, син Kais Ал Kinani, уби Urwah Ал Rahal, син Utbah Ал Huwazini е.

Битката што следеше стана познат како "Битката за Fijar", бидејќи тоа се случи за време на забранетиот месеци. Абу Талиб учествуваа во борбите што беше наменета да еруптира spasmodically текот на период од четири години, сепак Мухамед не учествуваше, а тој се собраа скитници стрелките за тој негов чичко.

THE Договорот од FUDUL

Судирите укроти и мир конечно беше обновен. Но, луѓето почувствував потреба да формираат сојуз кој потиснати насилство и неправда, и заштитени правата на слаби и сиромашни. Како резултат на средбата беше потребно во куќата на Абдула, син Judan е што резултираше со она што бешеда биде познат како Договорот од Fudul.

Оние кои се дел беа од потомците на Хашим, Muttalib, Асад, Zuhra и Tamin заедно со младиот Мухамед и неговите чичковци. Абу Бакр, кои во подоцнежните години беше да стане најискрено браќа во Ислам на Пророкот и татко Абу Бакр Абу Kuhafah на Taym беа учесници. Надухот на овој заминување од пред-исламската племенски гордост беше навистина пресвртница од големо значење како неправда беше неконтролираното.

Еден од факторите кои придонесуваат кон договорот на Fudul се случи кога во посета на трговец по име Zubaib дојде во Мека да ја продаде својата стока и син Ал-Како лелекам Како-Sahmy согласија за купување на пратката. Договорот беше постигнат, а Ал-Како, син лелекам доби својата стока, но потоа одбил да платидоговорената цена.

Иако на трговецот е далеку од дома и немаше колеги племињата да го поддржат, тој не беше совладана од страна на слабоста на неговата позиција. Тој се искачи на врвот на планината, и апелираше до присутните за неправедните трансакција но Koraysh се обрнаа внимание.

Кога Koraysh водичи научиле на неправдата, тие повикаа на состанок во син куќа Абдула Judan, и Ал-Како, син лелекам беше наредено да плати својот долг кон Zubaid.

Таков беше важноста на овој договор, со кој на пророкот (Сала Аллах alihi wa sallam) подоцна им кажал на своите придружници, "Навистина бев сведок со моите вујковци, во куќата на синот на Абдуллах Judan, еден договор кој е повеќе сакана за мене, одошто стадо на добиток. Сега во исламот, ако требаше да биде побарано да се причестуваат во нештослични, јас ќе ја прифати. "

TRADE

До сега, Мухамед беше еден млад човек. Карванот патувања тој го направил со неговиот вујко го научи многу работи, па тоа беше природно што тој, исто така треба да се земе за тргување како средства за живот.

Имаше и такви во Мека, кој доби многу богатство преку тргување. Некои од нив, за една или друга причина, не изберете да го придружува каравани на нивните мисии, претпочитајќи да го довери своите стоки и пари на caravaner кои за возврат ќе добие дел од профитот. Сепак, сигурен и доверливлица се повеќе и повеќе тешко да се најде.

Зборот Мухамед беше неговата врска и неговата репутација за чесност, искреност, и доверба беа познати од страна на сите во Мека, па кога тој почна да се тргува во име на другите, Meccan бизнисмени го поздравија како и нивните профит за делење партнер.

Тоа не беше само со нивните трговски дека Meccans му се верува. Тие му верував сосема во знаење дека ништо ставени во неговиот чување ќе бидат вратени без намалување. Еден може да се очекува дека тој ќе се плаќа надоместок за таква услуга, но тој никогаш не се бара, саканиот, нитуприфатени надомест. Неговата вродена смисла за праведност претпочиташе дека добивањето на надомест на крајот ќе го одвлекува вниманието од вредноста на богатството на лицето.

Таков беше неговиот беспрекорен углед дека и бизнисмени и племиња ќе се однесуваат кон него како "Ал Амин", сигурен.

Тоа беше преку пример за фер-трговија Мухамед, кој во подоцнежните години, неговите придружници имитиран неговата практика и стана многу успешен во сите аспекти на трговија. Оние кои се тргува со нив, дали се муслимански или не-муслиман во Арабија или во други земји, знаеше дека тие би можеле да се потпираат врз нивните трговски партнери никогаш нема да бидат измамени.

 

$ ГЛАВА 12 БРАК

KHADIJAH, Ќерка на KHOULID

Меѓу трговците Мека беше добро се почитуваат, чесен, префинет, богатите четириесет години вдовица девојка која се вика Khadijah. Таа беше многу убава и има многу додворувачи, сепак, таа одби нивните понуди за брак.

Абу Талиб предложи на неговиот внук, кој сега беше дваесет и пет, дека тој може да сакате да се јавите Khadijah да се праша дали таа може да го сакале да тргуваат во нејзино име. Мухамед, откако се занимаваа само со машки трговци, беше малку почит срамежливи да ја прашам, па, изјави тој за неговиот чичко дека можеби таа ќе се испрати некојда го контактирате доколку таа се потребни за неговите услуги.

Кога веста за разговор достигна Khadijah, изјави таа за оние што се блиски до неа дека ако таа го знае само тој е подготвен да тргуваат со нејзиното богатство таа би му понудил можност долго пред, и така гласник беше испратен да го покани да се дојде до нејзиниот аранжмани куќа и да дискутираат.

Кога Khadijah сретна Мухамед таа почит праша дали тој ќе го земе врз себе да дејствува во нејзино име со нејзината стока. Таа му кажа дека таа веќе ја научи на неговата репутација за чесност и вистинитоста и знаеле за неговиот висок морал. Мухамед договорени и како знак на благодарност изјави таа занего, таа би подарок него со двапати на вообичаениот износ. Мухамед прифатена, му се заблагодари на Khadijah за нејзината великодушност, и се врати во неговиот чичко да му кажам добра вест. Неговиот чичко беше воодушевен и му рекол Аллах го испрати овој благослов.

Непосредно пред крајот на месец Dhul Hijjah, Мухамед, во друштво на посветен слуга Khadijah е Maysarah, утврдени за Сирија во прва посета. По постигнување на местото наречено Tayma, Мухамед и Maysarah седна да се одморат под сенката на едно дрво недалеку од пустината на еден монах по име Nastura,кој изненадувачки Излетал да го поздрави.

По размената на честитки, Nastura бакна главата и нозете Мухамед потоа рече: "Јас ти верувам, и сведочат дека сте еден Аллах споменува во Тора". Кога Nastura видов знакот помеѓу рамениците, тој го бакна повторно и сведочеше дека Мухамед бил да стане никој друг, одгласник на Аллах, неписмени пророк на кого пророкот Исус, нека е Божјиот мир над него, го прорече ќе дојде. Потоа, тој се сврте кон Maysarah и му рече: "Тој е последниот пророк, јас би сакала да биде со него, кога тој се вика!" Maysarah беше изненадена од изјавата Nastura, тоа беше навистина нештода ја раскаже својата љубовница.

 

По преземањето на нивните farewells Мухамед и Maysarah продолжи на нивниот пат кон Басра и како топлината на средината на ден сонцето веќе беше долу, Maysarah забележале облаци кастинг нивната континуирана, заштитни сенка врз неговиот придружник.

Кога стигнаа до нивната дестинација Мухамед заклучи неговиот трговија и не губеше време да тргне назад кон Мека. Многу денови поминаа пред тие да постигнат познатите периферијата на Мека потоа по долго време, тие конечно стигна куќа Khadijah е околу средината на денот.

Непосредно пред нивното пристигнување Khadijah кои биле одмара во горната соба, се случи да се загледувам надвор од нејзиниот прозорец и видов нив се враќаат, како јава на нивните камили. Потоа да се нејзино изненадување, како што таа погледна нагоре во небото видела облаците лебдат над Мухамед, засенчување него од интензивната топлина на сонцето.

По се присуствуваше на камили, Мухамед отиде да го поздрават Khadijah и 'кажам на занаети што ги направи; на нејзино изненадување таа ја најде трговија се зголемил. Khadijah, верен на својот збор задржа ветувањето и даде Мухамед неговиот убав подарок. Подоцна, Khadijah разговараше со Maysarah за разлика од облацитеи тој, исто така потврди дека видел истото во текот на патувањето. Тој, исто така, поврзани со збунувачки разговор и сведочење на пустиникот монах, Nastura, и изјави од многуте благослови тие се соочуваат при нивното патување.

THE БРАКОТ ПОМЕЃУ Мухамед и KHADIJAH

Khadijah биле длабоко трогнати и импресионирани од работите Maysarah го кажа. Нејзината братучетка, Warakah, кој е добро обучен во Светото Писмо, исто така зборуваше многу на него и така таа испрати нејзиниот пријател, Nufaysah ќерка Maniya, да дискретно се распрашува зошто тој не се во брак.

Неговиот одговор беше едноставен, тоа е затоа што тој имал многу малку пари за поддршка на сопругата и семејството. Nufaysah Го прашав дали тој ќе ја разгледа брак богата, убава дама на благородничко потекло, по што Мухамед праша кого дама би можела да биде и беше кажано дека е Khadijah. Мухамед беше многу среќен. Тој се почитува Khadijah,како што беше познат меѓу дамите на Koraysh како "љубовница на Koraysh" и "Ал Tahirah" - чиста.

Мухамед отиде во Абу Талиб да се каже на предлогот и тие, заедно со Хамза отиде да побара татко Khadijah е Khoulid, син на Асад да побара дозвола да се ожени со неа и на денот на свадбата беше во собата.

Оние кои присуствуваа на церемонијата брак на Мухамед и Khadijah беа Абу Талиб и водичи на Mudar. Абу Талиб испорачуваат извонреден говор исполнет со верата на своите големи Предок Исмаил.

Абу Талиб, рече, "Пофалба биде на Алах кој ни го избира од децата на Авраам и семето на Исмаил, и светлината на M'ad и директорите на Mudar. Тој ни направи чувари на неговата куќа и политичката моќ на Неговата Света земјиште. Тој го направи за нас куќа на кои луѓето аџилак и забрането земјиштеполн со безбедноста, и Тој ни направи владетелот врз луѓето.

Мојот внук, Мухамед, син на Абдула, ќе ги надминуваат било кој човек, иако тој не може да има значителен износ на пари. Богатството е сенка која порано или подоцна си оди. Мухамед, како што знаете неговото домаќинство е реномирана, и се обидува брак со Khadijah ќерка на Khoulid и нејзиниот нуди мираз одмоето богатство од кои дел е однапред, а остатокот одложен од моето богатство. Како-и-како. Од Аллах, за него постои голема вест и голема иднина. "

Потоа, Khoulid даде Khadijah со него во брак, и нејзиниот мираз беше дванаесет и пол унци злато и четириесет дирами.

На денот на нивниот брак, Мухамед ослободени Barakah, неговата слугинка, од услугата. Набргу потоа, Barakah оженил со човек од Yathrib а подоцна родила син по име Ајман. Меѓутоа, во годините што доаѓаат Barakah беше да се врати во домаќинството на пророкот.

$ ГЛАВА 13 Zayd

Како дел од неговата свадба подарок, Khadijah даде нејзиниот сопруг услугите на младите именуван Zayd од племето Kalb во Сирија.

Неколку години пред тоа, мајка Zayd е зел нејзиниот син да го посети своето семејство во племето Tayy. За време на нивната посета на селото биле рација од страна на мародерство племе и меѓу нивните грабеж тие запленети Zayd потоа го продаваат во Мека. Татко Zayd е, Haritha, што доведе пребарување партија да се најде неговиот син, нопребарување покажа како неуспешен - немаше трага она од него и тој се плашеше од најлошото.

Khadijah и Мухамед биле во брак само неколку месеци, кога на аџилак сезона почна, а наскоро и аџии од целиот Арабија и надвор дојде во Мека. Тоа беше во таа година дека племињата од Kalb одлучи да се причестуваат во аџилак и случајно Zayd се случи за да ја видите и да ја признае некои од нив.

Zayd знаеше неговите родители би тагуваше во врска со неговата загуба. На прв, тој, исто така биле уништени од тоа што биле растргнати од неговите родители, но во денешно време неговите околности се промениле и тој беше многу среќен што живее во домот на Мухамед. Сепак, сега кога им се пружа можност презентирани тој беше во можност да го испрати својотродители утешна порака преку аџии.

Членови на семејството Zayd беа признати како господар поети, па тој составен стих пренесување на веста дека тој беше жив, среќен и добро. Стихот им рекол да не тагувам за него било подолго, бидејќи тој живеел во близина на Света Ka'bah со благословен и кнежевско семејство.

Штом верници дојде дома тие отиде директно на Haritha и предадена на песната. Haritha беше пресреќен да добивате новости дека неговиот син е жив и веднаш нареди месеци да се направи подготвени за него и неговиот брат да се вози во Мека за откуп на неговиот син.

По постигнување на Мека ме распрашуваа на патот до куќата на Мухамед и кога тие го постигнаа, искрено го молеше да им се дозволи да откуп Zayd. Haritha е подготвен да понуди било која сума на пари за да се ослободи неговиот син, но тие беа изненадени кога Мухамед им рекол дека ако Zayd сака да се врати со нивбил слободен да го стори тоа и исплата на откуп е непотребно.

Zayd беше испратен за и го прашале дали тој призна двајца мажи како стојат пред него. Zayd беше пресреќен да се види неговиот татко и чичко повторно и потврди дека тие навистина беа неговото семејство. Потоа, Мухамед го прашале дали тој сака да се врати со нив или да остане со него во неговиот дом. Татко одговорот Zayd и чичкобеа за да се чуе запрепасти нив, Zayd одговори дека тој сакал да остане како што тој беше среќен каде е тој. Татко Zayd не можеше да сфати како некој, а камоли својот син, би можел да избере животот на еден слуга на онаа на Фриман, но Zayd почит им рече дека тој не го сакаат поинаку.

По сослушување на овие допирање зборови, Мухамед се Zayd за рака и отиде на Ka'bah. Таму тој најави слобода Zayd, велејќи: "Сите оние кои се присутни, сведочат дека Zayd е мојот син, тој е мојот наследник и јас сум негов."

Haritha и неговиот брат се вратил дома и му рече на своите колеги племињата на одлуката Zayd е. Тие раскажува околностите и голема обврзница тие биле сведоци меѓу Мухамед и Zayd, и им рече дека Zayd беше Фримен.

Куранот високо препорачува ослободување на робовите, сепак, во годините што следеа Алах го направи познат дека донесувањето не е дозволено, но сепак ги охрабрува и ги почести на негување на дете. Кога детето е донесен тој автоматски лишува тоа дете од својата лоза додека подметнатдете задржува својот личен идентификација.

Аллах вели:

"Мухамед не е татко на било која од вашите мажи.

Тој е гласник на Аллах и на печатот на Пророците. "33:40

THE Секојдневниот живот на Мухамед и KHADIJAH

Брак Мухамед со Khadijah беше многу среќен и блажен. Тој продолжи да управува со работите Khadijah со голема вештина и нејзиниот бизнис цветаше доведување понатамошни богатство на домаќинствата. И покрај изобилството на богатство, Мухамед одбереме да живееме едноставен живот даваат најголем дел од своето богатство далеку на ониево неволја.

Тетка Мухамед, Safiah, ќерка Абд Muttalib, и сестра на Хамза, се оженил со роднина на Khadijah и посети со нив, често земајќи нејзиниот син Zubair, кого таа го именувана по нејзиниот постар брат, со неа.

Кога Khadijah останала бремена, Safiah нудат услугите на сопствениот слугинката Салма, за да им помогне со раѓањето. Khadijah благодарност прифатени и така Салма стана бабица на сите деца родени со нив. Имињата на Мухамед и Khadijah синови беа Касим и Абдула - кој исто така бил познат како АлТахир или Ал Tayyib - и нивните ќерки беа именувани Zaynab, Rukiyah, Ум Култум и Фатима, кој е роден една година пред нејзиниот татко стана Пророк на Алах. Сепак, нивните синови не се предодредени да живеат долго. Касим почина непосредно пред својот втор роденден, и Абдула почина за време на детството краткооткако неговиот татко стана Печат на Пророците на Аллах, (Сала Аллах alihi wa sallam).

$ ГЛАВА 14 Ka'bah

THE РЕКОНСТРУКЦИЈА НА Ka'bah

Мухамед беше триесет и пет, кога беше одлучено дека Ka'bah треба да се реконструира како во текот на годините нејзините ѕидови станала ослабен и покажа знаци на напукнување, а од неодамна Мека биле поплавени и ова беше погодени и ослабени на Ka'bah уште понатаму.

На Ka'bah бил изграден од страна на пророкот Авраам и Исмаил многу векови порано. Тоа беше ниска зграда изградена од бел камен и околу шест метри висока. Исто така, останала низ вековите без покрив и крадци имаше лесен пристап до богатства сместени во неа.

На Koraysh се длабоко загрижени за неговата состојба и се чувствува дека е неопходно целосно да се уништи Ka'bah потоа обнова на тоа со користење на истите камења. Тие, исто така, предложи да се направи поголема и да додадете покрив. Сите се согласија дека нејзината реконструкција мора да биде финансиран од чиста пари. Парите добиени незаконски како што седека заработени од интерес, проституција, и како беше автоматски одбиени.

Таков беше длабоко вкоренети почит за Ka'bah дека Koraysh стравува нивните дејства може да се смета за свето. Иако нивните намери беа чесни, тие се сети што се случило со Abraha кога тој се обидел да го срамни со земја до земја некои триесет и пет години пред тоа.

На Koraysh беа за да се започне по нејзиното реконструкција кога вести дојде дека бродот бил разбиено во близина на брегот во близина на Џеда, по еден од нивните племиња име Валед, син Mughirah е, побрза да Џеда да ги купите своите salvageable дрва. Еден од преживеаните на бродот бил римски масон име Bakum,па Валед набавуваат своите услуги и заедно тие патуваа назад во Мека со дрва за Ka'bah.

Првиот човек да се започне отстранување на камења е Абу Wahb, брат на Фатима, по многу напор стигнаа темелите пророкот Авраам поставени толку многу векови пред и наидов на големи, тркалезни, зеленкаста боја камења. Кога е време да се започне обновата на нејзините ѕидови, беше одлучено да се поделиработата меѓу племиња, така што секој племе бил одговорен за обновата на една специфична дел. Оригиналниот камења беа собрани и наскоро работа беше во тек. Во близина на вратата на Ka'bah постават и с уште лежи, мала карпа. Чудесно втиснат во карпата е основата на пророкот Авраам. За време на реконструкцијатана Ka'bah натпис е пронајден под карпи, кои гласат: "Ka'bah, Светиот Домот на Алах. Нејзиниот опстанок збор за неа од три насоки. Не дозволувајте нејзиниот народ да биде прв да ја осквернат. "

Како обновата напредуваше, нови камења беа додадени на оригиналниот камен да се направи Ka'bah повисока. Работа на реконструкцијата продолжи да оди добро додека не беше време за репозиционирање на Црн Камен. Секој племенски водач беше готова да ја прими чест на својот пласман и така неизбежно, наВжештениот спор настана меѓу нив. Спорот продолжи за четири дена и ноќи без одлука се постигнат и темперамента стигнев кршење точка.

Беше очигледно дека ниту еден од водичи да се откаже од своето право да се одржи на камен. По многу размислување најстариот од сите водичи, Абу Umayyah, син на Mughirah Ал Makhzumi даде предлог, кој се покажа прифатлив за сите племенски старешини. Предлогот беше дека тие ќе ги споделите сопрвиот човек да влезе во околности на Ka'bah место на камен.

Првиот човек да влезат беше Мухамед и сите беа воодушевени. Неговиот карактер беше беспрекорно и никој не покрена најмала приговор, па отидоа и му информиран за своите најдостоинствено улога.

Мухамед беше воден од страна благословен мудрост што требаше да ги задоволи сите. Тој побара парче ткаенина да се шират на земјата, потоа се става на Црн Камен во средината и побара од шефот на секоја племе да се одржи на платното, да се подигне и го носат истиот со агол на источниот ѕид на Ка "бах. СекојРоналдињо на крпа и врши него, а потоа, кога стигнаа аголот, Мухамед го зедов и позициониран тоа, исто како неговиот благословен предок, пророкот Авраам, го направиле тоа многу векови порано. Честа на секоја племе беше обезбедена и сите беа среќни со решение.

На Koraysh истрча на неизвалкан (халал) и пари, па тие не беа во можност да продолжи со обнова на Ka'bah во неговата оригинална димензии и така тие се намали нејзината големина на северната страна на Ka'bah наречена Ал-Hijr или Ал-Hateem. Што се однесува до нејзината врата тоа бил подигнат од земјата и Ka'bah беше поддржан од внатре сошест столба врз кои тие поставени на покривот.

Тоа беше во тоа време дека Мухамед почнаа да добиваат визии, од кои сите беа да се материјализира набргу потоа.

 

$ ГЛАВА 15 Али, син на Абу Талиб

Имаше една година особено кога многу области, вклучувајќи Мека, беа погодени од сушата проследено со неизбежна глад. Абу Талиб, чичко Мухамед имал големо семејство, но до сега некои од неговите деца се оженил и го напуштила домот. Сепак, суша направено сите, но е невозможно за него да се обезбедатсоодветно за оние кои с уште живеат дома. Мухамед реализира мака неговиот чичко и семејството со кои се соочуваат, па тој отиде во Ал-Абас и сугерираше дека секој од нив треба да се земе еден од синовите на Абу Талиб е во свои домаќинството додека работите подобри.

Без двоумење, Ал-Абас и неговата сопруга, Ум Ал Fadl согласија па отишле во Абу Талиб да побара негова дозвола. Нивниот предлог беше благодарност прифатени и беше договорено дека Ал-Абас треба да Јафар и дека Мухамед треба да се земе Али во нивните домови.

Али беше околу иста возраст како ќерки Мухамед, и така тие играат среќно заедно под надзор на Zayd.

THE ПОДАРОК ​​НА KHADIJAH

Земјата на канди Sa'ad, во близина каде што израснала Мухамед, доживеа голема мера на сметка на суша.

Секогаш кога Halima посети Мека таа ќе го направи точка за посета со Мухамед и неговото семејство. Khadijah секогаш добредојдени неа и нејзините посети предизвика голема радост меѓу семејството, но овој пат тоа беше очигледно нешто не е вознемирувачки Halima. Сушата го предизвика таа да се губат речиси сите нејзини добиток. КогаKhadijah научив од неа маките таа, без двоумење момент го даде својот четириесет овци, како и здрава, силна камила да се олесни нејзината ситуација.

THE Брак на три ќерки

Чичко Мухамед, Абдул Оза син на Абдул Muttalib кој требаше да стане познат како Абу Lahab беше истакната личност меѓу Koraysh. Меѓутоа, дури и во оваа рана фаза тој не е како блиску до Мухамед како и остатокот од неговите чичковци.

Сепак, Абу Lahab призна високо мислење луѓето имаа за неговиот внук и предложи брак на неговите двајца синови Utbah и Utbayah да ќерки Мухамед Rukiyah и Ум Култум. Предлозите беа прифатени, Utbah брак Rukiyah и Utbayah брак Ум Култум, сепак браковите останаunconsummated.

Дама Khadijah мислев на натпреварот помеѓу нивната ќерка Zaynab и нејзиниот внук Ал-Како, син Раби ќе биде среќен унија и така таа дискутира за ова прашање со нејзиниот сопруг. Мухамед беше согласна за тој никогаш не се противат желби Khadijah и така на млад пар во брак.

$ Глава 16 PROPHETHOOD

Само надвор Мека лежи планината наречена планината Хира и тоа беше таму дека Мухамед често се повлече на еден од неговите пештери да се размислува и се поклонуваат Аллах преку средствата за медитација. Формалниот начинот на кој неговите предци, пророци Авраам и Исмаил, го поклони беше одамна заборавените итој знаеше дека нема друг начин на обожување.

Во текот на месец Рамазан, таа стана обичај Мухамед да се направи посебен повлекување до пештерата земајќи ги со него малку вода и датуми за неговата одредба. Кога Khadijah мислеше неговата одредби може да се при крај, таа би, и покрај фактот што таа повеќе не беше млад и падините доведува до пештератасе стрмни, одиме таму за да го донесат свежи намирници.

Работите Мухамед забележани во Мека му нанесуваа длабоко, но повеќето од сите, тој погнусих зголемениот обожавање на идоли поставени во и околу Ka'bah, бидејќи тој никогаш не бил идолопоклоник. Режирал му се поклони на Еден и само Бог, Алах, кој ја создал и создава сите нешта.

Мухамед беше нешто повеќе од четириесет години, и месецот на Рамазан се дојдени околу повторно, така што тој го направи својот пат уште еднаш до пештерата. Тоа беше таму за време на неговото повлекување, во ноќта на Понеделник 21 Рамазан, (10-ти август, 610, CE) дека Аллах испрати Арх Ангел Габриел за него.

Пророкот Мухамед (Сала Аллах alihi wa sallam) бил целосно обземен кога Гавриил, и се обиде да се погледне подалеку, но без оглед на тоа во која насока тој го свртел лицето, ангелот исполнет хоризонтот. Тогаш проговори ангелот, командантот него да се прочита.

Пророкот Мухамед (Сала Аллах alihi wa sallam) никогаш не научил да чита и почит одговорил: "Јас не може да чита" при Габриел го зеде, притисната него цврсто за себе, и му командувал повторно да ја прочитате. Уште еднаш Пророкот (Сала Аллах alihi wa sallam) со почит одговори велејќи: "Не можам дачитаат. "Гаврил се Пророкот (Сала Аллах alihi wa sallam) уште еднаш и ја стегна цврсто го за себе, но овој пат кога тој го ослободил, тој му заповедал велејќи:

"Читај во името на Господарот твој кој создаде,

создаде човекот од една (крв) тромб.

Се прочитаат! Господ е најмногу дарежлив,

кој предава од страна на пенкало,

изучува човечкиот што тој не знае. "

Куранот Глава 96 стихови 1-5

и така Пророкот (Сала Аллах alihi wa sallam) рецитираше зборови точно како ангелот му предава. Стиховите што му го дала се неизбришливо напишано длабоко во самото негово битие и Габриел отиде.

Од овој стих нашите се обрнува внимание на начинот на кој Аллах се претстави на Неговите Пророкот и Неговата креација на човекот и неговата особина на великодушност. Потоа стихот се однесува на знаењето и начинот на кој да го зачува. Во рефлексија се потсетиме дека првиот пророкна Алах, пророкот Адам, беше изучуван имињата на се што е во создавањето додека пророкот Мухамед, последниот од сите на пророкот била воведена во името на Аллах.

Настанот беше од огромна пропорција и се консумира неговите мисли, но во исто време тој беше вознемирени во врска со лого на одговорност и својата улога.

 

Во брзина, Пророкот (Сала Аллах alihi wa sallam), лево од пештерата и го направи својот пат со неговото срце чука побрзо по падините на планината во неговиот дом. Штом виде дама Khadijah, Аллах може да биде задоволен со неа, тој извика со почит во плуралност ", Zammiluni, Zammiluni", што значи "Вие сите, покријтемене покрие ме! "Госпоѓа Khadijah никогаш не го видел како тоа порано и тој и 'реков на неговото искуство во пештерата, а потоа на неговите мисли. дама Khadijah обиде нејзината најдобра да се утеши, и ги убеди него, и му рече дека Алах никогаш не би разочараме него, бидејќи тој не беше само добро да се неговото семејство, но на ониево неволја. Таа го потсети дека тој секогаш зборуваше вистината и кога праша тој ќе утеши и им помогне на луѓето решавање на нивните проблеми, а потоа понатаму, дека тој секогаш беше гостопримливи.

Дама Khadijah имаше еден постар братучед од името на Warakah, син Nawfal, кој беше познавања на Светото писмо. Тој го изучуваше и Тората и Евангелието и стана Назареецот многу години порано, но сега неговиот поглед не успеале и слепило го престигна. Па таа посочи дека тие треба да одат со него,му кажам точно што се случило, и ја побара својата авторитетен мислење.

Warakah, како и неколку други лица познавања на Светото писмо, се чувствува дека од нивното учење дека времето беше неминовен за доаѓањето на последниот пророкот на Алах. Тој го запамтил пророштвото на Исус, Божјиот мир над него, на Своите ученици:

"Но, сега одам мојот начин да Бог кој ме испрати,

и никој од вас ме прашува, "Каде патувате?"

Но, бидејќи јас се вели дека овие работи што служат,

тага ке полни срцето.

Сепак јас ви ја каже вистината;

Тоа е целисходно за вас Јас да отидат;

за ако не си отиде, Утешителот (пророкот Мухамед)

нема да дојде при вас; но ако замине, тој ќе биде испратена до вас.

И кога ќе дојде, тој ќе ги осудат светот за гревот,

и на недостатокот на правдата, и пресудата.

Сепак, кога тој, Духот на вистината (Габриел) дојде,

тој ќе ве упати во секоја вистина: за тој (пророкот Мухамед)

не треба да се зборува за себе; но она што тој ќе го чујат,

дека тој ќе зборува, и тој ќе ви покаже она што ќе дојде ".

Библијата, Новиот Завет Џон 58: 80-82

и така Warakah слушав внимателно на настаните на Светиот пророк (Сала Аллах alihi wa sallam) опишани.

Warakah не се сомневав она што во неговиот ум дека Мухамед бил избран да биде последен пророкот на Алах (Сала Аллах alihi wa sallam) и го информирал дека ангелот кој му се јави беше ист оној кој ја посетил пророк Мојсеј и дека тоа е никој друг, од Арх Ангел Габриел.

Warakah изјави Пророкот (Сала Аллах alihi wa sallam) колку сака тој можеше да биде младинска кога цел дојде од Аллах за него да ја проповеда неговата порака, и предупреди дека тој ќе мора да мигрираат од Мека. Пророкот (Сала Аллах alihi wa sallam) е изненаден од коментарот Warakah и праша:"Ќе морам да мигрирате?" Warakah го потврди она што го рече, велејќи: "Да, таму никогаш не е човек кој го донесе она што ви се случува да дојде со тоа не е цел на неговите непријатели, но ако сум жив кога ќе дојде време, ќе ти биде силен поддржувач ". Неколку недели подоцна Warakah починал.

$ ГЛАВА 17 Откровението, ранг на пророците, месинџери и сводот ангелот Гаврил

Ноќта пред пророкот Мухамед, (Сала Аллах alihi wa sallam) ја доби првата откровение во пештерата, Аллах испрати Светиот Куран од заштитена таблета "Ал Lawh Ал Muhfuz" да се поднесе во долниот небото во Домот на честа. Тоа беше таму дека тој останал до Алах заповеда неговите стиховии поглавја да биде испратен во нивната одреденото време.

Откровението на Светиот Куран се одржа во период од дваесет и три години, понекогаш со долги интервали помеѓу нивните испраќање.

Алах се осврнува на овој голем настан во Глава 97 од Куранот:

"Ние испрати оваа (на Светиот Куран) одредување на Ноќта на честа.

Што би можело да знаеш што ноќта на честа е!

Ноќта на честа е подобра од илјада месеци,

во кои ангелите и Светиот Дух (Габриел) се спуштаат

со дозвола на својот Господ на секоја команда.

Мирот што е, до распаѓањето на муграта. "

Илјада месеци е еднакво на 83 години, што е распон од еден живот на времето. Што се подразбира е дека ако еден го поминува ноќта на честа моли и бара Аллах за прошка тој / таа добива награда еднаква на свој животен век.

Алах се осврнува на овој настан повторно во Куранот, Поглавје 2 стих 185

"Месецот Рамазан е месец во кој Куранот

беше испратена надолу, насоки за луѓето,

и јасно стихови од насоки и критериум ... "

До доаѓањето на пророкот Мухамед, (Сала Аллах alihi wa sallam) секој пророк бил испратен за нивните сопствени специфични народ - тие не беа испратени за да ја зачувате на целото човештво. Во еден од неговите проповеди Пророкот Исус, Божјиот мир над него, зборуваше за неговата свој посебен мисија која е снимена во НовиотЗавет ", тој одговори: Јас не сум испратен, но при загубените овци на домот Израилев." (Библијата, Новиот Завет Матеј 24 40:15), со други зборови, искрена Евреи кои се обидуваат да ги следат вистинските учења на Мојсеј но беше тешко да го стори тоа на сметка на корумпираните учењата на блуден рабиникој подобро сервира и се стравува дека нивната секуларна господари наместо нивниот Создател.

Мисијата на пророкот Мухамед, (Сала Аллах alihi wa sallam) не беше да се ограничи на арапскиот народ, но наместо тоа беше за сите народи на светот. Тој бил испратен со книга, - Ал Куранот - дека Аллах, во Неговата милост вети дека за да се заштитат од сите форми на корупција.

"Ние сме тие што испратен Куранот,

и Ние се види над (заштита) тоа. "

Куранот Глава 15 стих 9

Пред пророците беа испратени во нивните земји, секоја зеде завет со Аллах:

"'И кога Аллах зеде завет на Пророците:

"Тоа што ви го даде на Книгата и мудроста.

Потоа, тука ќе дојде да ви Месинџер (Мухамед)

потврди што е со тебе, ќе верувам во него,

и ќе го поддржуваат, да се биде победник,

се согласувате и земам оптоварување на ова? '

Тие му одговорија: "Ние се согла